ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Край хижа Орфей и село Борино
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Край хижа Орфей и село Борино
Автор Съобщение
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
Двайсетина км са Девин - Борино, и още 4 от Борино до хижата.

Едно от малкото места в Родопите, където съм била Oops
Лятото на 2010.. голяма мъка беше трамбоването пеша по тия черни родопски пътища, особено от Орфей до Широка поляна - ни маркировка, ни дявол, цирк - двайсетина километра маане по тоя черен път Laughing
Хижарката на Орфей беше много отворена и услужлива, пусна ни бойлера, не ни взе пари за ток, даде ни да опънем палатката на окосеното пред хижата... душа човек.

https://picasaweb.google.com/100661455321828014084/201005
Вто Юли 17, 2012 1:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
pelitko



Регистриран на: 08 Яну 2010
Мнения: 63
Местожителство: СОФИЯ

Мнение Отговорете с цитат
На 12.04.2012 г. ходих от гр. Девин до Кемеров мост, който е в посока към хижа Орфей. Пътеката тръгва от края на град Девин в посока фабриката за бутилиране на минерална вода. Местността се каза Струилица. Оттам започва модерната екопътека за която говорите. В края на екопътеката е местността Лъката. Ето я и схемата на екопътеката:



От м. Лъката тръгва маркирана пътека в южна посока към билото на Девинска планина. На билото пътеката става черен път. Пътя отвежда на поляната Кастракли. Оттам може да се отиде до Кемеров мост и до хижа Орфей. Със сигурност има и черен път, който върви по билото на Девинска планина и води от гр. Девин до хижа Орфей. Силно се съмнявам, че по него може да стигнете с кола от Девин до хижата. Иначе без кола се върви по екопътеката.

Екопътеката минава над река Девинска:



Това е местността Лъката. Маркираната пътека започва южно от лявата къща.



Посетих и крепостта Калето /Кавурско кале/:



Това е поляната Кастракли. В южния край на поляната има троен разклон - Кастракли-Борино-хижа Орфей.



Кемеров мост:



ВСИЧКИ СНИМКИ

КРАТКО РАЗКАЗЧЕ
Вто Юли 17, 2012 3:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Мостовете край Борино Отговорете с цитат
Пелитко, много красива екскурзия! Доста изкачване е, но си заслужава. Аз съм минавал в обратната посока от хижа "Орфей" към Девин, само че излязох в самия край на града, където има една чешма близо до входа на завода за минерална вода. А така, покрай реката и после към Кемеровия мост си заслужава следващия път. Отдавна ме интересува един друг мост, който е в околностите на Борино. Той е с два несиметрични свода, също много стар. Някой не го ли е виждал? Имам чувството, че е на екопътеката към Ягодинската пещера и Буйновското ждрело.
Вто Юли 17, 2012 6:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
irina



Регистриран на: 16 Сеп 2007
Мнения: 759

Мнение Отговорете с цитат
Екопътеката от Борино към Ягодинската не работи Laughing Стига се до Дяволския мост и до там, всички съоръжения по нататък са в окаяно състояние. До колкото знам след това има мост, но е нов. Има един много интересен стар мост, който е в началото на Девин, но от входа от към квартал Настан. До него минава пътя. Нямам спомен обаче дали сводовете са несиметрични, много бързахме за рейса.
Вто Юли 17, 2012 9:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lubitel



Регистриран на: 06 Фев 2008
Мнения: 468
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Черният път, за който споменава pelitko, тръгва от гр. Девин към х. Орфей, но в края се отделя стръмна пътека към хижата. Възможно е, пътят да стига и до хижата, след редица завои (хижата е значително по-ниско), но не съм го пробвал. Ако изберете този вариант, от Автогарата продължавате по шосето и се отклонявате при училището наляво, по улица с разделителна зелена площ в средата. Втората улица вдясно е пресечена със стълби - по тях се излиза от града, след това, черният път тръгва вляво (преди години имаше табела "х. Орфей"). Интересно е друго - от Девин до х. Орфей и обратно е около 8 часа ходене. От х. Орфей до Кемеровия мост е около 1,5 ч. Ние не се включихме в това време, особено в обратна посока. Ако не се ходи до хижата, може да се спести максимум 1 час, ако познавате местността. Споменавам това за тези, които може да се опитат да повторят маршрута - ходенето си е доста!
Оптимално е да се стигне с кола до с. Борино, оттам до х. Орфей е около час, а до Кемеров мост, около 1,5 ч., т.е. за около 5 часа чисто ходене, може да се извърши разходката.
От м. Лъката, по реката, може да се стигне до Кемеров мост, който е всъщност на Девинска река, но има няколко труднопроходими места (не съм го минавал; когато рових из нет-а за информация за района, намерих в dir.bg пътепис, от човек, минавал по реката), макар че от табелите (мисля на Струилица) излиза, че е съществувал подобен преход.
Вто Юли 17, 2012 10:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Мостът край Борино Отговорете с цитат
Ето за този става дума:



Прави впечатление, че само от едната страна на големия свод има втори свод, по-малък. Затова го наричам "асиметричен". Много пътеписи прочетох за маршрути през Борино, но в никой не се споменава този мост. Затова все питам къде точно е.

А когато преди няколко години минахме по "екопътеката" Буйновска река (Ягодинска пещера) - Борино, тя ВЕЧЕ беше в ужасно състояние. Изгнили стъпала, парапети, които могат само да те подведат, трудни за минаване наклони - кошмар! Пързаляне по задник, защото няма друг начин - такова унижение не ми се беше случвало и по най-смъртоносните сипеи на Рила. Явно някога са усвоили някакви европейски пари и по-нататък никой не си е направил труда да поддържа пътеката. Стигнахме до реката и там чухме шума на водопад. Но по никакъв начин не можахме да продължим, макар че нагазихме до кръст във водата. После разбрахме, че имало пътека, която се качва високо в скалите. Така се стигало до Дяволския мост и прочие забележителност. Ама кой да ти каже! Shocked
Нед Юли 22, 2012 1:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Ягодина-Дяволския мост-Борино Отговорете с цитат
Тая пътека я знам от доста време и се опитвам да и следя "развитието". Едно време беше много добре направена и маркирана и даже поддържана от Ягоници. После наводненията през 2005г, ако не се лъжа, отнесоха всички дървени мостчета - и над Буйновсока река и над другата. Някъде май беше 2006 или по-скоро 2007г , Сергей и компания от Ягодина направиха нещо като мостче над Буйновска река, а другите така и не бяха възстановени. Качването да Дяволския мост си беше напрво тръпка и половина. Пресякохме Буйновска река по така нареченото мостче (след молебен за успех безпроблемно преминаване Very Happy ) и след двайсетина метра, отдясно видяхме висящ на почти отвесния склон, закачен на едно дръвче горе, дълъг клон. Те това значи беше мястото за "преминаване". С триста зора, благословии и мерак се изкатерихме и бяхме страшто горди от постижението си - надминахме маймуните с една дума Very Happy Very Happy Very Happy . После направо срещу баира, с лек ляв уклон и през драките, баш като глигани Very Happy , докато намерихме пътечка косо вляво (май дивите животни я бяха направили). Тая "пътечка" ни изведе на "магистралата" - широка пътека с червена маркировка, която ни дойде отляво. От там нагоре - проблеми никакви. Самия Дяволски мост наистина си заслужава мъките и вниманието. Нагоре към Борино за дооформяне на впечатленията минахме през чудесно смърдящо, екологично боринско сметище Evil or Very Mad и още 2-3км асфалт до самото Борино. Сетне лесно - през гората за час и малко, та на Орфей.
Миналото лято ягодинци са опитали да започнат строеж на въжен мост над Буйновска река, с идеята да възстановят пътеката. Да ама по добра нашенска традиция община Борино е спряла работата, така и не разбрах причината(може да се окаже някаква бюрократщина пак). Тая година през юни стоеше само началото на фундамента, който е трябвало да държи бъдещия въжен мост. Ако някой има по-нова инфо , нека каже.
Впросния несиметричен стар мост, все си мисля , че е недалеч от пътя Борино -Доспат.

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Нед Юли 22, 2012 4:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
irina



Регистриран на: 16 Сеп 2007
Мнения: 759

Мнение Отговорете с цитат
Няма да я възстановят скоро предполагам. То си трябва пари от Европейски фондаве... Laughing Отидохме до дяволския мост, слизайки от Орфей през Борино. От Борино се стига без проблем до дяволския и до там. За да стигнем до Ягодина тръмбовахме до с. Чала и от там по една пътечка до Ягодинската.
Нед Юли 22, 2012 11:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1246
Местожителство: софия

Мнение Re: Мостът край Борино Отговорете с цитат
[quote="Сотиров"]Ето за този става дума:




Този мост е почти до главния път от Борино за Доспат, пада се в ляво. От дясната страна има голям разлив на реката и ще ви помогне да се ориентирате.
Пон Юли 23, 2012 4:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov