ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос за Скалистите Планини в САЩ

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Предишната тема
Следващата тема
Въпрос за Скалистите Планини в САЩ
Автор Съобщение
maratonec



Регистриран на: 08 Юни 2010
Мнения: 74
Местожителство: Австралия

Мнение Въпрос за Скалистите Планини в САЩ Отговорете с цитат
Здравейте,

Очертава ми се (поредното) служебно пътуване до САЩ (Южна Каролина) в сердата на септември и съм решил този път на връщане да поскитам 2-3 дена някъде из Скалистите Планини.

Някой може ли да даде препоръки/съвети за райони/маршрути. Нещо красиво, сравнително високо, за предпочитане с повечко ходене и сравнително близко до летище. Днес се рових в интернет, но парка е огромен, направо се загубих...

Благодаря!
Пет Авг 20, 2010 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Там мечките гризли са повече от комарите човек Cool

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Авг 20, 2010 2:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ivondera



Регистриран на: 10 Яну 2008
Мнения: 114
Местожителство: София / Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Rolling Eyes В интернет се губиш, а представи си когато си там какво ще да е. Завиждам ти благородно, че ще ходиш Razz
Пет Авг 20, 2010 4:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Балкана



Регистриран на: 28 Юни 2010
Мнения: 162
Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение Rocky Mountains Отговорете с цитат
Здравейте!
Миналото лято в рамките на десетина дни(3 юни до 12юни) преминавайки през Ню Мексико, Колорадо и Юта, шофирайки, ходейки и тук-там бегом преминах около 1100-1200мили по протежението на Скалистите планини(близо 1/3 от общата им дължина-3000мили/ 4600км.).След може би около месец прекъсване продължих през Юта, Idaho,Wyoming ( Yellowstone National Park )и Монтана и така успях да премина през цялото протежение на Скалистите планини (на територията на САЩ разбира се, а за Канадската част все още остава да "отлежава"в мечтите ми)Отдавна зарових мечтата си да ги обходя пеш Скалистите пл.,4600км са наистина едно голямо предизвикателство(като пример само най малкото нещо ще е всекидневно да изкачваш Вихрен по 3-4 пъти в деня в продължение на 4 месеца).Времето за нормално преминаване на Канадската и USA части е между 4-5 месеца.Така, че го изтрих и от сънищата си Very Happy
Когато направих този преход не знаех все още нищо за Планинарски форум иначе бих спретнал едно пътеписчеVery Happy
Но ето какво мога да ви препоръчам във вашия случай:
South Carolina-Денвър,СО около 3 часа е полетът.
Само на около два часа път с кола от Денвър е Leadville("най-високият"град в САЩ-10152f-около3100м/нв) там ще бъдете почти в "сърцето"на Скалистите планини и същевременно в "Меката"на планинските маратони(най-интезивния период е август-септември)
Там в близост до тюркоазеното езеро-Turquoise Lake- беше един от моите "биваци".
Езерото е невероятно красиво, с много места за къмпингуване.В района за първи път срещнах гори в съчетание на иглолисни и брезови(aspen)дръвчета.
На север от Leadville се намира тренировачния лагер на 10 планинска бригада(Tenth Mountain Division),разгромила немците в Алпите на северна Италия през Втората световна война.
Разбира се ако разполагате с повече време може да отскочите до Аспен(за около час и 30мин. от Ледвил) преминавайки през езерата "Двойните"-Twin Lakes пресичайки най-високия проход през Скалистите планини "Прохода на независимоста"-Independence Pass на около 4000м.нв.Ако имате късмет с времето, гледките които се откиват по време на този преход са повече от великолепни
Е за Аспен, каквото и да кажа е било вече казаноVery Happy
Моето предложение за Leadville към вас не е случайноVery Happy
Останете със здраве!


Последната промяна е направена от Балкана на Пет Яну 07, 2011 9:39 am; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Авг 21, 2010 12:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
maratonec



Регистриран на: 08 Юни 2010
Мнения: 74
Местожителство: Австралия

Мнение Re: Rocky Mountains Отговорете с цитат
Мерси за инфото Балкане!

Чувал бях за Leadvile (и по специално за ултрамаратона там), но никога не бях се интересувал за точното местоположение на града. Ще се поровя още малко в интернет и ще ти пратя лично съобщение, този път вече с конкретни въпроси. Може би ще е по-добре да наблегна на шофирането за сметка на ходенето, като се има в предвид ограниченото време с което ще разполагам...

Мечките наистина ли са такъв проблем там?
Съб Авг 21, 2010 3:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bozdugan



Регистриран на: 28 Авг 2010
Мнения: 63

Мнение Zdrawei Отговорете с цитат
При американските разстояния 2-3 дни са нищо.Аз работих 6 месеца в Денвър и пак не можах да видя каквото исках. Иначе идеята за Ледвил е много добра,обиколният авто маршрут има разкошни панорами. Ако не сте сам,по добре вземете под наем бегач и с кола се качете на Мт.Еванс, на 1 час извън Денвър и оттам се пуснете обратно към магистралата ,която отива за Вейл.Фантастично е. Ако сте сериозен, мога да ви дам карта на района. Колкото до гризли-там няма,само в Монтана и Уайоминг.
Нед Авг 29, 2010 6:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bozdugan



Регистриран на: 28 Авг 2010
Мнения: 63

Мнение още нещо Отговорете с цитат
От Аспен ,ако идете ,може да идете в района на Маруун Белс.,,но мисля да ви предложа нещо друго. В северната част на щата НюЙорк е парка Адирондак,наи голям в долните щати. Има много езера и гъсти гори,ако си падате по канута и каяци-бомба е. Можете с кола да идете там от Каролините за 1 ден.
Нед Авг 29, 2010 7:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Балкана



Регистриран на: 28 Юни 2010
Мнения: 162
Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение Отг.- мечките.... Отговорете с цитат
Здравейте, Маратонец !
Вие вярвате ли, че ще ви пратя в устата на мечките Very Happy
Ледвил (Leadville) и околностите му са сравнително безопасни. За тези два дни пребиваване срещнах около стотина мечки, черни и кафяви, болшинството направени от дърво и по-малко от камък, гипс и метал.Не знам традиция или някакъв неписан закон беше това, но почти във всяка къща на малките градчета из Скалистите планини, като Ледвил имаше направена една или няколко мечки.
Единственния жив екземпляр, който по случайност видях беше по пътя за Аспен,
малко след Двойните езера (Twin Lakes) забелязах група хора, които бяха слезли от колите си с насочени фотоапарати към близкия склон.Там бавно и величественно, като пълноправен господар на тези планини се разхождаше доста едър екземпляр.
В Колорадо едни от най-свирепите представители на мечешкия род- гризли- отдавна са в историята. Някога през 19 век. техния брой за цялата територия на Скалистите планини е бил приблизително около 100 000. Сега общо на територията на САЩ-само в Скалистите планини те са около 1000.(Още едно доказателство, че най-големия звяр си остава човека) С внушителните си размери(изправена на задните си крака е в границите на 2,50-3 м.) теглото и е около-600-700кг.,развивайки скорокт между 50-60км/ч и подушвайки всичко в радиус на 30 км.-гризлите, могат с пълното право да се нарекат господари на Скалистите планини. Най-голямата популация на гризли е в парка Йелоустоун ( Yellowstone National Park)-Wyoming, сега е около 600.Наскоро -това лято в края на юли, гризли заедно с двете си мечета нападна къмпингуващи в Йелоустоун уби един и рани няколко от тях.Това което медиите разпространиха след това , че охраната на парка е взела ДНК от мечката за да бъде разпозната и убита точно тя, така също и двете и мечета.(коментара оставям за вас)
Такива неща в района , който ви предлагам за посещение напълно отсъстват. А коментарите на някои от нашите форумци:
"Там мечките гризли са повече от комарите човек" -може би са имали в предвид съотношението на килограм ..... Very Happy
Останете със здраве !
Сря Сеп 01, 2010 9:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
maratonec



Регистриран на: 08 Юни 2010
Мнения: 74
Местожителство: Австралия

Мнение Re: Zdrawei Отговорете с цитат
bozdugan, Балкана,

Разбира се че съм сериозен - билета го купих вече. Пристигам в Денвър в Петък на 17 Септ в 22:05 и излитам обратно за LA и Австралия на 19 Септ в 18:55. С единствената цел да видя колкото се може повече от планините (работата ми свършва петък следобяд в Колумбия, SC). Спането и колата още не съм ги резервирал, в понеделник... Ще бъда сам - както обикновено, но съм свикнал... Знам че 2 дена са малко, но са повече от нищо!

Взех си една книга от библиотеката - "Hiking in USA" на Lonely Planet. Там имаше по-големите паркове на Rockies. Спрях се на Rocky Mountain NP - 2 часа от Денвър - и си харесах Bear Lake trail, Longs Peak и Snowdrift Peak trail(??) - не си спомням точно имената - книгата е в къщи а сега съм на работа... Бяха по 15-25 мили всяка до колкото си спомням. При добро време 15-20 мили на ден няма да са ми проблем. А Аспен ми се по-видя далече (4 часа), а за Лидвил не можах да намеря много информация.

Притеснява ме малко надморската височина - никога не съм имал проблеми в България, но 14000 фута (4200 м) си е доста повече. За аклиматизация и дума не може да става с тия 2 дена дето ги имам, така че дано нямам проблеми.

Ако имате карти в електронен формат - пратете - ще съм ви благодарен! Bozdugana, предполагам че вече не си в Денвър? Ако си - можем да се разходим заедно.

Благодаря за предложението за Маруун Беллс – ще го имам в предвид следващия път (ходя сравнително често в Каролините). Но сега билета вече съм го купил... От Каролините съм ходил на Smokies в Tennessee – за 1 ден с кола до там, до върха (забравих му името) и обратно (26 мили) и обратно в Колумбия – голям ден беше...

Благодаря ви пак за информацията!

Поздрави,
Николай
Чет Сеп 02, 2010 7:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov