ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Изкачване на вулкана Етна

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Предишната тема
Следващата тема
Изкачване на вулкана Етна
Автор Съобщение
igurbev



Регистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2406
Местожителство: София

Мнение Изкачване на вулкана Етна Отговорете с цитат
Днес е 10.05.2022 и четвъртият етап на Giro d'Italia трябва да финишира на Rif. Sapienza, която от своя страна е началнато точка за изкачването, за което става дума. Бях трам заради джирото, но упътних времето два дена по-рано. Ето го разказа.
Вто Май 10, 2022 8:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Dimov



Регистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 317

Мнение Отговорете с цитат
Браво за изкачването! Наистина малко зловещо изглежда при тези метео условия - а и като знаеш, че е вулкан.
Интересно ми е има ли на връхната кота, някакъв знак или пирамида от камъни или изобщо нещо, което да отбелязва най-високата точка?

Как беше етапа от Джирото? Гледах сега репортаж, поотворили са се разлики след първото брутално изкачване, но още е много рано.
Вто Май 10, 2022 11:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
igurbev



Регистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2406
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ами аз не съм експлицитно сигурен, че съм стъпил на най-високата точка. От трака се вижда, че съм разходил южния полукръг на венеца. На практика вървях по ръба, докато той очевидно започна да губи височина. Така или иначе нищо не виждах, нямах карта на гпс-а, телефонът беше близко до неизползваем, защото трябваше да си свалям ръкавиците в студа, то ръмеше, екранът се мокреше и правеше неконтролируеми неща...

А за Джирото - то на място кой знае какви детайли не се разбират, важното е да ги видиш на живо и да усетиш атмосферата. Жалко за Дюмолен, с доста изоставане мина. Гео Мартен също беше назад, но сравнително близо. Засега изглежда битката ще е Карапас, от Бахрейн Билбао и Ланда, Барде, Кьолдерман, Саймън Йетс стискаше препоследен, Алмейда сам и той стиска. Самото изкачване си беше тежко, аз ходих да го карам сутринта - на рампи е и има спускане на две места, затова средния процент подвежда.
Сря Май 11, 2022 1:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Dimov



Регистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 317

Мнение Отговорете с цитат
igurbev написа:
важното е да ги видиш на живо и да усетиш атмосферата. Жалко за Дюмолен, с доста изоставане мина. Гео Мартен също беше назад, но сравнително близо. Засега изглежда битката ще е Карапас, от Бахрейн Билбао и Ланда, Барде, Кьолдерман, Саймън Йетс стискаше препоследен, Алмейда сам и той стиска. Самото изкачване си беше тежко, аз ходих да го карам сутринта - на рампи е и има спускане на две места, затова средния процент подвежда.


Вълнуващо е било със сигурност, не съм посещавал голямо колоездачно състезание. На Барде и Ланда май им мина времето да спечелят голяма обиколка. Гледам сега, че Мувистар са само с Валверде, не виждам друг лидер при тях, което ми се вижда несериозно. По принцип не симпатизирам на хегемоните в спорта, но все пак е изумителна организацията в Инеос. И възможността да печелят състезание с втори и трети човек в отбора - както стана с Тайо Харт. Така че, ако Карапас спечели, няма да съм недоволен, а и словенските топ звезди са в други отбори и Турът едва ли ще е за Инеос. Саймън Йетс ми се вижда основен конкурент, може би и Вилко Келдерман. Благодаря, че сподели!

Да не го обръщам на спортен форум, се връщам на планинската тема. Етна може би е добър вариант за първо излизане на 3000м. И преди съм се замислял, сега покрай твоето видео и разказ, пак ми се провокира интереса. Виждам, че няма технични участъци, но следенето на маршрута е трудно. Надявам се, че няма шанс за глоби и някакви наказания, ако човек все пак тръгне без водач.
Чет Май 12, 2022 9:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
igurbev



Регистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2406
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Dimov написа:
Надявам се, че няма шанс за глоби и някакви наказания, ако човек все пак тръгне без водач.

Мога само да предполагам, но според мен е обратното - ако не налагат контрол, никой няма да си плаща. В моя случай нещата станаха случайно, времето беше много лошо, а и извън сезона. Четох някъде, че се предлага услуга извозване с джипове до 2800. При хубаво време вероятно гъмжи от народ, също ще има и кой да налага санкции.
Dimov написа:
Етна може би е добър вариант за първо излизане на 3000м.

От малкото, което видях, не съм очарован от лунния пейзаж на Етна. Аз бих предпочел нещо по Доломитите.
Чет Май 12, 2022 10:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6374

Мнение Отговорете с цитат
igurbev написа:
От малкото, което видях, не съм очарован от лунния пейзаж на Етна. Аз бих предпочел нещо по Доломитите.


Цитат:
То ми се струваше някакви отвеси, а то - те са били поляни...
Laughing

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Май 12, 2022 1:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3039

Мнение Отговорете с цитат
Dimov написа:
добър вариант за първо излизане на 3000м.

Най-добрия вариант за такова нещо мисля, че е Брайтхорн. Вземаш лифта от Червиня до "швейцарската граница". От там по скипистата излизаш до Клайнматерхорн, и за финал ти остава едно умалено копие на изкачването от язовира до вр.Белмекен. Заради голямата посещаемост почти винаги има пъртина, а и мярнах само на едно място накаква наченка на пукнатина. Е, има особеност, щот не се качваш на 3 000, а на 4 000, ама то разлика особена няма. Може малко главобол в повече само.
А, сетих се за още едно нящо, ама то трудно може са се нарече "излизане" - хвашаш телеферика от Шамони до Ейгидемиди и за минути си на 3800м, без да си мръднеш дори пръстите на краката...
Чет Май 12, 2022 4:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimov



Регистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 317

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:

Най-добрия вариант за такова нещо мисля, че е Брайтхорн. Вземаш лифта от Червиня до "швейцарската граница". От там по скипистата излизаш до Клайнматерхорн, и за финал ти остава едно умалено копие на изкачването от язовира до вр.Белмекен. Заради голямата посещаемост почти винаги има пъртина, а и мярнах само на едно място накаква наченка на пукнатина. Е, има особеност, щот не се качваш на 3 000, а на 4 000, ама то разлика особена няма. Може малко главобол в повече...


Точно преди да удари пандемията изгледах всички налични клипчета за Брайтхорн, но оттогава досега нищо не съм организирал (Е, в това време в България си пообиколих, но не е това темата). Впечатлението ми е, че трябва да е свръзка от поне двама за Брайтхорн, именно заради тези една или две цепки в ледника. Така че, за там ще трябва да намеря приятел на сходен акъл.

Червиня предполагам, че наистина е по-добрият вариант за изходен пункт. От Цермат е нереално скъпо. Благодаря за препоръката!
Чет Май 12, 2022 4:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3039

Мнение Отговорете с цитат
Dimov написа:

Впечатлението ми е, че трябва да е свръзка от поне двама за Брайтхорн, именно заради тези една или две цепки в ледника.

Погрешно ти е впечатлението. На лс ми пиши мейл, ще ти пратя подробни снимки на всеки участък. Сам да се убедиш че няма никкави тегоби. Най-важното е да ходиш в пъртината...
Чет Май 12, 2022 10:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev



Регистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2406
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Брайтхорн си е над 4000, аз по-скоро имах предвид, че има не малко туристически трихилядници (Пиц Бое например), ако над 3000 е целта.
Пет Май 13, 2022 11:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Иван излезе от сянката, след няколко години! В блога му обаче е пълно - интересни пътувания, а да четеш, събрани в едно изречение природа и истините от живота е удоволствие за сетивата.
Интересни пътувания в Гърция. Една идея - най-хубавото място в Гърция , хем близо до до България. Малки селца, без гълчава и народ - за разлика от Вурвуру, където на една улица са изсипани хора, мотори, коли , лодки - не могат се размина вече, а на плажовете там е народ, едвам има място да седнеш.
Това място случайно го открих и го криех доскоро, да не стават тълпи. Но след като взехме една колиба на нашето море, вече ходим там да си я ползуваме и за Гърция не остава време.
Йерисос! Плажове, по 100 метра човек от човек. Щото са три морета, на 10 км. едно от друго. Гърците са го казали - не си ли видял Кумица и Вулица, не видял въобще Халкидики. На границата с Атон има голям лагер от международни трапери - къмпингари с бусове и кемпери, които стоят по цяло лято там. Въобще Йерисос е слабонаселено, краят на Гърция и няма много администрация, която да фактурира престоите.
Ксиропотамо - най-топлата вода в Гърция. И там кемпери съм виждал, постояно идват хървати, а даже не го водят населено място.
Да се пита и кога е фермерският пазар - май беше вторник сутрин, в Йерисос.
Другото море - безкрайният залив на Йерисос.
И непременно трябва да се види Арнеа.

Какудия - това са 6-7 огромни залива , започващи от Йерисос, един от друг по-хубави. това е вторият, в дъното е Йерисос и започна монашеската република:

Не стигнах само до лонгозната гора на Какудия , която е последният залив .

Ксиропотамос и Атон. Вляво остров Амуляни, но не си заслужава, теснотия е. По-интерести са заливите около Ксиропотамос, не към Уранопули, където е гъста населено, а на запад от първият долу, те са десетина, само с черни пътища, без населени места:


Фермерските пазари:




Щандът на Дидо :




_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Съб Май 28, 2022 9:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov