ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Април. Мусала. Новак. Съвет.
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Април. Мусала. Новак. Съвет.
Автор Съобщение
Max22



Регистриран на: 22 Мар 2011
Мнения: 43

Мнение Април. Мусала. Новак. Съвет. Отговорете с цитат
Здравейте,

След 20 дни мисля да се вдигна от другия край на БГ със семейството за 3-4 дена на Боровец.
Там съм ходил като дете, т.е. все едно не съм. В един от тези дни искам да се кача на Мусала.
Ще мъкна прилично голям DSLR и статив, така че тръгвам нагоре само, ако времето е хубаво.
Ще спим долу в някои хотел - т.е. цялата операция трябва да стане за 1 ден.

Тука идват въпросите:
Възможно ли е качване с лифта, качване до Мусала и обратно пак с лифта. Виждам, че са 6 часа са между първата и последната кабинка.

Другата възможност е да не бързам като луд , а да се върна по Мусаленската пътека пеша. Тогава няма да се съобразявам с лифта и ще е по-спокоино. Тва хубаво, ама нито занам къде почва нито от къде минава. Гледам картата на Боровец и се чудя - ски пистата и туристическата пътека са едно и също , т.е. ще слизам по писта така ли? Има ли много места където да се объркам - част от нея явно ще минавам по тъмно.

И последно за екипировката - имам щеки, гети, хубави обувки и челник, но нямам котки.. там където тъпча не трябват. Как мислите средата на април толкова ли са наложителни?


Сигурно съм оправил настроението на много хора с темата си. Laughing

Поздрави!
Вто Мар 22, 2011 7:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milen_kb



Регистриран на: 14 Авг 2010
Мнения: 85
Местожителство: София, Габрово

Мнение Отговорете с цитат
Значи, Мусаленската пътека от долния край на пистата Маркуджик 1 и ски пътя до Боровец са едно и също (т.е. широк черен път, който без проблеми може да се мине и по тъмно). От х. Мусала до долния край на Маркуджик 1 има два варианта: единия върви от дясно на реката (гледано по течението надолу в посока Боровец). Като лятото аз лично минавам по него, през Април месец нямам представа как ще е. То по принцип си има колове по него, но май никой не минава зимата там, защото хората избират другия вариант (от ляво на реката), защото е утъпкан повече. Другият вариант, който е от лявата страна на реката, минава през долните части на пистите Маркуджик 3, 2 и 1, като веднага след края на Маркуджик 1 се минава бариерата там, пресича се реката и още малко по-надолу (може би 50 - 100 м) се свързва с пъривия вариант (по този вариан пак има колове и в поголямата си част е ски път). Предполагам, че през Април по подходящ би трябвало да е втория вариант.

Иначе, според мен лифта не спестява много. Примерно от х. Мусала до Боровец с бързо темпо се слиза за 2 часа (някои и го качват даже за по-малко), а с лифта (40 минути до него и после още 30 надолу с него). Ако си във форма може и директно да пробваш без лифт и на отиване. И още нещо, ако не се лъжа, то билети само за едната посока няма, а и цената му беше соленичка май.

За котките не знам, то си зависи много от условията, но предполагам, че снега ще е омекнал и ако минеш по въжето няма да имаш проблем (то сега февруари, хората с маратонки го качваха, но и условията бяха подходящи за такова страно начинание).

Ами това е, ако имаш още въпроси питай. Сигурно и други хора, дето са ходили скоро или ще ходят скоро, ще могат да дадат повече инфо.

Поздрави Smile
Сря Мар 23, 2011 12:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilio



Регистриран на: 01 Апр 2010
Мнения: 52

Мнение Мусала Отговорете с цитат
Здравей,
Ще споделя и аз моя опит.
Първото ми качване на Мусала беше преди може би 3 години точно на Гергьовден.
Бяхме тръгнали от Сф с някаква комбинация от автобуси и около 19.00 бяхме на заслона.Обаче трябва да отбележа че бяхме група от 6 човека откоито двама или трима бяха ходили там.На места газехме сняг до кръстта даже се издърпвахме един друг.Имаше страхотна виелица и мъгла така че не си виждах носа.Преди нас нямаше туристи и съответно разчитахме на зимната маркировка която обаче беше трудно видима.Двама човек избързахме да оставим следи докато е още светло обаче тези след нас казаха че следите били заравнени от вятъра.
Котки може и да не ти трябват, но снегоходки ако не искаш да газиш до колене няма да са излишни.

Разбира се може да случиш да хубаво, спокойно и слънчево време което ти и пожелавам.Но все пак имай предвид, че наистина си е зима горе.
Иначе с челник и желание може да слезеш и по мусаленска пътека.
Поздрави.

_________________
В планината лоша ракия, грозна жена и неприятно време - няма!
Skype:iliyan.markov
Сря Мар 23, 2011 10:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
ggattov



Регистриран на: 16 Юли 2008
Мнения: 302
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Та така и така ще ходиш на Боровец нищо не ти пречи да се пробваш Smile

Както е казал колегата отиваш до Царска Бистрица и около 300 метра след нея по пътя се стига до началото на ски пътя тръгни от там, червената маркировка има табела. До хижата от там зимно с не дотам лек багаж + снегоходки НА ГРЪБ през целият преход, аз и приятелката ми го взехме около 3 март беше, за 3,20 мин до хижта, като тогава натъпканият сняг за ски пътя и не дотам леките раници ни затрудняваше да се движим и по-бързо, а и не сме и бързали.
Та ако няма сняг тогва по пътеката (пътя) и багажа ти е добре подбран за 1-но дневен преход + фото и статив, и вече в зависимум от физическототи състояние, ако е добро би трябвало да го взмеш и по-бързо, ако времето е добро.

Говоря за варянта през Мусаленската пътека, ако решиш с лифта избягвай пътеката от Ястребец до х. Мусала хоризонталата, тя е лавиноопасна и много е вероятно и тогава да е лавиноопасна, така че ако идеш с лифта слез до долината на реката от ляво има ски път или път и после нагоре по долните крайща на пистите ще има партина до хижата почти с 99% вероятност, това е безопасния път. Въпреки че много хора минават по лавиноопасната пътека без да имат елементартни познания да преценят дали точно в момента в който минават е опасна или не, затова ти не минавай изобщо оттам.

Нагоре пак с 99% ще има партина до върха. Хижа Мусала до з. Еверест без да бързаш около 1 час и нагоре около 30 мин.
Имаш достатъчно време да го направиш за един ден.

Съобрази се с прогнозанта за времето екипировката ти е ок, едва ли ще ти трябват котки и снегоходки, въпорса е накрая с въжето да не те хване страх без котки Smile

Всичко това обаче го пиша с уговорката, че няма как да знаем тогава точните условия и при конкретните условия ти трябва да прецениш сам дали да спреш или да минеш до край, все пак с планината шега не бива, още повече зимата, въпреки че е на масов маршрут.

Напълно реално е 5 часа нагоре и 3 надолу, и да 1 на върха и да се върнеш по светло, ако тръгнеш по първи петли Smile

Поздрави и пиши какво е станало после
Сря Мар 23, 2011 11:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Max22



Регистриран на: 22 Мар 2011
Мнения: 43

Мнение Отговорете с цитат
Благодарско за изчерпателните отговори!

Придобих представа за какво иде реч.
Варианта лифт нагоре и надолу отпада, както предполагах.
Ако времето е наистина хубаво мисля да се кача с лифта и после надолу пеша по Мусаленската пътека.
Ще спестя сили и време за снимки. Номера е доколкото разбирам да уцеля начлото на пътеката надолу и после дори и по тъмно няма къде да се объркам.

Ето как си го предствям(благодаря за картата):



Син - пътя нагоре, жълт - надолу и червен - "хоризонталната пътека" от Ястребец до х.Мусала, която трябва да избегна.

Само не ми става ясно за началото на пътеката(пистата), защото според горната катра и според тази:


тя започва от Маркуджик 2Б, а по-горе беше писано, че е от края на Маркуджик 1.

Както и да е гледам че табели бол : http://www.borovets-bg.com/main/winter_adventures.php?lang=bg&cell=45
Спестените сили от лифта ще използвам за малко лутане.

Поздрави!
Сря Мар 23, 2011 6:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov



Регистриран на: 16 Юли 2008
Мнения: 302
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Първо да уточня, че нито съм най-компетентния нито най-знещият Smile
Но се сещам, че и аз от един момент съм почнал да обикалям и преди това нищо не съм знаел, а разполагаш с ограничено време и напълно разбирам нуждата ти от точна информация.

Първо колегата е прав, синята или жълтата пътека, както си ги маркирал по тях се движи, но на картата слез до червената маркировка дето той е описал точно както си го начертал или до долината на реката. Задължително и реално погледанто се движиш от дясно на реката на качване до самата хижа Мусала.
А това дясно е точно под абсолютно всички писти се минава, ще има пъртина следвай нея. По коловете или т.н. "Телеграфни" стълбове там условно, почти никой не минава, няма партина обикновенно те са от ляво на реката наизкачване.
НЕ пресичаш реката никъде, придържаш се по ски пътя от Ястребец или отдолу излизаш точно до табелката дето е дадена на клипа в началото от там плътно в дясно под пистите.
От Ястребец до Велчов мост е синя маркировка ако не греша от там само губиш време изобщо не мисли за тоя варянт не ти е по път и на качване и на слизане в твоя случай.

Надявам се да съм бил ясен Smile ще потърся снимки и аз да видя дали имам точно от там

А споменавам ски пътя постоянно защото доколкото имам наблюдение 90% от хората минават по него зимата а не по пътеката там където в малките участъци не са заедно.

Поздрави
Чет Мар 24, 2011 1:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov



Регистриран на: 16 Юли 2008
Мнения: 302
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Предполагам, че никой друг не пише поради простата причина, че маршрута е толко ясен, че просто няма как да го объркаш. Smile

Гледам лифта работи от 8,45, та според мен ти ако тръгнеш около 6 и 30 на 100% ще стигнеш по-рано отколкото ако успееш да яхнеш лифта на отваряне.
И тогава може и по-рано да се разсъмва и денят е по-дълъг Smile

И както се подразбира нямам друга работа в момента, та затова и толкова "акъл" давам SmileSmile
Чет Мар 24, 2011 2:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
b0bae



Регистриран на: 10 Дек 2010
Мнения: 24
Местожителство: С0фия

Мнение !! Отговорете с цитат
колега ггатов, стига си надъхвал човека, ами мисли малко трезво,
не е нужно да му създаваш излишни главоболия при положение, че явно няма опит!!
до автора на темата...в никакъв случай не тръгвай сам на горе, независимо пътя, който ще избереш,
а се постарай да намериш сигурни хора, които ще се качват/слизат същия ден за да ти помогнат при нужда
и не само!
Чет Мар 24, 2011 2:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ggattov



Регистриран на: 16 Юли 2008
Мнения: 302
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Колега b0bae

Ще кажа само - аз ако слушах навремето такива коментари, като твойте нямаше и до ден днешен да съм се качил където и да е.

Повече от ясно е, че човека няма с кого да отиде.
Не че не е по-добре да идеш с някой друг, но когато няма с кой?

Маршрута е лесен и яснен при добро време, ако това според теб не е трезво?. Или както съм го написал.... "при конкретните условия ти трябва да прецениш сам дали да спреш или да минеш до край, все пак с планината шега не бива, още повече зимата, въпреки че е на масов маршрут." Кое нетрезво видя?

Все още си спомням какво е да няма с кого да идеш на планина, и единствения начин е да тръгнеш сам, със съответните рискове и там в планината да се запознаваш с хора, които ходят в планината. Плюс това не го насърчавам да ходи по някакъв си маршрут далеч от цивилизацията без пътеки и без никой да минава в радиус от 20 км. А на един от най-натоварените пешеходни и не само пешеходни, маршрути в БГ, хора по тоя маршрут бол при хубаво време.

И кое толкова го надъхвам? Той е решил какво ще прави и без мен или теб, ако може да му помогнем с нещо добре ако не здраве да е Smile
Напълно е реално и изпълнимо това което иска за 8 часа чисто ходене, а светлата част на деня тогава е над 12.... какво нереално има и в това?
Чет Мар 24, 2011 3:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Max22



Регистриран на: 22 Мар 2011
Мнения: 43

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте,

Ето поредния PS шедьовър сглобен от 2 хубави снимки на съфорумник :




Да видим дали съм се ориентирал:
Слизам от лифта и хващам по синята пътека към х.Мусала, червената(както разбрах лятна пътека) е опасна, зелената е за връщане и върви до долу покрай реката.
До колкото четох истинският зимен път е по билото(писта Сухар) но там било по-трудно ?! Както и да е.


Пак да кажа тръгвам само при чудесни условия и много ясно, ако видя други ентусиасти нагоре или надолу , ще падне разпит, ако не и присламчване. Very Happy

Поздрави!
Чет Мар 24, 2011 4:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
Да беше казал, да ти ги дам с по-висока резолюция Smile

Иначе да - това ти е пътят. По билото хич не е за първо ходене Wink
Чет Мар 24, 2011 4:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Max22



Регистриран на: 22 Мар 2011
Мнения: 43

Мнение Отговорете с цитат
Сега да не получа призовка по дело за авторски права?! Smile

Интересен блог имаш, хвала от мен!
Пет Мар 25, 2011 2:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
Мерси Smile
Пет Мар 25, 2011 3:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Hogwarts



Регистриран на: 02 Апр 2011
Мнения: 39
Местожителство: Стара Загора

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте Smile
И аз си мислех за едно изкачване до Мусала, но никога преди това не съм бил нито в Рила, нито на Мусала. Лесно ли е ориентацията в разстоянието от Боровец до хижа Мусала или заслона и до самия връх. Стара въпрос най-вероятно за двудневен преход без използване на лифт. Маркировката достатъчно начесто ли е? Също така в тази част на годината как стоят нещата с безопасността на пътеките от лавини и други черти на този месец или максимално началото-средата на идния. Мерси много Smile

_________________
"Опознай родината, за да я обикнеш!"
Вто Апр 12, 2011 12:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Max22



Регистриран на: 22 Мар 2011
Мнения: 43

Мнение Отговорете с цитат
Отчета съвсем скоро!
Чет Апр 14, 2011 6:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov