ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Гръцко - планината Смоликас в масива Пинд(ос)
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини в Гърция Предишната тема
Следващата тема
Гръцко - планината Смоликас в масива Пинд(ос)
Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Гръцко - планината Смоликас в масива Пинд(ос) Отговорете с цитат
Бонжорно сеньори Very Happy Вчера се върнахме от нашата дългопланирана експедиция, та бързаме да се отчетем с приказки и снимки най-вече (знаете ми хобито ...)

Да почна с плановете - 1-6 Май, обиколка на планиския масив Пинд в северозападна Гърция, района на Янина, и по-специално планинките Смоликас, Тимфи, Цумерка. Първата държи втория по височина връх в Гръцко - 2631 м, втората - е просто лудница, ще видите. Последната - само я мернахме, ама ... ще и дойде и на нея времето.

Тръгването - Ани, Ева, Веско, Данчо, Никси, Камен и аз ...


По план трябваше да тръгнем в 4 сутринта на 1-ви, но ред събития от предната вечер (замесен бе единия шофьор, Данчо - спиш ли, Данчооо Smile ), отложиха тръгването за ранния следобед. По план трябваше да започнем от Цумерка, но поради закъснението и лошата прогноза за 5-6 май реверсирахме маршрута в движение и се отправихме към Смоликас. Тук може би трябва да уточня, че трите планини са подредени от С на Ю както следва - Смоликас-Тимфи-Цумерка. Нейде между последните две е разположено живописното градче Янина (Йоанина).

Та хванахме ние към Смоликас. В района пристигнахме към 23:00, намерихме място до пътя и опънахме палатките. Сутринта събрахме лагера и тръгнахме към планината.

Първи гледки към Тимфи ...


Ева ни обяви за ручейници с Никси ...


За мераклиите ще уточня отсечките дотам. София-Кулата-Солун са 300 км, читав път. От Солун се качва магистралата и се отклонява от посока Атина към Верия и Игуменица, има един тол-пост 2 евра. Слизането от магистралата става малко след градчето Козани, при отбивката за Кастория, 130 км след Солун. Има още един тол-пост 2 евра там. След 30-на км пътя навлиза в планината. Има бая завои и слаб трафик, мисля около 60-70 км е дистанцията с трудния участък. Излишно е да казвам, че трябва да се внимава по пътя, особено в планинските райони. Излиза се в района на градчето Коница. От Коница за Смоликас се хваща в посока село Палиосели. Пътят е планински - обзорен, панорамен към Тимфи, около 25 км, доста завои и солидна денивелация. На 2 км преди селото има отбивка при табела вляво по склона, 7 км чакълен добре проходим път. Води до заслона и хижата под върха. Добра изходна точка е за района въобще.

Слизането към равнината и гр. Коница. Насреща - Тимфи ...


Гледка към гр. Коница и една гранична планина. По-голямата и част е в Албания, ориентирана е СЗ-ЮИ, много дълъг масив, вижда се само челото му.


Към Тимфи и СИ стена на планината. Върхът е Гамила. Горе е трвисто и чакълесто плато, не е цялото така зъбато ...


Тимфи с наши хора ...


Ние слязохме до центъра на селото, поразпитахме кафеджията - той ни препоръча да хванем по пътя - и продължихме нататък (разговорът ставаше на странен италиански с ръкомахания Smile)

По пътя има няколко добри ливади с вода като за бивак, харесахме една, набелязахме още няколко и поехме към върха. За около 2:00 часа се стига до заслона и хижата. Оттам се излиза на ребро, почти голо, и се хваща към странен хълм, терена вулканичен все едно. Скоро се стига и до езерото Драколимни (2:00 часа от заслона). Езерото (2100 м) беше заледено. От него започва досадно драпане към върха, преодолява се денивелация около 500 м, за около 1:30 часа.

Странна среща по пътя, буби разни пълзят ...


Заслонът, оключен е. Ключът е в кафеджията долу в селото. Получава срещу 6 евра на калпак. Има вода и дърва, нацепени, и огнище със скара ... Камен му стана лошо като го видя Smile


Хижата, малко по-горе. Нова е постройката сякаш, пуста беше.


Самият 2-ри връх на Гръцко:


От най-високия връх на Смоликас панорамата е сравнително добра. Оттатък има масивно (над 600 м) циркусно задълбаване с направление север и внушителна североизточна стена под върха. Тимфи и стената при каньона Аос остават някак си далече и не са толкова внушителни. Всъщност тя се вижда най-добре от пътя между Коница и Палиосели.

Масивната козирка при върха, горе е Ани:


Гледка от върха към гигантската дупка на СИ:


Някъде към 20:00 се прибрахме до лагера. Аз, Никси и Веско отскочихме до селото да пийнем по една бира в кръчмата и да позаредя батерията на фотото. Прибрахме се късно, обсъдихме маршрутите и - в палатките.

Лагер на Смоликас, насреща е Тимфи - чудесен изглед за добро утро Smile :


На другата сутрин се порадвахме на Тимфи и слязохме обратно в градчето Коница. Там напазарувахме маса карти на околните планини. По 7.50 евра парчето са, но си струват всеки лев. Много добра здрава хартия и печат, много подробности. От края на града хванахме една пътека до сводестия мост над река Аос и едноименния каньон. При моста се навлиза в каньона и след около 1:30 часа се стига до манастира Стомио. Последните 15-на минути от пътя стават доста стръмни. Манастирът е разположен на характерна скала на около 650 м н.в. От него се открива изключителна гледка към същинската, най-тясна и стръмна част на каньона Аос. Вляво остават причудливите скали на хълма Трапезица, вдясно са скалистите отвеси на Тимфи. Те се извисяват чак до 2497 м (в. Гамила) и са може ми най-стръмния отвес, който съм виждал през живота си. Самият манастир е странна смесица от архитектурни стилове. При манастира се отклонява пътека в посока в. Гамила, а малко преди него се пресича реката, която изтича от езерото при в. Астракас в Тимфи.

По пътеката покрай река Аоос и едноименния каньон, странна зазидана дупка в скалата насреща:


В реката хлапета с каяци тренираха здравата:


Манастира Стомио:


Гледка от манастира към каньона Аоос. Мащаба на гледките се губи на снимката:


Данчо е изгорял на гети и къси гащи от предния ден Smile:


Мостът при река Аоос, до гр. Коница:


Сушим чорапите на таблото на колата:


Това е засега, описанието на ходенето из Тимфи ще бъде в друга тема.


Последната промяна е направена от dido на Вто Юни 24, 2008 5:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Май 07, 2008 11:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Охааа!!!Smile Айде давай едно по едно, че ми се чете и ми се зяпат снимки човек. Първите гледки са впечатляющи и мисля си ще има кефлийски неща. Чакам чакам... Cool Laughing Rolling Eyes Mr. Green

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Чет Май 08, 2008 10:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Много хубаво място! Shocked И аз чакам втора част!
Чет Май 08, 2008 10:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Niksi



Регистриран на: 01 Окт 2007
Мнения: 562
Местожителство: софия

Мнение Планинската верига Пинд Отговорете с цитат
Ето снимките и от мен :
http://www.bgphoto.net/Albums.aspx?UserId=19509


Кратко инфо:

Планинската верига Пинд /Пиндос-Pindus на гръцки/ е разположена в северозападна и западна Гърция. Планините Пинд са сбор от много отделни планини и масиви /нещо като Родопите/, с посока на разпространение север - юг. Дължината им е грубо 200 км., като се разделят на Северен и Южен Пинд. За граница служи главният път от Солун за Игуменица, където в момента се изгражда и магистралата Виа Игнация. Северен Пинд е по-високия, като тук се намира и първенеца - масива Смоликас, с едноименния връх - 2 637 м. /някъде е посочен и като 2 631м./. Северно от масива Смоликас, на границата с Албания е втория по височина масив - Грамос. / вр.Цука Пецик - 2 521м./. Южно от Смоликас се намира и може би най-красивото и магнетично място в Пинд, а затова и най-посещавано - масива Тимфи. Първенецът тук е вр.Гамила - почти 2 500м. /2 497м./ Много красиви и обзорни са двата каньона в района - Аоос и Викос, които служат за граница на националния парк Викос-Аоос. Това са имената на реките, които обграждат масива Тимфи и образуват приказните каньони.
Южен Пинд е на юг от магистралата и главния път за Игуменица. Той започва южно от главния ски-курорт на Пинд и може би на Гърция - гр.Мецово /архитектурно селище и център на власите/. Тук от север на юг главните масиви са : Перистери /може да го срещнете и под името Лакмос/, Какардица /тук е най-високия връх за южен Пинд - вр.Какардица: 2 429м./ и Цумерка /среща се и под името Атаманика/. Южен Пинд е по-трудно достъпен и все още доста див - в това му е чара де.. Wink
В планинската верига Пинд има още няколко масива, по-известни от които са: Войо, Василица, Валиа Калда, Козиакас, Авго, Аграфа, както и други по-малки и ниски, но като цяло по-неизвестни и слабо посещавани.
Разбира се, център на Пинд и района около него е гр.Йоанина /наричан често Янина/. Намира се между Северен и Южен Пинд, разположен на брега на красиво езеро с остров по средата. Непосредствено до града е една от най-кравивите и големи пещери не само в Гърция, но и на Балканите и Европа - пещерата Перама.

Това е само кратко инфо за района на Пинд. Там има какво да се посети и разгледа - има, и то мнооого.. Smile

По-здрави...и до-скитане.. Cool

_________________
Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Чет Май 08, 2008 10:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
оо, сняг.. Very Happy
малко ми липсва снега на мен..
Сутрешната гледка - няма такава, супер е..
айде, и аз чакам втората част Wink Very Happy
Чет Май 08, 2008 7:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
dobrudjan4e



Регистриран на: 24 Авг 2007
Мнения: 365
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ей приятели, като гледам снимките и почти... все едно съм бил и аз там. Тя Гърция няма да избяга нали, пък и някои имат опит вече, може да ме водят Wink.

_________________
Който пие бира не умира!
Чет Май 08, 2008 9:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Niksi



Регистриран на: 01 Окт 2007
Мнения: 562
Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
Няма да избяга...споко бре човек..
Пак ще идем...може и след месец..
То има още толкова много за ходене и гледане..
Живот и здраве само.. Wink

_________________
Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Пет Май 09, 2008 3:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
pramataroff



Регистриран на: 09 Май 2008
Мнения: 6
Местожителство: Гоце Делчев

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте!
Между другото каньона Викос е записан в рекордите на Гинес като най-дълбокия каньон в света. Аз също бях из Тимфи в началото на май (3-ти и 4-ти). Ето някои снимки от там Smile








Пет Май 09, 2008 7:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Niksi



Регистриран на: 01 Окт 2007
Мнения: 562
Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
Брех...по едно и също време сме били там...Как не сме се засекли.

Или може би да - ако сте били онези двама души, качващи се към хижа Астрака в Тимфи в късния следобяд на 04.05. А ние слизахме надолу тогава.

_________________
Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Пет Май 09, 2008 9:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
pramataroff



Регистриран на: 09 Май 2008
Мнения: 6
Местожителство: Гоце Делчев

Мнение Отговорете с цитат
Не сме били ние. По високите части на планината не сме били. Нямахме време. Бяхме планирали да посетим повече места затова ... Wink
Съб Май 10, 2008 10:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
pramataroff написа:
Здравейте!
Между другото каньона Викос е записан в рекордите на Гинес като най-дълбокия каньон в света.


Да, така пише, но е отнесено към ширината му:

The answer depends upon your definition. According to the Guinness Book of Records 2005:
· "The World's Deepest Canyon" = Vikos Gorge in northern Greece is the world's deepest canyon in proportion to its width, and at one point measures 2950 feet (900 meters) deep and 3600 feet (1100 meters) wide from rim to rim. Its depth is an impressive 82% of its width at that cross-section (depth/width ratio=0.82). "Gorges in many countries have higher depth/width ratio, but none are as deep." My research agrees with Guinness, plus I would like to add some comments:
§ A different area in Vikos Gorge is 5,927 feet (1,780 meters) deep, measured from the top of Papigo tower above Vikos village to the small chapel of "Panagia" at the springs, but that spot is wider and has a less impressive (lower) depth/width ratio than the location quoted above in Guinness Book of Records 2005.
§ Many gorges are deeper than Vikos Gorge but are significantly wider, giving them a smaller depth/width ratio, such as the following canyons: Colca Canyon, Peru (10,500 feet deep); Kings Canyon, California, USA (8,200 feet deep); Hell's Canyon, dividing Oregon and Idaho, USA (7,900 feet deep from Devil Mountain down to the Snake River).
· "The World's Deepest Valley" = Yarlung Zangbo Valley, in Tibet, with an average depth of 16,400 feet (5000 meters) from rim to river, and 17,657 feet at its deepest point. Here, the Yarlung Zangbo river at 8000 feet elevation (2440 meters) separates the peaks of Namche Barwa (25,436 feet elevation) and Jola Peri (23,891 feet), which are 13 miles apart (depth/width ratio = 0.26).
o Although not mentioned in Guinness Book of Records 2005, note that the wider Kali Ghandaki Gorge in midwest Nepal is 21,000 feet deep and 18-miles wide, located between Annapurna (26,503 feet) and Dhaulagiri (26,811 feet). (depth/width = 0.22)
· "The World's Largest Land Gorge" = Grand Canyon of the Colorado River, Arizona, USA, is 277 miles long with an average width of 10 miles and depth of 1 mile.

Съб Май 10, 2008 3:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
spi



Регистриран на: 15 Апр 2008
Мнения: 89

Мнение Отговорете с цитат
Е, браво. Има за какво да се ядосвам. Laughing Че бях намислил и аз за към Тимфи по същото време, ама...догодина му взимам мерника. Зимно.


Как е пълният формат? Razz
Нед Май 11, 2008 1:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Друга бира е човек, какви неща изплуват от сенките не е истина Razz
Нед Май 11, 2008 7:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Niksi



Регистриран на: 01 Окт 2007
Мнения: 562
Местожителство: софия

Мнение Из Пинд - масива Смоликас и каньона Аоос Отговорете с цитат
Айде и от мен малко снимки - от масива Смоликас и околността, както и от каньона Аоос.

Сутринта след първата ни нощувка в района на Смоликас. На заден план - масивите на Смоликас /вляво/ и Тимфи /вдясно/.


Поглед към част от гр.Коница, разположен в подножието на Смоликас и изходна точка към южните подстъпи на масива. Изкачвайки се над града в посока селата Палиосели и Пиги. Отзад се открояват част от Южноалбанските планини - красивите и все още диви.


На фона на скалистите северни откоси на масива Тимфи и първенеца вр.Гамила - изпъкналия скален монолит вдясно.


При с.Палиосели - изходна точка за изкачването на вр.Смоликас в едноименния масив. Селото се намира в южното подножие на масива Смоликас и от него, както е видно, се разкрива страхотна гледка към северните отвесни склонове на масива Тимфи.


По пътя нагоре попаднахме на една страхотна гъсенична верига. Как да не я снимаш Wink


Една голяяяяма гъсеница, снимаща други, много по-малки от нея.. Laughing


Първото появяване на вр.Смоликас при излизането в горния край на горския пояс.


Оттук започва реброто, по което след няколко качвания и слизания се стига до подножието на финалния етап - стръмното качване на самия връх.


Самият връх Смоликас - стръмно и скалисто качване, гарнирано с преспи сняг в горната си част.. Wink Върхът веднага го оприличих на първенеца на Влахина планина - вр.Кадийца /Огреяк/. Само където този е 2 пъти по-голям.


Началото на финалното стръмно качване към Смоликас. Тази изсъхнала мура е един от символите към върха - често срещана при снимките на посетилите района. Наоколо има доста нискорасли и разредени мури.


В обратна посока - към изсъхналата мура и реброто, по което се идва от юг. На заден план - част от масива Тимфи.


Последен щурм към върха - поглед в обратна посока към част от пътя който сме изминали досега. При снежната преспа долу вдясно е все още спящото Драконово езеро /Драколимни/. То е на височина 2 100 м., като същото име носи и разположеното на 1 900м. езеро при масива Тифи, където щяхме да бъдем след 2 дни.
В долния ляв край се вижда и Данчо, който а, а - да си насъпи езика за малко... Smile


Наближавайки самия връх - и голямата снежна козирка в северния му склон.


Връх Смоликас - първенеца на едноименния масив, както и на цялата планинска верига Пинд - височина 2 637м. /някъде е отбелязана и 2 631м./. Отзад - южно разположения масив Тимфи.


От вр.Смоликас в посока северо-запад...и пристигането и на Веско на върха.


На вр.Смоликас - по къси гащи и гети... Laughing


От връх Смоликас в посока изток


"Тримата от запаса" на върха. Изчакахме 20-на мин. да се качи и Данчо, за да си направим обща снимка. Човека със снегоходки - уж да ни прави пъртина, ама то май ние му направихме Smile.../а и някакво схващане получава в момента/ . Останалите са далеч назад.


Относна самия преход - качването от селото до върха при средно темпо става за около 6 часа. Може и за 5 часа при добро ходене.
Спускането обратно естествено е за по-кратко време - около 4 часа средно. Така че са нужни средно 10-11 часа - т.е. един ден да се отдели за изкачването и слизането на Смоликас от с.Палиосели.

Спахме на една голяма поляна малко над селото. Сутринта, както винаги, станах рано и поснимах наоколо .
Спящите палатки на фона на внушителните северни склонове на отсрещния масив Смоликас, огрян от първите слънчеви лъчи.


Внушителните и страховити скални откоси в северните склонове на масива Тимфи - какви красавци, а... Wink


Последва слизане обратно в гр.Коница, кратка разходка из градчето - купуване на тур.карти и др., и посещение на започващия до града красив каньон на р.Аоос.

Град Коница и началото на стръмно издигащия се масив Тимфи.


Част от центъра и площада на гр.Коница - и надвесения над града рид Трапезица.


И отново китното и стратегически раположено градче Коница - и разбира се, масива Тимфи на заден план..


Началото на каньона Аоос, образуван от едноименната река. Снимката е направена от каменния мост до града, откъдето започва каньона и националния парк Викос-Аоос. Вляво - подножието на рида Трапезица, вдясно и напред - масива Тимфи.


Навлизайки в началото на каньона Аоос.


Красивите скални конуси на рида Трапезица


Кану-каякинг по река Аоос. Тук нац.отбор на Гърция провеждаше поредната си тренировка.


Навлизането навътре в каньона - на преден план: Ани.


Трябва да се спомене, че същинската част на каньона Аоос започва по-навътре в планината - а именно при манастира Стомио.
До манастира стига пътека, която се отклонява от коритото на реката и има стръмно 20-30 минутно изкачване по склона.

Панорама от манастира към каньона в посока запад - откъдето дойдохме. В дъното при полето е гр.Коница.


Част от манастира Стомио - вътрешния двор и малката църква.


Друг поглед към манастира - от панорамната площадка в горния му край. Ани снима на фона на манастира.


Същинската част на каньона, разкриваща са от манастира Стомио на изток. До тук стига пътеката, като навътре в най-тясната част на каньона няма пътека и преминаването му е много трудно.


Отново към каньона Аоос - сниман от манастира Стомио


Отново при каменния мост в началтото на каньона...От тук започва и свършва обиколката из достъпната част на каньона Аоос. На моста - Ани, на преден план - Дидо.


Големият едно-арков каменен мост, сниман от друг ъгъл. Тренировките по кану-каяк продължават. Високо горе надничат зъберите на масива Тимфи, както и най-личния от тях - вр.Гамила /подаващ се веднага под арката./.



До тук с първата част от обиколката из планинската верига Пинд - масива Смоликас и каньона Аоос.
Следващите два дни отделихме за изкачването на масива Тимфи, а някои от нас и на първенеца вр.Гамила, както и разглеждане на внушителния каньон Викос.

По-здрави...и до-скитане.. Cool

_________________
Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Сря Май 14, 2008 12:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
хаха, големи гъсеници, ей Wink

pramataroff, гледната точка на твоите снимки е ..Punk
Нед Май 18, 2008 12:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини в Гърция Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov