ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Набиране на доброволци за разчистване на пътека от Ком-Емине
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Предишната тема
Следващата тема
Набиране на доброволци за разчистване на пътека от Ком-Емине
Автор Съобщение
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 613

Мнение Набиране на доброволци за разчистване на пътека от Ком-Емине Отговорете с цитат
Участъкът за чистене се намира между Върбишкия и Ришкия проход и по-специално отсечката от горско стопанство Елешница до Ришки проход. Традиционно това се води труден за преминаване участък поради наличието на къпини по пътеката и лоша маркировка, което е причина голяма част от преминаващите маршрута Ком-Емине да го заобикалят кой както може. В други теми се чуха гласове, че това не е вярно и че всъщност по тази отсечка проблеми с посочените трудности няма. Аз, като човек, който това лято има намерение да мине маршрута за не повече от 10 дни (с колело), няма да имам излишно време за губене и искам да разбера каква е истината. За целта в периода след Великден до 01.05 смятам да отида на мястото, въоръжен за всеки случай с остри инструменти и ако се окаже, че наистина пътеката е безпроблемна, това ще ми е един вид тренировка/разузнаване на терена на място. Ако пък къпините са си там и хората, които се издраха до кости на тях миналата година, са прави, че проблем има, ще започна почистване на пътеката, доколкото ми е възможно. Вероятно мероприятието ще трае около 2 дни, което значи поне една нощувка в гората Rolling Eyes Такива поне са моите лични планове.
Ако има желаещи да се включат в почистването заедно с мен, няма да върна никой Very Happy Ако някой желаещ разполага с личен автомобил, който да използваме за придвижване до началната точка (аз мисля това да е село Бяла река и от него да поема нагоре към горското стопанство), а да не разчитаме само на междуселски автобуси, това ще ни улесни. Наличието на GPS също ще е много полезно, тъй като ще ни позволи да документираме точно откъде сме минали и къде сме допуснали грешки; така можем да предпазим следващите след нас да не ги допускат. И последно, но не и по значение, нощувката на чувал в гората е далеч по-приятна с компания, отколкото около огъня да има само един човек Very Happy
Приемам всякакви съвети и напътствия, които могат да са ми полезни в това начинание. Мнения, ограничаващи се само до, например "Браво за ентусиазма!" или "Бих се включил, но за съжаление не мога" не виждам с какво ще са полезни и затова ще съм благодарен, ако не пълним темата с подобни.
Чет Апр 07, 2011 10:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Добре е да се опише идеята ти в детайли.
- откъде ще се тръгва
- какво точно ще се прави:
-- ако планът е да се почисти пътека - колко дълга, какъв терен, колко обрасла, какви инструменти ще са нужни
-- ако ще се премаркира - да се предвиди боя и четки
- евентуална дата за мероприятието.

Смятай го като въпрос от моя страна по горните точки Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Апр 07, 2011 5:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 613

Мнение Отговорете с цитат
По ред на номерата:
- Откъде ще се тръгва? - Ако съм сам, тръгвам от ж.п.гара Враца до ж.п.гара Шумен. От Шумен вероятно с автобуси до с.Бяла река. Оттам пеша до горското"Елешница" (2-3 часа по предварителен разчет). После по наличната маркировка до Ришкия проход (за неизвестно колко време, според обстоятелствата, но и с почти сигурна поне една нощувка в гората). От прохода с нещо (и на стоп е вариант) до Шумен и оттам с влака до Враца. Ако имам съратници в начинанието, тоя план може да претърпи промени, които ще са предмет на допълнителни договорки.
- Какво точно ще се прави? - Ще се върви по маркировката и при срещане на труднопроходими места, те ще се прочистват с цел прокарване на пътека. Целият участък е дълъг около 15-ина км (по моя преценка, базираща се на карти), колко от тия км ще се чистят, само оня горе знае Twisted Evil Теренът вероятно представлява стар път, който сега вероятно е много обрасъл с къпинак. Не очаквам големи денивелации, най-високото място е връх Байряка (към 800 м н.в.). И аз още се чудя кой инструмент ще е най-подходящ и засега съм се насочил към мачете (или нещо подобно). Премаркиране не предвиждам, тъй като не смятам, че имам право да маркирам международен туристически маршрут по свое усмотрение, още повече че не познавам района и това ще ми е първо стъпване там. При наличие на GPS (аз нямам) ще направим и трак на маршрута.
– Евентуална дата на мероприятието? - Все още нямам пълна яснота, но си мисля за дните между 26.04 и 29.04 - тогава съм в отпуск. Великденските празници, както и уикенда след тях (30.04-01.05) ми се иска да съм със семейството си.
Съществува и вариант, при който аз не успявам да изчистя цялата пътека, а само част от нея. Ако има и други поддръжници на идеята, които не могат да дойдат с мен, а по друго време, те могат да продължат да прочистват останалото. В крайна сметка никак не е важно кой и кога, медали няма да има, въпросът е да се изчисти тая злокобна пътека и преходът Върбишки-Ришки проход да се отърве от тая лоша слава.
Дано да успеем...
Чет Апр 07, 2011 9:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
izvetrql



Регистриран на: 01 Мар 2010
Мнения: 156

Мнение Отговорете с цитат
Аз съм склонен да прескоча натам да поразгледам, не съм стъпвал в района. Имам нещо като кола, джипиес. Края на април и началото на май са ми плътно заети, мога след това. Така или иначе май е по-добре да е по-натам, разните къпинаци и трънаци още не са тръгнали.
Пет Апр 08, 2011 8:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bourbonman



Регистриран на: 30 Яну 2011
Мнения: 16
Местожителство: Шумен

Мнение Отговорете с цитат
Привет, аз приемам идеята и с удоволствие ще се включа. От Шумен съм и мога да те посрещна на гарата. Имам кола с която можем да стигнем до Бяла река, а жена ми ще я върне, след това ще ни прибере от шосето на ришки проход. Живот и здраве до тогава дано не ми се променят плановете, но за сега нямам ангажименти. Ето и телефона ми, ако трябва да се уточним за някои подробности. Аз ще предложа и на един приятел който също като мен искаше да върви това лято маршрута. 0899 184 108 (Наско)
Съб Апр 09, 2011 12:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
meco puh



Регистриран на: 18 Яну 2011
Мнения: 1865
Местожителство: обл.Разград

Мнение Отговорете с цитат
bourbonman,моля ако имаш възможност,провери и пиши какви автобуси има до с.Бяла река.Това ще е важно,не само за мен,а за всички желаещи да участвуват.

_________________
Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров
Съб Апр 09, 2011 6:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37



Регистриран на: 14 Сеп 2010
Мнения: 198
Местожителство: Русе

Мнение мотика Отговорете с цитат
В село Тъжа миналата година по европейска програма младежи с моторетки и мотики поддържаха пътеките. Дали бяха зачислени към парковата администрация не мога да кажа. Но средството е мотика.
Съб Апр 09, 2011 8:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bourbonman



Регистриран на: 30 Яну 2011
Мнения: 16
Местожителство: Шумен

Мнение Отговорете с цитат
И моторен храсторез с метален нож. Имам опит в борбата срещу къпината.... Very Happy
За автобусите ще проверя. Може би ще се сменя на Върбица, но не съм сигурен. С автобус не съм ходил там а а само с кола на риболов.
Съб Апр 09, 2011 8:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 613

Мнение Отговорете с цитат
Честно казано, не ми се вярваше някой да откликне на поканата, така че засега съм приятно изненадан Very Happy
Аз имам моторен храсторез, имам и метален диск за косене за него. И опит имам в използването му Very Happy Обаче мисля да не го взимам. Причината е, че е труден за носене, а ние ще имаме часове наред ходене, където няма нужда да се чисти. Храсторезът би бил полезен, ако има транспорт, с който хора и машини се закарват до мястото за работа, и след извършването й се прибират пак с транспорт. Отделно от това трябва да се носят и няколко шишета с бензин, което също затруднява логистиката. Според мен по подобен начин стои и въпросът с мотиките. Медиаторът сам каза, че ония пичове са били с моторетки, които явно са им носили и мотиките Very Happy Ние ще бъдем на самоход и нашите инструменти трябва да могат да се пренасят лесно. Действам по въпроса да си купя мачете, отделно от това имам малка брадвичка и ножица за рязане на клони.
bourbonman, ако нещата и при теб се наредят така, че да можем да действаме заедно, това ще ни улесни доста задачата. Нека да видим как ще се развият събитията през идните дни и колко хора ще се съберем, и тогава ще уговорим всички подробности Wink

Забравих нещо: може да се окаже вярно, че по това време къпинаците още не са тръгнали и сега ги няма, пък като дойде лятото и тръгнем по маршрута, да са там Evil or Very Mad Обаче сега е единственото време, което мога да отделя за тази работа, по-нататък няма да имам възможност. Плюс на сегашното мероприятие е, че шумата в гората още не е тръгнала и ще откриваме по-лесно маркировката Wink Пък и доколкото имам опит с къпините в моя двор, през зимата им опада шумата, но стъблата си им стоят. Ще сечем тях и ще ни е доста по-лесно сега, когато са голи и няма други треволяци да ни спъват Wink
Нед Апр 10, 2011 9:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Около и след средата на май ще съм свободен да се присъединя - като колегата izvetrql. Имам 4-5 мачетета в къщи, та ако се организират нещата за май - мога да въоръжа агитката Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Апр 11, 2011 12:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
izvetrql



Регистриран на: 01 Мар 2010
Мнения: 156

Мнение Отговорете с цитат
Подозирам, че Дидо иска да прекопае къпинака с цел засаждане на пирински клек, да се чувства като у дома си. Smile)
Па ние може да сме втора смяна, ако нещо е останало за резане, ако не е - още по-добре, флейки и бира има винаги. Smile
Пон Апр 11, 2011 9:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 613

Мнение Отговорете с цитат
Чудесно! Very Happy Значи засега се заформяме две групички: аз, bourbonman, неговия приятел евентуално, и meco puh, тръгваме веднага след Великден; и dido, izvetrql и евентуално още някой, за към средата на май. Това ако верно стане, пътеката направо ще светне! Cool

P.S. izvetrql ме изпревари с 5 минути Very Happy
Пон Апр 11, 2011 9:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Балкана



Регистриран на: 28 Юни 2010
Мнения: 162
Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение Отг. Отговорете с цитат
Здравейте!
Очаквайте включване около средата на юни и от моя страна( с група за едно "каре"+писар може би.. -тогава ще разполагаме със своб.време), но както виждам за нас може да остане да и теглим един асфалт накраяSmile
Предполагам може да се окажем излишни но все пак ще се опитаме да дадем своя дан в това благородно начало поставено от Борката!
Ще поддържаме връзка докъде са стигнали "челните дозори " ....
ОСЗ
Вто Апр 12, 2011 2:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 613

Мнение Отговорете с цитат
Три групи, минали по тая пътека последователно през месеците април, май и юни, според мен вече са 100% гаранция, че комеминците през лятото няма да имаме никакви проблеми! Very Happy
От днес вече съм горд собственик на ново мачете Cold Steel Latin, чието бойно кръщение и първо призвание ще бъде да се справи с бодливите изчадия на Върбишка планина Laughing Относно датите на мероприятието - засега си мисля да стартираме на 26.04 с опция да го отложим с един или два дни в случай на лошо време (дъжд). За времето в района ще разчитаме на информация от живеещите наблизо Wink Аз специално планувам да пътувам за Шумен през нощта на 25-ти срещу 26-ти, за да не си губя деня.
Мисля си дали няма да е добре да вземем с нас някакви ленти (с каквито маркират трасетата на мотористите) и да ги връзваме на видни места по пътеката, един вид като допълнителна маркировка? Струва ми се по-лесно, отколкото да се мъкнат бои и четки...
Вто Апр 12, 2011 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Според мене боите и четката няма да са излишни, особено ако има нарядко стара червена маркировка по трасето. За решението да обновяваш или не маркировката мисля няма защо да се търси отговорна инстанция, особено в тоя случай.

Другото е, че колкото и групи да се съберат, ще е добре да има по 1 GPS във всяка - да се гарантира минаването по едно и също трасе.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Апр 12, 2011 3:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Доброволчески дейности Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Страница 1 от 10

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov