ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
За Витоша и инвазиятa на корояда-типограф
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
За Витоша и инвазиятa на корояда-типограф
Автор Съобщение
morskiq56



Регистриран на: 12 Ное 2010
Мнения: 4
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Преди два дена минах оттам.Тъжна гледка!И кой знае защо ми дойде на акъла за протестите на учените от БАН..........
Пет Ное 12, 2010 11:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Жалейка Отговорете с цитат
Направо ми се плаче за тази най-запазена и красива част от Витоша! Как не ги беше срам да я оставят да умре и червеят да се разнесе из цялата планина, само и само да направят някакви си изследвания. В документа, който Дидо цитира, пише: "Допускането на възможно най-малка човешка намеса и провеждането на мониторинг са в основата на опазването на естествения характер на средата и местообитанията, популациите на консервационно значимите видове и генетичните ресурси на резервата. " Добре де, ама тия популации на консервационно значимите видове включват смърчовите дървета, а не червеите по тях! Все пак резерватът е бил създаден за опазване на дърветата! Не мога да приема това криво разбиране за "резерват": да го направиш с цел опазване, а после безучастно да наблюдаваш как умира, защото си решил, че трябва да пазиш и враговете му. Някоя докторска дисертация ще да е в основата на това идиотско решение!
Съб Ное 13, 2010 12:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Svetlio70



Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 140
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Сотиров за съжаление много си прав,и аз това се питах - защо не се предприемат никакви мерки! Confused
Съб Ное 13, 2010 1:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Резервати и "резервати" Отговорете с цитат
Ще ти отговоря, Светльо, с моето виждане. Аз не знам подробности, защо точно към този витошки резерват са приложени максимално пунктуално всичките - на теория уместни - изисквания към резерватите. Според неговия статут ходенето можеше да се извършва само по пътеките, следователно човек дори не можеше да се изпикае встрани сред дърветата. Това, разбира се, беше правилно. Но някой реши, че дори когато дърветата загиват, те трябва да се оставят да мрат, а учените да стоят отстрани и да броят червеите. В същото време всички резервати по морския бряг бяха най-безобразно бетонирани - кои с промяна на статута, кои с "реституция", кои просто незаконно. Същото се извърши в Рила, в Странджа, в Пирин, навсякъде! И на никого не му трепна сърчицето, да се загрижи и за рилската гора, както са се загрижили за витошките корояди! След няколко години Бистришко бранище вече няма да е резерват, в това съм сигурен. Ще се случи същото, каквото и с резервата на блатното кокиче - от министерството ще заявят "Няма вече смърчове, няма нужда и от резерват". А какво ще изникне на негово място, мога само да гадая. Олимпийски център, хотелски комплекс, писта за картинг - всичко е възможно в нашата жалка страна!

Аз вече съм на години. Но едно 40-50 години се любувах на райския кът, наречен България. Жал ми е обаче за тези, на които тепърва им предстоят 40-50-60, дай Боже и 100 години живот. Сред тях са и моите внуци. В какво ще живеят те? В една пустиня? Създадена от алчни и бескрупулни "бизнесмени" и политици, които унищожиха българската природа, за да могат да си пекат задниците по плажовете на Гърция, Испания и Карибите! Жално е, безкрайно жално!
Съб Ное 13, 2010 2:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение Re: За Витоша и инвазиятa на корояда-типограф Отговорете с цитат
След като от повече от километър се виждат новите дървета, за какво се притеснявате? Какво трябваше да се направи - да се направят пътища, да се разчисти дървеният материал и да се засади нова гора?
По-естествено от естествената гора няма.
Погледнете снимката.
dido написа:
Днес ходих на поредната витошка разходка и минах под Резньовете в посока Черни връх. Както обикновено окото ми задра по иначе чудесния планински пейзаж. Говоря за стотиците хектари мъртва смърчова гора - т.нар. "торнадото" в резервата "Бистришко бранище":


Съб Ное 13, 2010 11:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Инвазиятa на корояда-типограф Отговорете с цитат
radi написа:
След като от повече от километър се виждат новите дървета, за какво се притеснявате?

Бедата е, Ради, че с превръщането на резервата за смърчове в резерват за корояда самият корояд обхвана големи райони на Витоша. Слез по някоя от пътеките от Голи връх към Драгалевския манастир и ще видиш за какво говоря. Изсъхналите дървета вече са повече от живите! Много от тях вече са легнали връз съседните дървета - тъжна гледка! И никой не се грижи да ги премахне изсъхналите и да ги продаде, да речем, за огрев. Но виж, когато трябва да се изсече здрава дървесина, тогава винаги ще се намери кой. А за пътищата не мисли! Нямаше нужда от специални нови пътища, за да се извозят нападалите трупи. Районът е компактен, близо е до пътеката Алеко - Академика, така че с елементарна високопроходима техника и дори с коне можеше да се изнесат заразените дървета. И пак ще повторя - когато е да се натрошат морените, намира се техника! Убеден съм, че решението за "ненамеса" беше във вреда на витошката природа.
Съб Ное 13, 2010 11:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Падналите мъртви дървета са чудесна гледка за мен, и най-естествена. За какво изнасяне може да става дума? Ако се прави разсадник за смърчове - тогава е напълно уместно да се подреди земеделското стопанство.
Короядът би трябвало да си намали популацията по нормалният начин и така и ще стане. Може малко бавно да изглежда на един забързан столичанин, но животът не е само бързане.
Този разговор е воден преди години, няма нужда да се поднови. Вече може да се отдадем на наблюдение. Сега аз виждам как гората си расте. Има мъртви стари дървета, и много живи млади. Дали така е добре, или не - нека гледаме.
Всъщност много фактори позволяват изместването на баланса. Примерно шумът влияе на въпросният бръмбар. Нещо типично за тамошното голямо село. Не мисля, че бурята е причината за стващото - тя може би е повод, но причината би стояла и без бурятя, и ако дърветата бяха "почистени". Да бяхме помели и зпадалите иглички и листа? Smile
Не твърдя, че няма гнили подбуди в цялата история. Може да има.
Съб Ное 13, 2010 11:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Драги Ради,... Отговорете с цитат
radi написа:
Не твърдя, че няма гнили подбуди в цялата история. Може да има.

... аз пък твърдя.

Пия си втората чаша уиски и съм склонен да поема спора. Днес бях с трите внучета от Копитото през "Есперанто" и Боянския водопад до Бояна. За чудесната екскурзия ще пиша утре. Но първо ще отговоря на теб.

Започвам от края. За най-голямо мое съжаление БАН, на която аз принадлежа вече 40 години, не винаги изпълнява социалните си функции, за които е призвана. Например когато сертифицира Ахмед Доган като "специалист" по водорода, H2О-то и прочее. Няма да упреквам колегите, че са получили комисионни от някаква нечиста сделка, за да внушат забраната за намеса в загиващия резерват. Най-вероятно са го направили от някакви абстрактни научни подбуди. Аз обаче не одобрявам техния резултат.

Ради, темата е прекалено широка и дълбока. Но с две думи: след като човекът се намеси така драстично в екосистемите, не може с едно просто махване на ръка да заяви: "Природата най-добре си знае, да се оправя сама!" Да се оправя, ама тя е толкова увредена, че не може! Ще ти дам пример: равновесието вълци-сърни. Ако намалеят вълците, сърните почват да боледуват. Ако вземат да измират сърните, вълците почват да намаляват и в резултат сърните почват да боледуват. И представи си сега, че някакво велико министерство налага мораториум върху всякаква човешка намеса в тази екосистема. Така да се каже, "вълците и сърните да се оправят сами"! Е, да, но равновесието вече е нарушено, и то заради човека. Оставим ли "сами" вълците и сърните, те вече няма да са в онова рвновесие, в което са били хиляди тодини. А за да бъдат , необходима е намесата на човека - пресметната, разумна и дискретна. Ако желаеш, всичко маркирано дотук може да се представи с диференциалните уравнения на Лотка-Волтера за модела "хищник-жертва". Rolling Eyes Ама налага ли се?

Накратко: ако го нямаше човека, природата нека си се оправя сама. Но след като човекът я е увредил, той вече не може да пасува!
Нед Ное 14, 2010 3:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
E не излиза ли, че не е ясно ясно ли е?
Хубавото е, че гората расте. С разчистването можеше и беля да стане - да стане непредвидено по-голямо "разчистване".
Много редовно се насмукваш! Smile
Пон Ное 15, 2010 12:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Ясно е! Отговорете с цитат
На мен ми е съвсем ясно. Растат нови дървета и това е чудесно. Но пък загиват цели масиви и въпросът е дали това не можеше да се избегне. Скромното ми мнение е, че е могло да се избегне с някаква разумна пропорция "ненамеса - грижа за гората".

Ради, уискито беше само художествен образ. Аз изобщо не пия, бе човек! Crying or Very sad
Пон Ное 15, 2010 12:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ferdi_mruvkata



Регистриран на: 27 Авг 2009
Мнения: 640

Мнение Отговорете с цитат
Така се случи в неделя, че пак минах от Бистрица до Алеко през резервата. Явно беше минала буря предните няколко дни. По пътеката бяха натръшкани огромни изсъхнали дървета, а в прясната гора бяха накършени мноого зелени клонки
Вто Ное 16, 2010 11:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мавруд



Регистриран на: 21 Окт 2010
Мнения: 180

Мнение Отговорете с цитат
Буря не е имало предните дни (и седмици дори), но най-вероятно виновник е силният фьон, който вилня преди седмица...
Вто Ное 16, 2010 12:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ferdi_mruvkata



Регистриран на: 27 Авг 2009
Мнения: 640

Мнение Отговорете с цитат
ами незнма кога е вилнял ама предната събота ги нямаше тези натрошени дървета Wink
Вто Ное 16, 2010 1:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon



Регистриран на: 25 Сеп 2007
Мнения: 425

Мнение Отговорете с цитат
Вятърът явно е бил много сериозен, аз видях много пресно повалени дървета (основно изсъхнали смърчове) около бившата х. Острица.
Вто Ное 16, 2010 4:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov