ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
На Голо бърдо: много път, малко лалета

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
На Голо бърдо: много път, малко лалета
Автор Съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение На Голо бърдо: много път, малко лалета Отговорете с цитат
Тръгнахме с голям мерак: Антон, Мила и аз. Предстоеше ни доста сложен път: автобус до Перник, после маршрутка до Кралев дол, която е твърде нарядко, а от селото до началото на пътеката още няколко километра пеша. Антон обаче изведнъж реши да ни вози. И потеглихме. С карта в ръка, сочеща отклонение към квартал Църква, който местните още наричат със старото му име Даскалово. Огромен жилищен квартал на Перник, обаче табела - йок! На сложното кръстовище на магистралата можахме да видим накъде са Кюстендил, Кулата, Видин и Севлиево, но не и съседното село! Забихме надолу към града и свихме съм следващия квартал, Калкас. На картата имаше означен път от него към Кралев дол. След доста километри, когато стигнахме центъра на Калкас, се оказа, че път за кола нататък няма. А къде е трябвало да завием към Църква? Обясниха ни да спрем на втората бензиностанция към София и там да питаме. И наистина, след бензиностанцията имаше отбивка вдясно, на която бяха написани няколко завода, но не и кварталът! Баси кошмара! И това е на централна магистрала. Еле минахме километрите до Църква/Даскалово, оттам до Кралев дол, накрая до порутената хижа "Кралев дол". Такава разсипия, жалко за хубавата хижа! Оттам нагоре тръгва пътеката. Маркировката е отпреди демокрацията и изобщо не личи. Когато стигнахме до откритите места с няколко кръстосани пътища на джипове и мотори, там вече имаше табелка към връх Примочляк. Следвайки вещите указания на Стефан, насочихме се натам. От върха - чуден изглед към цяла Рила:



Лалетата обаче бяха посочени на кота 1115 надолу по пътя за Радомир. Натам и тръгнахме. Пресрещнаха ни доста туристи, които се изкачваха. Вероятно това е котата с трона на Стефан:



Лалетата за жалост бяха прецъфтели, макар да си личеше, че са заемали цялата ливада надолу. Все пак за нас бяха останали няколко:





Разбира се, на много места имаше диви перуники:



Срещнахме и този красив салеп, всъщност беден роднина на орхидеите :



Имаше богато нацъфтял бял ясен (мъждрян):



Жълтееха се цели туфи от гороцвета:



Е, това бяха цветята! Тръгнахме да се връщаме към разклона за връх Острица. Качихме се на върха, а на него нищо. От ботаническо гледище - пущинак. Заблудиха ме остатъците от ограда. Какво търсеше тя около върха, така и не разбрах. После съобразих, че самият резерват е останал на съседния хълм по друг път, който не беше означен. Там бяха редките цветя, но жегата вече ни беше уморила. Децата взеха да протестират и да искат да се прибираме вкъщи. Само дето не проплакаха "Искаме при мама!". Тук едно педагогическо отклонение: деца и внуци се възпитават на планина от двегодишни. Минат ли десет, вече имат своя воля и започват да се противопоставят. Меракът им е у дома, на телефона. Нямаше как, отстъпих. Те хукнаха надолу, аз бавно отзад.

Доста време пътят е през чудесна букова гора, докато се появи тясното отклонение рязко надолу и право към хижата. Аз обаче го изпуснах и продължих по коларския път. Той е с дълбоки коловози и добре, че беше сухо. Вървях по усет успоредно над шосето за хижата. Най-накрая излязох на асфалта, но двата километра ми дойдоха бонус. Та, като сумирам, петдесетпроцентов успех, но все пак видяхме лалетата!
Нед Май 22, 2022 11:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov