ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на съдове и комплекти за готвене
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на съдове и комплекти за готвене
Автор Съобщение
mircho



Регистриран на: 05 Мар 2011
Мнения: 315

Мнение Избор на съдове и комплекти за готвене Отговорете с цитат
някой може ли да сподели мнение за разликата м/у трите вида съдове. Струва ли си да се набутам за титаниево канче, съд? Тези китайските стоманени са много леки ама и не се сгрява водата бързо, поне така ми се струва. Не мога и да направа сравнение че ще ми излезе много скъпо Wink. Разликата в теглото е в полза на титан и китайските канчета
Чет Авг 25, 2011 4:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Алуминиева класика! Отговорете с цитат
Нямам голям опит, за да сравнявам, но за мен по-добър метал за екскурзии от алуминия няма. Лек, здрав, топлопроводим, лесно се мие, не хваща петна при прегряване (както стоманата). Вече 50 години използвам някакъв комплект от ГДР, в който само спирта съм заменил с газов котлон. Ако продават нещо такова - с еднолитрова тенджерка, малко тиганче, две-три чинии и половинлитрово канче, всичко това компактно, та да влиза в предния джоб на самара - не ти трябва друго. Остави титана за Космоса! Преди да тръгнем за Рила се съсипах да търся по сергиите на пазарите стари алуминиеви лъжици. От ония, с които хранеха по столовете, преди да се родите. Няма и няма! Намерих едни леки, ламаринени, които са толкова плитки, че и едногодишния внук не мога да нахраня с такава. Продават някакви пластмасови простотии, комбинация на вилица и лъжица, които, както винаги в такива случаи, не стават нито за вилица, нито за лъжица. Накрая тръгнах с домашния сервиз, а четири лъжици от него са си тежест! Затова, ако някой открие от баба си 5 (!) алуминиеви лъжици - големи, дълбоки, с удобни дълги дръжки, - заменям ги за алпака! Razz
Чет Авг 25, 2011 5:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Hobo
Гост





Мнение Отговорете с цитат
mircho, титаниеви съдове не съм ползвал и затова нищо не мога да кажа за тях. За алуминиевите и 555 мога да кажа сленото: Ако ще се позват за готвене предимството на алуминиевите съдове е, че равномерно се нагряват и храната в тях се готви по-бързо и не загаря. За сметка на това всичко сготвено в тях трябва бързо да се изаде или да се прехвърли в неалуминиев съд защото храната в алуминия се окислява. Там разните писания за алцхаймер при употреба на алуминиеви съдове мен не ме плашат защото това само се предполага. Досега, поне, не съм видял сигурни доказателства. Ако теб те притеснява ще си улесниш избора. Very Happy

Съдовете от неръждаема стомана каквито са тези от марката 555 се нагряват неравномерно и често загарят в най-нагрятите от котлончето места. Ако се готви на по-слаб огън това може да се избегне. Храната не се окислява в тях. Съответно може да се сготви вечерта и да стои през нощта в канчето. Сутринта само да се стопли преди ядене. В такъв случай, обаче трябва да имаш надежден похлупах, за да не я нападнат мишки и други гадинки.

Аз използвам българско войнишко алуминиево канче. От тези с форма на купа и тиганче към тях. Комплекта тежи 200 грама. 120 е канчето и 80 тиганчето, което ползвам и за капак докато се готви в канчето. Има много добра форма, която спомага за по-малък разход на газ или спирт ако готвиш на спиртник или газово котлонче. Също така благодарение на тази форма се мие много лесно. Идеален комплект за двама. В голямото канче се готви, а тиганчето се ползва освен за капак и за чиния за втория човек. Обема на канчето е 1.5 литра, съответно полезния обем за готвене е 1.2 литра. В краен случай става и за трима. Имам и 1л канче 555 с капак. Ползвам и него понякога, но предпочитам алуминиевото войнишко. Еднолитровото 555 е по-тежко, освен това заради формата си се мие по-трудно ако загори, а то загаря по-често от войнишкото. Като цена са от един клас. Войнишкото го купих за 3лв, а 555 за малко повече.

Ако говорим за канчета с които да се пие чай категорично съм за 555. Проблема на алуминия е, че много бързо се нагрява и изгаря устните при допир с тях. Напрактика с алуминиево канче може да се пие само полуизстинал чай. Този проблем го няма при стоманеното 555. Специфичната извивка отгоре на канчето спомага за бързото охлаждане и не изгаря устните при допир, когато е пълно с гореща течност. За самата течност и изгарянето от нея е друга тема. Това е от мен. Дано ти е от полза.
Чет Авг 25, 2011 6:25 pm
mircho



Регистриран на: 05 Мар 2011
Мнения: 315

Мнение Отговорете с цитат
Мерси Хобо, това беше полезна и констуктивна информация най-вече точно такава информация ми трябва. Та това със загарянето не се бях сетил.
Чет Авг 25, 2011 8:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shisharko



Регистриран на: 23 Авг 2011
Мнения: 22

Мнение Отговорете с цитат
здр mircho аз ползвам канче е от тоя тип http://www.youtube.com/watch?v=v8_z02YXcBI и съм много доволен. Единствения кусур му е цената - около 20лв Smile в бг продават предимно такива манерки с алуминиево канче, с иноксово чукват над 30лв.
Пет Авг 26, 2011 4:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cat



Регистриран на: 16 Сеп 2010
Мнения: 47

Мнение Отговорете с цитат
Ние ползваме един индийски комплект тенджерки от неръждаема стомана
http://media.snimka.bg/8444/023144140.jpg?r=0

тежат 400гр целия комплект . Има тавичка която служи и за капак на голямата тенджерка голяма около 1,5л обем и по малка около 1л тенджерки , канчето е 200 или 250мл лъжичка виличка и ножче но тях съм ги извадил много са малки .[/img]
Пет Авг 26, 2011 5:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shisharko



Регистриран на: 23 Авг 2011
Мнения: 22

Мнение Отговорете с цитат
Хубаво е комплектчето, ама за сам човек е доста обемисто Smile Сега ми хрумна, че може да се мине и само със един хубав чайник от анодизиран алуминий или съдове от такъв материал. Тва джувотно е по леко от титана и същевременно почти със същата здравина освен тва и е хигиенично,не залепва и не се окислява. И обиквен малък чайник пак става особено за зимата, може да се готви в него без проблем.
Пет Авг 26, 2011 7:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cat



Регистриран на: 16 Сеп 2010
Мнения: 47

Мнение Отговорете с цитат
Ами ние си ходим с жената и ни е добре , тя носи него аз палатката и така като сме двамата и разделим общата екипировка е добре олеква багажа. Е все пак аз съм товарното хайванче ама ко да се прави Very Happy приемам го за нормално .
Пет Авг 26, 2011 8:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc



Регистриран на: 25 Яну 2011
Мнения: 649

Мнение Отговорете с цитат
shisharko написа:
Тва джувотно е по леко от титана и същевременно почти със същата здравина...

Това как го измисли?Явно не си виждал, пипал, вдигал, носил или ползвал истински титанови съдове..
Не ме разбирайте погрешно.В никакъв случай не отричам алуминиевите и още повече стоманените, но да се сравняват с титановите, не е сериозно...
Пет Авг 26, 2011 9:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent



Регистриран на: 26 Апр 2007
Мнения: 728

Мнение Отговорете с цитат
шведското канче за четери човека е харно, хеле вътре и мимера на примус се събира и най-малкото балонче и спиртника. тежи към кило с пълен балон. с още две три бутанови флакона за запалки, и кило етилов спирт разпределени по другите раници, осигурява топли вечери и сутрешни кафета за около декада, че и остава.
п.п. обикновено само вечеряме.
Пет Авг 26, 2011 9:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh



Регистриран на: 18 Яну 2011
Мнения: 1865
Местожителство: обл.Разград

Мнение Отговорете с цитат
Стига с тия канчета и манчета, аз на Ком Емине, си изхвърлих очилата 3 диоптъра, за да не ми тежат в раницата. (преувеличено, чак очилата не).

_________________
Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров
Пет Авг 26, 2011 11:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cat



Регистриран на: 16 Сеп 2010
Мнения: 47

Мнение Отговорете с цитат
Мечо първо да ти кажа че съжалявам че неможах да те посрешна на Козичино били сме там по едно и също време , прав си по принцип канчетата са излишни, ама като има хижи като няма хижи не става без тях ти знаеш де няма ко да ти обяснявам .
Пет Авг 26, 2011 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mircho



Регистриран на: 05 Мар 2011
Мнения: 315

Мнение Отговорете с цитат
Ами аз на хижа не съм стъпвал от 6г. ходя по колиби или на едно дневни разходки или на палатка. Та за това ми е тая работа
Съб Авг 27, 2011 10:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Той и Нушич е имал огромни проблеми с канчето! Отговорете с цитат
Цитат:
Там заварих един друг, свръхсрочен капитан.

— Разбира се — каза той, след като му обясних всичко подробно. — Цялата грешка идва оттам, че моят предшественик погрешно е записал вашето обяснение. Откъде бихте могли да имате вие чесало? Глупости — пехотинец и чесало. А и одеялото, моля ви се, не може да не сте го върнали. Одеялото не може да се изяде, положително сте го върнали. Съвсем друго нещо е, да кажеш, канчето за храна. Именно войниците често губят канчетата си за храна или им ги открадват.

— Да, канчето за храна е вече друго нещо — съгласих се аз и си отидох радостен, че можах най-после да уредя тая работа и да се отърва завинаги от един призрак, който беше започнал да ме преследва и насън.

В продължение на няколко години аз се чувствувах отлично, докато един ден в полицейския участък отново се получи съобщение, с което искаха от мен да представя чесалото, едно одеяло и едно войнишко канче. И оттогава ето вече няколко години това съобщение непрестанно ме преследва, преследва, преследва, преследва — ще ме съсипе. Насън и наяве непрестанно виждам чесало, одеяло, канче. Тия три предмета така ми се втълпиха в главата, така сраснаха с мен, че ако, не дай боже, у нас имаше аристокрация, то аз спокойно бих могъл да ги вплета в своя семеен герб — на фона на едно простряно одеяло кръстосани чесало и войнишко канче.


Very Happy Very Happy Very Happy
Съб Авг 27, 2011 10:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mircho



Регистриран на: 05 Мар 2011
Мнения: 315

Мнение Отговорете с цитат
Абе много не свързани книги/разкази четеш. Very Happy
Съб Авг 27, 2011 11:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 1 от 7

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov