ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Е-4: 2024 г.

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Е-4 Витоша-Верила-Рила-Пирин-Алиботуш(Славянка) Предишната тема
Следващата тема
Е-4: 2024 г.
Автор Съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2274

Мнение Е-4: 2024 г. Отговорете с цитат
Май е време да отворим една тема. Докато разтренирвам, минавам различни маршрути и вдигам километрите на ходенето. Горе долу 1 година и половина избягвах дългите ходения, но искам за ком-емине да са ми във форма и краката. Та правя разни неща, преди 2 седмици направих Драгалевци-Ярлово-Железница .. И понеже тези 40 км без да бързам не ми се отразиха зле. Реших сега събота и неделя да направя друга разходка и покрай нея ми дойде идеята тази година да мина и Е4, но шанса е 30 - 40 процента ..

Предвид преминаването ми от 2020, реших за тази година да променя плана, с цел разнообразие. Та горе долу плана е следния.

Ден 1 - х. Алеко - х. Рилски езера - 64 км около 2500 метра денивелация - 14 часа
Ден 2 - х. Рилски езера - х. Рибни езера - 35 км 2400 метра денивелация - 13 часа
Ден 3 - х Рибни езера - х. Предел - 36 км - 1750 метра денивелация - 10 часа
Ден 4 - х. Предел - х. Вихрен 31 км - 2800 метра денивелация - 12 часа
Ден 5 - х. Вихрен - х. Попови Ливади - 45 км - 2150 метра денивелация - 15 часа.
Ден 6 - х. Попови ливади - Гоцев връх -х. извора 43 км - 2200 денивелация - 12 часа

Тук трябва да съм в доста добра форма, не ми се ще да имам болежки и тн .. Първия ден е труден, но постижим за тези часове, дори ако вляза в по-добра форма може и за по-малко да го направя. Втория ден също е тежък, третия малко по-лек..

х. Вихрен - х Попови ливади и Попови Ливади - гоцев връх, мога и да ги направя като част от подготовката. Тъй като тези 15 часа не ми харесват които съм сметнал , ще е прекалено много.

В крайна сметка, може и да го направя за повече дни, ако усетя че нещо не е както трябва. Времената съм ги дал, базирано на предишното ми преминаване.
Пон Апр 29, 2024 8:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3045

Мнение Re: Е-4: 2024 г. Отговорете с цитат
kaloyanv написа:

Ден 1 - х. Алеко - х. Рилски езера - 64 км около 2500 метра денивелация - 14 часа

Това с мотор ли ще го правиш?
Пон Апр 29, 2024 8:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2274

Мнение Отговорете с цитат
Та да напиша и какво направих през този уикенд. Събота сутрин тръгнах от Драгалевци, спах ли Елза в Клисура и на другия ден леко до ЦПШ през х. Вада.

Горе долу разтоянията са такива.
Драгалевци - Клисура 51 км, денивелацията 2200 метра като 1500 са до Черни връх в първите 10.5 км.
Клисура - ЦПШ 23 км 1120 метра денивелация...

Беше много красиво и спокойно. След Черни въх спускането на юг та и до Клисура е бая жежко. Не ми се мисли лятото какъв ад ще е. Обаче сега беше супер за разходка. Гледките са един път и в гората е приятно. От Брусовете (последния висок връх, преди спускането към Клисура) пътя е малко заминал, понеже там се сечат дърва и е разкалян. Пътя се следва логично, но има едно място на което се обърках Въргливата Ливада където има един кръст. Пътя продължава напред и наляво, докато маркировката без да я виждаш върви през една мочурлива ливада. То може да се мине и по пътя, но после трябва да се свие на маркировката и да не се продължава.

Вода имаше навсякъде но аз специално налях след Смильо, има табела на която пише вода вдясно, там има една пейка и се казва Доков дол, много близо е до пътеката. Прилича на канал, но водата е хубава, не е чешма и има вероятност тази вода да не пресъхва лятото.


Вечерта отседнах при Елза, там е много хубаво. събота и неделя са там. Само летния сезон постоянно приемат хора за 2 месеца, когато и се прави е4.
Съответно неделята се чудех къде да ходя, но много се замотах и тръгнах чак след 9 часа. От Клисура нагоре почти до Марко, пътя е станал съвсем Брутален, още по зле от преди години. Ако случайно е валяло, става една мега пясъчно-кална кочина. Снимал съм го даже на клип.

Първоначално мислех през Зекирица да сляза долу в Говедарци, но реших че няма да ми се ходи толкова и завих към хижа Вада, където хапнах и продължих към ЦПШ-то да си хвана маршрутка .. Е в крайна сметка Самоковска работа, оказа се че не пътува, само когато има хора каквото и да значи това .. Тази на автогара ме лъга по телефона но все едно.

Стигнах аз на ЦПШ-то и не мога да го позная, за мен представлява гротеска. Дърветата около второто хотелче (забравих му името) са изсечени и е направен един плац, пред него. Всичко изглежда едно голо. Вече има табели х.Орловец и хотел Алпинист. Няма ЦПШ няма Ален мак. Кръчмичката вече не работи, дадена е на някакъв Варненец, който още прави ремонт ...Това което беше този район, беше, вече е друго.
Дефакто аз отидох там и нищо не работеше.. Съответно и маршрутка нямаше. Реших да помоля едни хора уж планинари, ама от тея лачените с хубав джип нов, да ме свалят малко към Самоков и ми отказаха, понеже имали детски столчета отзад. .. Все едно не знам, как за 30 секунди влизат в багажника на колата, но все тая. Тръгнах надолу по пътя и една поучукана кола и махнах и ми спряха и то бяха 2 жени, много приятни от Говедарци ... Стовариха ме там и се оказа че маршрутката тръгва чак след един час. Но взех една бира и седнах в паркчето по евро проект , не е лошо. Така и видях един некролог, че Киро Чугуно е починал предния месец.
На автогарата в Самоков, работи само една тоалетна и лелката ми се скара че затваряла .. Smile и след тоа няма къде да идеш, Пълен майтап .. Буса до София супер зле ..
Имам усещането че тоя град е спрял напълно някъде във времевия континиум.

Ето и малко снимки, но не съм снимал ЦПШ-то понеже разочарованието ми беше по-голямо от очарованието.

https://drive.google.com/drive/folders/1dH-Y6wWa3v0bqhaIUHT1u-MybPAcslup?usp=sharing
Пон Апр 29, 2024 9:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2274

Мнение Re: Е-4: 2024 г. Отговорете с цитат
vladofff написа:
kaloyanv написа:

Ден 1 - х. Алеко - х. Рилски езера - 64 км около 2500 метра денивелация - 14 часа

Това с мотор ли ще го правиш?


Самонахъсвма се Smile .. Каквото стане .. Само ако съм ок тогава. Понеже на дългите неща ми дава ядове десния глезен, на който съм му късал няколко пъти връзките. Не тоя дето го строших а другия Smile .. Затова че предпочитам да се пазя уж .. ама уж Smile
Пон Апр 29, 2024 9:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
andriii



Регистриран на: 09 Яну 2019
Мнения: 178

Мнение Отговорете с цитат
Ако има кой да ти вземе байка от Елза, силно ти препоръчвам от Драгалевци до Клисура да си с колело. Аз така го минах този участък и си беше идеално. В 3 следобед пиехме биричка в двора и, а пешаците се точеха след 20.00 Rolling Eyes
Пон Апр 29, 2024 12:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2274

Мнение Отговорете с цитат
andriii написа:
Ако има кой да ти вземе байка от Елза, силно ти препоръчвам от Драгалевци до Клисура да си с колело. Аз така го минах този участък и си беше идеално. В 3 следобед пиехме биричка в двора и, а пешаците се точеха след 20.00 Rolling Eyes


А мерси за препоръката. Това съм го помислил много силно ... Smile Даже имам такава идея ... Но е прекалено малко, само за 1 ден да разкарвам хора, при положение че после не става никъде ... Реших че няма нужда .. Иначе не е зле за колело. Колелото ще си го оставя за ком-емине. Smile
Но ако искам наистина да стигна до Рилските Езера без да се смажа е най-добре да ангажирам някой приятел без това е събота. Да ми закара колелото до Бука преслап и после да ми го вземе от Клисура ... Даже така ще е най-яко, но само за мен Smile)

Даже сега като чета какво съм писал, май това ще е най-добрия вариант Smile
Пон Апр 29, 2024 1:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
andriii



Регистриран на: 09 Яну 2019
Мнения: 178

Мнение Отговорете с цитат
хаххах, е то ако ти го докара и до буко-преслапа и на клисура го вземе съвсем верен другар. То по скоро няма ли да е по лесно на асфалта преди преслапа и след Смильо? Но като цяло се кара от Драгалевци...бутахме само преди Черни, понеже минахме по жалоните, не по обиколната-през Гъбата и после надолу пак бутахме по стръмното след Я. Купен-а. Всичко друго се кара. После даже може до под качването към Ловна да стигнеш с колелото, твоя човек да дойде направо на Пионерска да го вземе Very Happy
Пон Апр 29, 2024 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2274

Мнение Отговорете с цитат
Значи май така ще стане , аз и това го мислих SmileSmile … ще го направя така , ако тръгна Smile
Вто Апр 30, 2024 9:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3292
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Калояне, вместо да мислиш как да се осакАтиш по-ефектно и да се инвалидизираш отново, можеш да се включиш в тазгодишното планово премаркиране на Верила, за да се поднови маркировката и да няма губещи се туристи и ечетирейци.

Маркировката във Верила беше подновявана 2 пъти през 5 години от хора от форума и доброволци, последното подновяване беше през 2019 г., та е време за ново подновяване.

В Лакатишка Рила маркировката беше подновена само 1 път и то частично – от Клисура до Ковачката чешма, но това беше много отдавна.




____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Апр 30, 2024 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv



Регистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2274

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
Калояне, вместо да мислиш как да се осакАтиш по-ефектно и да се инвалидизираш отново, можеш да се включиш в тазгодишното планово премаркиране на Верила, за да се поднови маркировката и да няма губещи се туристи и ечетирейци.

Маркировката във Верила беше подновявана 2 пъти през 5 години от хора от форума и доброволци, последното подновяване беше през 2019 г., та е време за ново подновяване.

В Лакатишка Рила маркировката беше подновена само 1 път и то частично – от Клисура до Ковачката чешма, но това беше много отдавна.




____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!



Да там има нужда , за който разчита на маркировката ... Там мога да се включа .. До Ковачка чешма е добре с изключние на няколко места където са рязали и е станало кръстопът. След това няма маркировка чак до след Ржана, ама то там и няма много на места къде да се слага..


П.С -
Цитат:
Калояне, вместо да мислиш как да се осакАтиш по-ефектно и да се инвалидизираш отново


Това беше малко удар под-кръста, затова че ще те глобя един бял хляб !! Smile
Сря Май 01, 2024 9:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Е-4 Витоша-Верила-Рила-Пирин-Алиботуш(Славянка) Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov