ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
На „Сватба“ край Осеново

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
На „Сватба“ край Осеново
Автор Съобщение
МиткосваМ



Регистриран на: 01 Дек 2020
Мнения: 94

Мнение На „Сватба“ край Осеново Отговорете с цитат
Замислена разходка до забележителните селца Лещен и Ковачевица преди няколко дни, даде възможност за посещение и на още едно интересно място в западнородопския дял Дъбраш. Малко преди тръгването се поразрових да търся дали няма нещо, което също да включим в плана, без при това да е нужно да отделим за целта повече от час-два. Така и попаднах на информация за скалния ансамбъл, известен с името „Сватбата“ (или още Друманови скали – а срещнах и наименованието Осеновски скали), разположен край шосето, свързващо селата Филипово и Осеново.


Казват, че името на мястото идва от легенда с познат сюжет, върху който няма да се спирам подробно – както винаги, става дума за сватбари, свекърви и проклятия с последващо вкаменяване… Very Happy Кратка справка с пътната карта показа, че отклонението от главния път Банско – Гоце Делчев е от порядъка на 4-5 км в посока, денят - донякъде изненадващо - се оказа чудесен, така че повече колебания нямаше. По пътя забелязахме, че по-високите планини вече са побелели, а като стана дума - край Банско се появиха и добре познати пейзажи:


Може би двадесетина километра след Добринище се отбихме вляво към Филипово, пресякохме река Места, продължихме към Осеново и почти веднага скалите се откриха пред нас – високо по склона и вляво от пътя.


Шосето започва да набира височина със серия от завои, като още при първите два по-остри забелязахме голяма каменна гъба:


Последваха няколко много остри завоя, като при последния (десен, когато се движим в посока към Осеново) видяхме поставена информационна табела за скалните образувания. Паркирахме наблизо при удобно разширение на пътя и поехме по пътечка, която се отделя от шосето при споменатата табела. Има и импровизирана (вече поизбледняла) маркировка във вид на червени точки, нанесени със спрей – улеснява ориентирането, особено в чисто каменистите участъци, където пътека така или иначе личи слабо или дори никак. Особени денивелации не се преодоляват, но е нужно внимание, защото на не едно място се преминава в близост до отвесни или много стръмни участъци, където падане е крайно нежелателно. Smile Та тръгнахме ние и за броени минути достигнахме до първите интересни образувания:


Малко след това излязохме над основната група скали, оформени от изветрянето във вид на най-разнообразни грамади, колони и всякакви причудливи силуети.


Въображението може да се развихри тук, а напълно реална е страхотната гледка, която се открива към много от известните пирински върхове. В случая - от Сиврия, през Полежан и Котешкия чал, та до Даутов връх:


При ясния ден, който избрахме за посещението, и с използването на известно приближение при заснемане, се получиха някои доста приятни картинки – за спомен и от съседната планина. Smile
Полежан и Ушиците с Голяма Стража вдясно, а пред тях - Безбог (забелязва се и едноименната хижа):


Сиврия и Джангал:


Пътечката ни преведе покрай няколко отделни каменни скулптури, разделени от много стръмни и труднопроходими улеи. Един от тях все пак изглеждаше с малко по-приемлив наклон, така че се спуснах без пътека надолу и през някое и друго скално прагче, както и с малко провиране в шубраците, излязох на нещо като тераса под скалите. От това място изгледът към извисяващите се скални исполини беше не по-малко впечатляващ:


Има и човече горе... Very Happy

Впоследствие дойде време да си ходим, така че издрапах обратно нагоре по склона и по същата пътечка, която ни доведе тук, се върнахме при шосето. Цялото посещение ни отне около два часа, но ако човек разполага с повече време, спокойно може да го уплътни с разглеждане на още от скритите кътчета на тази забележителност – заслужава си! Smile

_________________
С ЩЕКИ ПО ПЪТЕКИ

Последната промяна е направена от МиткосваМ на Вто Ное 29, 2022 12:20 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пон Ное 28, 2022 10:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milen_kb



Регистриран на: 14 Авг 2010
Мнения: 85
Местожителство: София, Габрово

Мнение Отговорете с цитат
Снимките не се виждат.
Пон Ное 28, 2022 11:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
МиткосваМ



Регистриран на: 01 Дек 2020
Мнения: 94

Мнение Отговорете с цитат
Странно... При прегледа на публикацията всичко беше в ред, при качването съм следвал указанията, разписани в една тема за снимките, албумът, от който ги качих също трябва да си е публичен... При една предна публикация имаше пак подобен проблем - едни хора ги виждаха, други - не в началото, после пък им се появиха. Ще прегледам пак.

_________________
С ЩЕКИ ПО ПЪТЕКИ
Пон Ное 28, 2022 11:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milen_kb



Регистриран на: 14 Авг 2010
Мнения: 85
Местожителство: София, Габрово

Мнение Отговорете с цитат
Сега вече се виждат (или поне аз ги виждам). Поздравления за разходката, не ги знаех тези гъби. А като гледам снимките си заслужава някои ден да се отиде да се видят.
Вто Ное 29, 2022 1:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
МиткосваМ



Регистриран на: 01 Дек 2020
Мнения: 94

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря!
Явно нещо стават със забавяне нещата понякога, идея нямам защо, но важното, че се показват снимките в края на краищата. Smile Иначе проверих, пратих на други хора да пробват - отварят си се при тях.
На мен също не ми бяха известни скалите, макар че доста чета за подобни места и при възможност ги посещавам - но наистина е интересно и има какво да се види. В района има и един връх - Митровица - който също е "коронован" с разни причудливи камънаци, вижда се и от пътя, имало е горе светилище, мисля ,че и параклис има сега.
Освен самите образувания, мен лично много ме впечатли и гледката към Пирин, както споменах. Smile Тъкмо сега като са побелели вече върхарите, стига да е безоблачен денят, още повече се открояват.

_________________
С ЩЕКИ ПО ПЪТЕКИ
Вто Ное 29, 2022 4:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov