ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Средна Рила - 20.07.2008
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Средна Рила - 20.07.2008
Автор Съобщение
pepino_bg



Регистриран на: 24 Юли 2007
Мнения: 197

Мнение Средна Рила - 20.07.2008 Отговорете с цитат
Привет.

След две поредни недели по Мальовишкото било бях решил да се поразходя малко в Средна рила и по-конкретно – върховете на север от Седлото (Кадиин гроб). Разполагах само с неделята, което доста затрудняваше логистиката – тръгване и връщане в София в рамките на деня.
Трябваше да стигна до водохващанията в края на “””пътя””” по р. Илийна. Е, стигнах – 16 км. за час и половина. Разбирам защо пътят не е отбелязан на ПЪТНАТА карта на България. Добре, че бойната Фиеста (94-ти набор) не загря въобще, че щях да изям две мекици на Манастира и да се прибера още преди обяд в София. Към 7:45 стигнах края на пътя. На паркинга всички места бяха свободни . . .
За малко да уцеля и пътеката към Седлото. Всъщност я хванах в рамките на 50м. (явно и нея трябва да я изтрият от картите), но не след дълго разбрах, че няма смисъл да я търся и поех леееко по диагонал към южното подножие на Аладжа (Пъстри) слап. Здрав диагонал излезе . . към 9:20 бях на върха.




Седлото, Ангелов връх и Голям Мечи връх в дъното:



Черна поляна – следващата цел:



Аладжа слап от седловината с Черна поляна:


Към 10:20 кацнах на Черна поляна (Карааланица също звучи добре), където срещнах първите хора за деня. Наложи ми се да окича с ШЕСТ фотоапарата. Какво да ги правиш – важно нещо е груповата снимка. Пък после иди им разправяй, че не трябва да си в идеалния център на кадъра:




Изглед към Рилецкото било, Мермера и Синьото езеро:



Изглед от Канарата – Рибни езера и Йосифица.



. . . и аз . . .


Към 11:30 бях на по-високата кота на изток от Канарата. Всъщност тази кота има ли си име? На картата на Топомапс тя е отбелязана като Канарата, докато на картите на Картография и Домино – западния по-нисък връх.
Беше твърде рано да се връщам и твърде късно за да продължа още нанякъде . . .
Започнаха едни сметки за времето, за водата . . . На Йосифица не бях се качвал, а все хубави неща съм чел за гледките от там. Далеч изглеждаше обаче. Сметнах, че ако за 4 часа отида и се върна, ще съм при колата най-рано в 18:00 часа, т.е. в София – малко преди 22:00, което не ми се нравеше като вариант, понеже в понеделник съм на работа. Тръгнах все пак, но не бях решил да стигам на всяка цена, ако се зазбавя.


Гледка в обратна посока “от някъде около” Канарския преслап:


В случая за мой късмет Йосифица се оказа измамно далеч – за малко под час и половина бях на върха.


Към Мальовишкото било и Водния чал:



Шишковица, Скакавците и Мусала:



Връщането беше по същия път. Де що имаше за подсичане беше подсечено. Добре че слънцето се беше скрило на изкачванията. Едно миниатюрно поточе под камънаците на Канарата ме измъкна от неприятната ситуация, в която бях изпаднал с водата и поне тези притеснения отпаднаха.
Опитах се да хвана пътеката от Седлото към колата . . . За малко да успея . . . Дори по едно време слязох до реката, което не беше правилно решение – добре че бяха щеките.




Малко преди 18 ч. запалих Фиестата и за около 4 часа в компанията на Roy Khan и Thomas Youngblood благополучно изминах 133-те км. до София.

Поздрави.
Пон Юли 21, 2008 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Хубаво ходене, че и Kamelot не е за изхвърляне! Wink Понякога и аз слушам такива нещица.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Юли 22, 2008 9:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Много добро ходене и хубави снимки. Айде другия път да има повече време че да няма тичане. Cool

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Вто Юли 22, 2008 10:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
и от мен поздрави за хубавото ходене и снимки.. някой ден, надявам се, да походя и аз натам Cool
А Иван? защо не го взе с теб този път?

Поздрави
Вто Юли 22, 2008 10:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
natam-nasam



Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 209

Мнение Отговорете с цитат
Е, това се казва пълноценно прекаран ден! Very Happy
Вто Юли 22, 2008 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
eliweb



Регистриран на: 21 Юли 2008
Мнения: 8

Мнение Отговорете с цитат
Ако искаш можеш да качиш някоя снимка на www.planinite.site-bg.info
Може и маршрута да опишеш в маршрути. Laughing
Вто Юли 22, 2008 11:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pepino_bg



Регистриран на: 24 Юли 2007
Мнения: 197

Мнение Отговорете с цитат
Speedy написа:
Много добро ходене и хубави снимки. Айде другия път да има повече време че да няма тичане. Cool


Мда, осемте часа шофиране малко объркаха плановете и се наложи по-стегнато темпо. Иначе ако гледаш максималната скорост на ГПС-а - това просто няма как да стане на такъв терен.


Kat написа:
А Иван? защо не го взе с теб този път?


Ослушва се нещо той. Very Happy Ама ще го прилъжа някакси . . .


eliweb написа:
Ако искаш . . .


Не искам . . .
Вто Юли 22, 2008 12:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Чудесни снимки си наснимал, евала.

Макс. скорост на ГПС-а я дава такава заради загубата на сигнал в някои участъци за кратко време. Поради същата причина дава по-голямо време без движение. В долина, комбинирана с гора, това време става изненадващо голямо. Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Вто Юли 22, 2008 1:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
goro_levskara



Регистриран на: 04 Дек 2006
Мнения: 307
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за снимките, Благодаря за споделеното Laughing Laughing Laughing Перфектна разходка.....
Поздрави!!!
Жоро
Вто Юли 22, 2008 8:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Malama



Регистриран на: 03 Окт 2007
Мнения: 173
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Поздрави! Чудесно ходене и чудесни снимки из едни мнооого красиви места!
Същата тази неделя и аз бях из района - минах по билото от Рибни езера към Рилски манастир през Бричебор. През половината време все Аладжа слап гледах и фантастичния му скален ръб, изтеглен като с линя! И нали знаеш как е - докато ходиш по единия баир, оглеждаш околните и неусетно се оформят планове за следващото ходене. Да издрапаш близо 700 метра за по-малко от 2 часа из баира е страхотно постижение! Може ли да кажеш по-подробно какъв е теренът след ръба? Щото явно от там си минал - стигнал си до края на черния път и вместо към Седлото, директно към върха. И още нещо - ясно, че пътят е черен, ама колко черен? Smile Има ли големи дупки и стърчащи камъни и пр.?
Вто Юли 22, 2008 9:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pepino_bg



Регистриран на: 24 Юли 2007
Мнения: 197

Мнение Отговорете с цитат
Malama написа:
Може ли да кажеш по-подробно какъв е теренът след ръба? Щото явно от там си минал - стигнал си до края на черния път и вместо към Седлото, директно към върха.


Аз всъщност тръгнах към Седлото, но в един момент просто се отказах да търся пътеката и поех към подножието на Аладжа слап, а не към самия връх. Излязох на маркираната пътека от х. Македония малко под върха. Това ми беше най-неприятната част от ходенето през деня - голям наклон, мокра и висока трева, хвойна и т.н.



Malama написа:
И още нещо - ясно, че пътят е черен, ама колко черен? Smile Има ли големи дупки и стърчащи камъни и пр.?


За високопроходим автомобил няма да е никакъв проблем. Стърчащи и остри камъни, както и големи дупки, може да се каже, че няма. За лек, особено пък нисък автомобил, си е мъка.


Между другото пазя си темата ти от миналата година в Дир.бг за пътеката от Манастира към Бричебор. От там ли слезе или директно към водослива на р. Рилска и р. Илийна? Ще ми бъде много полезна малко информация за състоянието на пътеката, тъй като отново мисля да походя по Рилецкото било. За мен това е най-красивата част на Рила, особено след като всичко наоколо се позлати след около месец. Миналата година стигнахме до билото от каскадния път през Манастирски езера.
Вто Юли 22, 2008 11:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Malama



Регистриран на: 03 Окт 2007
Мнения: 173
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Това наистина е един от най-красивите преходи в Рила! Освен че ти показва всички красоти на планината, предлага и най-бруталните гледки към Мальовишкото било.
Слязох по пътеката към манастира. Успях да я уцеля. Very Happy Миналата година се постарах добре да запомня малкото пространство, което ми беше отпуснала мъглата там, където пътеката излизаше от гората и това много ми помогна. Началото на пътеката е 45 минутно слизане по тесен ръб с минимален наклон 45 градуса. Това е най-неприятната, за мене, част от прехода. След това пътеката е с нормален наклон, обаче на много места е задръстена от паднали дървета. Явно са вилнели яки бури и дърветата са намятани като клечки за зъби. На едно място, заобикаляйки една такава група, се отклоних в грешна посока, но бързо се усетих и загубих само около 10-15 минути. И миналата година и сега видях белези от мечка. Като слизаш надолу, дерето от ляво на ръба е много стръмно, диво и дълбоко... Smile
За жалост още в началото на прехода се оказа, че батерията ми свършва и нямаше никакви снимки. Е, такъв Язък не ми се беше случвал, ама човек винаги може да надмине себе си!!! Та ще трябва пак да се ходи преди мокрия сезон. Smile
Сря Юли 23, 2008 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vasil111



Регистриран на: 20 Мар 2008
Мнения: 183
Местожителство: велинград

Мнение Отговорете с цитат
ооо, разкошен маршрут пепино, направо си ги натръшкал тия достолепни върхове като колци за домати. И снимките са те великолепепни - не съм би в тоя район но изглежда страхотно и примамливо. А от рибни до рилски манастир през билото каква е пътеката все пак - пирамиди или какво? а тази през гората откъде точно почва?
Чет Юли 24, 2008 8:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
pepino_bg



Регистриран на: 24 Юли 2007
Мнения: 197

Мнение Отговорете с цитат
vasil111 написа:
А от рибни до рилски манастир през билото каква е пътеката все пак - пирамиди или какво? а тази през гората откъде точно почва?


Arrow Това е темата от края на Август миналата година.

И още няколко теми по въпроса:

Arrow Клик

Arrow Клик

Arrow Клик
Чет Юли 24, 2008 10:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Antoon



Регистриран на: 25 Сеп 2007
Мнения: 425

Мнение пътя до под Седлото Отговорете с цитат
Пътят по Илийна река е в доста добро състояние за черен път стигащ до такава височина - около 2000м. Дупки и стърчащи камъни реално няма, но все пак не е гладък като асфалт. С по-висока нормална кола няма никакви проблеми - аз бях с Корола Версо и не съм закачил никъде, но бях сам. Разстоянието го взех за около 50-55 мин. Горе имаше и други 4 туристи със Шкода Фабия, които казаха, че са закачили колата 3-4 пъти и са спукали гума по пътя. Като цяло пътят е много удобен, защото извежда на голяма височина и дава възможност да се минат хубави маршрути (дори и за 1 ден). За ниска кола обаче не става. Аз ходих преди около месец, но в обратната посока на peppino, до Голям Мечи връх.

Антон
Чет Юли 24, 2008 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov