ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До връх Ботев
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
До връх Ботев
Автор Съобщение
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 565

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
А и още по-добре ще е да сваля някое килце, да мога да се търкалям малко по-добре Smile

Като го свалиш туй килце споедели челен опит как става, че нещо не ми се получава напоследък Wink
П.П. Изстудяването убива аромата на ракийката.
Нед Юни 05, 2022 10:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Митак написа:
Цитат:
А и още по-добре ще е да сваля някое килце, да мога да се търкалям малко по-добре Smile

Като го свалиш туй килце споедели челен опит как става, че нещо не ми се получава напоследък Wink
П.П. Изстудяването убива аромата на ракийката.


Прав си за ракийката, обаче когато е домашна и висок градус около 50, лекото изстудяване я омекотява Smile)

Относно килограмите и отслабването, ше ти кажа нещо. Имам един братовчед беше елитен боксьор и после спря с годините. Взе да напълнява и да прави шкембе и тн .. по едно време идва доста отслабнал и майка ми го пита "Абе Цецо как така отслабна, добре ли си какво направи" и той каза следното. "Ами тук сега лятото ходя по полето и ям джанки и каквото има. Обаче по едно време спрях да отслабвам и въобще спрях и джанките" ... Та това е истината според мен ... Човек който не движи достатъчно, просто не трябва да яде .. Аз въобще ям по малко и пак трупам мазнини. 2 пъти се храня на ден, някой път и един и пак ако не движда достатъчно се омазвам. А тия диети, пък безвъглехидратни, безместни, много месни са пълни глупости. Човек ако не движи и не работи физически неща, няма никакво значение от модерните простотии и т.нар "хранителни режими."
Пон Юни 06, 2022 12:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
... който не движи достатъчно, просто не трябва да яде ...

Не съм специалист в тая материя, но ми се струва, че има друго нещо, което трябва да се има предвид. Храната се дели на три основни групи - мазнини, белтъчини и въглехидрати. Последните пък на още две подгрупи - "бързи" и "бавни". Затлъстяванията идат от въпросните "бързи" такива.
Как функционира организма? Мозъкът работи изключително с въглехидрати, без нужната глюкоза дори и триста кила шопар бъзро ще изпадне в хипергликемична криза, защото май няма опция мазнина да се трансформира във въглехидрат, докато обратното е най-честата причина за освинването....
И така, работата, доколкото знам, е следната - протеинът трябва, доколкото е нужен за възстановяването на всички мускули. Мазнината , ако нямате собствена - е за покриване на енергийни нужди - енергийността на дадено количество мазнина е два пъти по-високо от същото количество протеин или въглехидрат.
Ако обаче се тъпчете с бърз въглехидрат, малка част от него ще иде към мозъка по предназначение, а останалата ще се превърне в мазнина и ще се складира в депата по задника и шкембето. Затова е важно да се яде само "бавен" въглехидрат - т.е. такъв с, да го наречем, "ретардно" усвояване, или известни още като такива с нисък гликемичен индекс. Прието е, че такива, с високо съдържание на целулоза/самата целулоза не се усвоява от хората, а само от преживните животни/ се усвояват бавно, уж щот целулозата/сега модерно и викат "фибри"/ пречела на бързото проникване от червата в кръвния поток. И така , в крайна сметка "бавният" въглехидрат попада в кръвния поток на малки порции, доста дълго във времето, осигурявайки на мозъка постоянно количество въглехидрат. Съответно при него има по - голямо усвояване, респ. малки излишъци, които да се трансформират в мазнина. Също така известно количество мазнина също пречи на бързото въглехидратно усвояване - това го знае всеки пияница - едно е да се налееш бързо с едно шише на голо, друго е с мазни мезета. Във втория случай натряскването се забавя за известно време.
Определено това си е цяла наука, базирана както на метаболизма, хормоналната регулация и цял списък други неща, и затова надали без сериозно четене бихме могли да дадем някакво горе долу издържано обяснение или пък схема, която да се следва.
Вто Юни 07, 2022 10:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didkopitko



Регистриран на: 27 Юни 2016
Мнения: 287

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте!
Каним се отдавна за вр. Ботев - аз съм го качвал само по Тарзановата пътека преди години, жена ми и малкия не са се качвали от никоя посока. Моля за инфо за следния вариант на еднодневен маршрут:
- паркинг товарен лифт (над Априлци) - по пътеката за Водните дупки, като не ги стигаме, а хващаме от нея за Кралимаркова купа, пресичаме зелената маркировка и продължаваме към билото, излизаме на билото и от там - вр. Безименен - вр. Ботев. Това ми се струва най-прекия маршрут, 6.5 км с +1540 м денивелация, което си е сериозно обаче.
Освен, че е яко нагоре, други особености има ли, за които да знам? Как е участъка между синята маркировка и Купата?

https://map.bgmountains.org/#map=16/2771241.27/5271618.06/0

Сря Юни 22, 2022 12:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Това е кратък но много душмански маршрут, ти още като излезеш над кралимарковата купа, няма да ти се качва на билото. Най-добрия вариант е като се качих горе да си хванеш зелената маркировка, после има една пирамида, от която тръгваш право на горе и отиваш на върха, без да свиваш към заслон ботев.
Значи като тръгнеш от товарния лифт, пътеката започва с една идея по-леко. Вече където се отклонява синята за водните дупки, този участък до срещата с зелената маркировка е много душмански. Освен това качането чак на билото на безименен не е по-кратко, нито по приятно в летни условия.
Сря Юни 22, 2022 12:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Маршрутът поне по моите разбирания не е нищо сложно. Имайте в предвид, че няма чешми по пътя. Чак на засл. Ботев има вода. Маркировка има, но и няма как и да сбъркате пътеката. Ползва се интензивно и добре утъпкана. Ключовият момент е кръстовището за Водните дупки. Не тръгвате към дупките, а в другата посока. Внимавайте да не хванете и в посока х. Плевен. Пътеката продължава покрай едни трафопостове и после излиза на Купата. За по-лесно след Купата, тръгни по пътеката, която идва от х. Плевен и подсича Безименния. Това реално е лятната пътека от х. Плевен към вр. Ботев. По гореописания вариант от паркинга до вр. Ботев са ти 4 часа и 10-15 мин. От засл. Ботев до върха са 35-40 мин без даване на зор.
Успех и лека крачка от мен!

_________________
Маршрут E3: Ком - Емине
Маршрут Е4: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка
Маршрут Е8: Рила - Родопи
Сря Юни 22, 2022 12:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aliosha77



Регистриран на: 31 Дек 2019
Мнения: 191

Мнение Отговорете с цитат
Да, това е най-краткият маршрут, но не и най-лекият. Резервен вариант е от паркинга да се качите по пътеката направо на х. Плевен, а оттам - по зелената маркировка към върха. Разстоянието е по-дълго, но денивелацията се взема по-плавно. А и - поне по мое мнение - е по-панорамна разходката. Иначе от паркинга, директно "по кабела" към Кралимаркова купа се върви през гора (сенчесто е, в горещ летен ден и това си има предимства) - и е някак захлупено, няма никакви гледки. А и след разклона за Водните дупки, до Кралимаркова купа катеренето наистина е зверско. Няма проблеми с пътеката - добре маркирана е и идеално проходима. Но си е стръмна Smile После от Купата може да се свие вляво и по зелената лятната пътека (не знам какво е състоянието на снега по улеите - дали се е оттеглил вече или ще ви мъчи...). Според мен, няма смисъл да се качва Безименния и после отново да се спускате към заслона, освен - разбира се - ако не е това целта Smile

Аз по-миналата година направих следното:
От паркинга, по пряката пътека (под товарния лифт) до х. Плевен и оттам - по зелената подсичаща. Горе се отбих и до заслон Ботев, и после по серпентината до върха. А обратно, на слизане, на Кралимаркова купа свих вдясно и се спуснах по тази пряката, която води директно на паркинга. Общо време - 4 часа изкачване, с почивките, и 2:30 часа слизане. Но бях сам.
Сря Юни 22, 2022 1:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Преди 2 седмици имаше малко останал сняг в улеите, но първо беше мек и лесно се минаваше и второ е че местата на които го има не представляват опастност. Сега очаквам почти да го няма. Аз може би събота сутринта ще се изтрелям натам по същия маршрут набързо, стига да не ми излезе работа.
Сря Юни 22, 2022 1:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didkopitko



Регистриран на: 27 Юни 2016
Мнения: 287

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря ви! Smile Ще се отчета като го направим.
Сря Юни 22, 2022 2:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gandi



Регистриран на: 08 Май 2015
Мнения: 136
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Най-лекия вариант за качване на Ботев според мен е, по зелената марка но не под товарния лифт към хижа Плевен ,а по другата зелена марка която излиза над ПСС до овчарника.
https://www.kade.si/#map=16/2771833.02/5273478.94/0
Чет Юни 23, 2022 9:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
gandi написа:
Най-лекия вариант за качване на Ботев според мен е, по зелената марка но не под товарния лифт към хижа Плевен ,а по другата зелена марка която излиза над ПСС до овчарника.
https://www.kade.si/#map=16/2771833.02/5273478.94/0


Аз на нея казвам "зимна" пътека към хижа Плевен , а другата е лятната. Просто така ги знам от малък Smile
Чет Юни 23, 2022 9:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix



Регистриран на: 22 Фев 2013
Мнения: 814
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
И аз ги знам, като Калоян. Но през х. Плевен се обикаля доста.

_________________
Маршрут E3: Ком - Емине
Маршрут Е4: Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка
Маршрут Е8: Рила - Родопи
Чет Юни 23, 2022 5:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Пак много работа и не можах да ида уикенда. Днес отидох, качих се за 2 часа и 10 минути, няма скоро да слеза под 2 часа. Няма време за тренировки, а пък и с това ранно ставане и неядене на нищо, по някое време нещо започвам да плета цървулите. И май и шофирането е кофти, понеже се събира по 1 час и 30 минути на посока.

Иначе сняг няма вече по пътеките. Сутринта си беше хладно, нещо ми позамръзнаха ръцете.

Пак хубаво време и по къси гащи .. Но след 8.30 започват да се качват облаците...

Днес за първи път слязох по същата пътека по която се качих, но вчера е валяло и въпреки че внимавах много тупнах два пъти по гъз на едни коренища . Добре че съм свикнал да го стягам, та е и тренирам, че няма проблем Smile .. Дефакто слизането по Кабела, хич не е по-бързо от това което правя покрай хижа Плевен. Може би ако не е влажно ще е ок ..

Пуснали са кравите вече, даже имаше "кравар" се беше качил с мотор и едно овчарско куче, което ме надуши. Едно малко биче, ходеше и ровеше в чантата на "краваря" та онзи хич не беше щастлив Smile Аз минах покрай капките.

Но пък видях дива коза която ме гледаше и дойде към мен, за момент я помислих за питомна, тъй като тя мина баш през станцията на Ботев. Но ми се видя малко дезориентирана, дали пък не е заради цялото мучене и шумолвеица .. Интересното е че беше сама ..


Ето и видео едно ..

https://drive.google.com/file/d/1ge3En5VTNZ9qREAcpzUl3Vew63D7zuM1/view?usp=sharing
Пон Юни 27, 2022 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2242

Мнение Отговорете с цитат
Аз днес пак ходих до Ботев, реших го в последния момент. То много жега по Плевен и на всичкото отгоре тази нощ тук имаше банкет и жегата се акумулира. Не можах пак да спя добре и се чудех докато се събуждах, дали въобще да ходя. В 4 и нещо ми звънна часовника и реших да ставам, въпреки че нещо ми беше шемет. Още тогава си беше топло .. Този път минах през бензиностанцията и си взех бисквитки Орео с кафето и изядох половината докато стигна до паркинга. Но както си карах с колата от ВЕЦ Видима нагоре по тесния път в 6.00 часа, изведнъж гледам едно семейство ходи по пътя млади и 2 деца .. метнаха ми палец, пък аз ги помислих за бежанци .. Оказа се че са просто туристи и с градски транспорт. Понеже в цялата местност няма добър обхват, нещо се бяха заблудили май, но разбрах че с малките деца ще ходя през Ботев до хижа Рай и то по моя маршрут. Аз направо ги качих и ги закарах догоре и им обясних накъде да ходят и аз тръгнах. В интерес на истината заради бисквитките ли що ли, ми беше много добре. Понеже не е валяло скоро, липсваше задуха от изпаренията и беше супер. Доста леко ми беше нагоре за мое учудване. Качих се за 2 часа и 3 минути и нарочно слязох по същия път едно към едно. Слизането е 1 час и 40 минути, просто е стръмно и не става да се бърза.

Този път се качих по къси гащи и тениса с летни маратонки, без да ми е било студено. На ботев беше мега добро в 8 и нещо сутринта без грам вятър. Понеже надолу срещах различни хора ми казваха че към обяд щяло да вали. Ще ми е много интересно някой да каже какво е станало с времето ако е ходил. Но аз съм сигурен че до 13.00 часа е било слънчево и без вятър. Даже сигурно много топло.

Навръщане срещнах семейството все още в гората под Кралимарковата купа, казах им някои неща съвсем добронамерено. Относно това че мъжа ходеше с найлонов плик в едната ръка и градски обувки на краката, които дори и за мен са опасни на слизане, в сухо време. Надявам се времето да е изцяло с тях днес и мъжа да вземе под внимание някои важни неща.


Другото е че срещнах Калоян "кофе" Пейчинов, който въртеше отдолу до Купата (края на гората) щял днес да го прави 10 пъти и май гони 5 000 метра денивелация на ден ... Доколкото разбрах гони да направи 100к денивелация за 20 дни.
Това за мен е безмислено смазване, дори за такива яки хора като него. Но явно трябва да се изкарват пари и да се привличат спонсори. Има си и patreon за тези неща. Аз му пожелавам късмет и крепко здраве, не е лошо да има такива хора, защото дават и на нас емоции, пък за нас е почти безплатно, пък те носят последиците.

Ето и линк, на който му е интересно. .

https://www.360mag.bg/posts/131390
Нед Юли 03, 2022 1:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Забраниха колите в Централен Балкан
Съб Юли 09, 2022 4:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Страница 8 от 11

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov