ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Родопи-района над х.Здравец ?
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Родопи-района над х.Здравец ?
Автор Съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Напоследък ми се върти в главата следната идея. От София ще тръгнем в ранния следобед (14:30ч. - 15:00ч.), защото един от нас е на работа дотогава. Ако в 17:30 ч. сме в Косово, възможно ли е да се качим до Бяла черква докъм 19:30 ч., за да снимаме при хубава, мека светлина? По пътя е десетина километра, но предполагам, че маркираната пътека цепи право към Бяла черква през първите 3 км. и после излиза на пътя. По този начин би трябвало да е към 5-6 км. до поляните в източното подножие на в. Бяла черква. Оттам ли са най-хубавите гледки?
Пон Юни 25, 2012 11:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Косово - Бяла черква Отговорете с цитат
Интересна ти е идеята , Иво. Малко подробности за размисли ако не възразяваш. София Косово за по-малко от три часа трудно може да се вземе. Завоите след Асеновград са доста и освен това сега върви ремонт на пътя Асеновград - Смолян. Демек при тръгване около 15.00 вероятно пристигане в Косово - някъде около след 18.00. От Бяла черква има много стара маркирана (зелено) пътека за Косово, която тръгва вдясно от манастира (изгорялия де), покрай оградата. Слиза на горски път, май имаше едно време някакви стрелки за Бачково, Нареченски бани и след като се подмине една "писта" недалеч се отклонява зелената маркировка (ако все още може да се открие) надясно за Косово. Пътеката слиза на горския път Косово - Бяла черква, маркировката разбира се изчезва Very Happy и ...... там вече трябва да се уцели прякото слизане в селото. Така слизането е около два часа, нагоре не съм го минавал по стечение на обстоятелствата. Качването по пътя с джип е около 40-50 мин. до "лагера" (бившето поделение) и пътя е меко казано лош. Новата маркировка се хваща лесно, но не знам нито каква е, нито през къде са я замотали. Тръгваш нагоре покрай църквата (калдаръм) в посока Наречен (това е началото на пътеката за Наречен през гората) и следиш за маркирана отбивка вляво (маркировката е на земята). Като стигнете в Косово можете да обърнете малко внимание на кръчмата "Безгрижен живот" Croc (и евентуално за инфо), ама дали ще стигнете и до БЧ Wink .... Във всеки случай качването до Бяла черква го смятай около поне 2-3 часа, а спането на БЧ не знам.... Crying or Very sad Хубавите пейзажи са от върха и по пътя за Персенк, по точно на билото при "лагера" (поделението), след пожара от 2002г. там е открито и видимост има доста нашироко. Ето и една картинка от тия места от тая година, началото на юни.



За качеството не говорим - телефон....

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Съб Юни 30, 2012 7:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА



Регистриран на: 23 Май 2009
Мнения: 820
Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение БЯЛА ЧЕРКВА Отговорете с цитат
Ивайло, това тръгване от Косово според мен е късно! Горе на Бяла Черква с обикаляне и снимки и час няма да ви стигне.

Сега слизам от там. От Косово нагоре все ще ви отнеме около 3 часа. Днес като гледах пак отгоре денивелацията, като за първи ден едва ли всички ще сте с еднакво темпо и ще е за по-малко. От селото до Бяла Черква има горски път и пътека /зелена маркировка в неизвестно състояние!/, но как е пеш не зная. Лятото най-популярно е Бяла Черква – Косово и обратно, с конете от конната база за
5 часа. Това време е с обяд в селото.
Черният път от Косово излиза в долния край на ски пистата на Бяла черква. Тя е дълга малко над 1 км. Вървите само по пистата до началото и, докато стигнете до дървената чайна на Ски клуб „Пловдив”. /горе на равното, в дясно/

Още в ниското на пистата /мисля, че е ІІІ-ти стълб на влека/ от дясно излиза черен път. Този, за който Гунди е писал, че „започва” до манастирската ограда. /За вас, идващите от Косово – свършва там./ Понеже идеята ви е гледките и снимките – НЕ тръгвате по него, защото ще ви изведе директно на Манастира. Така ще избягате далеч от билото и височината!

Срещу Чайната на юг минавате под въжетата на влека и ще видите пътечката, която след около 20 метра отвежда до хубава плоска скала, от която е първата Белочерковска панорама!!!
Вчера към 18 часа мараня белееше над Ропката и едва се виждаха пистите на Мечи чал, но не и кулата „Снежанка”.
Ще хитрувате някак си за снимките.

Преди повече от десет години на върха имаше голям горски пожар и затова от южна страна на летовището гората е разредена. Доскоро гледката беше безпроблемна отвсякъде, но последните години на мястото на горялото се навъди върбата ива. Така гъсто се самозалесява, че на места спира видимостта.
Билото на Бяла Черква е равно и продължително. Наоколо маркировка с боя и табели почти няма.

От Чайната минавате под обръщалото на влека и хващате пътеката на ляво. След няколко минути стигате бунгалото /дясно/ на лесничейство – Асеновград, с голяма поляна отпред и паднала табела до пътеката: „Наблюдателна кула”. Там ще видите и дървената вишка край която минавате и продължавате да вървите само на запад. Вижда се билото на Персенк. Юг трябва да ви е
все в ляво! След по-малко от 2 км. ще стигнете т. н. Голяма Преспа. Това е най-обзорното място на летовището!

Преспата по-възрастните я знаят и като ракетната площадка на военните. Тук някъде е била границата, а днес тук беше Джулая само, че над море от върхове! Дано на Преспа имате най-подходящото време за снимки!

Щом приключите с гледките и фотото, не продължавате на запад, че натам е вече е за Баш мандра, Ситово и Персенк.
Вече тръгвате на север – посока Студенец, по черен горски път, който води до чешмата и широкия паркинг на летовище
Бяла Черква. /около 30 мин./
Може да вървите и през гората, която е над този път. Хващате някоя от пътечките: юг-север и край пръснати вили и бунгала в хубавата гора, за същото време пак се стига до чешмата и паркинга, но е много по-приятно.

Щом се качите на Бяла Черква, целият описан район се обикаля приятно, без изкачвания, а спускането на север към паркинга е полегато и леко.
От паркинга и чешмата за 5 мин. по пътя нагоре сте до Манастира, който все още прилича на строителен обект, или да пиете по нещо в бившата хижа.
От Бяла черква към Студенец е асфалт. Лятото горе има хора и питайте кое накъде е.

П.П. Ако нещо се обърка и ще трябва да бързате за Студенец:
Възползвайте се поне от гледката срещу Чайната и за бързо слизане - черният път от Чайната на север, по който до Манастира е около 1 км.

_________________
Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Нед Юли 01, 2012 11:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov