ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Няколко въпроса за екипировката

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Няколко въпроса за екипировката
Автор Съобщение
savrax



Регистриран на: 21 Юли 2012
Мнения: 2

Мнение Няколко въпроса за екипировката Отговорете с цитат
Здравейте,
последните няколко дни изчетох доста неща във форума, защото съм решил да се оборудвам напълно. До сега съм ходил само на еднодневни походи и не ми е била нужна специална екипировка. В тази връзка имам няколко въпроса относно екипировката. С приятели планираме 5 дневен поход в Рила в средата на Август. Въпросите са:
- спрях се на обувки AKU - http://www.aku.it/it/scheda/famiglia/26/886/la_stria_lite_gtx.html Това, което ме притеснява е че тук във форума намерих информация, че се произвеждат в Румъния и в България. Намерих конкретния модел в два магазина като в единия (който е и по-известен) бяха с около 40лв. по-скъпи. В другия най-вероятно бяха произведени в България имаше такъв надпис на витрината. Въпроса ми е има ли някаква значителна разлика в качеството или ценовата разлика е просто от алчност на другия магазин?
- относно палатката - трябва да е триместна. Чудя се между Husky Bird 3 http://www.huskyeu.eu/tent-outdoor-bird-3-prs-light-green-plrinted-d133.html, Zajo Montana 3 http://www.zajo.sk/en/montana-3.p886.html и Coleman Crestline 3 http://www.campingrocks.bg/coleman-crestline-p-81.html# Чуденето тук е в недостатъците, които откривам (според мен де - не знам дали наистина са кой знае какви недостатъци). В husky-то ме притеснява, че голяма част от долния слой е само мрежа и някой тук беше казал, че е кофти при вятър и т.н. При zajo-то проблема е, че предверието ми се вижда прекалено малко, за да побере 3 раници и обувки - много скосено изглежда поне на снимките, които намирам. За сега клоня към Coleman палатката, но там ме притеснява малко теглото. С кои два недостатъка ще ме посъветвате да направя компромис?
- за спалния чувал се чудя за какъв температурен диапазон да си взема - дали зона комфорт около 4-5 градуса над нулата е прилично при положение, че ще имам и палатка?
Ще съм много благодарен за всякакви мнения и препоръки по тези 3 точки Smile
Пон Юли 23, 2012 12:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bst



Регистриран на: 24 Авг 2010
Мнения: 53
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Кога смяташ да разтъпчеш обувките, каквито и да са те? Преди да тръгнеш на 5 дневен преход, излез за ден да видиш какви проблеми може да се появят, защото ако първия ден на 5 дневния преход стане изненада ...
Аз лично имам Salomon с GoreTex на 2 години, и преди дни на 100х24 в Стара Планина ми направиха страшен проблем, въпреки че съм ги носил доста и то с трекинг чорапи пак на Salomon. Тук има добра статия за купуване на обувки: http://www.patc.us/hiking/gear/boots.html
При положение, че температурата не пада под 5-10 градуса по нашите планини, значи нова ти е комфорта на чувала. Тук вече завиви колко пари ти се дават заради теглото.
За палатките нищо не мога да кажа. Палатка ползвам само в Пирин и то една 2-местна за 20 лв. от Метро. В Рила хижи има много и гледам да си спестя килограмите.

_________________
skype: stm.desk
Пон Юли 23, 2012 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
savrax



Регистриран на: 21 Юли 2012
Мнения: 2

Мнение Отговорете с цитат
Мерси за отговора. Аз по принцип съм от Сапарева баня и до средата на август все ще се разтъпча до Седемте езера с обувките (планирам да ги взема в близките 3-4 дни). Като цяло нямам особено голям избор за обувките, защото бюджета ми е е доста ограничен от факта, че трябва да се ръсна за всичките неща наведнъж. Притеснява ме просто тук да не ги правят некачествени и за това да се толкова по-евтини. За хижите е ясна работата, но ние сме инати и искаме на палатка Smile
Пон Юли 23, 2012 2:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bst



Регистриран на: 24 Авг 2010
Мнения: 53
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Лично мое мнение, но обувките са вероятно най-важната част от екипировката. Точно тях избери първо, дори да трябва да вземеш от бюджета за палатката. Тези палатки са цифра и по добре скъпи обувки и палатка за 20-30 лв., която през Август ще свърши работа (стига да не вали).

_________________
skype: stm.desk
Пон Юли 23, 2012 4:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yassen



Регистриран на: 03 Дек 2006
Мнения: 42
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Привет!


AKU са великолепни обувки. На моите има сериен номер на чифта и е отбелязано, че са правени на ръка. Нямай никакви притеснения за тази марка. Прочее, силно ме съмнява, че не се правят в Италия, но това няма значение. Купувай смело, ако ти паснат на крака.

Coleman е доста по-добра марка от Зайо и Хъски. Притежавам и ползвам някакво триместно Хъски и върши идеално работа (вкл. през зимата). Зайото също става. Аз лично бих си взел най-леката/евтината от тези, ако и да осъзнавам, че колмънът е най-добър.

Вземи си хубав чувал. Ако можеш да отделиш 155-180 лв (според твоя ръст), това е чувалът: http://www.ekipirovka.com/index.php?p=8&pid=1837 Smile

Поздрави и успех!
Вто Юли 24, 2012 5:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov