ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Тема за алпинизъм. Българските осемхилядници и не само.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Тема за алпинизъм. Българските осемхилядници и не само.
Автор Съобщение
bobbyfm



Регистриран на: 23 Яну 2014
Мнения: 130

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления за дамата Smile
Сря Май 18, 2022 3:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К



Регистриран на: 03 Май 2011
Мнения: 832
Местожителство: Казанлък

Мнение Отговорете с цитат
vladofff[ ти може и да си голяма работа, но дори някой да вземе да ти даде 100 000 долара за да повториш "туристическото изкачване" на Силвия със всичките шерпи, пасанги, чайчета и готови парапети съм сигурен, че бая ще се замислиш, дори може да откажеш. Защото vladofff[ може и да не успеееш. Не се знае, знае ли се. И тогава ще стане голям резил. "Кифлата" Силвия успяла, пък ти не, ще те спукат от гаври. Направо ми се иска някой да повярва в теб, както са повярвали на Силвия и да ти приведат 100 000 долара, да вземеш да се разходиш по Еверрест и Лхоце. Аз лично ще дойда след това на презентацията ти, ще ти се поклоня доземи и ще си бия един шамар пред публиката, защото не съм ти повярвал. Заклевам се пред тук четящата аудитория![/b]

Между впрочем има алпинисти в България, които оценяват 'личното постижение" на Силвия, като Петя Колчева /Владов, сигурно я познаваш/, която казва:
"БРАВО на Силвия!!! Наистина съм впечатлена от нейното постижение, което е изключително и е мечта на толкова елитни български алпинисти - да направиш траверса от Еверест до Лхотце. Искрено се надявам да е в добро здраве и отлично състояние, въпреки преумората. Очакваме новини: че е вече в Базовия Лагер, чак тогава ще бъде в безопасност." Справка, профила на Petya Kolcheva във фейсбук.
Пет Май 20, 2022 10:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Plamen К написа:
vladofff[ ти може и да си голяма работа, ....., дори може да откажеш. ..........може и да не успеееш. ..... ще стане голям резил. ......ще те спукат от гаври...... Направо ми се иска ....... .

Започвам вече не без основание да си мисля, че нещо злобееш. Като съм ти толкова "интересен", да взема и аз да си отворя една рубрика както направи Стефан, пък бълвай там на воля, каквото ти е на сърце.
Моето мнение за Силвия изразих още в коментарите по повод изкачването на Ама Даблам и определено е положително, най-вече заради отношението, което тя има към собствените си изпълнения. Това което последно казах, е че трябва да се държи сметка за разликата между кислородните и асистирани изкачвания и тези дето не са такива... Толкова ли е трудно да го проумееш? Щом четенето с разбиране ти е проблем, вземи пък се ограмоти допълнително. Прочети какво беше казала точно тази Силвия за ходенето на първата й експедиция - накратко - оценката й беше, че без помощта на шерпите и всичко останало, което прелагат комерсиалните експедиции, сама не би могла да направи нищо. Ето това я отличава от всички самозванци, които бълваха високопарни приказки и си платиха за тях. И по тази причина няма да е чудно, ако с малко повече допълнителна подготовка, тя стигне по-далеч и от Боян и Скатов, взети заедно.
По повод моята особа - ами пробвал съм, не съм успявал по ред причини, медицински съм предупреден многократно, че всяка следваща проява може да ми е последна, включително и в диапазона около 4000м.
Plamen К написа:
... дори може да откажеш...
Че лошо ли е да се откажеш? Като стана на въпрос за Петя - преди години се видяхме на Комините и ме разпитва какво съм правил на едно ходене. Разправих й, както и че съм решил да се откажа. Каза само - заради това сега си жив и си говорим...Не смятам, че човек трябва да има страх и комплекс да си признава и разказва за неуспехите. Въпреки това, не се заричай, все още имам някакви планове и току виж един ден ти се наложи да се самонаказваш...
А за това кой се гаври, ами май само такива като теб упражняват тоя занаят. Хора с широки души, особено пък и ходили на такива места, имат друго отношение. Сещам се за Младен Данков например, каза следното/За Чо Ойо беше конкретно повода/ - пробвах, но беше много трудно, едва издържах да стигна дотам, където стигнах... Човекът е скромен, не парадира с нищо, но и няма комплексите да каже истината за това кое как е по тези места. Не съм чул някой да го е спуквал от гаври.
Пожелавам ти всичко най хубаво. "Заклевам се пред тук четящата аудитория!"
Пет Май 20, 2022 1:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Пламене, трябва да се разбира и другата гледна точка. Владофф е прав за нещата които казва. Поднася ги по неговия си начин и все пак ... това е просто другата гледна точка. Като се замислих въпроса не е дали аз ще кача нещо, ти ще качиш нещо или той .. Въпроса си е принципен.

Да кажем той има неприязън явно към това да се показват някакви неща като големи постижения, при положение че има значение как се извършват. Дамата и тя търси публичност и веднага още на първото си изкачване го направи. Много е важно да не се смесват нещата.

Въроса е че повечето хора отиват на места които не са технични ... Никой не отива например на едно ледено катерене или на смесен терен където да използва сечива, това защо не го правят. Нито отива в Алпите където почти всички върхове са технични. А на 8000ници , защо го правят.

Аз съм за и ми харесва това че има такива хора и трябва да има, винаги съм го казвал ..

Знаеш ли че Стефан Стефанов след като качи най-високите върхове в света и след това започна да ходи на технични неща с Варошкин из Алпите и май му мина мерака за 8000-ците .. Може и да не е това причината.

Принципно е хубаво да има от всичко, да има хора на 8000-ци да има и други на технични неща и най-добре е да има общност . Smile
Пет Май 20, 2022 8:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
Plamen К написа:

Между впрочем има алпинисти в България, които оценяват 'личното постижение" на Силвия, като Петя Колчева /Владов, сигурно я познаваш/, която казва:
"БРАВО на Силвия!!! Наистина съм впечатлена от нейното постижение, което е изключително и е мечта на толкова елитни български алпинисти - да направиш траверса от Еверест до Лхотце..."

Петя Колчева изглежда интелигентен, силен и много симпатичен човек, но едва ли нейното мнение е критерий какво наистина мислят елитните алпинисти по въпроса. Самата тя не е елитен алпинист, тъй като нейното изкачване също е клиентско и кислородно. Какво очакваш - да омаловажи изкачването на Силвия ли? Нали така ще омаловажи своето собствено? Ако примерно Николай Петков каже, че му е мечта кислороден траверс, ок, ще приема думите и за истина. Иначе е просто словесна подкрепа към човек, който реално няма нужда от такава, тъй като не мисля, че някой е тръгнал да храни Силвия така, както го правехме със Скатов. Точно заради това, което писа Владов - заради честната и и трезва преценка на собствените сили и уважението към другите.
Нед Май 22, 2022 8:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
…трябва да се разбира и другата гледна точка.

Какво има за разбиране? Имате ли сериозни аргументи да защитите „вашата“ гледна точка? Ако приемем, че асистираното кислородно изкачване е „постижение“, за да е постижение, можете ли да посочите поне един показател, по който то да се отличава от хилядите други такива, провеждани ежегодно там? Ама било от българка… Този аргумент е близък до расистки, защото възможностите на хората поначало не са предопределени от етноса към който принадлежат. Ама иди и ти… По пламеновата логика, може ли да го питам дали пък той е ходил там, че с такава сигурност твърди, че е нещо страшно трудно? Щом всякакви дилетанти ходят и се качват успешно, и това трябва да го наричаме постижение, че и алпинизъм, според логиката излиза, че алпинизмът като цяло, трябва да не е кой знае какво, а за да постигнеш нещо такова, изобщо не са ти нужни никакви дългогодишни тренировки на границата на възможностите, разходка в парка също стига. Досущ като това, че АК-47 не е изобретен от Хуго Шмайзер, а от слабоумния селянин, едва завършил отделенията, Мишка Калашников... Не ви ли се струва, че така се подигравате с паметта на хора като Христо Проданов, подготвяли се с години по най-големите световни гадории? Щом хора, които не са изкачили и едно въже зимна скала ходят и успяват да се качат и слязат от Еверест по считания от вас за „постижение“ начин, а Проданов не успя, може ли да приемем, че гибелта му се дължи на старческа немощ и слабоумие? Миналия ден, съвсем случайно, на Петрохан срещнах един човек и се сетих – ами ние всъщност разполагаме с много сигурен източник на информация – същият този минувач е качил Еверест без кислород, което го прави единствения жив българин, направил това и едновременно има докторска степен по алпинизъм, понастоящем преподава в НСА, сиреч и в теорията е вещ, да вземем да го питаме, какво ще кажете?
Според мен всеки може много лесно да установи сам разликата в едното и другото постижение. Щом настане мраз и сняг, идете на която и да било скала, дори едно въже дължина стига. Накарайте някой да ви опъне парапет, навлечете се с пухенки, дебели ръкавици, хванете жумарите и вижте за колко време и с какви усилия ще бъдете горе. След това, а за да е близо и до безкислородност, заразете се с нещо гнъсно/ковид, грип../, от което да не можете да дишате, още по-добре и с висока температура, която ще ви осигури присъщото усещане за височинна немощ… и се пробвайте сами да изводите същото въже, като си правите сами осигуровката… Този „тест“ ще ви даде солидна база за сравнение, и тогава нека пак да си говорим за „постижения“.
Пон Май 23, 2022 9:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
...алпинизмът като цяло, трябва да не е кой знае какво...

Именно. Smile

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Май 23, 2022 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zlia



Регистриран на: 03 Ное 2014
Мнения: 205

Мнение Отговорете с цитат
Еййй голяма обида за “алпиниста” е че някаква “кифла” се е качила там дето само той има право. Smile
За мен е постижение, защото аз едва ли бих го направил.
А иначе Проданов дали и той не беше ползвал кислород или се лъжа? И отделно ако сме буквояди дали се води неговото изкачване след като не е слезнал жив?
Пон Май 23, 2022 8:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
Не вярвам някой от алпинистите да се обижда от това, че хората се качват по същите върхове като тях. Но са в пълното си право да се обиждат, когато почти всички бързат да сравняват някого с тях и неизменно с някаква злорада наслада да питат: "Е, какво ще кажат сега алпинистите за това, а?". Какво точно се очаква да кажат алпинистите и защо винаги трябва да са в унизителната позиция да влизат в обяснителен режим за уж очевидни неща? И не само те, но всеки отличил се с нещо. Обществото сякаш има желание да покаже на такъв човек, че не е вдъхновение, че в него няма нищо изключително, че всеки може да го направи. Разбира се, това в огромна степен важи и в обратната посока - много хора изобщо не признават и кислородните изкачвания за лични постижения и по същия начин омаловажат труда и лишенията на клиента с кислород.
А за Проданов - не, не е използвал кислород и да, брои се изкачването му. Но ако все пак държиш да го свалиш от пиедестала му, пробвай по линията на егоизма и суетата.
Пон Май 23, 2022 11:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zlia



Регистриран на: 03 Ное 2014
Мнения: 205

Мнение Отговорете с цитат
Хич и не искам да свалям някого от където и да било. За мен той е и ще си остане първия българин качил Еверест, независимо от това дали е успял да слезне или пък дали е ползвал кислород. И определено той и хората в онази експедиция са вдъхновявали българите, които са се пробвали след това. Кой както може.
Вто Май 24, 2022 9:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Големите български специалисти правят вече анализ върху световния алпинизъм Smile ... това е едно явление, което е редно да се сподели Smile

https://www.360mag.bg/posts/131089?fbclid=IwAR0DhxItTmtltFVcb8Db8YA-LuI8bhax1w927WztA87w195caZeGE180pWY

Въпроса е дали има смисъл да се споделя . Smile Ако не го споделя, много ме съмнява че някой ще го прочете. Аз след първия абзац се отказах.
Пет Юни 10, 2022 8:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
... Аз след първия абзац се отказах.

Аз се отказах още след заглавието, като видях след него кой е авторът на „разсъжденията“. Very Happy



____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Юни 11, 2022 12:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Даниел



Регистриран на: 19 Май 2015
Мнения: 153

Мнение Отговорете с цитат
Може и да звучи малко смешно Момчи да прави анализ на Пурджата, но не по-малко смешно ми е Калоян и Стефан да правят анализ на Мoмчи, така че - пито-платено Very Happy
А статията ми звучи доста обективно и смислено, макар че и моето мнение има същата тежест като тяхното. Егати, то човек не може да коментира вече - за да изкажеш мнение за снощния мач, трябва да си поне Бербатов Razz
Пон Юни 13, 2022 11:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
«Speech is silver, silence is golden.»

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Юни 13, 2022 11:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Даниел написа:
Може и да звучи малко смешно Момчи да прави анализ на Пурджата, но не по-малко смешно ми е Калоян и Стефан да правят анализ на Мoмчи, така че - пито-платено Very Happy
А статията ми звучи доста обективно и смислено, макар че и моето мнение има същата тежест като тяхното. Егати, то човек не може да коментира вече - за да изкажеш мнение за снощния мач, трябва да си поне Бербатов Razz


Нещо много се бъркаш, аз на никого не съм правил анализ първо и второ е много важно кое мнение как и къде се представя. Едно е аз и Стефан да си пишем във форум, друго е да те дават по медиите. И е много важно посланието което се отправя, понякога е необходимо т.нар "четене с разбиране" и то не само от един източник Smile но да не навлизаме в подробности.
Пон Юни 13, 2022 3:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96  Следваща
Страница 92 от 96

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov