ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Чимборасо, Еквадор и южното звездно небе – декември 2019 г.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Предишната тема
Следващата тема
Чимборасо, Еквадор и южното звездно небе – декември 2019 г.
Автор Съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3270
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
pl27 написа:
Стефане, добре пишеш, с интересно съдържание, но си много несериозен. Като си казал А кажи и Я или не започвай - това дразни. Темата Чимборасо ми е детска мечта и я следя от самото начало. Още 2019 писах, че имам намерение и аз да се пробвам, както и на Килиманджаро. Нещата се отложиха, но се случиха. През декември изкачих Килиманджаро, но още тогава знаех, че това не е важно и е просто тренировка за върха на живота ми -> Чимборасо. Е, дойде моментът...
Тук ще публикувам кратка информация валидна към днешна дата относно изкачването на Чимборасо.
- Пътуване - в миналото е имало здравни изисквания за влизане в страната и дори пилота на самолета ни прати през стюардесите здравна карта, която се оказа абслолютно ненужна (пилота се извини за което). Накратко нямам никакви ваксини нито за COVID нито за жълта треска и при влизането в страната на летището нямаше никакви подобни въпроси.
- Програма: Руку Пичинча, Коразон, Илиниса, Каямбе (Котопакси изригна миналата година и е все още активен, т.е. недостъпен за изкачване), Тунгураруа, Чимборасо.
> Руку Пичинча - от града се изкачва основната височина с лифт до около 4000 м и след това с лек преход се изкачва върха. Предвършието е стръмно и скалисто, но без технически трудности. Обикновено вали след обяд и става кално, но не е нищо особено - качването е по ниски обувки/маратонки.
> Коразон - тръгва се от около 3800 м по черен път. След това се преминава през Paramo - високи треви с кал отдолу. Последният участък е скален ръб. Водачите се застраховат и карат клиентите да се връзват на въже и с каски. Реално няма нещо опасно до върха. Обувките са ниски/маратонки.
> Илиниса - от паркинга до заслона на 4800 м няма нищо особено. В заслона има вода и газ. До върха не стигнахме заради снеговалеж, мъгла и най-вече статично електричество. Подходящи обувки са 3-сезонни.
> Каямбе - до заслона на 4600 м се стига с джипове. Нагоре се тръгва в полунощ. Началото е скален участък, където трябва да се внимава на едно място. След това се достига ледника и се слагат котките и се правят свръзките: един водач и двама клиенти. Нагоре започва брутално изкачване до едни скали, след това нормален баир, следва стръмно изкачване с мирис на сяра и финала е стръмно изкачване в условията на силен вятър. Като казвам силен, става дума за такъв, който принуди една жена от групата просто да се качи и залегне на върха без да направи и 1 снимка.. Това е специфична особеност на върха - понежв е на границата на Андите с Амазонската джунгла има голям пренос на въздушни маси. Слизането също е изтощително - става дума за 1200 м денивелация... Препоръчително е ползването на зимни/височинни обувки и пухенка в заключителната част от изкачването. Необходимите обувки са зимни/височинни.
> Тунгураруа - от паркинга качихме темпово 1000 м денивелация до заслона. Всичко беше супер, но заваля и това отказа нашите водачи. От заслона започва стръмната част, която в предвършието е скалиста Подходящите обувки са 3-сезонни.
> Чимборасо - от границата на парка се стига с транспорт до заслона Карел (4800 м). Оттам се качихме на базовия лагер на 5300 м. Оттам започна изкачването на върха в полунощ. Последва via ferrata и след нея стръмно изкачване. И така до върха, беше студено и се наложи да облечем пухенките. Подходящите обувки са зимни/височинни.

Накратко - върха в хубаво време е елементарен технически, но много затормозяващ физически. Слизането въобще не е тривиално и изисква много физически усилия. На връщане участъка с via ferrata-та има подсичаща алтернатива, изискваща допълнително усилие за откатерване.

P.S. В страната официалната валута е американския долар. Специфична особеност е, че се приемат банкноти до 20 долара, като по-големи купюри масово не се приемат.

Пчелата Жужа написа:
pl27, много стройно и стегнато си написал пътеписа. Браво за страхотната изява! Вероятно има и снимки. Кондор видя ли?


Pl27, поздравления!

Благодаря за информацията, полезна е. Чакаме подробен пътепис със снимки! Wink

Ценно би било да приложиш и джипиес-тракове от изкачването на върховете, от които хората, желаещи да изкачат Чимборасо, да си правят изводи не само откъде минават маршрутите, но и за други неща като например темпото на изкачване, подходящи места за почивка.

Фирма „ТрекМания“ имаше наскоро програма за изкачване на Чимборасо, изкачиха се успешно, макар че имаха голям късмет с времето – не е добра идея Чимборасо да се качва през дъждовния сезон и нещата можеха да не се развият добре (както през 2019 г.), но тази година е странна откъм метеорологични условия и времето беше благоприятно.

Когато преди години разбрах за Чимборасо и си го поставих за цел, започнах да търся информация за него.
На български език имаше много малко информация за Чимборасо, на практика почти никаква.
Имаше един пътепис – на пътешественика Мирослав Нанков:
Експедиция “Южна Америка” – 2001
(По-късно разбрах, че същият Мирослав Нанков е починал през 2015 г. след падане от терасата на Зелениковския манастир в Стара планина:
Световният пътешественик Мирослав Нанков загина при нелеп инцидент (обзор))

Една от целите ми, които си поставих с написването на този пътепис, бе именно такава – да има повече информация на български език.
Иначе клипове в Ютуб и пътеписи на чужди езици има много в интернет. Все повече и повече. Но някак си друго е на български език...

При мен през 2019 г. самото изкачване на връх Чимборасо не бе толкова интересно – до първия връх Вентимиля времето бе хубаво и слънчево, но куполът на най-високия връх Уимпър се скри в облак и на практика качихме върха в мъгла. Добре, че 2 дни преди това бяхме качили връх Котопакси при идеално време и видяхме гледката, която е почти аналогична на гледката от Чимборасо.

Но разглеждането на Еквадор (забележителна страна!) ми направи много силно впечатление и затова реших в пътеписа да разкажа повече за тази държава.

Трудно ще накараш някого да тръгне да качва Чимборасо, ако не си го е поставил като цел. От личен опит знам, че няма как да привлечеш хора за такова изкачване, ако не им е мечта, колкото и да им описваш величието на върха и гледките от него. Но ако им разкажеш за красотите на Еквадор и забележителностите, които могат да видят там – шансът да се съгласят да тръгнат е по-голям.

Това е и една от целите ми – да има повече пътеписи на български език, които да разказват за Еквадор и Чимборасо.

Така че – pl27, чакаме твоя пътепис. Smile




____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Мар 08, 2023 11:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 837

Мнение Отговорете с цитат
Навремето съм носила еквадорски туристически обувки. Бяха на разпродажба от панаира. С дебела подметка, черни , от естествена кожа. Струваха 8 лв. Very Happy


Последната промяна е направена от Пчелата Жужа на Вто Мар 14, 2023 2:36 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Мар 13, 2023 10:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 837

Мнение Отговорете с цитат
Стефко, най-интересно ми беше изкачването на върха. Разглеждането на града някак си - не.
Вто Мар 14, 2023 2:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov