ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Вихрен - Синаница : 17-18.08.2008 г.

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Вихрен - Синаница : 17-18.08.2008 г.
Автор Съобщение
bialk



Регистриран на: 07 Авг 2007
Мнения: 53

Мнение Вихрен - Синаница : 17-18.08.2008 г. Отговорете с цитат
След дълго плануване и отлагане заради отказване на отделни членове от екипа ни по лични причини, на 17.08.2008 г. аз и моят приятел Хюсеин се решихме най-сетне да проведем това пътешествие. В 10,00 ч бяхме на паркинга под х.Бъндерица и бодро поехме по пътеката за Казаните. След 10 минути ходене с учудване се озовахме пред Байкушевата мура. Бяхме сгрешили пътеката, въпреки наличието на ориентировъчни и навигационни средства - карта и GPS с Garmin Mobile XT. Решихме да не се връщаме до хижата, а с подсичане да се доберем до "зелената" пътека. И тук бе първата ни грешка - приятелят ми се подхлъзна и получи лека контузия на крака. За пореден път се уверих, че най-прекият път е маркираната пътека, а не разните подсичания и преки, който често се оказват опасни.

След около час се озовахме на Малкия казан. Оттук Вихрен изглеждаше много близо, но GPS -а показваше едва 2200 метра н.в., а това означаваше, че бяхме изминали едва 300 м и че оставаха още 700 м денивелация за преодоляване. След още 50 минути ходене /катерене/ вече бяхме на Големия Казан. От тук до Премката оставаха още 30 мин. според табелата. Чудя се кой ги замерва тези времена?! 30 мин от Големия Казан до Премката - атлет без никакъв багаж може и да се побере в това време. Ние го взехме за около час, с малки почивки. Малко над Премката предприехме стратегическо подсичане на Вихрен откъм долината на Влахинска река. Този път не сгрешихме. Така след около 20 минути се озовахме срещу голямото Влахинско езеро, близо до пътека от Кабата, където зарязахме тежките раници и с припкане като диви кози превзехме Първенеца на Пирин. Часът бе 14,25 . Следваше спускане до Голямото Влахинско езеро, преспиване там и ходене до Синаница на следващия ден...

Ето и снимки с описание от излета:

http://web.hit.bg/vihren2008/
Съб Авг 23, 2008 7:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
По мои изчисления от Големия Казан до Премката е 35 мин. Говоря за чисто време за годене, без почивките. Засичал съм го няколко пъти, толкова си е. От Малък до Голям Казан също е толква 30-35 мин. Явно отдавна не сте ходли и багажът ви е бил множко. А и жегата си беше фактор в тоя ден, мхм.

Имай предвид, че дадените времена в пътеводителите са също само за ходене и не включват почивки, въпреки че това не е упоменато. В тоя ред на мисли от Синанишка порта до х. "Вихрен" по синята маркировка наистина са 2,30 ч. така че не се учудвай на табелите които си снимал. И това разстояние съм го мерил. Разбира се без почивките. Виж табелата от Бъндеришка порта за х. "Вихрен" е определено сбъркана отвсякъде. Бъндеришка порта - х. "Вихрен" е 1,15 ч. чисто ходене.

Снимките са много готини! палатка

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Съб Авг 23, 2008 9:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Girl



Регистриран на: 05 Яну 2008
Мнения: 57
Местожителство: Банско

Мнение Отговорете с цитат
да найстина снимките са хубави... и аз преди няколко дена се качвах на вихрен и найстина беше много топло... най-якото беше когато видях колко много палатки са се "окупирали" под Байкушевата мура.... яко... а да питам ходихте ли до самата хижа синаница защото не видам снимки ?... или греша Smile

_________________
Няма човешко сърце, което да не замре пред величавото мраморно чело на Вихрен, няма душа която да не се възхити от разнообразието и багрите на пиринските гори, няма памет, която да забрави многогласните песни...
Нед Авг 24, 2008 3:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
ей, браво, снимките са много хубави. Чудех се дали се е стопил снежника в Големия Казан, обаче виждам,че не е Very Happy Може да пуснеш една от снимките на снежника в темата за "Ледниците" в Общата дискусия, че там един италиански момък си събира снимки от въпросното място Very Happy Wink
Много ми хареса снимката на залеза на Голямото Влахино езеро, а също и изгревите също там Very Happy ръкопляскания
Нед Авг 24, 2008 10:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6364

Мнение Отговорете с цитат
Мараба Мустафа, поздрави за ходенето и снимките!

Това подсичане е интересно - значи ли, че сте минали от Премката към Кабата без да се качвате на Вихрен и ако е така можеш ли с две думи да опишеш това подсичане?

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Нед Авг 24, 2008 10:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
bialk



Регистриран на: 07 Авг 2007
Мнения: 53

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте отново!

Ники, от ходене определено не се плаша. Бил съм граничар, а отсечката на съоръжението ни бе 14 км - "стик-стик" (застава-център-първи ляв- първи десен-център-застава). Два стик-стика на ден са близо 30 км ходене. Но преходите в планината се правят от група хора, с които трябва да се съобразяваш, а не всички са граничари и алпинисти. Не съм вълк-единак, а и почти всички хора, които са тръгвали с мен, не са повторили повече Capitulate Затова не си давахме много зор с Хюсеин (който също е бивш граничар) в този преход. Времената на табелите са занижени, и аз си обяснявам този факт с това,че ако се изпишат средно-статистическите времена на преходите в Пирин, много начинаещи туристи ще се изплашат и не биха предприели тези излети.

По твоя пример - 35 мин от Малкия до Големия Казан + 35 мин до Премката + 30 мин /евентуално/ до върха. Това прави час и 40 минути, като прибавим 1 час от х.Бъндерица до Малкия Казан -всичко 2 ч и 40 минути чисто ходене за маршрута до Вихрен през Казаните. Аз бих се навил на това време, но индивидуално и без товар.
Пон Авг 25, 2008 11:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Това с времената е проблем, който трудно ще намери решение. Има хора всякакви - бързи, бавни, такива със средно темпо някакво и угодия няма да има. Спомням си миналата година отидох да засека точно това разстояние от х. "Бъндерица" до Премката, тъй като само част от него бях засичал на качване. Преди това съм засичал само слизането.

В пътеводителя от 88-ма е дадено 2 ч. това разстояние. Аз го искарах малко повече, но няма значение. Та на Премката реших да се поизлежавам, тъй като не бързах за никъде и специално за меренето на участъка бях дошъл. Загледах двама човека на Вихрен и реших да им засека за колко ще слязат тъй като бяха един до друг на върха и да сравня в времето, за което аз съм слизал.

Единия се пусна с доста голяма раница при мен за 28 минути, а другия, който носеше мъничка раница за 51 минути. Странно ми се видя, та се разговорих с пича. Питам го аз защо толкова бавно слиза, а той ми отговори, че слизането не му спори никога и така си ходи човека. След това го питах: -"...а за колко качи върха от х. Вихрен"? Отговорът му беше 2,30 ч., което време отговаря на засеченото от мен и това в пътеводителите, но подчертавам чисто ходене. Е, при това положение какво да се прави!? Наистина е трудно. Всеки човек е различен!

После човека реши да слиза с мен на х. "Бъндерица", понеже на мен ми дойде идеята да направя поредно контролно засичане на времето тоя път надолу и да сравня с предишните ми засичания. То хубаво, ама човека наистина слизаше странно бавно. Времената му бяха почти 2 пъти по-дълги от моите. Общо взето слизах без да бързам, а след това го чаках по 10-на и повече минути.

Като те гледах как припкаше към Равнако оня път като се видяхме, не се и съмнявам в теб като ходяч, а и не се учудвам че хората не повтарят с теб. Laughing Wink Недей да ги тормозиш хората така! Rolling Eyes Шегувам се разбира се!

Надявам се Хюсеин ще повтори и няма да се откаже от ходения в бъдеще. Не искам да ти давам акъли, но би могъл да направиш следното, което аз съм прилагал като правя групи. Зная какви са времената в пътеводителите, знам и аз за колко ги минавам, знам и долу горе как ходят хората с мен. В зависимост от състава предвиждам определено време за ходене повече по лична преценка и така правя маршрута. Почти винаги се получава. Примерно за Вихрен казвам на групата, че ще сме на върха след 3 или 3,30 ч. тръгвайки от Вихрен.

Има хляб да коментираме тази тематика. Мдам. Cool

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Пон Авг 25, 2008 3:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
bialk



Регистриран на: 07 Авг 2007
Мнения: 53

Мнение Отговорете с цитат
Дидо, именно това бе идеята на подсичането - да избегнем изкачването на върха с тежките раници. Имаше вариант още при тръгването за върха да изберем маршрута от х.Вихрен по червената пътека, като на Кабата оставим раниците. Но по този начин излетът оставаше много посен като трябваше да минаваме два пъти през едно и също място за сметка на красивите гледки, които предлагаше варианта през Казаните. Затова решихме да минем на междинен вариант - през Казаните, като подсечем Вихрен от Премката до червената пътека без да губим височина, т.е като поддържаме ниво 2650-2700 м. до място, където да оставим раниците. Самото подсичане можеш да проследиш от снимка № 1222 до № 1227. Преминава се за около 30 минути. Не е опасно, само на две-три места сме си служили и с ръцете. С този маршрут напрактика обиколихме връх Вихрен с багаж, но изкачихме последните и най-трудни метри без никакъв товар.
Пон Авг 25, 2008 6:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bialk



Регистриран на: 07 Авг 2007
Мнения: 53

Мнение Отговорете с цитат
Girl написа:
да найстина снимките са хубави... и аз преди няколко дена се качвах на вихрен и найстина беше много топло... най-якото беше когато видях колко много палатки са се "окупирали" под Байкушевата мура.... яко... а да питам ходихте ли до самата хижа синаница защото не видам снимки ?... или греша Smile


Правилно си забелязала - не слезнахме до хижата. Имаше време, но целта бе да видим Синашкия връх. А и ходенето до хижа, на която и без това няма да преспиваш, някак си се обезсмисля. Е, за езерото съжалявам, но него ще го посетим друг път, живот и здраве!
Пон Авг 25, 2008 6:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6364

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за инфото Very Happy Croc

Наш приятел - Стоян - е минавал така, но нямаше спомени и подробности. Това подсичане е ценно само по себе си, защото позволява преминаване от Премката в посока Влахински езера без да се изкачва в. Вихрен. Ако рискът е малък и има нужда - примерно поради умора и прочее - явно може да се направи.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Авг 25, 2008 7:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov