ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Тема за Матушка Русь
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 97, 98, 99 ... 111, 112, 113  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
Тема за Матушка Русь
Автор Съобщение
gwgw



Регистриран на: 08 Фев 2019
Мнения: 294

Мнение Отговорете с цитат
Барем някоя кола да беше подарил Сталин, ама не та не. А Хитлер както се разбира лично е подарявал!


Нед Яну 29, 2023 12:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
gwgw написа:
Барем някоя кола да беше подарил Сталин, ама не та не. ...

А-а-а-а-а, не си прав, подарява и Сталин, ама не на обикновени хора от народа, а на Вожда на българския народ! BG
И не какви да е коли, а произведени в „прогнилия капитализъм“ и яко бронирани! Да се пази Вожда от „любовта“ на народа! Very Happy

Източник: https://www.ploshtadslaveikov.com/istoriyata-na-edin-pakard-ot-stalin-prez-georgi-dimitrov-do-stoil-slavov/

Цитат:
Историята на един Пакард - от
Сталин, през Георги Димитров
до Стоил Славов


Бронираната красавица на Вожда на комунистическата
партия - подкарана от мафията със 155 км/ч към светлото
бъдеще в Америка



Пакардът на Георги Димитров – красавица с бронирано тяло, плюшена сърцевина и съдба, достойна за филм

Цветана Царева
28.05.2015
Време за четене: 6 мин.

Внушителна. Мистериозна. Черна. Историческа.

Красавица с бронирано тяло, плюшена сърцевина и съдба, достойна за филм. Пристига у нас в първите години на комунизма. Изчезва с току-що пробилите лъчи на демокрацията. Обикаля света, вдига на крак Интерпол, превръща се в герой на международно разследване.

Разбира се, става дума за лимузината на Георги Димитров. Най-скъпият му подарък, получен лично от Сталин. След като дълги години беше паркирана в къщата-музей на вожда и учителя на ул. “Опълченска“ 66, в началото на деветдесетте тя безследно изчезна.

...

Дълго не се знаеше къде е. Докато 20 години по-късно не беше открита в частен авто музей на малко американско градче. Днес българската държава се опитва да си я прибере обратно, защото е незаконно изнесено движимо културно наследство от национално значение.

Дело №13-cv-50201

...

В началото на трийсетте години първите бронирани лимузини слизат от поточните линии. Отправят се към гаражите на богатите и известните. Физиономиите на държавници и шоубизнес звезди изчезват зад закалените стъкла.

Сталин също се сдобива с „броня“, при това не само една. Според експертите от Националния политехнически музей (бившата къща-музей „Георги Димитров“) Йосиф Висарионович получава няколко Пакарда след Втората световна. Всички те са подарък от детройтския концерн и, може би, са щедър жест към съюзник.

След края на бойните действия Сталин раздава някои от бронираните си красавици на верни другари от Източния блок. Една заминава за Белград, при Тито. Друга – в Румъния, при Чаушеску. Георги Димитров също получава Пакард. По-точно Пакард Туелв, 1937-а.* Според експерти от този модел са произведени максимум 15 бройки. А само 2-3 са оцелели до днес.

Към светлото бъдеще с капиталистическата машина

Седнал удобно в гордостта на детройтското автомобилостроене, комунистът Димитров няма причина да се страхува за живота си. Въпреки че излиза от завода бронирана частично, по-нареждане на Сталин лимузината по-късно е защитена изцяло.

Подът й е подсилен със стомана. Страничните стъкла, дебели близо 8-сантиметра, тежат около 200 килограма. Отварят се с хидравлика само донякъде. До шофьора и охраната има стойки за автомати.
Въпреки че тежи почти 7 тона, колата се управлява лесно. Кормилото се върти с поглед, двигателят жужи като хваната натясно муха. Димитров със сигурност се е чувствал у дома си, потънал в облицованата с червен плюш седалка. Пред погледа му, върху сенника от страната на шофьора, греела петолъчка. Колата се носела със 155 километра в час към светлото бъдеще, часовникът й отмервал времето до окончателната победа на комунизма, а допълнителният фар отпред осветявал пътя...

...

Всъщност, това са фантазии. Истина e, чe министър-председателят не експлоатирал лимузината кой знае колко. След смъртта му Пакардът бил почти забравен. Паркирали го в гаража на ЦК и УБО. През 1974-а го прехвърлили в къщата-музей на „Опълченска“ 66. Попаднал в подземен гараж с още два от любимите автомобили на вожда – „Кадилак“ и „Татра“, подарена му от Клемент Готвалд при подписването на първото междудържавно споразумение между България и ГДР.

...
...
...

Ще си върнем ли лимузината?

Въпреки че лимузината на Георги Димитров е открита и идентифицирана, разрешаването на случая боксува. За да форсира събитията, българската страна се намесва.

През октомври 2012 г. министърът на културата Вежди Рашидов изпраща писмо до компетентните власти на САЩ. С него иска връщането на незаконно изнесената от страната ни лимузина. Позовава се на чл. 7 от Конвенцията за мерките за забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности. ...

...

... Преди време Станишев обяви, че БСП държи правата върху колата като наследник на предишния собственик на лимузината – БКП. Какво да се прави. На някои червени лидери „колелото на историята“ винаги ще им прилича на въртящата се гума на луксозен Пакард.

...

____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!


Последната промяна е направена от stefan_iliev38 на Нед Яну 29, 2023 4:39 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Яну 29, 2023 11:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Много радващо е, че във форума има много просветени хора, които осъзнават унищожителната роля за България на Съветският съюз и производната му РФ. Тази уродлива империя осакати необратимо икономиката, хората, подмени историята, като загубите са необратими, много по-тежки от 5 века робства, и ние надали някога ще се възстановим от тях. А имаме и още има доста профани, които се кланят на путинизма, болни русофилистици.
Медията Фактор е първата, забранена в Рузия, и то неслучайно. Анализите им са унищожителни . Може да се види прясната операция на ГРУ по скарването на Швеция и Турция https://faktor.bg/bg/articles/izgaryaneto-na-korana-v-shvetsiya-se-okaza-operatsiya-na-gru , подмененото дете Путлер https://faktor.bg/bg/articles/kristina-kurchab-redlih-ofitsialnata-biografiya-na-putin-e-lazha-dori-rozhdenata-mu-data-e-promenena-detstvoto-mu-e-samo-nasilie
Тъжното е, че ние сме най-уязвимата държавица , активно съветският Резидент ни пробутва и вкарва в игра руските си опорки https://faktor.bg/bg/articles/balgaro-ruskiyat-politicheski-inzhenering-ot-tsarya-i-padarya-do-nashi-dni

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Нед Яну 29, 2023 12:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Стефане, що за вкус трябва да има човек, за да хареса този памфлет? Той по нищо не отстъпва на писмото на казаците, което пишат на султана и си умират от смях. Дори в карикатурата сарказмът може да е сполучлив, може и да е просташки. Нашата авторка се упива от собственото си словотворчество, което е на нивото на карикатурите на Кукриникси. Що не отвори тубата, па да види как се паркира президентът в двора на Елизабет Втора? И колко време кралицата чака на голямо разстояние горилите на президента да се наредят около вратата му като несломим щит - щит на мира, демокрацията и... империализма, би казала госпожицата. Щото пък може Лилибет да го застреля с дамското си пистолетче, знае ли човек на тези години?

Що се отнася до картата на света, чертана от победителите (по различно време те са различни, но винаги действат като победители и затова истината е тяхна!), няма нищо по-законно от плебисцита в Австрия (Източния Райх, де) и последвалия аншлус. И къде е сега Австрия, присъединена към Германия с цветя и радост? Общопризнато присъединяване точно колкото и Крайовската спогодба? Ами присъединяването на Судетите, също прието благосклонно от бъдещите врагове? Санстефанска България ще ми показвате!
Нед Яну 29, 2023 2:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров, остава да напишеш „А вие защо биете негрите?“ Smile

Допуснал съм грешка – дал съм връзка към третата страница на статията, а не към първата страница – ще коригирам.

Ако можеш – напиши ти историята за автомобила и да сравним кой „памфлет“ ще се хареса повече – твоят или на Цветана Царева. Wink

Не знам за „писмото на казаците, което пишат на султана“, не знам и кой е „Кукриникси“. Имат ли общо с автомобила на Сталин/Димитров?

Просто ми е чудно как може въобще да се сравнява Аншлуса на Германия и Австрия с Крайовската спогодба. Двете нямат почти нищо общо!

За Санстефанска българия също е писано във форума – изясни се, че Санстефанският мирен договор е предварителен и от него не следва възстановяване на Българската държава (https://bg.wikipedia.org/wiki/Санстефански_мирен_договор). Едва на Берлинския конгрес се приема Берлинският договор (https://bg.wikipedia.org/wiki/Берлински_договор), който създава Княжество България.

За тези, които твърдят, че Русия не се е облагодетелствала от български територии при Руско-турската война 1877-78 г. и не е воювала, за да присъединява нови територии към Русия – могат да се замислят над факта, че след войната Южна Бесарабия (населена предимно с румънско население) е откъсната от Румъния и е дадена на Русия, а като компенсация за Румъния – Северна Добруджа (населена предимно с българи) е откъсната от България и е дадена на Румъния. Румъния е недоволна от тази размяна, защото „така се нарушава целостта на румънския народ, а румънската държава получава чужди земи с чуждо население“. Тоест начало на Добруджанския въпрос, който мъчи двете държави Румъния и България в продължение на повече от 60 години, е поставено благодарение на Русия и стремежът ѝ да заграбва нови земи.

За съжаление vaskoo е прав – „Жалкото е, че децата ни все още учат съвецката версия на историята, а не българската“.



____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Нед Яну 29, 2023 4:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Цитираните от мен автори нямат общо с автомобила, а с памфлета за него. Стилът е същият. Има Гугъл, намери "Запорожци пишат писмо до султана" заедно със знаменитата картина на Репин. Псуват и си умират от смях! А Кукриникси също ги има в Гугъла, колкото щеш. Най-известните съветски карикатуристи около Втората световна война и после през Студената. Долнопробен болшевишки "хумор", възроден от писателката.

Преподаваш ми поредния си урок за Санстефанския прелиминерен договор. Всички го знаем. Защо тогава отново поместваш картата? "Колко планини сме щели да катерим без проблеми." Ясно е, защо не ги катерим. Не ти разбирам логиката. А Крайовската спогодба и Австрия имат много общо, защото и двете са спогодби със съгласието на Великите сили с ясната насоченост към бъдещата война. Само че спогодбите за Австрия и Судетите не са търпени и териториите са отнети от победената Германия, а спогодбата за Южна Добруджа е уважена и тя не е отнета от победената България. Това споменувам, нищо повече.
Нед Яну 29, 2023 5:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
А, да, за руската "далавера". Всичко го има в Уикипедията, ама кой да чете. Не сте ли учили за Цариградската конференция, предизвикана от Априлското въстание? На нея присъстват всичките Велики сили по ред на номерата: Великобритания, Германия, Австро-Унгария, Франция, Италия и естествено Русия. И понеже Турция се опитва да шикалкави, Русия е упълномощена, запомнете тази дума!, да води война с Турция. В резултат на тази война България най-накрая е свободна държава. Да, орязана отвсякъде и формално подвластна на султана, но с отворен път за самостоятелно развитие. Което и се случва. И ако мислите да ме убедите, че е било по-добре да се върне лентата назад, та Русия да бъде лишена от облагите си, пък нищо, че България ще остане под турското робство, ами няма да ме убедите. И слава Богу, че тогава Европа не е разсъждавала като вас.
Нед Яну 29, 2023 5:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат


коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин.

Казусът – убежище в България

"Бихме искали да останем в България със семейството ми, защото тук имаме роднини, които ни помагат. Децата ми много тежко преживяха емиграцията – първо, избягахме от Русия, после, живяхме месец и половина в Армения, където само чешкото консулство ни даде виза за пребиваване в държави от ЕС. Дойдохме в България, защото тук имаме роднини, които могат да ни помогнат. Но се оказа, че има бюрократичен проблем да останем в България и само съдът може да го реши. Сега, когато казваме на децата ни, че може да ни изпратят в Чехия, те се разплакаха, защото много добре се адаптираха тук. Имам двама сина юноши, които започнаха да учат в българско училище. Вече пишат и разбират всичко на български, имат приятели, с които дружат, канят ги на рождени дни. А и българското училище е много по-добро от руското, защото тук отношението към децата е чудесно, атмосферата на учене е много добра.

За пример в Русия атмосферата в училищата е на потискане на личността, но училището е отражение на цялата държава. Ако искаш да разбереш какво се случва в една държава, влез в училищата и болниците. В Русия има някакво предубеждение към децата, например, ако не се учи добре, значи е глупав, но това не е правилно, ако едно дете не се учи добре, може би причината е, че не успяваш да направиш уроците интересни, че не успяваш да го адаптираш към учебния процес и лошо преподаваш.

Преди да заминем, преди войната в Украйна, все пак училището беше относително свободно от политиката. Но сега е нещо страшно. Започнаха уроци по пропаганда, милитаризация, провеждат се показни вдигания на знамето, специални уроци има с "беседи за важното". Нещо повече, учебниците по история се пренаписват по отношение на Украйна. Аз слушах урок по обществознание на един от синовете ми и ми настръхна косата, защото учителката им директно им натрапваше конкретни пропутински възгледи за сегашната ситуация."

Алексей Навални

"За свободно мислещите руснаци той е символ на опозицията. Той е противовесът на Путин, символ на смелостта, прямотата и самопожертвованието. Навални е единственият човек, който можа открито да се противопостави на Путин. Той съзнателно се върна в Русия и знаеше, че ще бъде изпратен в затвор и подложен на мъчения. Сега в буквалния смисъл го изтезават с лошите условия в колонията и карцера, в който го поставят с най-нелогични причини. Те просто бавно и демонстративно го убиват пред очите на целия свят. Но Навални не е единственият, който е подложен на мъчения заради политическите си възгледи.

В момента в Русия има член на Наказателния кодекс за Дискредитация на действията на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна. По този член са заведени 187 наказателни дела. Но те имат и други членове на Наказателния кодекс, по които затварят хора или им налагат непосилни глоби. Например административните дела са вече над 5000 и то за нещо, което някъде си казал, или неправилно си облечен, или си сложил неподходяща снимка на профила си в някоя социална мрежа. Всяко инакомислие в Русия демонстративно се потиска. И такива дела се завеждат срещу хора от всякакви социални слоеве – преподаватели, лекари, журналисти и съвсем обикновени хора. В моя роден град Томск заведоха наказателно дело срещу едно момиче, цигуларка, преподавателка по музика, за съвсем безобидни постове в социална мрежа. В момента в Русия хората дори не знаят за какво могат да ги нарочат и преследват, толкова са абсурдни поводите за задържане, арести, глоби и т.н. В резултат на това, всички са объркани и изпитват страх от погледа на "големия брат", който може във всеки момент да ги притисне и да попаднеш под валяка на тази система, и край с теб."

Настроенията на обществото

"Зомбирани от пропагандата хора има много, но все пак те не са болшинството. Болшинството е от хора, които се опитват да поддържат една видима аполитичност. Те показват, че ще се приспособяват към това, което става, но това е инстинкт за самосъхранение. Защото, ако излезеш да протестираш, на всички им е ясно какво ще стане с теб. Русия е една полицейска страна. И на хората какво им остава да правят... 140 милиона не могат да си хванат багажа и да напуснат, нали. И по-голямата част от населението просто продължава да се преструва, че нищо не се случва. Дори и колегите ми от университета, в който работех, понякога все още си общувам с тях – никакви разговори за войната, никакви! Това е тема табу. Всички се преструват, че нищо не е станало – е, някой е мобилизиран, е, някъде, някакви взривове на границата имало..., но пък ние ще се преструваме, че нищо не става. Плащат ни заплатите, някои успяват даже да отидат на почивка на фона на войната в страната и така някак си нещата продължават."

Напрежение от сблъсъци в обществото

"Важно е да се знае, че руското общество се радикализира все повече. Даже сега, ако се обърнем към законодателните инициативи на Путин по отношение на инакомислещите, се вижда с каква радост хората с пропатриотични възгледи подхващат идеите, че трябва да се отнема гражданството на всички руснаци, напуснали страната след началото на войната в Украйна. Както и на всички противници на режима на Путин. Сега се канят да въведат закон, с който да отнемат недвижимата собственост на заминалите от Русия. Тоест щом са заминали, значи са предатели и няма да имат никакви права в Русия, дори и да притежават жилище. Тревожно е, че голяма част от обществото възторжено приема такива законодателни инициативи. Но този наратив е като дошъл от Сталинските времена, а днес става все по-открит, незавоалиран. Все едно тези, които са против Путин, не са съвсем хора, а някакви други същества, които нямат права. Това нищо добро няма да доведе.

Мисля, че един открит конфликт между гражданите в Русия, вътре в страната, би могъл да възникне, когато путинската армия съвсем затъне и нищо повече не може да направи на бойното поле в Украйна. Когато страната ни изпадне в кризата на поражението, тогава може да настъпи нещо ужасно в страната. Аз, разбира се, никак не искам това да се случи, но напрежението и градусът на ненавист толкова са се покачили, че
вероятно ще има сблъсъци. Радвам се, че успях да замина, защото трудно мога да си представя какви емоции бих изпитвала, ако трябва да мълча, безмълвно да наблюдавам престъпленията, които моята страна извършва срещу друга страна, и не можеш да гъкнеш. Това е много потискащо психологически. Страх ме е, защото мисля за децата си и знам, че не искам децата ми да растат и да се формират като хора в такава среда."

Какво коства на Русия войната в Украйна

"Струва ми се, че тази война е една самоунищожаваща се спирала към едни отминали сюжети, към ненаучените уроци от миналото. Защото това вече сме го преживявали. Имало е диктатури в Русия, в СССР. Имаше завоевателни войни на държавата за заемане на определени територии и унищожаване на самобитността на народите, които живеят там. Всичко това го имаше и не доведе до нищо добро. Съветският съюз се разпадна не защото някакви врагове го смазаха. Той се разпадна, защото не беше жизнеспособен. Защото, за да могат хората в страната да живеят добре, страната да се развива, е необходим друг строй и да се ориентираме към други ценности. Сега се прави отново опит да се върнем и това, което Путин прави, е зараждане на едно мъртво родено дете. То е мъртво в зародиша си. И до какво доведе това вече – доведе до братоубийствена война, а в морално-етическото разбиране това е грях, който ще иска едно всенародно вековно покаяние. Не знам дали ние, като народ, ще можем да стигнем до това."

Преработване на загубата на войната и нова война в Европа

"Всичко зависи от това, как ще се развият военните действия и дали Русия ще бъде оставена на произвола на самата себе си. Защото ми се струва, че Русия самостоятелно няма да може да преработи загубата на тази война. Тоест вътре в обществото няма такава сила, която в момента би могла да разгърне разбирането на ситуацията. Твърде силно в течение на годините и с помощта на пропагандата бе нагнетявано това, което сега имаме в Русия. Просто защото ние излязохме съвсем наскоро от състоянието на робство – духът на свободата се чувстваше в обществото до началото на 2000 година и след това отново всичко започна обратно. Свободите започнаха да се потискат, обществото започна да се връща към авторитарните модели. Човек, който живее бедно и не може да си позволи много неща, има скромни възможности – и финансови, и кариерни, когато на такъв човек му казват как на времето Русия е била една велика страна и че сега искат да я възродят отново, тази подмяна е за целия нормален живот на хората в страната. Дори част от българското общество намира оправдания за действията на руската армия в Украйна и си мисли, че Русия е велика страна и т.н. На тези хора искам да кажа, че наскоро имаше изследване, според което в Русия 6 милиона домакинства и досега живеят с външни тоалетни. Представете си, 6 милиона, това е все едно цяла България, която живее с външни тоалетни, без да има никакви удобства. Ето това говори за богатството и силата на страната."

Лична заплаха

"Ако сега се върна в Русия, повече от сигурна съм, че ще имам проблеми. Ще ме вкарат в затвора и с мен е свършено."



Гьобелс щеше да потъне в земята от срам, до какви "висоти" са стигнали подчовеците :



_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Нед Яну 29, 2023 5:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Е, то театри всякакви:






Нед Яну 29, 2023 7:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
... България ще остане под турското робство, ами няма да ме убедите...

Според моите представи, дори в най-тежкия случай, нещата са щели да приключат не по-късно от 1919-1920г. Събитията от тогава определено не са описани в никой български учебник за обща консумация, а са важни. По това време "империята" вече толкова го е загазила, че самото и физическо оцеляване е било под въпрос. Следва да се обърне внимание и на гръцко турската война. Ако се вземе предвид хода й, не се знае, ако сме били "под робство", дали юнанистанците е нямало превантивно да се опитат да ни изколят преди да дойдат турците, за да си осигурят левия фланг. Е, като им знаем уменията, по-скоро са щяли да изядат още един пердах, но във всички случаи докато по улиците на Измир са се колели взаимно турци с юнанистанци, последните в съюз с арменци, ние надали сме щели да останем настрана...
Пон Яну 30, 2023 6:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
40 години не са малко и ако го нямахме свободното развитие в толкова дълъг период, дори София щеше да остане едно кално село, каквото е описано от Иречек.
Пон Яну 30, 2023 6:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров написа:
40 години не са малко и ако го нямахме свободното развитие в толкова дълъг период, дори София щеше да остане едно кално село, каквото е описано от Иречек.

Ти смяташ ли, че 40 години сме щели да стоим и да гледаме?
Няма да зле да попроучиш малко повече каква е ролята на албанците и българите за успеха на юнанистанската борба за независимост.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD
Щом там е можело, защо и тук да не е можело?
Не смятам, че след Априлското въстание трябва да се приема всичко за окончателно свършило...
Както винаги, истината е някъде по средата, а за нас все още е много неудобна за да я кажем на глас. Свежда се до това, че е имало една много голяма част от българите /Вазов условно ги нарича Кириак Стефчо/, и особено такива с възможности /а те са тези, които ще и финансират едно въстание/, за които статуквото е било много изгодно. В тая насока опитай да си спомниш защо Стамболов по едно време е умувал и за версията връщане на турското, като дуалистична държава с негово величество султана...
А за София много ме учудваш - че не е ли и днес едно кално село? Ако ще спорим, ела ми на гости да ти покажа това онова из квартала.
Пон Яну 30, 2023 7:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
vladofff написа:
А за София много ме учудваш - че не е ли и днес едно кално село? Ако ще спорим, ела ми на гости да ти покажа това онова из квартала.

Според данните от последното преброяване "София не расте, но старее".

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Яну 30, 2023 7:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
vedrin написа:

Според данните от последното преброяване "София не расте, но старее".

Ами то оригиналното е основната черта на всеки обект, предмет на онкологията.
Пон Яну 30, 2023 7:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5780
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Някой запознат ли е кои държави/народи/племена кога, къде и с какви резултати са използвали армия, съставена от условно амнистирани осъдени на затвор криминални престъпници?

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Пон Яну 30, 2023 7:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 97, 98, 99 ... 111, 112, 113  Следваща
Страница 98 от 113

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov