ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Избор на зимни трисезонни обувки.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, ... 30, 31, 32  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Избор на зимни трисезонни обувки.
Автор Съобщение
дешева



Регистриран на: 04 Авг 2012
Мнения: 120
Местожителство: italy

Мнение Отговорете с цитат
Аз взех обувки на SKARPA, но май не ги "олучих". Три пъти ги обух на различни места, и три пъти бях с мокри крака.Първия път предположих,че е влязъл сняг от горе (въпреки,че бях с гети),но следващите пъти,същата работа.Накиснах ги в леген с вода,нищо, не пропускат. Момчето в магазина ми обясни,че когато се върви по ледниците,снега се задържа по обувката и вътре в самата нея, се образува нещо като вакуум от крака. След това попрочетох малко инфо, та моето мнение,езика от пред да е от кожа а не от мрежичката,която напоследък я слагат за олекотяване на обувката.
Това е от мен,чао!


Последната промяна е направена от дешева на Съб Авг 25, 2012 10:51 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Сря Авг 22, 2012 9:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
Аз съм с такива
http://www.asolo.com/eng/prod_det.php?area=1&catid=3&itemid=12

И съм супер доволна!

В Adventure sport бяха 389лв, сега даже са под 300, но има само един чифт, малък номер.

Един приятел има тази Alpina - не препоръчвам, тя е без мембрана, с thinsulate - за мокър сняг не е най-доброто решение.
А Бореала много ми хареса на пръв поглед още като си търсех миналата есен обувки, но.. няма като за мен.
Пък като порасна ще си купя La Sportiva Laughing
Сря Авг 22, 2012 12:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Emil



Регистриран на: 27 Мар 2012
Мнения: 1073
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Интересна гледна точка да избереш без гумен борд. Не се бях замислял много, даже тези с повече гуми ми вдъхват по-голяма сигурност. Very Happy
Аз понеже имам проблем с високите обувки и много не ходя зимата. Всичко високо ми притиска ахилесовите сухожилия и започват да ми парят и болят след повече от час-два ходене. Зимните ми обувки стоят и събират прах а са с всичко, което се сетиш, че ти трябва за нашите планини.
Не съм измислил още какво да направя по въпроса та да хукна и зимата насам натам, освен по ски само.
Сря Авг 22, 2012 8:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Yassen



Регистриран на: 03 Дек 2006
Мнения: 42
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Привет!

Като цяло на пазара има по-добри обувки от линкнатите от теб модели. Виж какво има в екипировка.ком и вносителя на AKU, тоест red rock. От тези три модела само Ла спортивата става, но цената е висока според мен.

Няколко базови неща:

1. Снегът реже/драска кожата. Затова зимните обувки задължително имат гумен борд. Камъните нямат нищо общо. Котките обаче имат Wink
2. Зимните обувки имат твърда подметка. Височинният клас подметки на Вибрам имат метална пластина в себе си именно за да не се огъват. Подметки, които се гънат, не стават:
а) за набиване на стъпки във фирнован сняг;
б) за котки. Котките не се държат никак културно на меки подметки (доколкото помня и снегоходка на мека подметка беше мъка).
3. Зимните обувки по правило са с подметки, които имат нарез за котки.

Гледай кожата да е поне 3мм (най-добре первангер). Обувката да е висока до над глезена. Колкото по-малко шефове, толкова по добре. Качествена мембрана, за да ти е колкото може по-малко влажен крака.

Още нещо. Рано е за зимни обувки, ако няма да ходиш нейде на високо извън БГ тия дни. Наесен вероятно тук и там ще има нов внос и затова повече избор.

Ей такива работи Smile
Успех!
Сря Авг 22, 2012 8:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
satzata



Регистриран на: 29 Окт 2009
Мнения: 256
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Като цяло не бързам много - първо чепикът ще се тества на зимно у нас. То и по магазините почти всичко зимно е изчерпано. За гумения борд съм на 100 про, че е необходим. Също и за улеите за котараци пълен автомат. Само с изолацията не съм много наясно каква е играта - дали не спарва на богато... А за Аку-то - принципно в Редрок все нямат номера, не знам по каква причина. А някакви двойни пластмаси?
Сря Авг 22, 2012 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor



Регистриран на: 03 Юни 2009
Мнения: 1161

Мнение Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:
То е ясно че зимата във високата планина твърдата подметка е задължителна, но прекалено твърдата е за мазохисти.
Булнеса се сгъват съвсем леко(някой и друг милиметър). Толкова колкото да не ми скапят крака. Имат си улеи за автоматични котки.
Не знаех че снега реже кожата ,но и не забелязвам някакви следи върху тях.
Докато се изтрият ще им дойде време за смяна, така че това не е за мен добър аргумент.Smile
Засега съм наложил мораториум върху зимната гума пък след време може и да го отменя, но само ако някой успее да ме убеди.
Кондензът е прекалено гаден зимата за да го пренебрегна.


Няма да те убеждавам - напротив аз съм със същите Smile Ползвам ги всяка събота и неделя 4 зимни сезона. Като зимният ми сезон почва за някой планини през октомври и свършва през юни. /Миналата година ходих края на октомври Заврачица - Белмекен и имаше защо да съм с Булнеса/. За 4 зими нямам следи по кожата /вярно е, че за цялото време котки съм слагал не повече от 10 пъти, а те са най-рискови за кожената обувка, а и за гетите Smile/
Налагало се е да ходя 15 км. по асфалт - без проблем. За биене на стъпки са идеални - твърдо бомбе и голяма тежест. Котките с автомати се държат перфектно - никога не съм имал откачане. Снегоходките също се държат перфектно.
Трябва да се има предвид, че това не са зимни обувки - нашите продавачи ги класифицират като такива. Не са достатъчно топли за сериозна зима. Не че ние постоянно имаме сериозни зими, но принудителен бивак на -20 -30 може да е много голямо изпитание. Докато се ходи - няма проблем, но пробвай да постоиш 1 час на едно място при сериозен студ и ще разбереш за какво става въпрос.
Това го казвам само като скоба - аз съм много доволен, вършат ми идеална работа и пак такива ще си взема /живот и здраве/ Smile
Чет Авг 23, 2012 9:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Yassen



Регистриран на: 03 Дек 2006
Мнения: 42
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
satzata написа:
Като цяло не бързам много - първо чепикът ще се тества на зимно у нас. То и по магазините почти всичко зимно е изчерпано. За гумения борд съм на 100 про, че е необходим. Също и за улеите за котараци пълен автомат. Само с изолацията не съм много наясно каква е играта - дали не спарва на богато... А за Аку-то - принципно в Редрок все нямат номера, не знам по каква причина. А някакви двойни пластмаси?



@ Satzata

Личното ми мнение за пластмаса е много негативно. След сериозен преход съм виждал едва ли не как хората изсипват вода от кофлаците си, която влага идва от конденз. Отделно пластмасата не топли добре по мнение на неколцина мои познати с таквиз обувки. Виж моделите на Millet в аутсайдер.бг, ако си склонен да пробваш по-синтетична обувка (какъв израз само... Smile ).



Друже, плюсовете на описаната от теб обувка общо взето са верни. Няколко години по неволя ходех с едно Криспи, което беше този клас обувка. Като цяло става за умерено ходене през зимата в БГ, но това не го прави зимна обувка.

Походи още една две зими и, предполагам, ще стане като при мен - ще спреш да наричаш този клас обувки зимни Smile Ако знаеш само как спорех и се обиждах чак на един по-опитен от мен планинар, който ми казваше, че криспито ми не е зимна обувка Very Happy.

Прочее, Тодор право ти дума, че булнеса не топли като за зима. Освен това при няколкодневен преход като снегът изчегърта с каквото там го мажеш ще започне да пропуска. Гуменият борд запарва, но не го слагат, защото партията е заповядала да се ползва гума в народните обущопроизводителници Wink

Имай и едно наум за вс. случай. На склон с фирнован сняг не се води по хора с твърди подметки. За малко да се убия на Йосифица така преди години. Там, където някой с височинни обувки ще мине без котки, ти ще трябва да слагаш твоите.


Бъдете здрави и двамата!
Чет Авг 23, 2012 11:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
Абе хора... как така да се гледа да не е прекалено твърда подметката?! Shocked
Нали за зимни обувки иде реч... нали все пак с котки се ходи... стъпки се бият... Да, само за сняг стават, обаче не е шега работа това!
Няма такова "прекалено твърда" - или става, или не... по-меките просто не са за сериозно зимно ходене.

С Асолото ми се е налагало да слизам от Гоце Делчев до Добринище.. е, ревеше ми се, обаче горе са незаменими! Моя е грешката, че не си носех други чепици в раницата. Зимната обувка си е зимна и е направена за такива условия. С идеята, че САМО в такива условия ще я носиш. Другото е компромис, който може и да ти изяде главата.

Колкото до Булнеса, за малко да си взема и аз такива. Извадих късмет с номера на Асолото, иначе нямах друг избор освен бореала, колкото и да ми се виждат ниски и да нямат борд... сега разбирам, че подметката не била съвсем твърда Rolling Eyes

а, сетих се още нещо - цяло парче кожа, без шевове, без текстил! След зимен бивак само моите не бяха станали на буци лед сутринта, за разлика от на другарчетата - пак с Асоло, но друг клас.
И да не си гледаме под носа, за нашите планини всякакви решения може да се намерят, но ако тръгнеш някъде на по-високо? Нови ли ще купуваш Rolling Eyes

За Аку - навзимаха си разни хора, за бюджетна обувка май са добро решение, но нещо не се разбират с по-широките ходила. Ясно, че зимната обувка стяга, но там май е прекалено Rolling Eyes
Чет Авг 23, 2012 12:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Todor



Регистриран на: 03 Юни 2009
Мнения: 1161

Мнение Отговорете с цитат
Твърди са, твърди са Булнесите! Той Ивайло е се е научил да се претъркулва, та затова му се е сторило, че са поддали Smile Те ако не бяха твърди как щяха да държат котките в улея? Вярно е голяма мъка по равно, но пак ви казвам, че съм минавал 15 км. по асфалт и и при правилно ходене - няма проблем. Най лошо се гази сняг по равно, щото не можеш да се претъркулваш, не се и сгъва.... - гадно е.
За мокренето е вярно - след няколкочаса ходене кожата се мокри отвън /първата година не беше така/, но или по някаква причина още е жива мембаната, или не знам защо, но краката ми винаги са сухи. Отделно в горещо, сухо време са ми избивали мокри петна - явно добре отвеждат влагата. И все пак - не са зимни обувки - нямат никакво отопление /Имам предвид изолация/. Старите алпийски обувки, които се носеха по Кавказ, въпреки, че не се водеха "зимни" си имаха слой гъбеста материя за отопление. Интересно, че на тях вибрама се завиваше с видички съм гьона, а си имаха и метална пластина. Казваха, че са "полутарки" - т.е. едно и половина заради тази изолация. А следващия клас бяха наистина зимни обувки, но те си бяха двойни. Не знам колко тежаха - не съм имал честта да ги видя отблизо Smile
Чет Авг 23, 2012 1:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
satzata



Регистриран на: 29 Окт 2009
Мнения: 256
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Че трябва да е твърда подметката е ясно, все пак за зимни чепици говорим. С изолацията не ми станаха много ясни нещата. А как стои въпросът със съвместимостта им с котките като марка - виждал съм на много места La Sportiva и Camp като реклама, дали има и някакви други подобни комбинации? Смисъл, дали трябва спрямо марката обувки да се търси и конкретна марка котки, подхождащи им?
Пет Авг 24, 2012 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc



Регистриран на: 25 Яну 2011
Мнения: 649

Мнение Отговорете с цитат
satzata написа:
..виждал съм на много места La Sportiva и Camp ..

Понеже не разбрах какво точно си видял, искам да уточня, че няма котки La Sportiva и обувки CAMP.Аааа, или може би, че обувките La Sportiva се ползват с котките CAMP?
Не, без значение са марките на котките и обувките.Моделът, който си посочил от НАМАСТЕ (на Ласпортивата) е доста стар, а предвид, че е стоял доста време в магазина-бягай от него.Иначе Ласпортива си е Ласпортива- best of the best.Аз лично от другите два модела, които си линкнал, не бих си купил нито единия като стопроцентова зимна обувка(с малко компромиси Бореала, другата въобще не я коментирам), ама т'ва си е мое мнение и никой не ангажирам с него. Относно изолацията, имам зимни обувки с изолация 6мм и такива от същата марка с изолация 9мм.Определено при целодневен студ си има разлика Wink .Иначе описанието за перфектните зимни обувки са ти дадени най-правилно от Ясен и Гамина.Само не знам в нашата мила родина, къде ще намериш нещо, което покрива изискванията.По наш'те магазини обикновено "другата седмица чакат внос". Smile
Всъщност, всичко се определя от това "колко ти е зимна зимата"...ако ме разбираш.
Съб Авг 25, 2012 5:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Joro



Регистриран на: 18 Мар 2010
Мнения: 75
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
В началото на миналата година си купих "Reichle 80-degree SL GTX". Няколко пъти по сняг и снежни склонове, с котки- без проблеми. Имах опасения, че по твърд терен няма да е перфектната обувка, поне за мен, и сега това се потвърди- преди няма и месец в АЛПИ-те. По ледниците добре, но по камънака, особено при спускане- изобщо не се чувствах комфортно с тях. Отделно, че и надхвърлят 2 кг. Като ще е зимна, да е за зима, по възможност без смесен терен- само сняг /лед/. И за това съм съгласен с някои оформени изводи- КОЛКО/ДО КОЛКО да е зимна?!
?!
Чет Авг 30, 2012 12:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yassen



Регистриран на: 03 Дек 2006
Мнения: 42
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Joro написа:
В началото на миналата година си купих "Reichle 80-degree SL GTX". Няколко пъти по сняг и снежни склонове, с котки- без проблеми. Имах опасения, че по твърд терен няма да е перфектната обувка, поне за мен, и сега това се потвърди- преди няма и месец в АЛПИ-те. По ледниците добре, но по камънака, особено при спускане- изобщо не се чувствах комфортно с тях. Отделно, че и надхвърлят 2 кг. Като ще е зимна, да е за зима, по възможност без смесен терен- само сняг /лед/. И за това съм съгласен с някои оформени изводи- КОЛКО/ДО КОЛКО да е зимна?!
?!


Просто е. Със зимна обувка няма да се пребиеш на безснежен терен. С незимна обувка ще се пребиеш на сняг.
Чет Авг 30, 2012 4:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
satzata



Регистриран на: 29 Окт 2009
Мнения: 256
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
А какво ще кажете за нещо от тоя сорт - http://www.alpibg.com/products.php?1454&osCsid=a05851870c0bd3c49ef3cb76ede19591 ?
Че може да излезнат на по-тънка цена.
Чет Авг 30, 2012 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor



Регистриран на: 03 Юни 2009
Мнения: 1161

Мнение Отговорете с цитат
Yassen написа:
Joro написа:
В началото на миналата година си купих "Reichle 80-degree SL GTX". Няколко пъти по сняг и снежни склонове, с котки- без проблеми. Имах опасения, че по твърд терен няма да е перфектната обувка, поне за мен, и сега това се потвърди- преди няма и месец в АЛПИ-те. По ледниците добре, но по камънака, особено при спускане- изобщо не се чувствах комфортно с тях. Отделно, че и надхвърлят 2 кг. Като ще е зимна, да е за зима, по възможност без смесен терен- само сняг /лед/. И за това съм съгласен с някои оформени изводи- КОЛКО/ДО КОЛКО да е зимна?!
?!


Просто е. Със зимна обувка няма да се пребиеш на безснежен терен. С незимна обувка ще се пребиеш на сняг.


Не съм съвсем съгласен - сняг по някой планини има не само през зимата и никой не се пребива с "незимна" алпийска обувка. Но е сигурно, че с "незимна" дори алпийска обувка можеш да останеш без пръсти при продължителен престой във висока зимна планина.
Сря Сеп 05, 2012 10:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, ... 30, 31, 32  Следваща
Страница 2 от 32

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov