Това което пишете може и да е ок, ако го купувате например на пазарите в Бачково. Но да ви кажа нито един прекупвач по-голям няма да купи мед преди да е направил анализ. Захарния сироп, както и всички останали подхранващи съставки са неизменна част от пчеларството, но това не значи че меда който се произвежда е от това. Но е хубаво да се прочете повече, преди да се пише.
Нед Май 01, 2022 10:18 pm
Rebeca
Регистриран на: 16 Май 2022 Мнения: 3
Благодаря ви за споделянето.
Сря Фев 08, 2023 7:36 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Калоян ги разбира тия работи. Мерсим ти, Калояне! Аз мисля (или поне се надявам), че на утвърдените продавачи на мед може да се вярва. Под нас, това е срещу Турското посолство, има специален медарски магазин. Години наред вече. Целият спектър от цветове и видове! Ако и те го "фалшифицират", това би убило всичко детско в мен! На "Граф Игнатиев" между "Каравелов" и "Васил Левски" има магазин за ядки (най-евтините, прочее!), който също продава създаващ вяра мед. Инцидентно се появяват амбулантни търговци на масички, които продават буркани на прилични цени, но съвсем не подозрителни ниски. Имат етикети с интернет адрес. Е, как да не им вярва човек? Не вниквам във физикохимичните процеси - дали са кристализиране, вдърдяване или вкаменяване, но факт е, че истинският мед трябва да престане да е течен. Какво има в него вече е отделен въпрос. Дали прашец от трудолюбивите пчелички или приготвен наготово сироп, това е въпросът. Не разбрах много от какви въшки се прави мановият мед. Питам, защото моя колежка е заклет веган. По тази причина в Рила тя си купи манов мед, а не пчелен. Добре, ама ако мановият се прави от някакви си въшки, това не е ли също експлоатация на жив труд? Току-що ѝ писах разтревожен, ще ви съобщя отговора ѝ, но и вашият ме интересува. Какъв е все пак произходът на мановия мед?
Сря Фев 08, 2023 8:35 pm
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2272
Всъщност сега като се замисля не съм толкова оптимистичен относно качеството на меда. Излиза така че всички казват че е домашен естествен и тн .. Обаче хората които си изкарват парите с това, го правят заради дохода. А пък има година в която си на нула и под нулата и е много вероятно никой да не ти оцени това че ти продаваш качествен мед. Таа това го казвам от малкия ми личен опит. Затова че има немалка вероятност меда който се купува да е малко фалшификат, освен ако не ви е познат производителя.
Относно мановия мед. Има различен произход. Ние нямаме количества в северна България, да го отделяме.... Но миналата година стана ето това, имаме огромна стара круша в двора и я бяха нападнали листни въшки, това е някакъв голям катаклизъм при нас, досега не съм го виждал по такива дървета. Та бяха наранили листата и всичките пчели бяха по дървото. По същия начин се случва и с дъбовата мана, там също събират пчелите и тя дефакто е основния източник на този мед.
Сря Фев 08, 2023 8:58 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Е, това мед ли е, даге? Отде иде захарта? Дайте малко биохимия!
Сря Фев 08, 2023 9:20 pm
vaskoo
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1400 Местожителство: София
Мановия мед е лайна от листни въшки, събирани от пчели, примесени с маната от листата и клонките. Ама как хубаво го описах.
Иначе всеки е свободен да има всякакви отклонения, стига да не пречи на другите.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Е, това мед ли е, даге? Отде иде захарта? Дайте малко биохимия!
А маната не е ли сладичък сок?
Не разирам от биохимия, но със сигурност ако заседна повече от седмица в някоя дупка, купчина гуано ще ми се стори като мешана скара. Искам да кажа, че пчелите няма да преработват и складират нещо, ако то не им върши работа. Това прави ли ги по умни от нас? Мъдри? Или просто Природа?!
Прекалено се халосвате, както е прието да се казва по нашия край, в такива случаи.
Който иска, лесно може да си намери истински продукт, но при положение, че всеки ден пълни чантите с боклуци...
Сря Фев 08, 2023 9:46 pm
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2272
Сотиров написа:
Е, това мед ли е, даге? Отде иде захарта? Дайте малко биохимия!
Айде да не стигаме до биохимията, че ще вземем да литнем до космоса, но тук на по лаишко ниво са описали разликите ..
П.С - като се зачетох по внимателно ми се струва че статията е преведена, без някой да си направи труда да я провери за точните наименования и правописа. Но горе-долу е точна
Сря Фев 08, 2023 9:59 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Статията дава много информация, благодаря. Излиза, че не пчелите, а дървото произвежда соковете, които по-късно стават на мед. След като са изхвърлени, така да се изразя, през дебелото черво на въшките. Интересно, сър! Все още чакам отговор от веганката.
Сря Фев 08, 2023 10:57 pm
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6374
Сотиров написа:
Статията дава много информация, благодаря. Излиза, че не пчелите, а дървото произвежда соковете, които по-късно стават на мед. След като са изхвърлени, така да се изразя, през дебелото черво на въшките. Интересно, сър! Все още чакам отговор от веганката.
Също така минали през хранопровода на пчелата, нейният стомах и обратно - т.е. връщано, един вид
Така да е, ама е вкусно пък...
Имам аз един любим манов мед, от средиземноморски бор. Произвежда го кооператива "Ситон" в Гърция. Първокласен, просто.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Фев 08, 2023 11:48 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Да се надяваме, че след нашите строго научни физиологични описания все още някой ще консумира манов мед. Освен ако не е от "Ситон", де!
Чет Фев 09, 2023 12:03 am
vaskoo
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1400 Местожителство: София
Във ваша чест си изрових буркан мед, манов от Сакар. От утре го почвам, че най ми е вкусен в кисело мляко, истинско разбира се, от Башмандра.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Фев 09, 2023 12:13 am
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6374
vaskoo написа:
Във ваша чест си изрових буркан мед, манов от Сакар. От утре го почвам, че най ми е вкусен в кисело мляко, истинско разбира се, от Башмандра.
А то през къде е минало като си помислиш...
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Фев 09, 2023 1:08 am
vaskoo
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1400 Местожителство: София
Дидо, сакаш ли да ти разкажа за суджуците и луканките, за обвивката им (телешки черва) най-вече
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Фев 09, 2023 1:14 am
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6374
Трудно ще стреснеш един почитател на бахура (с червено вино, разбира се).
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети