ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Цветница край Урвич

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
Цветница край Урвич
Автор Съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Цветница край Урвич Отговорете с цитат
Група приятели празнувахме Цветница/Връбница на манастира "Св. Николай Летни" над Кокаляне. Това е една доста голяма двуетажна постройка с необичайно голяма черква. Очевидно размерите са отговаряли на времето, когато там е кипял активен манастирски живот. Сега монаси няма, но има един човек, който се грижи за имота. И се грижи добре. Дворът е поддържан и за разлика от съседните действащи манастири, пространството наоколо е достъпно за туристи и поклонници. Има огромен навес с маси и пейки, огнище, барбекю и приготвени дърва. Представете си, дори е разрешено снимането! Разбира се, ние се възползвахме от барбекюто, което произведе чудесно изпечени пържоли. Останалогто се подразбира.

По пътя край Искъра ми направи впечатление красив амфитеатър в чудесно състояние:



Срещу него има каменна стена, която е заграждала някогашната сцена. Сега, естествено, всичко е обрасло, но говори за годините - вероятно 50-те на миналия век, когато е било облагородено цялото течение от Панчаревското езеро до няколко километра нагоре. Това е фактически старият път за Самоков. И все още личат мостове, изградени каменни платформи за беседки, остатъци от басейни, навеси и пр. Личи си, че е строена някаква рекреационна зона, може би свързана с бъдещия плавателен канал Панчарево - Дунава. На един участък дори има пробно залесяване със секвои. На знам докъде се е простирал този парков проект, защото преди години, когато тръгнах с внуците нагоре по реката, пътеката изведнъж опря до ограда преко реката и дотука беше. Оказа се, че нагоре вече е частна собственост, свещена и неприкосновена. Парцелите били продадени на инициативен идиот, който бил решил там да прави плаж. Плаж на място, където слънцето огрява по един час на пладне, и то не всеки сезон! Мутрата обаче благосклонно беше направила стълба, която отвежда горе до шосето. Стълбата е извън всякакви норми - почти сто метра дълга, стръмна и без никакъв завой. В резултат внуците, тогава 2-3 годишни, се изтъркулиха отстрани в копривата. Помня, че псувните ми достигнаха до бъдещия плаж. Накрая стълбата ни изведе на шосето до мантинелата, където вече нямаше никаква пътека за пешеходци. Пълно безумие! Трябваше да се връщаме по асфалта успоредно със свирещите автомобили.

Отделна тема е "приватизацията" на крепостта Урвич. Някакъв купил скалата, която по всички документи попада в държавната горска зона. През 1990 е продадена на друг предприемчив безумец, който изгражда там чалгаджийско заведение за сватби. По такъв начин достъпът до панорамата от скалата е отнет. Поредната кражба от нас, туристите! Ако някой знае нещо повече за историята на бившата зона за отдих на софиянци, да пише.
Пон Апр 10, 2023 11:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov