ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Астрономически обекти и явления. Астрофотографии
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 15, 16, 17  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Астрономически обекти и явления. Астрофотографии
Автор Съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
NASA's Perseverance Rover Sees Solar Eclipse on Mars

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пет Апр 22, 2022 11:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3283
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Хммм, върху диска на Слънцето се виждат слънчеви петна, които са доста големи.

Слънчевата активност се повишава (максимумът се очаква през 2025 г.), така че и броят на петната се покачва.

А наблюдението на пълно слънчево затъмнение по време на максимум на слънчевата активност е нещо, за което човек си струва да се замисли. Wink



____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Нед Апр 24, 2022 12:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3283
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Източник: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nebe-palno-sas-zvezdi-v-novite-inzhenerni-snimki-ot-kosmicheskii...

Цитат:
„Небе пълно със звезди“ в новите инженерни снимки от космическия телескоп "Джеймс Уеб" (видео)

Ваня Милева | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 април 2022 в 09:59


Кредит: NASA/STScI

Ако някога сте казвали „небето е пълно със звезди“, едва ли е било за нещо по-подходящо от тези нови изображения от космическия телескоп "Джеймс Уеб". И като се има предвид, че това са „просто“ инженерни изображения, броят на звездите и галактиките, видими на всяко изображение, е невероятен, да не говорим за кристалната яснота на зрителните полета.

Изображенията са направени от космическия телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) след завършване на процеса, за да се фокусират напълно огледалните сегменти на телескопа. Сега екипът ще започне да пуска в експлоатация четирите научни инструмента, процес, който ще отнеме около два месеца. Това е последната фаза, преди обсерваторията да бъде напълно готова да започне своите научни наблюдения.

След анализа на тези нови изображения екипът отбелязва, че оптичната производителност е по-добра от „най-оптимистичните прогнози“.



„Тези забележителни тестови изображения от успешно подравнения телескоп демонстрират какво могат да постигнат хората от различни страни и континенти, когато има смела научна визия за изследване на Вселената“, заявява Лий Файнбърг (Lee Feinberg), учен от екипа на JWST в Центъра за космически полети на НАСА Годард.

Подравняването на 18-те огледални сегмента на телескопа означава, че огледалата сега насочват напълно фокусирана светлина надолу към всеки инструмент и всеки инструмент успешно съставя изображения със светлината, която му се доставя. Екипите заявяват, че качеството на изображението, доставяно на всички инструменти, е „ограничено по дифракция“, което означава, че „прецизността на детайлите, които могат да се видят, е възможно най-добра, като се има предвид размера на телескопа“.

Качеството на дълбочината на тези изображения е само предчувствие за това, което предстои с JWST. Всяко изображение показва безброй звезди и галактики – като известните изображения на "Дълбоко поле" на космическия телескоп "Хъбъл", но още по-дълбоко.

„Тези изображения промениха начина, по който виждам Вселената“, коментир Скот Актън (Scott Acton), учен от екипа на JWST. „Ние сме заобиколени от симфония на сътворението; галактики има навсякъде! Надявам се, че всеки по света може да ги види.”

Както на изображението по-долу, което показва още повече детайли от наблюденията (натиснете за по-голямо изображение), остротата и яснотата остават дори когато го увеличите. НАСА обяснява изображенията:



Инженерните изображения на рязко фокусирани звезди в зрителното поле на всеки инструмент показват, че телескопът е напълно подравнен и на фокус. За този тест JWST се насочи към част от Големия Магеланов облак, малка сателитна галактика на Млечния път, осигуряваща плътно поле от стотици хиляди звезди за всички сензори на обсерваторията. Размерите и позициите на изображенията, показани тук, изобразяват относителното разположение на всеки от инструментите на JWST във фокалната равнина на телескопа, като всеки сочи към леко изместена част от небето един спрямо друг.

Трите инструмента за изобразяване на JWST са NIRCam (изображения, показани тук с дължина на вълната от 2 микрона), NIRISS (изображение, показано тук с 1,5 микрона) и MIRI (показано на 7,7 микрона, по-голяма дължина на вълната, разкриваща излъчването от междузвездните облаци, както и звездна светлина). NIRSpec е по-скоро спектрограф, отколкото устройство за изображения, но може да прави изображения, като изображението от 1,1 микрона, показано тук, за калибриране. Тъмните области, видими в части от данните на NIRSpec, се дължат на структурите на неговия масив от микрозатвори, който има няколкостотин хиляди контролируеми затвори, които могат да се отварят или затварят, за да се избере коя светлина се изпраща в спектрографа. И накрая, сензорът за фино насочване (Fine Guidance Sensor) на JWST проследяващ водещите звезди, за да насочи обсерваторията точно и прецизно. Неговите два сензора обикновено не се използват за научни изображения, но могат да правят калибриращи изображения като тези, показани тук. Тези данни за изображението се използват не само за оценка на остротата на изображението, но и за прецизно измерване и калибриране на фините изкривявания на изображението и подравняването между сензорите като част от цялостния процес на калибриране на инструмента на JWST. Кредит: НАСА/STScI

Макар огледалото вече да е изцяло на фокус, инженерите все още ще трябва да правят малки периодични корекции на огледалните сегменти по време на мисията. Дори малки промени в температурата или движенията на космическия кораб могат да променят подравняването.

Източник: Prepare Yourself: New Engineering Images from JWST Will Blow Your Mind, universetoday

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Апр 30, 2022 3:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3283
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Източник: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Saturn-Mars-Venera-IUpiter-i-Lunata-se-podrezhdat-v-nebeto-Eto-kak_183191.html

Цитат:
Сатурн, Марс, Венера, Юпитер и Луната се подреждат в небето. Ето как може да го видите

Ваня Милева | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 април 2022 в 00:08


Кредит: AccuWeather

Гледката на планетите на Слънчевата система, подредени в права линия, е едно от многото впечатляващи изживявания при наблюдението на звездите и този месец може да имаме шанс да го видим със собствените си очи.

От средата на месеца ще може да видим в небето преди зазоряване Сатурн, Марс, Венера и Юпитер, всичките подредени в почти перфектна линия или в т.нар. "парад на планетите".

Подравняването започва да се формира от около 17 април, но ще бъде най-видимо сутринта на 20 април. За да видите подравняването ще трябва да станете преди изгрев слънце сутринта на 20 април и да погледнете на изток.

И на хоризонта, при условие че видимостта е добра, би трябвало да може да видите и четирите планети, подравнени в линия, въпреки че близостта на Юпитер до хоризонта може да направи малко по-трудно разпознаването му.

Както любителите на звездите вероятно вече знаят, Сатурн, Марс и Венера всъщност се събират заедно от края на март, но едва в средата на април Юпитер ще се присъедини към групата.

Няколко дни по-късно – около 23 април – подравняването ще стане още по-зрелищно, когато се нареди и Луната, за да се присъедини отдясно към шоуто.


Подравняването на 24 април с участието на Луната. Кредит: Stellarium

Когато небесните тела се подравняват по този начин, това се случва само в небето на Земята, разбира се. Погледнато от различно място в космоса, позицията на всяка планета би била напълно различна.

Слънчевата система е почти плоска като всяка планета обикаля около Слънцето в една и съща равнина, така че всяко възприемано подравняване е просто илюзия на перспективата, в зависимост от това къде и кога се намирате.

Независимо от това, планетарните подравнявания са привлекателна гледка за наблюдателите и не се случват много често – поне не с подравнявания, включващи толкова много планети като това.

Въпреки това, подравняването този месец, макар и рядко само по себе си, е само прелюдия към още по-рядко събитие, което ще се случи през юни тази година.

На 24 юни всички други планети на Слънчевата система – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Нептун и Уран – ще се обединят в още по-велико планетарно подравняване, въпреки че вероятно ще ви трябва бинокъл или телескоп, за да видите Нептун и Уран. Подравняването ще се простира върху по-голяма част от небето, което ще го направи по-трудно за разпознаване или снимане.

Въпреки тези предизвикателства, големи планетарни подравнявания като това, видими за човешкото око, са много, много редки и са се случвали само три пъти от 2005 г. насам, така че не го пропускайте.

Цитат:
Какво е парад на планетите?

Въпреки че няма официален научен термин „парад на планетите“, той се използва широко в астрономията за обозначаване на астрономическо събитие, което се случва, когато планетите от Слънчевата система се подреждат в редица в един и същи район на небето, както се вижда от наблюдатели от Земята. Няма единно определение на това явление. Това са трите най-често използвани:

1. Астрономично събитие, което се случва, когато няколко планети се подреждат от едната страна на Слънцето по едно и също време, както се вижда над равнината на нашата Слънчева система. Три планети се подравняват от едната страна на Слънцето едновременно два пъти годишно, четири планети - веднъж годишно, пет планети - веднъж на всеки деветнадесет години, а всичките осем планети от Слънчевата система - веднъж на около 170 години.

2. Визуално явление, което се случва, когато всички планети на Слънчевата система се появяват в малък сектор на небето по едно и също време, независимо от условията им на видимост, от гледна точка на Земята (както се виждат от наблюдатели от Земята). Парад на планетите от този тип се е случил на 18 април 2002 г., когато всички планети от Слънчевата система, които се виждат с просто око, се подреждат в редица във вечерното небе. Това се случа и през през юли 2020 г. Според предварителните прогнози такива паради на планетите ще се случат през юни 2022 г., през 2040 г. и 2854 г.

3. В редки случаи има много добри условия на видимост на всички планети от Слънчевата система за една нощ. И тези събития се наричат парад на планетите. За вътрешните планети най-добрите условия за наблюдаване се появяват, когато са близо до максималното им отдалечаване (елонгация), а за външните планети - в периода преди и след опозиция - времето, когато Земята е точно между планетите и Слънцето, заради което ще бъдат най-ярки.

Друг термин за „парад на планетите“ е „апулс“ (appulse). Определението на този термин е най-малкото видимо разстояние между един небесен обект и друг, гледано от трето тяло през даден период.

Следните видове планетни паради се разграничават според броя на участващите планети:

. Мини парад на планетите - 3 планети.
. Малък парад на планетите - 4 планети.
. Голям парад на планетите - 5 или 6 планети.
. Велик (пълен) парад на планетите - всички планети на Слънчевата система (+ Плутон понякога).

Мини парадите на планетите не са рядкост. Три планети могат да бъдат наблюдавани едновременно в една и съща част на небето няколко пъти годишно.


Източник: https://www.facebook.com/photo?fbid=1139403943506182&set=gm.878676780197128

Цитат:
Добринка Атанасова

28 април в 11:33 ч. ·

Подравняване на Земята, Марс, Венера, Сатурн и Юпитер (От Африка в 4 часа сутринта)

Източник "ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ВСИЧКО"


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Апр 30, 2022 3:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3283
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
На 24 април 2022 г. имах възможността да наблюдавам за кратко парада на планетите от село Белимел малко преди изгрева на Слънцето.

Ако бях станал 1 час по-рано, щях да успея да се кача високо над селото и да направя по-хубави снимки, но битката със съня засега не съм я спечелил...

Планетите ще останат подредени в една линия още известно време, макар и с разменен ред:
Венера догонва Юпитер и ще се съедини с него тази вечер – на 30.04.2022 г. – съединение на Юпитер и Венера.
Двете планети ще могат да се наблюдават видимо много близо една до друга утре, на изток преди изгрева на Слънцето.
Разстоянието между тях ще бъде около 0,2 ъглови градуса, тоест малко по-малко от половин лунен диаметър (0,5 ъглови градуса).
Юпитер и Венера ще останат близо една до друга още няколко дни след това, предлагайки чудесни възможности за снимки заедно с Марс и Сатурн.
















____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват![url][img][/img][/url][/img]
Съб Апр 30, 2022 3:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1694
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Стефко, освен Луната и Венера нищо друго не видях ........ Very Happy Very Happy трябва да вдигна диоптъра
Вто Май 03, 2022 8:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3283
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
EXIIIT-е, знам за проблема, но проблемът не е от диоптъра, а е от форума.

Дал съм снимките като връзки към качените снимки в Гугъл Снимки.
Кликваш върху изображението във форума и ти отваря снимката в Гугъл Снимки, където всичко се вижда, а можеш и да уголемяваш.

Снимките не се качват директно във форума, а първо се качват на друго място – в случая съм ги качил в Гугъл Снимки.
Когато във форума се даде връзка към изображението и то се покаже в темата във форума, се губи част от качеството на снимката.
Дребните детайли изчезват, което не е от голямо значение, когато на снимките са планини, върхове и цветенца, но когато са звезди –
във форума звездите не се виждат добре, а дребните звезди/планети могат направо изобщо да не се виждат и да изчезват!

Затова си играя с Фотошоп и отбелязвам с кръгчета и стрелки кое къде трябва да се вижда. Very Happy

П.П. Няма по-добър уред за наблюдение от простото око, що се отнася до възприемането на цветове и нюанси. Wink




____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Май 03, 2022 9:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Wartime Skygazing: An Amateur Astronomer in Ukraine

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Май 04, 2022 7:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3283
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:
Wartime Skygazing: An Amateur Astronomer in Ukraine

Какво мога да кажа... някои са любители астрономи, други са още по-големи любители...



Сближение на Венера и Юпитер.

За съжаление сутринта, когато Венера и Юпитер можеха да се наблюдават максимално близо една до друга, беше облачно.
Често се случва така – точно когато има интересно астрономическо явление и времето се заоблачава, и наблюдението пропада!
Така се случи и по-миналата година (21.12.2020 г.), когато беше съединението на Юпитер и Сатурн – тогава също небето бе в облаци...

Снощи – 03.05.2022 г. – навих часовника за 05:00 часа сутринта. Когато алармата зазвъня, изобщо не ми се ставаше, но трябваше!

Сутринта на 04.05.2022 г. беше ясна и хладна...
Небето беше безоблачно и все още тъмно, макар на изток да бе започнало да просветлява.

2 дни след съединението на Венера и Юпитер (на 30.04.2022 г.) двете планети вече не бяха много близо една до друга.
Но все пак бяха близо. Венера беше изпреварила Юпитер и вече се намираше от лявата му страна (източно от Юпитер).
Разстоянието между двете планети беше около 3 ъглови градуса (около 6 лунни диаметъра).

Марс се намираше на около 14,3 градуса вдясно/западно от Юпитер, а Сатурн беше още по-надясно/по-западно – на 20 градуса от Марс.

Четирите планети все още могат да се снимат в рамките на една снимка.

Марс ще догони Юпитер и ще бъде в съединение с него на 29.05.2022 г. (разстоянието между тях ще бъде 0,5 градуса/1 лунен диаметър).
След това Марс ще изпревари Юпитер и ще се наблюдава от лявата му страна (източно от Юпитер), както направи Венера.

Изгревът се забави с десетина минути, тъй като на Слънцето му трябваше малко време, за да изпълзи над склоновете на Конявска планина...




















____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Май 04, 2022 10:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат


_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Съб Май 07, 2022 12:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Europe’s Space Agency Needs You to Find the Differences Between These Pictures

Rosetta Zoo

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Съб Май 07, 2022 11:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат

Източник: Now, We can Finally Compare Webb to Other Infrared Observatories, Universe Today, 8 май 2022 г.

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Нед Май 08, 2022 11:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Стефане, говори се за някаква "розова Луна". Няма ли да я снимаш?
Пон Май 16, 2022 11:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3283
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Стефане, говори се за някаква "розова Луна". Няма ли да я снимаш?

Розовата Луна не беше ли през месец април? Think

През месец май е Цветната Луна или Млечната Луна. Smile

Специално заради тебе, Сотиров, снимах Луната:

Първи път – 15.05.2022 г. при изгрева на Луната над Хисарлъка (близо до хоризонта) между 21:33 и 21:51 часа (43 броя снимки).
Втори път – 16.05.2022 г. при горна кулминация на Луната (най-високо над хоризонта) между 01:02 и 01:26 часа (62 броя снимки).

Първичните резултати показаха, че няма изменение в размера на лунния диск, когато е близо до хоризонта и когато е високо над хоризонта.
Може би има съвсем малко сплеснатост на диска, когато е близо до хоризонта, дължаща се на рефракцията на светлината.
Рефракция на светлината е пречупване на светлинните лъчи от земната атмосфера – виж http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php....

Все пак Луната в горната си кулминация (в 01:08 часа на 16.05.2022 г.) бе само на около 28,4 градуса над хоризонта, тоест не много високо.
Добре е наблюдението да се извърши през зимата, когато Луната при пълнолуние се изкачва по-високо над хоризонта – до около 75 градуса.

Снимки за сравнение, без допълнителна обработка, само изрязване/кропване и преоразмеряване/рисайзване на Луната, за да стане по-голяма:

Забележка: Тъй като следващите няколко дена няма да имам достъп до настолния си компютър, няма да мога да насложа един върху друг дисковете на Луната (например с програмата Фотошоп), за да се види по-точно дали има разлика между тях и колко е тази разлика, когато Луната е близо до хоризонта и когато е по-високо над хоризонта.

Забележка 2: За по-добри резултати би било по-добре да се използват обективи с по-голямо фокусно разстояние и по-добро качество на оптиката, а не обективи като моя (китов/базов обектив със сравнително късо фокусно разстояние, при това със зуум/променливо фокусно разстояние).

Луна, близо до хоризонта:
Снимка 1 – 15.05.2022 г. 21:34:59 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на матрицата 24 мпкс (6000х4000), бленда f/8, скорост 1/125 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 16 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 24 мм), размер на файла 725,3 КБ:


Луна, близо до горна кулминация:
Снимка 2 – 16.05.2022 г. 01:05:50 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на матрицата 24 мпкс (6000х4000), бленда f/8, скорост 1/250 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 16 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 24 мм), размер на файла 790,8 КБ:


Луна, близо до хоризонта:
Снимка 1а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 1 – 15.05.2022 г. 21:34:59 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 0,0169 мпкс (130х130), бленда f/8, скорост 1/125 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 16 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 24 мм), размер на файла 48,7 КБ:


Луна, близо до горна кулминация:
Снимка 2а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 2 – 16.05.2022 г. 01:05:50 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 0,0169 мпкс (130х130), бленда f/8, скорост 1/250 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 16 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 24 мм), размер на файла 50,1 КБ:


Луна, близо до хоризонта:
Снимка 1аб – уголемена/рисайзната снимка 1а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 1 – 15.05.2022 г. 21:34:59 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 1,69 мпкс (1300х1300), бленда f/8, скорост 1/125 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 16 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 24 мм), размер на файла 151,2 КБ:


Луна, близо до горна кулминация:
Снимка 2аб – уголемена/рисайзната снимка 2а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 2 – 16.05.2022 г. 01:05:50 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 1,69 мпкс (1300х1300), бленда f/8, скорост 1/250 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 16 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 24 мм), размер на файла 790,8 КБ:


Луна, близо до хоризонта:
Снимка 3 – 15.05.2022 г. 21:46:19 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на матрицата 24 мпкс (6000х4000), бленда f/5,6, скорост 1/125 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 613 КБ:


Луна, близо до горна кулминация:
Снимка 4 – 16.05.2022 г. 01:11:01 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на матрицата 24 мпкс (6000х4000), бленда f/5,6, скорост 1/250 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 805 КБ:


Луна, близо до хоризонта:
Снимка 3а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 3 – 15.05.2022 г. 21:46:19 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 0,0169 мпкс (130х130), бленда f/5,6, скорост 1/125 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 60 КБ:


Луна, близо до горна кулминация:
Снимка 4а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 4 – 16.05.2022 г. 01:11:01 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 0,0169 мпкс (130х130), бленда f/5,6, скорост 1/250 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 61 КБ:


Луна, близо до хоризонта:
Снимка 3аб – уголемена/рисайзната снимка 3а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 3 – 15.05.2022 г. 21:46:19 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 1,69 мпкс (1300х1300), бленда f/5,6, скорост 1/125 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 484 КБ:


Луна, близо до горна кулминация:
Снимка 4аб – уголемена/рисайзната снимка 4а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 4 – 16.05.2022 г. 01:11:01 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 1,69 мпкс (1300х1300), бленда f/5,6, скорост 1/250 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 482 КБ:


Луна, близо до хоризонта:
Снимка 5 – 15.05.2022 г. 21:38:40 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на матрицата 24 мпкс (6000х4000), бленда f/8, скорост 1/125 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 645 КБ:


Луна, близо до горна кулминация:
Снимка 6 – 16.05.2022 г. 01:08:07 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на матрицата 24 мпкс (6000х4000), бленда f/8, скорост 1/250 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 805 КБ:


Луна, близо до хоризонта:
Снимка 5а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 5 – 15.05.2022 г. 21:38:40 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 0,0169 мпкс (130х130), бленда f/8, скорост 1/125 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 61 КБ:


Луна, близо до горна кулминация:
Снимка 6а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 6 – 16.05.2022 г. 01:08:07 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 0,0169 мпкс (130х130), бленда f/8, скорост 1/250 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 61 КБ:


Луна, близо до хоризонта:
Снимка 5аб – уголемена/рисайзната снимка 5а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 5 – 15.05.2022 г. 21:38:40 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 1,69 мпкс (1300х1300), бленда f/8, скорост 1/125 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 506 КБ:


Луна, близо до горна кулминация:
Снимка 6аб – уголемена/рисайзната снимка 6а – Луната, изрязана/кропната от
снимка 6 – 16.05.2022 г. 01:08:07 часа, фотоапарат Sony a6000, размер на снимката 1,69 мпкс (1300х1300), бленда f/8, скорост 1/250 s,
светлочувствителност ISO 100, фокусно разстояние 50 мм (приравнено към 35-милиметровия стандарт: 75 мм), размер на файла 502 КБ:

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Май 18, 2022 1:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Драги Стефане, благодаря ти за вниманието и усърдието! За съжаление обаче не си ме разбрал. Идеята е не да се провери и сравни размерът на Луната в различните часове на нощта, а при самия изгрев. Първото го твърдят повечето наблюдатели и го обясняват с наличието на предмети за сравнение при изгрева (капандури, комини и пр.). Противниците опонират, че разликата се наблюдава и в откито море, когато няма с какво да се сравнява. Сиреч, става дума за оптическа измама. Аз твърдя нещо друго: в зависимост от атмосферните условия Луната в различните изгреви (само понякога) изглежда различно голяма. Затова не е необходимо да се снима цяла нощ. Достатъчно е да се снимат десетина - колкото трябва, изгрева в един и същи час и с еднакви параметри на апарата. Тогава, както аз съм убеден, понякога ще се запечати огромната оранжева Луна, каквато съм наблюдавал, а друг път ще изникне просто обикновената яркобяла Луна с далеч по-скромен размер. За целта трябва да се цели моментът на изгрева. Не мога да допусна, че аз съм единственият, на когото е правило впечатлене гигантското огнено кълбо някои вечери. Ето, това трябва да се провери и не знам защо никой не го е правил досега. Чета само обяснения и опровержения. Накратко казано: моля за няколко снимки на изгряваща пълна луна с еднакви параметри и с надеждата, че в някои от тези изгреви Луната наистина ще изглежда огромна. Ако само изглежда, а на снимките е еднаква, това също трябва да бъде обяснено, защото фонът на изгрева би бил еднакъв.
Чет Май 19, 2022 10:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 15, 16, 17  Следваща
Страница 9 от 17

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov