ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Тевното-Синаница-Вихрен през Башлийца 25-27 Юли 2007

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Тевното-Синаница-Вихрен през Башлийца 25-27 Юли 2007
Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Тевното-Синаница-Вихрен през Башлийца 25-27 Юли 2007 Отговорете с цитат
Този пътепис е продължение на http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=199

Сутринта на 25-и се се излюпихме към 05:30 от палатката. Докато Ива се оправяше, аз се качих на седловината северно от заслона да се порадвам на Валявишките езера и Джангала. Скоро тръгнахме към Мозговишката порта. Там зарязахме раницата в една дупка между камъните, взехме малката с фотото и вода и задрапахме нагоре по челото на Мозговишкия рид посока Мозговишкия чукар. За съжаление горе камънака беше в повече, едри разхвърляни блокове и темпото хич го нямаше. Иначе рида беше що-годе равен, без сериозни денивелации. Стигнахме до една от двете основни чуки по върха, тази, от която на север се отделя късия рид през Чаира. Оттам гледката е много шарена и красива, отварят се и езерата в малкия вложен циркус западно от въпросния рид. В посока на самия Мозговишки чукар обаче имаше още повече разхвърляни масивни гранитни блокове, та се отказахме да ходим дотам и обратно - щеше да ни отнеме доста време, а ни чакаше още бая път. На връщане подсякохме Мозговишкия рид по северния му склон - оказа се по-лесно от скачането горе по камъните.

Сутрешна снимка на Голямото Валявишко езеро от премката между в. Валявишки чукар и в. Момин двор


Гледка от Мозговишката порта към Чаира и главното пиринско било. Горе вляво стърчат Башлията и Бъндеришкия чукар, натам отивахме...


Чаирските езера


Гледка от Мозговишкия рид. Насреща Беговишкия рид с в. Бегова капа, отзад Каменишкото странично било с в. Голена и Солището


Гледка от Мозговишкия рид. Отново Беговишкия рид, отзад изяденото западно лице на в. Куклите


Върнахме се обратно на Мозговишка порта, долу Превалския циркус и езерата, насреща долината на Валявица


Слязохме в началото на Чаирската превала, върнахме се за раницата и поехме по главното било посока Башлийца. Гледките по превала са уникални просто - кеф ти на изток Превалския циркус и езерата вътре, на запад се зеленее Чаира с нахвърляните вътре езера, на северозапад тежко стои Полежанското разклонение. С напредването през клека нагоре към връх Превалски чукар все повече се отваря Валявишкия циркус с езерата, накрая от върха иде грандиозната гледка - целия Валявишки циркус и отзад тежко го препречва Джангала. Абе чудно място за гледки просто Smile

Превалските езера от главното било. Насреща Полежанското странично било с Газей и Малък Полежан


Поглед назад към Мозговишката порта


Гледка от в. Превалски чукар към циркусите Валявишки и Превалски. Джангала разбира се, другите няма да ги изреждам Smile....


Главното било в посока Мозговишката порта, гледка от в. Превалски чукар. Вдясно - Чаира


Частта на Газейския циркус западно от в. малък Полежан


От Превалския чукар слязохме по затревения полегат склон към Башлийца, право към най-високото езеро в циркуса. До него има запуснат овчарник, зад него намерихме извор та напълнихме вода в бутилките. Хапнахме набързо и поехме в посока Башлийския чукар в другия край на циркуса. За да не губим височина минахме по периферията, в основата на главното било, под Типиците. Това ходене не предлагаше особени гледки за съжаление. Пресякохме една камара извори, бликащи изпод типиците и стигнахме докъм Башлията. Там се настанихме до едно малко плитко езеро под това между Башлията и Бъндеришкия чукар. Ливадата беше яка като за излежаване, та му ударих една дрямка докъм 5 часа.

Башлийския циркус, гледан от в. Превалски чукар. Езерото е най-горното Башлийско, насреща късото отклонение от главното било и върховете Бъндеришки и Башлийски чукари


Башлията и най-долното Башлийско езеро, снимани под склона под в. Типик


След като се освестих от спането хванах нагоре по улея и се качих до по-горното езеро. А то - сълза направо, красиво езеро. От него тръгнах нагоре по югоизточния склон на Бъндеришкия чукар и се качих на върха, нелеко бъхтене, че си е стръмно там. Гледката от чукаря си струва бъхтенето, надолу към Бъндеришкия циркус беше страховито просто, на юг пък стената на Башлийския чукар ми взе акъла, все едно някой е отрязал като с нож склона. Порадвах се на гледката горе, та тръгнах да слизам посока седловината към Башлията. Оттам се отвори езерото на малко Спано поле. От седловината тръгнах обратно към езерото, прилично слизане. Долу Ива говореше с някакви момчета - не им се прибрала едната крава та бяха тръгнали да я търсят. Това е за деня.

Езерото между чукарите Башлийски и Бъндеришки, гледано от склона на в. Бъндеришки чукар.


Гледка от в. Бъндеришки чукар, най-ниското Башлийско езеро


Гледка от в. Бъндеришки чукар към Мозговишкия рид


Гледка от в. Бъндеришки чукар към Башлийския циркус. Въпреки калпавото кадриране, пускам я с познавателна цел Smile


Гледка от в. Бъндеришки чукар към Бъндеришкия циркус. Не става за снимане привечер, кофти иде слънцето


Гледка от в. Бъндеришки чукар към Тодорка и Бъндеришките езера


в. Тодорка



-----------------------

На другата сутрин - 26-и Юли, станахме рано, хапнахме и тръгнахме да се качваме на Башлията. Отново минахме през горното езеро и хванахме да драпаме към върха по североизточния му склон. Там напипахме един диагонален ръб-тераса, който ни изведе почти догоре. Последните метри ги взехме по източния ръб, малко камънак и бяхме на върха. Отгоре се отвори една прилична гледка из Спаното поле и Башлийския циркус. Позяпахме малко, разходихме се до съседната кота на югозапад и слязохме по обратния път.

Малкоспанополското езеро, снимано от в. Башлийски чукар.


Аз на в. Башлийски чукар. Малък съм обаче пред стоящия зад мен в. Бъндеришки чукар Smile


в. Бъндеришки чукар и седловината към в. Башлийски чукар


Калинките - бунгалата на заслон Малко Спано поле от в. Башлийски чукар


Меандри на едно от езерата под в. Башлийски чукар


Натоварихме раниците и тръгнахме яваш-яваш посока Атмегдан. Ходенете през Башлийския циркус си беше еднообразно както и предния ден, срещахме доста стада крави и коне. В един момент попаднахме на солиден боровинков храсталак, та заседнахме да обядваме там. Изядохме по половин кило боровинки на калпак сигурно - припасите ни бяха свършили, нямахме хляб никакакъв вече и тия дребни плодчета - враг на туриста (спъват ходенето Smile) - дойдоха дюшеш просто. След като убихме около час на боровинките, продължихме надолу по Башлийца, стъпихме на пътеката от Чаира и зашляпахме из прахоляка посока заслона малко Спано поле.

Не след дълго бяхме на заслона. Там сложихме крак за час и нещо почивка, аз глътнах една бира - цивилизация, ей Smile Там срещнахме двама туристи с цяла камара фототехника, щракаха се неистово. Единият се оказа пишещ в дирския форум под ник митко, от Търговище, ама не тоя с посади-дръвчето. Полафихме малко и продължихме към Синаница. Бързо преджапахме Спаните полета и стигнахме до реката. Оттам последва едно безумно и безкрайно качване до Синанишкия превал. Аз си бях поомекнал от бирата и жегата, имаше и бая боровинки по пътеката та ми дойде много терсене до горе.

Самият заслон Малко спано поле. Отзад вляво в. Бъндеришки чукар, вдясно в. Башлийски чукар


Голямо спано поле, гледка от Синанишкия превал. Виждат се чукарите Спанополски, Бъндеришки и Башлийски (отляво надясно)


Все пак към 18:00 бяхме на превала. Там зарязахме раниците пак и поехме нагоре по ръба посока Момин връх и Синаница. Там разгледахме паметните плочи по склона, имаше няколко на хора дето са си намерили белята в района. До Момин връх - 10 минути, добре, ама оня сиплив склон Синанишки и тънката пътека малко ни поизмъчиха. Ива си порева малко по пътя, ще мрем и прочее, ама стигнахме до върха де Smile Поизморена беше от жегата и мръхтенето, затова явно и дойде в повече Smile На Синаница позяпахме към билото насреща, мътно беше ама пак ставапе гледката. Оттам се върнахме до превала и слязохме на езерото. За по левче на калпак разпънахме палатката на брега, хапнахме, пийнахме и легнахме да поспим.

И последна гледка за деня от в. Синаница към главното било



-----------------------

На 27-и юли сутринта подрямахме повечко - исках да снимам Синаница осветена от слънцето, около 9 часа. За съжаление хавата явно щеше да бъде облачна него ден, не беше съвсем добро за снимане. Пощраках колкото да не е без хич и тръгнахме нагоре към превала. Оттам планът беше да хванем веднага по ръба към съседния на север безимен връх и все по ръба да минем Гергийца, поредицата безименни чучки до Муратовия връх. Оттам исках да слезем или до Влахинския превал/Хвойнати връх или до Бъндеришката порта, посока палатковия лагер до х. Бъндерица. Това ходене ми беше мерак заради потенциално красивата гледка от високото към циркусите Гергийски и Влахински.

Синаница сутринта към 09:00


Та поехме към безименния връх, но още преди да го стигнем се заоблачи бая сериозно и нещата отиваха към разваляне на времето - за сефте от началото на пътешествието. Изоставих планът за разходка по ръба и при портата южно от Гергийца направихме стратегическо оттегляне от билото и слязохме до Спано поле по стандартната пътека за х. Вихрен. По това време вече малкото Спано поле отсреща се беше напълнило с облаци и тъмните дъждовни валма напираха да прелеят в циркуса на Спанополския чукар. Стегнахме крачката в посока Бъндеришката порта - не исках да ме вали и трещи в голото Спано поле.

Поглед към Гергийца от Бъндеришката порта.


На портата бяхме към 12:15. Оттам посока Тодорка си беше светло, заоблачаването държеше само Спаните полета и Башлийца и върховете около тях, другаде си беше спокойно времето. Там постояхме малко и хванахме надолу по камънака. Скоро бяхме на голямото Муратово езеро, там хапнахме малко, погледахме сеира дето го правеше стадо коне на северния бряг и продължихме надолу. На хижа Вихрен поотпочинахме и се качихме в колата за пазарлък на храна в Банско, за следващите 5 дена. Долу разбира се беше ужасно топло и задушно, пазарувахме набързо манджите и се върнахме обратно горе на палатковия лагер при Бъндерица. Там опънахме лагера за почивка.

Накрая панорамни снимки малко:

Циркус Чаира от Мозговишкия рид. Вляво - връх Мозговишки чукар. По-голяма версия тук


Превалския циркус, гледка от района на Мозговишката порта. Насреща - Полежанското странично било. По-голяма версия тук


Гледка към дългото Чаирско езеро от главното било. Вдясно в. Превалски чукар. По-голяма версия тук


Башлийския циркус от в. Превалски чукар. Вдясно - главното било. По-голяма версия тук


Върховете Башлийски и Бъндеришки чукар заедно с най-ниското Башлийско езеро. По-голяма версия тук


Гледка към Башлийския циркус от в. Бъндеришки чукар. По-голяма версия тук


Гледка към Бъндеришкия циркус от в. Бъндеришки чукар. По-голяма версия тук


Западният склон на в. Башлийски чукар. По-голяма версия тук


Езерото между чукарите Башлийски и Бъндеришки. По-голяма версия тук


И накрая - Синаница сутринта. По-голяма версия тук



Последната промяна е направена от dido на Вто Юни 24, 2008 2:32 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Авг 28, 2007 12:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Още не съм се събудил и ще изчета всичко наново, ама на първо гледане Башлията е № 1 BG


Вто Авг 28, 2007 9:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Баси, тоя път си надминал себе си! Shocked Имаш няколко супер попадения, явно си имал време специално за снимане!
Вто Авг 28, 2007 11:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
да, --- и аз смятам така, този комплект снимки оставят без думи.. и почти без дъх ръкопляскания
някои от езерцата и местенцата ги видях и аз, но през твоя поглед е доста различно.. а и моментите са с различно осветление, та дават и различно усещане.
Само тоз Превалски чукар не разбрах къде е, ама ще се опитам да го намеря на картата..
Поздрави Wink
Вто Авг 28, 2007 1:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
От в. Превалски чукар се отделя рид на запад от главното било. Той дели двата циркуса Чаира и Башлийски.
За снимките си е друго според осветлението, да. Тия на Бъндеришкия циркус снимани от чукара не станаха таман, че беше вече бая късно и не беше подходящо слънцето.
Вто Авг 28, 2007 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vasil111



Регистриран на: 20 Мар 2008
Мнения: 183
Местожителство: велинград

Мнение своеобразно продължение , но без снимки за съжаление Отговорете с цитат
ако може да се счита за допълнние и без да претендирам че текстово ще звучи добре на 13.07. миналата година аз тръгнах от синанишката порта директно по билото към гергийца, защото от върха на синаница изглеждаше твърде примамлива. изкачването до безименния връх преди гергийца не е по ръб - там просто няма и ръбове. слизанането вече се оказа кофти - пасажи по 2 - 3 отвесни метра и се чудих откъде да заобиколя стръмните урви за да не се претрепя. избрах да кача гергийца не директно направо, стръмничка се оказа, а откъм страната на спаното поле. след драпане през туфи и клек от другата страна гледката беше чудо - първо се показа самотното по горно гергйско езеро. позяпах и аз, поснимах(само че сори апарата ми е старомоден с лента, нямам цифрова техника), погледах и облаците, че бях и сам и хванах към муратов връх по билото през камнните блокове. след 10 мин се откриха и 2 - те гергийски езера които ме втрещиха - абсолютно симетрични едно с друго, пропорцианални сякаш, неповторима симетрия. коя сила и с какъв финес ги е издълбала и грижливо оформила да бъдат симетрично разположени ми е пълна загадка. Значи тези езера действително заслужават да се снимат от горе защото ходейки по рида кум муратов връх се разкриват все повече и в различни ракурси. много бях впечатлен че една самотна коза ме зяпа 5 мин на 10 метра пред мен и когато посегнах да снимам изфиряса за секунди по камънака. една далечна гръмотевица ме извади от умилителната гледка и аз като козата панически започнах отстъпление къде ми видят очите надолу към пътеката за портата. така се разминах с муратов връх и дончови караули. ах този муратов връх - пак го изпуснах! на езерото пък слънце - нахраних рибите с последния вкоравен сандвич, видя им се мед и масло.
Вто Май 20, 2008 4:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
Господин Горанов, снимките от филмчетата на старомодните апаратчета могат да станат цифрови, ако имате желание, дори може да ги споделите с нас Tooth
Сря Май 21, 2008 3:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
vasil111



Регистриран на: 20 Мар 2008
Мнения: 183
Местожителство: велинград

Мнение с удоволствие Отговорете с цитат
сега след работа ще се заема по въпроса - всички ленти си ги пазя. само ако може малко техническа помощ - как ги поствате вашите цифрови снимки тук - не виждам такава опция, какъв е начина ако не се дават линкове към други сайтове.
Чет Май 22, 2008 3:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Всички снимки се качват на други сайтове, тук няма възможност за качване.

После четеш тук как става:
http://planina.e-psylon.net/faq.php?mode=bbcode#9 или гледаш на някой съобщението какъв код съдържа.
Пет Май 23, 2008 11:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Fulvio



Регистриран на: 16 Май 2008
Мнения: 48
Местожителство: ITALIA

Мнение Отговорете с цитат
Bravo DIDO! BG
Пет Май 23, 2008 11:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
virgen



Регистриран на: 22 Авг 2010
Мнения: 18
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
да те попитам ако е удобно в тази връзка, на BG Mountains картата като се върви по билото към в.Муратов от към Влахински превал, има отбелязана някаква опасност - имаш ли идея какво има там?
Вто Сеп 20, 2011 9:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Опасност не, внимателно трябва да се мине участъкът непосредствено под върха, около 20-на метра.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Сеп 20, 2011 9:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov