ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Тема за достъпността на пътищата в Рила
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Тема за достъпността на пътищата в Рила
Автор Съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3039

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
Госпидина е сложил още една бариера на пътя .

Тази история с бариерата си е стара, много стара.
В "началото на века", когато БТС "администрираше" комплекса, пак я бяха сложиле. Подадох, успоредно с още едни хора от Стара Загора май че бяха, сигнал до една камара "органи". В интерес на истината, май от прокуратурата се намесиха и след няколко месеца я премахнаха. Някъде 15-16 години такава бариера нямаше.
Така, че който иска да пише пак един сигнал и да видим какво ще стане.
За улеснение - това което тогава пуснах беше долуизложеното. Сега не знам дали описаните нарушения пак са налице, но поне преграждането на пътя би трябвало да си е отново актуално.

До:
Председателя на
КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Копие до:
ОБЛАСТНО ПЪТНО УПРАВЛЕНИЕ ГР.СОФИЯ
КМЕТ НА ОБЩИНА САМОКОВ
РДВР –КАТ и ПАБ – София област
Данъчно подразделение - гр.Самоков
Районна прокуратура - Самоков

ЖАЛБА

От ...............


Уважаеми господа,
При лично посещение, извършено на …………….. в комплекс “Мальовица”, община Самоков, констатирах, че на пътя преди комплекса е поставена бариера от неизвестни лица, които системно събират такси, по техни думи - “за паркинг”. Единствения надпис който е поставен на стената на фургона до бариерата гласи “Паркинг БТС - 2лв.”
Лицата не се легитимират на какво основание събират такса по 2 лв, нито посочват къде е въпросния паркинг, който не е обозначен с необходимите знаци, а на настояванията да издадат фискален бон, категорично отказват.
На съоръжението не е поставено на видно място нито разрешение от съответната община за регистрация на търговски обект – паркинг, нито са спазени изискванията на чл. 4. ал.(1) от ЗАКОН за защита на потребителите и за правилата за търговия, а именно: липсва поставена близост до входа на търговския си обект информация за фирмата и седалището на търговеца, работното време на търговския обект, името и фамилията на лицето, отговорно за обекта. А също така и на чл. 8, ал.(6) от същия закон, защото издадените билети, които прилагам към жалбата не съдържат всички упоменати там реквизити.
Наред с това считам, че въпросното съоръжение е изградено в разрез на редица правила и норми и представлява сериозна опасност за движението по пътя, тъй като не е означено предварително по подходящ начин, няма поставени предупредителни знаци, освен на самата бариера и съществува голяма опасност, особено нощем, да предизвика пътнотранспортно произшествие, оставайки незабелязано от водачите на МПС, движейки се по републикански път № 6206. В зоната на “паркинга” липсват знаци относно местата, където се съхраняват нужните противопожарни средства, впредвид обстоятелството, че се нахожда сред горски масиви, а и само преди няколко години там бушуваше горски пожар нанесъл значителни по размер вреди.
Ако в действителност определени лица имат право да събират такси за паркинг, то самите паркинги следва да се обособят, и входовете им да се обозначат, но не и както е в случая – бариерата препречва пътя в тясната му част, с невъзможност да се направи маневра за връщане, очевидно за да може едновременно едно лице да събира такси и за трите площадки, находящи се по-нататък. Тъй като не ми е известно републикански път № 6206 къде свършва и в участъка където е съоръжението кой е собственик, се обръщам едновременно към Областно Пътно Управление, гр.София и Кмета на Община Самоков.
Считам, че с действията си лицата, експлоатиращи бариерата, нарушават също редица разпоредби от Закон за пътищата - Чл. 9. (1) - Поради поставяне на ограничителни съоръжения, на Чл. 18. (1) гласящ че специалното ползване на пътищата се осъществява с разрешение на собственика или на администрацията, управляваща пътя – защото лицето категорично отказва да се легитимира като собственик или като имащ право /с издадено разрешение/ да ползва пътя съгласно Наредбата за специално ползване на пътищата, на чл. 25. ал. (1) – поради поставяне на съоръжение, на чл. 25. (2) т. 1. - поради непоставяне на необходимите предупредителни и сигнални знаци; на чл. 26. ал.(1) - Без разрешение и въпреки забраната, предвидена в т. 2, буква а) – тъй като е изграждено съоръжение в обхвата на пътя и обслужващите зони, поради факта че отказва да представи предвиденото Разрешение, което се издава от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Пътища" или от упълномощено от него длъжностно лице - за републиканските пътища, и от кметовете на съответните общини - за общинските пътища.
Считам, че с действията си лицата, експлоатиращи бариерата, нарушават също и разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност, специално чл. 102. ал. (1) като Категорично отказват, въпреки законовите разпоредби – да регистрират и отчитат извършените доставки чрез издаване на касова бележка от фискално устройство.
С оглед горното, считам, че правата ми на потребител са нарушени, събира ми се такса за преминаване по републикански път № 6206 извън установения режим, както и че не ми се издават необходимите документи, удостоверяващи направени плащания.
Моля да извършите проверка, а в случай, че установите нарушения, да предприемете необходимите мерки за преустановяването им, съобразно компетенциите си.



………………….
гр.София С уважение:................................
/…………………../

Нед Фев 12, 2023 2:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
persena



Регистриран на: 11 Сеп 2014
Мнения: 18
Местожителство: с. Малево

Мнение Отговорете с цитат
Малко отностно пътя Белица-Семково-Карааланица-х. Македония;

В момента (Август 2023) пътя от Белица се рехабилитира. До 5-6км след градчето има нов асфалт, след което се влиза в ждрелото и е силно разбит стар асфалт, на места липсващ и изровен. Работи се по разширяване, канавки и т.н.
От обратния завой на дерето преди семково се отклоняваме нагоре, в началото е стар надупчен асфалт, след това към карааланица са към 3км ерозирал каменист път. Тука става за прежалена висока кола, но няма да е приятно. Няма коловози просто разбит камънак.
От тук посока карааланица и Македония пътя явно е влязъл в програмата конен/вело туризъм защото е сравнително нов и неизровен чакъл чак до края му под македония. Въпреки това, е доста дълга отсечка и на по-твърдо возещи автомобили ще е кофти. С джип се кара често и на 3та и е песен.

На карааланишки водопад има добре маркирана пътека през циркуса и има изход за върховете горе.
От тук към хижа македония има краварник по средата и МНОГО крави. Има и 3-4 кангала с наморници, които не бих искал да срещна извън мпс. Всичко е осрано от кравите по и около пътя.

Под хижа македония пътя свършва и има около 100м денивилация до самия проход и хижата. Тука има табела забранено за МПС и пътя става само са джип с високи хубави гуми и бавни предавки. Аз не се наех да се пробвам с мойте летни. Предполагам с достатъчно опити и мерак, и една кирка за запълване на изровените участъци може да се мине. Надолу в спешни случай предполагам ще е по-постижимо. Като гледам по принцип не се минава от там с 4 колесно мпс.

Предстои да пробвам пътя Илийна река- Радовичка и кантона горе (който е без име)- Царев връх- Благоевград.
Съб Авг 12, 2023 12:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1512
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Миналата седчица бях там. Новият асфалт си е нов, но тесен, вече обраснал странично от храсти. Нагоре не се работеше.
Съб Авг 12, 2023 1:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 6 от 6

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov