ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ура-патриотизъм
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Ура-патриотизъм
Автор Съобщение
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 566

Мнение Отговорете с цитат
Вестник „Сега“ дава любопитни подробности:
(пълния текст виж тук: https://www.segabg.com/category-observer/shto-za-glupost-e-tova-na-rozhen )
Цитат:

...
В основата му ще има карта с административните области на страната. Всяка област ще бъде с гравирано "послание към бъдещето". Текстовете са предоставени от администрациите и представляват според организаторите "палитра от емоции". Подчертавали "приноса на всеки регион към развитието на България и нейната история и култура през вековете". Опредметени нещата изглеждат така:
"Оттука започва България" за област Шумен;
но България почва и от Видин: "Оттук започва България - посети и остани!";
Бургас: "Морето не е измислица и щастието съществува";
София (област, не град): "Туптящото сърце на България - ритъма на бъдещето!"
И т.н. Някои от изреченията са плод на детски конкурси, така детски недомислици (без подрастващите да са виновни, разбира се) са оставени, без майтап, да пребъдат във вековете.
...

Пон Юни 19, 2023 8:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Митак



Регистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 566

Мнение Отговорете с цитат
Вестник „Сега“ се е заел сериозно да проучи въпроса, ето какво има в днешния брой
(източник: https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/megapilonut-na-rozhen-se-okaza-premestvaem-obekt )
(Справка за имота: https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/2023/06/report_84.pdf )

Това за преместваемия обект не ми стана много ясно, но списъкът с дарителите е интересен.

Цитат:
Мегапилонът на Рожен се оказа преместваем обект
Поляните са превърнати в строителна площадка в момента
19 Юни 2023ОбновенаЕкип на Сега

С напредването на проекта за мегапилон Роженските поляни са се превърнали в строителна площадка, показват снимки на възмутени хора в социалните мрежи. Въпреки мащабността, в тон с дългогодишните (за)строителни традиции съоръжението се оказа със статут на преместваем обект. Това бе разкрито от природозащитници, които призоваха за институционална намеса.

МАЩАБИ
Въпросният преместваем обект ще бъде висок 111 метра, дuамеmър в основата З метра, тегло 55 тона, устойчивост на вятър до 180 kм/ч; окаченото национално знаме ще е 1 декар площ. В момента е изкопан трапът, лее се фундамент. Предстоят още дейности с размах - транспортиране на 13-те секции на пилона с З uзвънгабаритни композиции u 8 стандартни тира, закарване в планината на вuсочuнен кран от 500 тона и т.н. Впрочем, патриотичният пилон е турско производство.
По план пилонът трябва да бъде открит на 14 юли с мащабно шоу и концерт на Лили Иванова. Зад идеята стои регистрираната в Смолян фондация „Наследство в бъдещето“. Съответно тя е възложител на строително-монтажните дейности. Първата копка бе направена преди седмица след дълга кампания по събиране на дарения, ангажиране на държавни структури, общественици.. - "всенародно дело".

ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ДЕЙСТВИЯ И БЕЗДЕЙСТВИЯ
Към момента не са открити еконарушения по проекта, но това съвсем не значи, че той е без проблеми. Тази сутрин Министерството на околната среда и водите (МОСВ) излезе със съобщение, че е направена проверка след сигнал на „Сдружение за дива природа Балкани“. Установено е, че инвестиционното предложение не попада в обхвата на изискването за задължителна Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или за преценяване на нуждата й. Това е така, защото имотът не попада в защитена територия (защитена местност „Рожен“ отстои на 900 метра по права линия). Не е и от защитена зона (най-близката „Родопи Западни” е на 4,58 км).
"За реализацията на инвестиционното намерение са необходими разрешителни режими и съгласувателни становища от структури на Министерство на земеделието и община Смолян", се казва още в становището на МОСВ.

КОЙ Е СОБСТВЕНИК
Проверка на "Сега" в кадастъра показа, че парцелът, на който се пада честта да приюти абсурдното начинание, е частен, но е собственост на "обществени организации". По вид е земеделска земя, категория 8, ливада. Това все още не означава, че в имота може да се вдигне 111-метров пилон без нечия санкция - земеделската земя също подлежи на ограничения какво може да се строи в нея.
Според Търговския регистър земята е купена от Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето" от Славчо Петков. Сдружението на свой ред дава парцела под наем на "Наследство в бъдещето", което въпреки различния БУЛСТАТ очевидно е част от същата организация. От 2 юни пилонът вече има и учредено право на строеж на "фундамент със застроена площ 256 кв.м и пилон с височина -111 м с диаметър основа 3 м и тегло 110 т".

ВЕРТОЛЕТ ЛИ?
За статута на преместваем обект съобщи във фейсбук природозащитникът и зам.-министър на екологията в четворната коалиция Тома Белев. "Всъщност не е преместваем обект, защото Законът за устройство на територията изисква да може да бъде преместван в пространството без да губи своята индивидуализация и защото при поставянето му се изменя субстанцията на земята", коментира Белев. Той посочва и че до имота в кадастралната карта не се вижда път, т.е. "или ще трябва да използват вертолет или да се оцени въздействието на строителството на пътя".

Екоминистърът Юлиян Попов също споменава неопределено за още проверки и анализи в отделен фейсбук пост. "Много хора ми пишат за Роженския пилон. Повдигнах въпроса преди седмица. Самото инвестиционно предложение не попада в защитена зона и не подлежи на оценка на въздействие върху околната среда. Това не е основание да го загърбим. Правим още проверки, както и консултации с други институции. За мен е важно казусът да не се превърне в битка между “патриоти” и “либерали”, два етикета, които търпят всякакви волни интерпретации. Смятам, че красивата българската природа трябва да се защитава от всякакви посегателства и визуални демонстрации", написа той.

ПЕТИЦИЯ
Срещу изграждането на пилона вече има и петиция с над 1000 подписа. Тя е с кратко, но достатъчно ясно съдържание: "Природата няма нужда от още бетон. Туйто."

ПАРИ И ДАРИТЕЛИ
120 000 лв, са дарили държавните горски предприятия през април и май 2023 г. за пилона, като най-много са предоставените средства от Южноцентралното, чието седалище е в Смолян - 60 000 лв. Сред другите държавни спомосъществуватели са "Ръководство на въздушното движение" - 5000 лв., "Пристанище Бургас" и НК "Железопътна инфраструктура" с по 2000 лв. От ББР пък са дадени 15 000 лв. Всичко това съобщи сайтът "Булевард България", позовавайки се на правителствената информационна служба.
От март пък има публикации в различни медии, че общинският съвет на Девин е гласувал 5000 лв. дарения, а в Златоград - 10 000 лв. Информациите, че и БДЖ е сред дарителите, бе отречена от компанията.
Общата цена на проекта би трябвало да е 1 млн. лв. - поне такава информация по-рано са разпространявали организаторите. За целта функционира сметка, а кампанията търсеше популярност. На 11 юни сайтът на инициативата съобщава, че са нужни още 140 000 лв. до събиране на цялата сума.

Вто Юни 20, 2023 9:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Митак, тази работа се разпърдя и по БТВ, но просто не ми остава време да гледам какво се случва. Те са правили и разследване откъде идват парите и тн ..
Вто Юни 20, 2023 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov



Регистриран на: 04 Юли 2013
Мнения: 1220
Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Примата отказала да пее на пилона Отговорете с цитат
https://www.ploshtadslaveikov.com/lili-ivanova-otkaza-da-pee-na-otkrivaneto-na-pilona/

Лили нямало да е на откриването...

_________________
Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/
Вто Юли 04, 2023 2:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Репортажа на Свободна Европа казва всичко по темата ..

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32493639.html
Пон Юли 10, 2023 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА



Регистриран на: 23 Май 2009
Мнения: 820
Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Отговорете с цитат
Моите корени са от Родопите и един от първите ми детски спомени е разказа на родителите ми за събора на Рожен през август 1961 година
и как весело са пътували през планината, цяла група с камион от Пловдив.

Това е и първият събор - надпяване, на който след десетилетия прекъсване, отново над роженските ливади се носят звуците на стоте каба гайди.
Така първият местен събор на разделените от границата родове, проведен на 27 юли 1898 година, след години става събор на народното творчество.

Сега разбирам, че трансформацията на събора в Рожен продължава и вече е и на овцевъдите. Въпреки, че овцевъдите си имат национален събор, който се провежда на една хубава голяма поляна край Петропавловският манастир над Лясковец, че и още един събор - на животновъдите,
който се прави на Паниците, над Калофер.

Пилонът вече е факт, а знамето ще се вее нависоко и вече няма да го тъпчат с крака съборяните.
Всичко е човешка направия, хората идват и си отиват, но поразиите след тях остават.

Ще остане и железобетонът в тази свещена родопска земя и дано не сме живи да видим трансформацията на пилона във ветрогенератор...

Обичам България и знамето и, но нека в бъдеще, поне в планината да ни спестят грандиозните си проекти от стомана и бетон!
А каква ли ще е оценката на нашите наследници след години за днешният "ура - патриотизъм" на Рожен?

Защото мъдро е казано:

"Ние не наследяваме земята от нашите родители, а я вземаме назаем от нашите деца."

_________________
Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.

Последната промяна е направена от ДИАНА на Вто Юли 11, 2023 4:44 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юли 11, 2023 10:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1400
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
За този пилон ще трябва и подобаваща танцьорка, да е още по-патрЕотично. И масажи с хепиенд, че след тройка кибапчета с гарнитура, трябва и нещо за душата, и за това между палците на краката. Поредната простотия за масовката, също като невидимия крътоносен похоТ, нацвъкал светещи и несветещи кръстове в планините, израз на "психопатологията, известна като религия".
Вече ми е любопитно каква ли ще е следващата простотия.

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Юли 11, 2023 11:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Интересно дали въженцето на знамето, което падна още преди да бъде завършено първото му издигане, е българско...

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Вто Юли 11, 2023 11:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Съветски кич, чалга на зеления чорап - известен като резидента. Зеленият чорап е известен и с факта, че е първият представител на Кремъл, с който Зеленски среща след започването на войната

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Вто Юли 11, 2023 4:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Гледах, четох и установих, че съм почти единствения българин, който не е видял великия метеорит.
А той даже имал име вече - Метеоритът ми Янко! Не знам, дали е бил по-голям от Пилона(ми Янко), но защо да не е най-големия в ЕС?
Защо, питам аз? Даже една дама по телевизията разказваше, че усетила силен вятър! Само не уточни, по коя част на тялото го е усетила.
Mr. Green

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Юли 13, 2023 8:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2257

Мнение Отговорете с цитат
Не искам да превръщам темата в политицеска но тези глупости които говори президента, са просто отчайващи... Пак пускам свободна европа с повече информация ..

https://www.svobodnaevropa.bg/a/bezrodnitsi-rumen-radev-rozhen/32503574.html

Не разбирам хората, толкова ли не могат да видят какво се случва. Този който е застанал до него с пилона си пълни джоба и не го интересува нищо. Това прикрито под формата на "патриотизъм" и то от най-високо ниво на фалшификация. Иначе имам и видео и от това безумие което каза днес. То вече е и цитирано. Повода да го напиша е че всичките тези глупости ги изговори до пилона, който наистина стана символ на най-високо издигнатото безочие и профанизация. Жалко за хората които са там, а дори не са се замислили. Та другия бисер от днес е

"Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война"

Край на цитата Smile и май и темата за пилона ..
Пет Юли 14, 2023 10:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1400
Местожителство: София

Мнение Чепа на Орфей Отговорете с цитат
Очаквайте и най-новия подобен обект, който предстои да бъде открит (не сме решили как да бъде изграден - като артефакт или модерно изкуство) - Чепа на Орфей.
Човек и парапети да връзва, и чешми да прави, трябва да остави нещо след себе си (голяма простотия по възможност и примера на Ушатия). И след разни орфееви карантии (сърце, око), които се появяваха през годините, пирона на Рожен ме вдъхнови и подсети, че липсва най-важното за елинския герой - инструмента му, а арфата няма кой да я прави, остава туй ... Мястото е връх Карлък, че да стърчи най-високо.
Стискайте палци да не разбере споменатия по-горе имбецил и да обсеби идеята, че ще се чудим какво да правим друго Cool

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Авг 17, 2023 10:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
stealth



Регистриран на: 30 Авг 2018
Мнения: 230
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
- Кажи ми как и тази година и моята градина да ражда много плодове като твоята?
- Престани да садиш знамена!


цитатът съм го взел от - https://zonkobg.blogspot.com/2023/08/blog-post_21.html - Дзен под кедъра или притчите на учителя Кръстев - Кръстьо Кръстев
Съб Сеп 02, 2023 10:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin



Регистриран на: 25 Авг 2010
Мнения: 5783
Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Знамето на Рожен се разкъса

_________________
"Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar."
-- Antonio Machado
Сря Яну 03, 2024 3:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tortomanin



Регистриран на: 20 Мар 2013
Мнения: 1512
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Колко са очаквали да издържи един плат?
Когато падна голямата дандания ЗА и ПРОТИВ се опитах да бъда обран в мненията, дано съм успял. Наесен минах оттам, карах, без да мисля за пилона.
В един момент се стреснах, като го видях - О, това ли било? Когато стигнах до удобно място, за да го снимам, колкото и да е голям, се беше свил на фона на планината. Crying or Very sad
Не бях впечатлен, не можах и да се издразня.
Сря Яну 03, 2024 10:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov