ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Каньон на водопадите
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Каньон на водопадите
Автор Съобщение
dreamtraveller



Регистриран на: 01 Юли 2011
Мнения: 5
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Много е красиво. Ние бяхме в началото на Юни и всичко беше свежо, а дърветата все още със светло зелени листа. Маршрута не е труден, само накрая преди панорамната гледка има малко повече изкачване, но там са и най-яките водопади.. даже имаше халки за спускане с въжета.
Пет Юли 01, 2011 12:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dobrogorski



Регистриран на: 04 Юли 2011
Мнения: 5

Мнение Водопадите-Перелик, как да стигна? Отговорете с цитат
Приятели имам въпрос. Може ли да се стигне до хижа Перелик от Смолян през водопадите? На картата има пътека, но съм с децата и не ми се рискува.
Пон Юли 04, 2011 12:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladko



Регистриран на: 24 Авг 2008
Мнения: 17
Местожителство: Горно Къпиново

Мнение Отговорете с цитат
Абе аз три пъти съм го минавал тоя маршрут, на мен ми е лесно, ама за вас незнам. Пътеката е добре утъпкана, на места обаче липсват маркировките, почти изтрити са, има все пак. За деца ми се струва малко изтощително. Най-високия водопад е Орфей - 68 метра, останалите са Ропката, Казаните, Сърцето и Евридика! Добре ще е ако успеете да видите и вековния бук. Виж тези карти:
http://prikachi.com/files/905101G.jpg - Западни Родопи, Екопътека "Каньонът на водопадите"
http://prikachi.com/images.php?files/905103d.jpg - Екопътека "Каньонът на водопадите", I Етап "Сосковчето"
http://prikachi.com/images.php?files/905105O.jpg - Разположение на Екопътека "Каньонът на водопадите" в Резерват "Сосковчето"
http://razhodka.com/wp-content/uploads/2009/06/karta-ekopyteka.jpg - Цялата Екопътека "Каньонът на водопадите"
http://www.bgizlet.com/images/stories/testing/Orfei-vrah.jpg - Смолянски водопади и връх Перелик
Тръгвате от Смолян по долната част на пътеката (по посока село Мугла) и стигате до западния смолянски квартал Средок, следвайте табелките и маркировката. Ще минете покрай стари гаражи на рудник, там има табела с жълт надпис на Екобулгартранспорт или нещо подобно. На 50 метра вдясно, на един завой се вижда жълта табела "Каньона на водопадите". Ще вървите доста по горския черен път покрай рибарниците докато стигнете до пътеката, която е от двете страни на Еленска река. При повторното минаване, защото екопътеката е с кръгово движение ще видите разклона за връх Перелик. С удоволствие бих ви превел, но имам работа, само с обяснения незнам доколко ще ме разбереш. Ако не ти е познат района по-добре е да си наемете гид.
Пон Юли 04, 2011 1:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dobrogorski



Регистриран на: 04 Юли 2011
Мнения: 5

Мнение Благодаря Отговорете с цитат
Владко благодаря. Децата са големи 15 и 17 ще се справят.
Пет Юли 08, 2011 10:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dobrogorski



Регистриран на: 04 Юли 2011
Мнения: 5

Мнение преход Отговорете с цитат
Мисля да направя преход :Смолян- Водопадите-в.Перелик-в.Орфей-х.Ледницата-с. Мугла-Казнджидере-с.Чамла-Чаирите-Пияната гора-с.Триград-с.Ягодина. само пътя до Перелек не съм минавал. От картите не разбрах дали да тръгнем по лявото или по дясното разклонение. Къде е по- красиво?
Пет Юли 08, 2011 12:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor



Регистриран на: 03 Юни 2009
Мнения: 1161

Мнение Отговорете с цитат
Доколкото знам от водопадите трябва да се върнете за да хванете пътеката за Перелик. Не можете да минете направо. Разклона съм го виждал отгоре - по пътя от Пампорово за Перелик, но не съм го минавал. И на картата не се вижда минаване от водопадите към Перелик.
Поздрави и добро изкарване!
Пет Юли 08, 2011 3:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dobrogorski



Регистриран на: 04 Юли 2011
Мнения: 5

Мнение Успешно преминаване Отговорете с цитат
Намерихме пътеката за Перелик след успешно изгубванеSmile.Одисеята продължи 9 часа. В началото на пътеката в кв. Средока има табела 3часа до Перелик, не се подлъгвайте минимум 6 часа са и е все нагоре. Маркировките са само на слизане, явно някой катаджия ги е слагал....пътя е с еднопосочно движение... При изкачване се падат зад гърба ви и трябва да сте като нинджи. На ключовите места разкачихме табелите и ги обърнахме, но пак са малко. Място за бивак има само в началото, край изоставения рибарник.
Значи след като се мине големия водопад-Орфей пътеката свива вляво и се връща в Смолян. Там има и кратка отбивка до скала с красива гледка. От отбивката се тръгва надясно пресича се малка бара и се продължава нагоре, където има уникални скални образувания приличащи на мегалитен градеж...малък родопски Стоунхендж (чудно защо никъде са отбелязани, като забележителност). Минава се над него и се продлължава нагоре. Достига се до невероятен водопад където водата е образувала кръгло езеро-казан. Много мистично място. ( тука се изкъпахме....студенко е..). от там нагоре през резервата"Сосковчето". По средата на резервата има голям бук със пейка и маса. удобно място за почивка (от казана до там е около час час и половина), после има още два (все нагоре) до края на резервата където има голяма беседка с удобно място за почивка и бивак. Ние не посмяхме да останем там въпреки умората, имаше следи от мечоци (разровени мравуняци и фекалии). От там има още 40мин до хасвалта, а до хижата около 40мин.
П.С. Хижарите ни взеха по 5 лв на палатка и макар че можехме да използваме банята, ми се видя прекалено. Бяхме мега скапани за баня. За бедни туристи, има заслонче на 20 мин по посока х. Ледницата с чешма. По принцип целия район е много духовит и никак не приятно да ти шляшпа палатката. Ако си намерите хубаво заветно място не палете огън, че горските спят в храстите (50лв глоба), освен ако не си си платил на хижаря....
Чет Ное 10, 2011 3:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Споделен опит Отговорете с цитат
Драги Доброгорски и компания, вашите мъки с маркировката ги преживяваме всеки път по "дългата пътека" (от Перелик към Смолян), последно - на 30 октомври. Още не съм си подготвил отчета, но ще го прочетете в най-скоро време. Проблемите съвсем не са само на качване - същото е и на слизане. И тогава трябват очи на гърба и нюх на индианец. Там, където пътеката е ясна и еднозначна - знаци на всяко дърво. Щом обаче се появи някакъв разклон - the choice is yours, както казват някои. Тръгваш по едното отклонение, като видиш, че не води доникъде, се връщаш и поемаш по второто. Кога ще разбереш, че първото не води никъде ли? Ами тук точно се проявява индианският нюх. Very Happy Като добавите двете кардинално различни карти в двата края на пътеката, като добавите и невярната информация, че каньонът е вътре в резервата "Сосковчето", а той всъщност е извън него и е на съвсем друга река - Герзовица, тогава вече заблудата става пълна! Ние вече 5-6 пъти обикаляме каньона - и надолу, и нагоре, но някои места все още са енигма за нас. Вижда се пътека, но накъде води тя? Отговорът - следващия път...

Да попитам: абе вие през ноември ли се къпахте във вировете?! Shocked
Пет Ное 11, 2011 1:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
chochkata77



Регистриран на: 18 Дек 2011
Мнения: 28

Мнение Отговорете с цитат
за всички който вече са и за тези на който им предстои да ходят по тази пътека
аз лично им препоръчвам така нареченият дълак вариант на пътеката или иначе казано да тръгнат от резерват Сосковчето(начало на които е близко до пътя които води към връх Перелик)след като сте поели по пътя които трагва от превала към в.Перелик минавате покраи помпената станция на ВиК,продължавате по асвалтираният път и на 2-я голям десен завои има малка бесетка с чешма има и информационно табло,от там поемате към горната граница на резервата(така тука е единственото място кадето може да се заблудите и да изгубите пътя)след като сте ходили по горския път около 20-30 мин(зависи от темпото ви)на един по-голям ляв завои от дясно се вижда малка полянка има информационна табелка за самият резерват Сосковчето и една голяма бесетка която малко се губи между дърветата първоначално и не се вижда от самият път....после...после покраи бесетката поемате по едно леко изкачване и от тук на сетне няма как да се заблудите или загубите там кадето няма маркировка пътеката е ясно очертана..................
и така се наслайдавате не само на самия каньон на водопадите,но също така и на чудесния резерват Сосковчето



За тези които предпочитат краткия вариант
От Смолян поемате в посока село Мугла,малко след като излезните от един от последните квартали на Смолян ще достигните месността Балиева вода(има мраморна плоча на самия асвалтов път)та след тази мраморна плоча на около 200 метра по нагоре в дясно има отклонка към вилната зона(пада се на един остар ляв завои и срещу някакво старо комунистическо стопанство)....та по този път покраи вилите все нагоре докато пътя достигне страрата хижа на ловно-пибарското дружество и рибарниците,има бесетка за отдих и информационна табела,от там поемате над самата хижа има черен път и все по него и нагоре кам водопадите(няма как да се обаркате или загубите)Достигаики до голеният водопат от лявата му страна има пътека по която мойе да се качите над него и да посетите за разкош едната а защо не и двете панорамни площатки с прекрасен изглед кам Смолян


приятно ходене
Съб Яну 28, 2012 8:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Братска помощ Отговорете с цитат
Ако могат да ви бъдат от помощ, прочетете моите пътеписи - изстрадани заради невероятната картографска бъркотия. В крайна сметка водопадите май са на Герзовица, а Сосковската река се влива някъде по пътя. Но пък има ли някакво значение името? Ето тук съм се постарал да внеса яснота за границите на резервата:

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=29921#29921

Има лепена от мен карта, описани са и възловите точки по маршрута Смолян - Перелик. Най-важни са две точки. Първата е, като видите най-големите водопади и съвсем малко по-нагоре стигнете до мястото за отдих Ропката, пресечете реката и погледнете от площадката към Смолян. Красиво е! Под площадката тръгва втората пътека за Смолян, която минава високо над десния бряг на реката и през други две наблюдателни площадки. Но това е подходящ маршрут, само ако искате да видите водопадите, без да се връщате по същия път. Ако обаче искате да продължите нагоре към Перелик, тогава трябва да поемете пътеката нагоре от Ропката (може и да е затрупана с шума, защото не е популярна, но ще я откриете). Минавате красивите камъни, казани и прочие и стигате до огромния бук. Тук отново трябва да намерите продължението на пътеката - рязко нагоре и надясно. Когато вече стигнете на високото, пътеката прави отново много рязък завой. Там има и табелка, закачена на ниско дърво. Точно от тази табелка се вижда обрасъл горски път, който води полегато нагоре. Вероятно той излиза някъде близо до хижата. Не съм минавал, но така допускам. Защото ако продължите по табелата надясно, след стотина-двеста метра ще излезете на хубавото заслонче с надпис "Резерват Сосковчето". От него пътеката заобикаля дола и вече съвсем по равното излиза на шосето за хижата. Но ако целта ви е хижата, ще се озовете доста вдясно от нея, недалеч от превала на шосето за Смолян.

А, питахте за хижата. Тя е много скрита, но се вижда от високото. Когато се качвате към водопадите, вдясно от поредния - вече не знам кой по номер - точно зад гърба ви ще забележите тясна пътечка, съвсем занемарена. Тя води до т. нар. хижа. Самата хижа не е далече. Ако имате въпроси, ще съм радостен да отговоря, стига да мога.
Чет Май 17, 2012 10:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров



Регистриран на: 28 Юли 2008
Мнения: 3360
Местожителство: София

Мнение Въпроси Отговорете с цитат
Видях писмото. Ще отговоря по пощата.
Пет Май 18, 2012 9:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Началото на маршрута "Каньонът на водопадите" откъм кв. Средока на Смолян е така, както го е описал vladko с едно малко "НО"... Каньонът на водопадите не е на Еленска река, а на река Герзовица условно, тъй като водопадът Орфей, Сърцето и няколко други са на един десен (ако се идва от Смолян) приток на р. Герзовица.
След като при автобазата се отбива надясно от асфалтовия път за Мугла, се върви около 1 км. по черен път. Достига се до мост (нямам предвид стария сводест мост) и беседка, вдясно от моста. Мостът е на Еленска река, малко преди тя да се влее в Герзовица. Тук и пътят се разделя на две - надясно покрай Еленска река и наляво по моста. Каньонът на водопадите е наляво по моста. Минава се покрай изоставени рибарници и малка обитаема къщичка и първоначално пътят се движи вдясно покрай р. Герзовица. Постепенно пътят се отделя малко вдясно от реката и се качва над нея на двайсетина метра. В един момент пътят става пътека и на няколко пъти пресича реката по мостчета.





С червена линия съм очертал схематично (пресичанията на реката от пътеката не са отразени) маршрута, след като черният път става пътека. Маркирал съм най-високият водопад Орфей и трите панорамни площадки. Координатите на водопад Орфей са: 41°35'10.0093''N
24°37'55.1251''E
А тук може да видите и самият район на каньона в Wikimapia: http://www.wikimapia.org/#lat=41.5858248&lon=24.6416566&z=16&l=0&m=s&v=9


Ако може да се вярва на тази карта http://www.bgizlet.com/images/stories/testing/Orfei-vrah.jpg, то пътеката за хижа Перелик, която се отделя от маршрута "Каньонът на водопадите" върви горе долу по течението на р. Герзовица. Е, не точно в дерето, но вдясно от него. Пак казвам, ако може да се вярва на картата, която е доста едромащабна и не е точна.

Картите, които са на табла и се намират по самия маршрут изобщо няма да ги коментирам, защото са правени с теслата...
Пет Май 18, 2012 3:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
acionix



Регистриран на: 25 Юни 2012
Мнения: 1

Мнение Отговорете с цитат
Събота бяхме на Каньона. Счупеното мостче е въстановено и безпроблемно се минава по цялата пътека.
Пон Юни 25, 2012 6:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bradley



Регистриран на: 22 Апр 2012
Мнения: 54

Мнение Отговорете с цитат
Малко да се посмеете Smile

http://www.youtube.com/watch?v=IfsGyfB1y6w

м/у др. в канала ми има още няколко клипа от разни популярни маршрути - нищо особено разбира се...
Съб Авг 11, 2012 12:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov