ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Един ден из Дъбраш

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Един ден из Дъбраш
Автор Съобщение
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Един ден из Дъбраш Отговорете с цитат
След тежката работна седмица, не ме свърташе вкъщи. Имах да връщам услуга на Родопите и реших да ги посетя макар и за един ден.

Съботата бе слънчева, но малко ветровита. Все пак нямаше отказване. Един познат бе тръгнал по работа в с. Скребатно и аз се възползвах от безплатния транспорт. Спряхме за половин час в селото, пощраках с фотоапарата, след което човека ме откара до съседното село Осиково, откъдето започна ходенето. Човека се върна в Скребатно.

Направих едно кръгче из селцето, което е кацнало на един югозападен склон. Хора почти не се мяркаха. Само на площада няколко кафеджии огледаха ранния гост. Отидох до черквата, където ме посрещнаха лаейки 4 малки кученца. След като се успокоиха обиколих затворения храм и тръгнах да излизам от селото.

Тръгнах по шосето за с. Рибново. Откриха се красиви гледки към Алиботуш и Пирин, по чиито върхове играеха сърдити облаци. Помахах на върховете, които отвърнаха на поздрава и пожелаха приятна разходка. По пътя почти нищо интересно. Типичните родопски гледки ги има и тук – обли ридове се спускат във всевъзможни посоки, а по тях се редуват иглолистни гори оградили китни зелени поляни.


Пътьом забелязах няколко човека, които разхвърляха тор из ливадите си или режеха дърва, както и 2 деца каращи колела. Някаква жена подвикваше на един кон: „Ей Вихър, ял тук, яла Вихър”. Отправих взор на север и исках да погледна отвъд ридовете към Рила и Балкана, но те ревниво се криеха някъде там в далечината.

Спускането към Рибново надолу бе по-скоро скучно. Пътя се виеше край река затрупана от отпадъците на селото. Как търпят тези хора това не зная. В селото има контейнери. Защо го правят така и не разбирам. На места запалените отпадъци бяха обгорили околните дървета и те изглеждаха тъжно. Бунищата така контрастираха на околните красиви гледки, че на човек може само да му опротивее и да съчувства на тази красива наша планина. По пътя се зададоха кобила и жребче, които изплашено профучаха край мен. Наближавайки селото поздравих мъж и жена, които изгледаха хладно и попитаха дали съм видял 2-та коня. Казах им, а мъжа махна с ръка и изпсува на ум.

Слънцето обливаше пейзажа с лъчите си, а сърдития вятър на моменти така се усилваше, че не позволяваше човек да се поразсъблече малко, тъй като бе топло. Навлизайки в селото размених хладни поздрави с още няколко човека наближавайки центъра. Всъщност селския мегдан не беше моята цел, тъй като смятах да отида в с. Буково. Спрях се при 4 възрастни жени, с които поговорих няколко минути. За разлика от досега срещнатите, те бяха доста разговорливи. След като се разделих с тях излязох при новата джамия да я снимам. Всъщност старата я бутнали и на нейно място хората са дигнали нова.

Пред храма седеше на пейка възрастен човек. Аз го поздравих и седнах до него. Подхванахме приказка, кой, какво, защо, накъде. Дядо Мехмед бе разговорлив и свеж за 94-те си години – весел човек. Пожелах му да се видим като стане на 100 и да почерпи. Човека благодари и взе да ме разпитва как живея, дали съм женен и т.н. Каза ми, че той имал малко деца – само 8!!! Аз му казвам, че в днешно време хората се радват и на едно детенце. Пита ме: „Ти колко искаш да имаш”? Казах му, че не съм се замислял, но ще се радвам да имам 2 деца. „Хубаво, хубаво”, отговори стареца, изправи се и ме изпрати с пожелание Господ на ми помага.

През калните улици се запътих да излизам от селото. Срещнах 2 млади жени, които с весели очи ме заразпитваха накъде съм тръгнал. „Към Господинци или към Буково” им казах. „Ааа, Буково е по-хубаво село, по-голямо е”, каза едното момиче. „Господинци е малко”, добави другото. Пресякох едно дере и хванах разбит горски път. Пътьом се поздравих с още няколко човека тръгнали по нивите, какво и със стадо пладнуващи овце пазени от 2 здрави каракачанки.

По-надолу изоставих пътя и кривнах по пътеката за Буково. Заизкачвах се по пустия склон като вятъра, ту ме подбутваше отзад, ту излизаше насреща ми. От един далечен хълм ме залая някакъв пес и кукна към мен, но като видя какво дере ни дели се отказа. В небето се рееше един орел хващайки въздушното течение и сякаш стоеше на едно място. Брей, сега да имаше едно хвърчило да пусна и аз, та да го достигна си помислих. Излязох на едно било, където отпред пак се показа любимия Пирин.
- Как си?, попитах го аз
- Добре съм, въздишам си малко!
- И аз така често правя. Ще предадеш ли поздрави на север, че не мога да ги видя?
- Да, да, разбира се!

Започнах да се спускам по стръмния склон към Буково. Отсреща се кипреха огрените склонове на върховете Острец и Св. Нюстур. Неусетно през гората бързичко се смъкнах в селото. Бързо минах през къщята и излязох от него под любопитните погледи на 2 жени, които явно се чудеха: „тоя пък отде се пръкна в наше село”!? Надолу зернах асфалта по една пътечка, за да спестя множеството завои и цъфнах на брега на р. Места, която носеше мътните си води към Бяло море. На другия бряг се бе извисила Момина кула, която се усмихваше под мустак и намигна срамежливо.

Минах моста на реката, погледнах часовника, а фучащите коли ме върнаха в „цивилизацията”. Мдам, свърши се за днес. Трябва да се прибирам към Неврокоп. Миналата неделя стопа за тая година тръгна на добре с един черен Мерцедес си помислих. Айде така да е и тая година, като вдигнах ръка. Втората минала кола ме качи. Вътре дънеше здрава музика, но аз и не я слушах докато не слязох в Неврокоп.

Това беше!
Поздрави на всички и до скоро.

Повечко снимки качих на -> http://oreliak.org/index.php?item=photo&action=photos&gallery_id=64

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Нед Мар 23, 2008 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Myrzel



Регистриран на: 06 Сеп 2007
Мнения: 26
Местожителство: Plovdiv

Мнение Отговорете с цитат
хубава разходка Smile
Сря Мар 26, 2008 11:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Мдам, биваше си я. Обезателно упражнението ще се повтори - да речем наесен, че лятоска там не е за ходене. Laughing

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Чет Мар 27, 2008 12:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
Стига с тия мерцедеси, Ники Very Happy Very Happy Very Happy
аман Laughing
БМВ-та не спират ли?
Чет Мар 27, 2008 1:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Сега не беше Мерцедес. Всъщност дори не забелязах каква беше колата, която ме качи. Oops

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Чет Мар 27, 2008 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Andril



Регистриран на: 10 Мар 2008
Мнения: 8

Мнение Отговорете с цитат
Определено поредната прекрасна разходка, подпълтена и предадена с емоция и размах! Very Happy
Честно да си призная като чета, в съчетание със снимковия материал ми се приисква ей сега да грабна раницата и да се кача на първия автобус! Very Happy
Пон Апр 07, 2008 5:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov