ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Мальовишки езерца

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Мальовишки езерца
Автор Съобщение
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Мальовишки езерца Отговорете с цитат
Здравейте,
в тази темичка ще пусна снимки главно от езерата, най - вече защото деня беше от най - топлите и във времето, което прекарах там, слънцето прежуляше отгоре, та снимките нямат особени достойнства. Също така се надявам мама да не прочете нещо от това, което ще напиша, най - вече защото ще търпя големи критики за това, че тръгнах сама. Всъщност с Мая мислехме да отидем до Рибни езера, малко около вода в тая жега, ама тя в петък се отказа заради ангажимент и аз се видях в чудо. И почна една чуденка какво да правя... накъде да ходя.. да ходя ли изобщо..
В крайна сметка реших да отида някъде, където да има много хора, а пък и да видя нещо ново. Затова реших към Мальовишките езера. Получих съвет като стигна на хижата да попитам за пътя към езерата, което и направих. Можеше да избирам между 2 пътя - от хижата към Куклата и оттам наляво и нагоре, или от втора тераса директно нагоре. През Куклата ми се видя по - интересно и хванах натам. Пътят нагоре беше доста стръмен, пътеката отвреме на време минаваше през камънака, то не че хванах някаква конкретка пътека.. За по малко от час бях на първото езеро. Така изглежда от пътеката, която стига досами водата.


Като снимка обаче не ме задоволяваше, затова потърсих друга гледна точка.


и тази:


Водата в първото езеро беше кристална, впрочем и другите бяха бистри, виждаше се дъното, а където не се виждаше - беше дълбоко.
На първото езеро имаше момиче и момче, които ме попитаха дали върха над нас е Мальовица и как да стигнат горе. Казах им, че е трябвало да вървят по пътеката около Мальовишката река, но реших, че може да се заобиколи върха и от страната на върховете Мермери, и оттам по пътеката към върха, така че им го посочих. И продължих да си обикалям езерата. Докато бях около тях, обаче, не можех да ги заснема така, както искам, затова се насочих към камънаците под Малкия връх Мальовица.
Второто езеро отгоре изглеждаше така:


и двете в комбинация:


Качвах се по - високо и ми хрумна идеята да отида и до връхчето над мен. По отгоре третото езеро изглеждаше така:


и комбинацията от трите:


После поех към върха. Катеренето право нагоре по сипея и камънаците ми се стори страшничко, затова реших да заобиколя върха от лявата му страна и да намеря по - лесен път нагоре. Преди това седнах на един камък да си почина и да хапна малко, че ми застърга корема. Докато хапвах, видях че момчето и момичето, които посъветвах накъде да вървях, са тръгнали към мен. Оказа се, че са се отказали от заобикалянето на Мальовица и мислеха, че натам, накъдето вървя аз, ще могат да минат и те. Обаче колкото по - нагоре отивахме, толкова по стръмно ставаше. Гледах сипеите и скалите надолу, и се чудех дали да продължа. Реших да опитам докъдето мога. Те обаче се отказаха и тръгнаха надолу. Надявам се при тях всичко е минало добре. Продължих по един тънък ръб и се накланях на дясно, за да не падна. Обаче гледката си я биваше:


Исках да снимам и Еленското езеро/езера:



По някое време, докато подсичах, стигнах място с остри и стръмни скали, и ми тряваше доста смелост и добра катераческа подготовка, за да ги мина. Така тръгнах право нагоре, имаше доста натрупани камънаци, и все пак за да стигна върха трябваше да преодолея около 6-7 метра с камънак. Това е гледката от въха. Към Мальовица:


По стената на върха видях алпинисти, а горе около пирамидките се бяха събрали доста хора:


Реших да се връщам. Чудех се как да сляза, по същия път не ми се минаваше. Погледнах към сипея надолу към езерата и реших, че този път не е толкова страшен, колкото обратния. Заслизах надолу. Беше по - лесно, повече отколкото очаквах. Стръмното мина. Оттам насетне заобиколих езерата от другата им страна, близо до вр. Ушите:




След езерата се затътрих бавно надолу. Тръгнах по някакъв улей надолу под езерата, около мен се стичаше малко поточе, клокочеше между камъните, слънцето печеше безмилостно, а вятъра никакъв го нямаше. На ЦПШ се оказа, че имам много време до маршрутката - беше 15.30
Сря Юли 25, 2007 7:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
На тези снимки ако им викаш, че нямат достойнства... Laughing Много са добри!

За ходенето сама, какво да кажа!? Не е добре, ама понякога човек не издържа и хуква. Дано някой път не ни изграе лоша шега. Макар и много рядко аз също съм го правил.
Сря Юли 25, 2007 8:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
Ами да, нямат такива достойнства, както снимките на залез и изгрев Very Happy
Даже обедните снимки трябва да се избягват, ама понякога няма възможност, особено ако няма възможност да си на даденото място когато трябва.

Поздрави~
Сря Юли 25, 2007 9:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Е, хубави са снимките, че и показват каквото трябва! Има си хора, с това си вадят хляба. Та те ходят на определено място и чакат момента за да снимат, стоят с дни ако трябва... и носят много техника.
Да не стигаме до крайности! Smile
Нед Юли 29, 2007 11:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Chamovsky



Регистриран на: 04 Ное 2007
Мнения: 57
Местожителство: БГ

Мнение Отговорете с цитат
Приятна разходка си си спретнала. И временцето готинко.Планинска идилийка. тра-ла-ла
Съб Яну 19, 2008 3:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov