ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Синята маркировка от Мацаков камък до връх Човеко в Осогово

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Синята маркировка от Мацаков камък до връх Човеко в Осогово
Автор Съобщение
stefan_iliev38Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 2819
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Синята маркировка от Мацаков камък до връх Човеко в Осогово Отговорете с цитат
Привет!

Вече писах в темата за Мацаков камък, но нищо не пречи да се отвори и тук специална тема за синята маркировка между хижа "Осогово", връх Човеко и Мацаков камък.

Тази неделя - 22.05.2022 г. - има идея да разучаваме синята маркировка над Мацаков камък до връх Човеко, ако времето не е много дъждовно. Може да се работи и по зелената маркировка от заслона в местността Разкола към връх Кюнек и Човеко. Понеделник и вторник също може да се разучава, разчиства и маркира, ако времето е хубаво (засега прогнозата за понеделник е прекрасно време без валежи, за вторник има малка вероятност за малко валежи следобяда).

Сега в Осогово по високото има хиляди светещи сини минзухари... Срещат се и бели.____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Май 20, 2022 3:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanvРегистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 1415

Мнение Отговорете с цитат
Аз съм по земеделието тези дни, иначе бих дошъл, ама кога ли ще ми остане свободно време .. Smile
Пет Май 20, 2022 8:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ManРегистриран на: 11 Ное 2021
Мнения: 15

Мнение Отговорете с цитат
Стефан,

дали мероприятието е било успешно?
Пет Юни 10, 2022 2:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 2819
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Привет!

Моя е грешката, че още не съм написал отчет как е минало мероприятието.

Дали е било успешно – да, успешно беше, разучихме доста неща, но и още много остава да се разучава! SmileХодихме на разузнаване над Мацаков камък, но не в неделя, 22.05.2022 г., а 2 дни след това – във вторник, 24.05.2022 г.

Каквото разучихме – вече е нанесено на картата БГМаунтийнс: https://www.kade.si/index.html#map=16/2514090.72/5195915.52/0.

Накратко:

От Мацаков камък нагоре покрай реката има стар земен път, който постепенно преминава в пътека. Върви се през хубава гора, по левия бряг на Вратешка река, като на едно място реката се пресича, съвсем кратко се върви по десния ѝ бряг и отново реката се пресича, и се продължава по левия бряг. Тук-таме по дърветата и камъните се среща стара синя маркировка, а на няколко места и жълто-червено-жълта маркировка (като по Ком-Емине).

Накрая рекичката се разделя на потоци (там има жълта метална табела на БТС с надпис „с. ВРАТЦА“) и там започват проблемите – обрасло е с малини и хвойна, има мочурливи места! Започнахме да газим в хвойната, за да оглеждаме дърветата за стари сини марки, но скоро храстите станаха много високи и почти непроходими, така че решихме да ги заобиколим от изток и първо да отидем до кота 1781 м (https://www.kade.si/index.html#map=19/2514400.22/5195803.19/0). В някои участъци хвойната беше изсъхнала – личаха следите от стар горски пожар, вероятно той е бил причината хвойната да изсъхне.

От кота 1781 м и малко на юг от нея се се открива хубава гледка към Кюстендил. От котата видяхме и циментово корито точно в посоката, където на картата ЕТК 1:5000 беше отбелязана чешма 1793 м (https://www.kade.si/index.html#BG5K=19/2514140.81/5195597.41/0). Тази чешма беше нашата цел. Лесно отидохме до чешмата – в нея няма вода, но съвсем наблизо има поточе с хубава вода за пиене. Близо до чешмата намерихме още една жълта метална табела на БТС с надпис „с. ВРАТЦА“, а върху самото корито на чешмата имаше стари сини марки, сочещи накъде се продължава след това. За съжаление посоката беше право в хвойната! Между чешмата и последната синя марка, която намерихме върху широколистно дърво (https://www.kade.si/index.html#map=19/2513688.21/5196049.83/0) има много гъста и висока хвойна – в продължение на около 400 метра! – има от сибирската хвойна, която е по-полегнала, но има и от гадната дървовидна хвойна, която е с височина над човешки ръст и е много бодлива (и трудно „прегъваема“ Smile )!

Опитахме се да намерим сини марки върху дърветата във хвойната (с цената на много убождания и пълни с иглички обувки), но не успяхме, освен една много стара марка на иглолистно дърво на 65 метра северно от чешмата.

От чешмата на запад-северозапад тръгва друга пътека, която си личи, че е прорязвана и чистена – по нея се върви лесно и приятно. Пътеката отива към връх Църната чука (https://www.kade.si/index.html#map,user-data=19/2513344.47/5195808.26/0), като не се качва на върха, а го подсича от север. За съжаление не ни остана време да я проследим по-нататък – на северозапад към връх Асиката (Асината, Ясиката)(https://www.kade.si/index.html#BG5K,user-data=19/2512844.36/5197293.76/0). На хартиената карта на Осоговска планина, издадена от „Картография“ ЕООД през 2005 г., синята маркировка е дадена, че от чешмата продължава именно по тази пътека покрай Църната чука и стига до връх Асиката. Пътеката е дадена и на „руската“ топографска карта 1:50 000. След връх Асиката пътеката слиза стръмно на североизток към Мацаков камък. На ЕТК 1:5000 не е дадено спускането към Мацаков камък, а е дадено, че пътеката се спуска на северозапад към село Гърляно. Някой път може тази пътека да се проследи до Гърляно или наобратно – от Гърляно нагоре към връх Асиката.

По-късно се разрових и намерих в интернет кой е почиствал тази пътечка – фейсбук група „Осоговски ентусиасти“ (те поддържат заслона на връх Руен):

Първи опит за пробиване на забравената синя маркировка от х. Осогово, до с. Вратца. Ще има и втори дубъл, че е бая работа...

Записах се в групата и по-късно ще осъществя контакт, за да видя дали ще може да се координират съвместни действия.


След чешмата на юг започва хубав земен път, който минава покрай останките на говедарник и се отправя към връх Човеко.
Минахме около 600 метра по този път, но времето напредна, затова не продължихме, а се качихме на близкия връх Църнотрав 1865 м.
Не се бяхме качвали преди това на този връх. Върхът е съвсем малко обрасъл с ниска хвойна и се качва лесно. Откриват се хубави гледки.


Какво предстои за следващите проучвания:

1. Да се реши дали да се прорязва хвойната (около 400 метра), за да се мине по най-краткия път от края на реката до чешмата.

2. Да се реши дали да се заобиколи хвойната от изток – през полянки, поточета и мочурливи места (близо до обзорно място с гледка към Кюстендил).

3. Да се проучи дали не може от края на реката да се изкачи в югозападна посока до просечената пътека (около 200 метра) под връх Църна чука и по просечената пътека да се стигне до чешмата.

4. Да се проучи продължението на просечената пътека към връх Асиката и от върха към Мацаков камък и към село Гърляно.

5. Ако има пътека през връх Асиката, да се реши дали тя да се маркира и разчисти.Ето пешеходният ми джипиес-трак:

GPS trak- Osogovska pl.- 24.05.2022g.- Vrattsa-Matsakov k.-v.Tsarnotrav-V(razuch.sinya mark.(otStefan.gpx

Ето и малко избрани снимки:

Osogovska pl.- 24.05.2022g.- Vrattsa,m.Vuchk.-v.Tsarnotrav-Vr.(razuch.sinya mark.)(izbrani)(otStefan)
През останалите 3 почивни дни (22, 23 и 25 май) почиствахме и премаркирахме зелената и синята маркировка от заслона в местността Разкола (при будката на Гранична полиция) до връх Кюнек и към връх Човеко. След това ходихме още няколко пъти (последният беше на 09.06.2022 г.). Промените са нанесени на картата БГМаунтийнс.

Накратко – успяхме да премаркираме с двойна маркировка – бяло-зелено-бяло-синьо-бяло – до там, където се разделят зелената и синята маркировка след кота 1960 м (синята поема към Църнотрав, Мацаков камък и Вратца, а зелената отива към връх Човеко и Бегбунар) – https://www.kade.si/index.html#map=19/2515424.27/5191924.65/0. Също така почистихме и малко хвойна, но остава още доста за чистене. Хвойната не е голяма и е полегнала, не пречи особено на преминаването, но все пак има опасност от спъване, а и игличките на хвойната влизат в обувките и бодат неприятно.

Какво остава да се свърши:

1. Да се продължи с почистването на хвойната.

2. Да се сложат табели по маршрута.

3. Да се продължи синята маркировка към Църнотрав, Мацаков камък и Вратца.

4. Да се продължи зелената маркировка към връх Човеко.

5. Да се проучи как да се прекара зелената маркировка на слизане от връх Човеко към заслон „Бегбунар“.

6. Да се маркира зелената маркировка от Човеко до заслон „Бегбунар“.Това е „накратко“. Smile

Който иска да се присъедини – с идеи, информация, труд, средства, компания – добре е дошъл! Smile____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Нед Юни 12, 2022 8:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov