ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
История, произход на българите, християнство
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 18, 19, 20  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
История, произход на българите, християнство
Автор Съобщение
Rain



Регистриран на: 03 Юли 2013
Мнения: 652
Местожителство: Стара Загора-София

Мнение Отговорете с цитат
@Стефан Илиев

Христос не цитираше никому .Казваше-ПИСАНО Е! Ми...Razz Razz Razz /На DM ще ти дам стиха от Стария Завет./

Винету не съм чела, но съм гледала Гойко Митич.

Моля ви се , не ме баннвайте Evil or Very Mad

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=edqH0ofRQrM
Пон Фев 14, 2022 11:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Rain написа:
...любопитството към тези неща, които разисквате -пише в дъ бук-е грях.

Моля поясни, кое по-точно било, грах и кое зелен боб?
Вто Фев 15, 2022 11:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Велина, Христос не е цитирал никому, ала ние не сме Христос. Very Happy

П.П. Не се бях сетил за банване! Добре, че спомена! Very Happy

По темата:

Чел съм, че по времето, когато сме били съюзници на Хитлеристка Германия, в България се развила и придобила популярност теорията за тракийските корени на българската народност. Преди това на почит била теорията за славянското мнозинство, което претопило прабългарите и остатъците от траките (ако изобщо е имало остатъци), но понеже Хитлер не обичал славяните и ги смятал за по-нисши, на преден план решили да изтъкнат траките и прабългарите като основни при сформиране на българския народ (понеже траките и прабългарите се считали за по-близки до „чистата арийска раса“ на германците).

Преди няколко дни обсъждахме във форума траките и Фейсбук ми предложи (случайност? Smile ) следната публикация:

https://www.facebook.com/lyubomir.radev.370/posts/534296064597522,

според която тракийците превзели Римската империя! Smile

Цитат:
Л. Радев
8 юни 2021 г. ·

„Нашите Предци“
Галерий - Роден в село до София, Тракиец, през 250 г. От селянин се издигнал до Император на Римската Империя – Властелин на Света! Никога не е крил селския си произход и винаги изтъквал тракийския си род! Затова получава латинския си прякор Арментарий – Говедар, Пастир. Висок, Снажен и Силен. Израснал по билата на Рила, пасейки стадата животни, бранейки ги от мечки и вълци. В безбройните схватки с коравите планинци добил здрава физика и бойни похвати.
Постъпил в Легиона като войник. Заради необикновената си сила, бойни качества и пъргав ум се издига във военната кариера заемайки все по-високи постове. Бързо е забелязан от Императорите и при Аврелиан и Проб е вече Командир във войската. Безценните му познания за територията на Балканите и неговите сънародници - най-големият народ в Света, го правят незаменим!
През 293 г. е оценен от Император Диоклециан, дава му титлата Цезар и става Император на Балканите! Родното му място. Освен това получава ръката на дъщерята на Император Диоклециан.
Веднага след като поема Балканите, като привърженик на Старата Вяра започва преследвания и гонения на християните и християнството! Бил е неумолим. Ето как го описва историка Лактанций: „Груб, жесток, раздразнителен, с едър ръст, жестове и глас вдъхващи ужас, дори тъстът му Диоклециан се страхува от него“. Е можем да си представим ужаса, който са изпитвали християнските привърженици.
Обичал да държи по две обучени мечки като пазачи до него, вместо кучета… Задължавал ловците си да му улавят най-едрите екземпляри мечки от Стара Планина, Рила и Родопа. Борел се с тях на арената и според описанията на очевидци: „Не им отстъпвал нито по сила, нито по ярост!“ Можем ли да си го представим днес? Само такъв човек би могъл да властва над дивите балкански планинци и да има техния респект.
Набирал войници за легионите си само от сънародниците си тракийци, бойци от Родопа и Стара Планина, а Конницата си от Мизите и Гетите от двете страни на Дунава. „Готи“ няма проумейте го веднъж за винаги!
С така оформена армия от наши предци, макар и по-малко на брой той разбива огромната армия на Сасанидската Империрия, наследника на Персия в битката при Сатала посред зима през 298 г. Имайте предвид, че Персите избиват две пълни армии и двама императора преди да ги сгази Тракийския Ботуш на Галерий!!!
Друг Тракиец, Млад трибун под командата на Галерий по време на похода в Персия ще напише в мемоарите си: „Аз марширувах с Галерий в руините на Вавилон“. Това бил Константин Велики, който бил обучен от сънародника си Галерий и станал Император на Света – Един от най-великите Императори!
След като Диоклециан абдикира, Галерий става Август – Император на Римската Империя! Галерий се стреми да основе собствена династия, поставяйки на всички постове свои земляци тракийци. Галерий изнася реч, че империята трябва да се нарича не Римска, а Тракийска, понеже това е най-великият народ, а името „римски“ и „римлянин“ трябвало да бъдат забранени!!! Заради това в Рим избухва бунт! Не вярвате ли? Събитията са описани от Лактанций, но никой наш историк не набляга на думите му!
Управлява Империята не от Рим, а от София, дворцовия комплекс между ротондата „Св. Георги“ и днешната църква „Св. Неделя“ е негов! Там му е било седалището. Имал е и дворец в Солун, където често отсядал. Там е и забележителната Арка на Галерий, с мраморни релефи в чест на победата му над персите.
Властването на тракиеца Галерий е недълго, той се разболява и умира в любимата си София, където е погребан през 311 г. на 61 години. И до днес гробницата му е издирвана и не е открита, има няколко предположения, но до днес не е открито Императорско погребение!
Бъдете горди с Нашите Предци – Властелини на Света! Това няма да го прочетете в Учебниците, нито ще го научите в училище! Един ден обаче всичко ще се признае, убеден съм!
КАКТО ВИНАГИ ЗАСТАВАМ ЗАД ВСЯКА МОЯ ДУМА!
*На тези, които ще кажат, че Галерий е римлянин, ще отговоря, че и сега сме граждани на Еропейския Съюз, но пак сме си българи. Така и в Римската Империя, траките си остават траки и я Завладяват!
*На тези, които ще кажат, че Галерий е римско име, ще кажа, че след завладяването на Тракия имената се сменят, но хората си остават тракийци. Пример е тракийския управител на Пловдив – Тит Флавий Котис от 1 век. Дори сега имаме чужди имена на някои деца – като Джордано, Анна-Мария, Едуард и да не изреждам, но си остават българчета.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Фев 15, 2022 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:

ако те интересува, виж блогът на Спарко, пълно е с такива работи и нищо друго
http://sparotok.blogspot.com/2016/11/blog-post_28.html
А освен онази батка-боримечка, има още много такива "римляни".
Максимин,
Велизарий - родом от днешна Сапарева Баня,
Юстиниян първи,
Юстин,
Великият победител на Хуните/скити/, сам с баща скит - Флавий Аеций, родом от Дърстър.
Константин - родом от Ниш...
чет нямат...
Но всъщност, и с риск да станем като макетата, нека приемем че ..... всички римляни ...... са траки, и спорът в Рим бил кои траки да вземат властта от другите траки...
Доколкото Троянската война е междуплеменна тракийска враждаhttp://sparotok.blogspot.com/2017/11/blog-post_23.html, в която гърци така и не участват, а троянците май бяха близки до дарданите, то прадядото на основателите на Рим, Еней, е тракиец...
Както казах по-горе, всичко е тъма и мъгла, за нищо няма безспорни доказателства. Ей го Дидо, засега си мълчи, но колко му е да се повтори и да каже, че траките са безписмовен народ, изтребен по време на юстиниановата чума и толкова, край с траките, културата им всичко останало ... И може да е прав - като се погледнем и днес, какви сме си варвари, кой може да каже убедено и аргументирано, че таз паплач някога е била народът, от който тръгнало всичко?
Вто Фев 15, 2022 1:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Е, за Спароток историята няма тайни! Тя е нещо като колелото на Георги Димитров - въртяло се е и ще се върти до пълната победа на траките/българи по целия свят! Да не говорим за разните писмена, измислени по нашите земи, а пренесени в Шумер и Древен Египет. За Питагор и математиката също се знае. Прави впечатление обаче как професионалните историци с лекота си сменят парадигмите. Когато бях овчарче и овцете пасях, България беше основана през 679 г. По-късно обаче отложиха основаването ѝ с две години. По същото време ме учеха, че българите са тюркско племе, дошло на конете си и обладало славянките. Славяните приели безропотно туй посегателство, защото нямали държава, а Аспарух им дал законите. Щото, нали се досещате, българин без закон не може да живее! Сега обаче прабългарите се оказаха индоевропейски народ, езикът им и той, близък до персийския. Мисля си, ако доживея до 100, какъв ли ще се окаже родът ми?
Вто Фев 15, 2022 2:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Ако доживея до 100, какъв ли ще се окаже родът ми?

Спарко ми е забавен. Вярно много му се ще всичко това да е 100 % истина, ама надали. Е, определено не е и това което пише в учебниците, но в крайна сметка надали някой може да каже какво е било точно.
А теб, дори и когато са те учели, че сме турци и че сме от 679г., който трябва си е знаел каквото трябва, но когато са му заповядвали да пише учебник, е писал каквото му наредят.
Мои приятели, учещи археология и културология казваха, че извън лекциите, като го питали, Ал.Фол им казвал, че най-вероятно ние сме си тези, дето винаги сме живели тук и от никъде не сме идвали, автохтонници по гръчки... После Фол умря, последователите му му разнесоха праха из казанлъшкото поле, а в учебниците безобразията продължават. Точно миналия ден обяснявах на сина ми, че хан е нещо като мотел по наши дни, а не българска властова титла. Когато е титла, стои след името, а не отпред, и се ползва от монголи и разни други джигитайци от централна Азия, но не и от нас....
Вто Фев 15, 2022 3:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
...
Както казах по-горе, всичко е тъма и мъгла, за нищо няма безспорни доказателства. Ей го Дидо, засега си мълчи, но колко му е да се повтори и да каже, че траките са безписмовен народ, изтребен по време на юстиниановата чума и толкова, край с траките, културата им всичко останало ... И може да е прав - като се погледнем и днес, какви сме си варвари, кой може да каже убедено и аргументирано, че таз паплач някога е била народът, от който тръгнало всичко?...


Тука леко неточно ме цитираш Very Happy
Юстинияновата чума покосява 50% от населението на империята, които са били ...ромеи Laughing
Ромеи ще рече романизирани поданици, граждани на Рим. Като се говори за българи, наместили се в тукашните земи на мястото на траки, това просто е исторически невярно и всякакви подобни твърдения са ненаучни.

С добър пример и малко кютек Рим обръща тукашните племена в едни добри римляни, за което свидетелства всичко изкопано по нашите земи преди да ги завладеем и това обръщане в правата вяра трае не по-малко от 1000 години.

Да вметна, че "цивилизоването" на траките започва с персизирането им през Дариевите войни, това в паралел с елинизирането им, следва кратко македонизиране при Филип и сие и накрая за финалните 600-700 години отгоре им тежко сяда Рим. Разбира се, нищожните епизоди на варваризъм като славянското нахлуване от север никак не променят картината през 7-и век след Христа.

Ясно е, че след толкова много онождане, по времето на Аспарух кана сюбиги траките, ако все още са помнели какви са, гордо са се наричали ромеи - това поне казва историческата наука.

Тролове като Спарко има много иначе, във всяка една област на човешкото познание. Добре е да ги разпознаваме и да ги приемаме единствено като куриоз.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy

Последната промяна е направена от dido на Сря Фев 16, 2022 1:09 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Фев 15, 2022 7:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
... траките, ако все още са помнели какви са, гордо са се наричали ромеи - това поне казва историческата науката...

И аз стигнах доточно същия извод. Даже смятам, че тази тенденция е продължила и по времето на Османската империя, където голяма част от същите тези "ромеи" пък са станали "османци", което опитах да загатна при спора с белозвездния болярин наскоро...
Последно четох една книга от френски автори, посветена на ИРИ, която те наричат "Византия". Интересно четиво. Това е била може би единствената държава, в която са се случвали нещата от приказките - да се родиш сетен сиромах, а да станеш цар... На тази тема бяха посветени главите за Василий Македонец и още неколцина като него...
"Византия" дори и в наши дни, е направо недостижим идеал на сегашните "глобалисти". Неща, за които днес само си мечтаят, тогава са били просто реалност.
За мен лично, изучаването на ИРИ в най-малки детайли е изключително ценно, а в някои отношения дори повече от историята на западната империя.
Сря Фев 16, 2022 11:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
dido написа:
... траките, ако все още са помнели какви са, гордо са се наричали ромеи - това поне казва историческата науката...

И аз стигнах доточно същия извод. Даже смятам, че тази тенденция е продължила и по времето на Османската империя, където голяма част от същите тези "ромеи" пък са станали "османци", което опитах да загатна при спора с белозвездния болярин наскоро...
Последно четох една книга от френски автори, посветена на ИРИ, която те наричат "Византия". Интересно четиво. Това е била може би единствената държава, в която са се случвали нещата от приказките - да се родиш сетен сиромах, а да станеш цар... На тази тема бяха посветени главите за Василий Македонец и още неколцина като него...
"Византия" дори и в наши дни, е направо недостижим идеал на сегашните "глобалисти". Неща, за които днес само си мечтаят, тогава са били просто реалност.
За мен лично, изучаването на ИРИ в най-малки детайли е изключително ценно, а в някои отношения дори повече от историята на западната империя.


Е хайде сега! Ако преди 30 години някой ти беше казал, че ще имаме премиер бивша мутра, че и агент на ДС и прочее гален по главата от едиколко си папи, дали щеше да го допуснеш? Wink Баба ти Ванга дори е безмълвна по въпроса, или поне не съм чувал някой да и е вкарал такива думи в устата. Сега внимавай, какво си пожелаваш, че съвременна България може да удари Византия в земята. Wink

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Нед Фев 20, 2022 10:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
vladofff написа:
dido написа:
... траките, ако все още са помнели какви са, гордо са се наричали ромеи - това поне казва историческата науката...

И аз стигнах доточно същия извод. Даже смятам, че тази тенденция е продължила и по времето на Османската империя, където голяма част от същите тези "ромеи" пък са станали "османци", което опитах да загатна при спора с белозвездния болярин наскоро...
Последно четох една книга от френски автори, посветена на ИРИ, която те наричат "Византия". Интересно четиво. Това е била може би единствената държава, в която са се случвали нещата от приказките - да се родиш сетен сиромах, а да станеш цар... На тази тема бяха посветени главите за Василий Македонец и още неколцина като него...
"Византия" дори и в наши дни, е направо недостижим идеал на сегашните "глобалисти". Неща, за които днес само си мечтаят, тогава са били просто реалност.
За мен лично, изучаването на ИРИ в най-малки детайли е изключително ценно, а в някои отношения дори повече от историята на западната империя.


Е хайде сега! Ако преди 30 години някой ти беше казал, че ще имаме премиер бивша мутра, че и агент на ДС и прочее гален по главата от едиколко си папи, дали щеше да го допуснеш? Wink Баба ти Ванга дори е безмълвна по въпроса, или поне не съм чувал някой да и е вкарал такива думи в устата. Сега внимавай, какво си пожелаваш, че съвременна България може да удари Византия в земята. Wink


Преди бившата мутра имахме два мандата премиер-безработен. След бившата мутра имахме на два пъти премиер, който надали някой му запомни името, но и нямаше смисъл. Сегашният пък е оборудван с къси крака, щото нали знаете на лъжата краката...

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Нед Фев 20, 2022 10:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Според Дидо "траките, ако все още са помнели какви са, гордо са се наричали ромеи". Помнели са, Дидо, и още помнят. Затова сега гордо се наричат роми. Very Happy
Нед Фев 20, 2022 11:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Balkanatolia: The forgotten continent that sheds light on the evolution of mammals



Alexis Licht et al, Balkanatolia: The insular mammalian biogeographic province that partly paved the way to the Grande Coupure, Earth-Science Reviews (2022). DOI: 10.1016/j.earscirev.2022.103929

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Вто Фев 22, 2022 12:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
mislesht написа:
Е хайде сега! Ако преди 30 години някой ти беше казал...

Всеки, който е чел българска история, не само допуска, а и задължително трябва да допуска. Я си спомни приказката за свинаря, що станал цар. А за "цар Чака"? Да не би да са "византийски"? Всъщност, византийски са. Дет се казва, успешно сме почерпили благотворното им влияние, дотам, че тогавашните им "журналисти" /Пахимер, Григора, Фил/ са отразили подобаващо случващото се у нас.
Сря Фев 23, 2022 10:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
https://kade.si/#map=18/2577188.5/5330490.14/0
Миналия ден попаднах на това място. В края на пътя попаднах на някаква малка зидария, която взех за землянка.
После обаче, нагоре стигнах да сериозен насип с доста правилна форма, а над тях нещо като останки от крепост. Някой знае ли какво е било това нящо?
Пон Май 23, 2022 10:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1392
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Чудил съм се и аз, питах познати в Берковица, но не знаят нищо за крепости/укрепления горе. Писмени източници не съм търсил.
Владо, ако ти се гази зверска смрика на кота 1539, има насип със зид отгоре, цялото нещо е обрасло с трева и мъх, смриката на места е дълбока над метър (как не ни изяде не знам). Там имаше стари иманярски изкопи, беше ми любопитно, та порових и аз и установих споделеното (първоначално си мислех, че е някакво окопаване на войската), докато чаках да мине на жената яростта за това къде съм ги набутал Smile, даже е отбелязано като изолинии, те са два квадрата, залепени един за друг, северозападния е по-малък. По-нови иманярски белези имаше надолу в гората, където се проточваше зида към едно кладенче, това от миналия октомври. На връщане в гората намерих стълб от влек РОМА, надали е от едновремешните българи.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Май 23, 2022 1:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 18, 19, 20  Следваща
Страница 19 от 20

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov