ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Септември
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Септември
Автор Съобщение
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Мечкиното гробе-Кукувица Отговорете с цитат
Цитат:
Ако се идва по „транзитната” червена маркировка (тази която не минава през х. Изгрев) пътят за Широка лъка се вижда много лесно, защото той се явява естествено продължение, на пътя по който се ходи до Мечо гробе.


Иво, тук си хем много прав, хем не си Smile . Точно така е, ако идваш от Юсуфово гробе(транзитния път Глухи камъни-Пампорово), отклонението вдясно се вижда ясно и прекрасно, но.... не се забелязва Smile . Причината е до болка позната - неправилна маркировка, ако въобще я има. Червената е плътна, ясно видима, маскира всяка друга, която не е от нейния калибър и още преди разклона има няколко грамадни стрелки с посока леко вляво за Пампорово. Съответно вероятноста да се хване естественото дясно продължение за Кукувица и Широка лъка, без поне две-три ярки и големи стрелки, е много малка, а за идващите от Изгрев си е направо никаква и тук си прав отново. Така наречената екопътека Широка лъка-Кукувица-Мечо гробе е маркирана откъм ШЛ и по традиция, на "маркировачите" хич даже не им е минало през ума, че някой може да иска да мине и наобратно, а пък те пътя си го знаят от малки Very Happy Very Happy Very Happy, в допълнение за да е спазена "традицията" маркировката е и рехава. Не го описах тоя "пряк" път, защото ми се видя сложно за обяснение откъм Изгрев, а сега като си помисля проблем не е било - хващаш зад заслона през поляната и после по пътя косо вляво ама.... то с един акъл за къде по-напред Very Happy . Пък и този път съкращава има-няма цели 15-20мин максимум Very Happy .
Ще си позволя и един въпрос към теб - прави много приятно впечатление как работиш с топографска карта, та иска ми се да попитам, нямаш ли нещо като професионални навици в тая насока? Smile

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Сря Авг 29, 2012 6:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Казваш че червената маркировка е плътна и ясно видима… Какви ядове брахме точно „плътността” и „видимостта” на „транзитната” маркировка и то точно на място, където тя трябва да е и плътна и видима – на поляна. Mad Mad Mad
За да стане ясна картинката, ще започна по-отдалече. Отседнахме ние в х. Изгрев, след като бяхме дошли по класическия маршрут х. Персенк – Мезаргидик – Глухите камъни –х. Изгрев. Следващият ден го отделихме за разходка до Мечо гробе, но без да минаваме по един и същи маршрут два пъти. За целта от хижата трябваше да изцепим на югозапад и минавайки през едни обширни поляни да се качим на „транзитната” маркировка някъде на голямата, билна, триъгълна поляна между точки 1 и 2А. Аз преди това в Гугъл Земя бях видял, че през обширните поляни западно от хижата има някакъв път, който не стига баш билото, но нейсе. Викам си „Ще се оправяме на място.” Laughing Връщането от Мечо гробе към хижата е ясно – по маркираната пътека над махала Асенец.



Речено сторено… Лилавите точки на картата отразяват нашия преход до голямата, билна, триъгълна поляна. Първоначално вървяхме по път през двете големи поляни, намиращи се западно от хижата. На картата го нямам, защото е по-нов от нея. Да, ама после този път зави наляво слезе в дерето, заобиколи го и тръгна да се връща назад. Вече се движехме по път, който го има на картата. Като видях, че се връщаме обратно назад, си избрах теренна форма, която мога да следвам (ребро) и тръгнахме нагоре към билото. Първоначално излязохме на пътя, отиващ към върха с кота и височина 1918,1 м. По него отидохме към голямата, триъгълна поляна и започнах да търся другия път (отиващ към точка 2Б), на който си мислех, че трябва да бъде и „транзитната” маркировка за Мечо гробе. Пътят си е там (черен пунктир с две бели петна с лилави точки в тях), ама влизайки от поляната в гората е станал на сечище и го няма. Брех, ами сега… Върнахме се на поляната и тръгнахме по пътя към кота с височина 1918,1 м. И той изоставен… Тогава се върнахме на поляната и по черния пунктир, който си прилича на използван път отидохме до другия й край (точка 1). Там видяхме маркировката – не една, а цели две табели, ама не табели за посока, а само правоъгълни ламарини с цветовете на маркировката. Маркировката е сложена на две дървета отляво и отдясно на пътя, малко преди той да влезе в голямата поляна.
Ето изглед към началото на голямата, билна, триъгълна поляна между точки 1 и 2А, ако се идва от Глухите камъни.


В началото на поляната няма маркировка (табела с посока) накъде да се върви и е естествено човек да си върви по пътя направо (черен пунктир на снимката), още повече че той изглежда най-отъпкан. Този път извежда… нали разбрахме къде – към кота с височина 1918,1 м. Laughing Laughing Laughing
Сега не съм съвсем сигурен кой от двата червени пътя на снимката е правилният. Те може и да се събират по-надолу. След като се стъпи на поляната, трябва да се тръгне леко надясно, но не под прав ъгъл, защото има и такъв път, който тръгва директно стръмно надолу. Пътят е в западната/долната/дясната част на поляната, ако се идва от Глухите камъни, като върви на около 50 м. от гората в долния край на поляната. Междувременно надолу се отделят няколко други пътища, които сигурно са правени за дърводобив. Изминавайки над половината от дължината на поляната, аз видях отново маркировка вляво на една голяма ела, почти закрита от клоните й. Оттам насетне мисля че пътят не може да бъде объркан. Излиза се от поляната в гората и се слиза надолу, където вече има маркировка. На тази поляна и в лутанията си около нея загубихме половин-един час. Mad



Поглед отгоре в Гугъл Земя към голямата, триъгълна поляна между точки 1 и 2А

Вижда се как червената маркировка на поляната я няма, с изключение на онази почти скрита в клоните на елата табела.
Може би нямаше да имам тези главоболия, ако бях огледал предварително поляната в Гугъл Земя. Ама нали червената маркировка е „магистрала”… Пък и мога ли да запомня особеностите на един десетдневен преход, къде по маркирани, къде по немаркирани участъци.

Сега отговарям за топографските карти. Не, нямам професионални топографски навици. Запали ме един приятел, тренирал навремето ориентиране и разни бойно-приложни дисциплини, част от които също е ориентирането.
Недостатъкът на картите, с които разполагам (руски, военни с мащаб 1:50000) е, че са старички и състоянието на местността е в периода 1979 г. – 1983 г. Оттогава много от пътеките и пътищата са изоставени, обрасли или изчезнали, а съответно новите горски пътища ги няма на картата и това важи в много голяма степен за бившите Гранична зона и Гранична ивица (зад съоръжението/кльона), т.е. териториите отстоящи съответно на 3-15 км. и на 100 м. – 3 км. от линията на държавната граница. Говоря конкретно за българо-гръцката граница в Родопите. Та моят приятел казва, че с топографска карта няма да се загубиш (ако можеш да я четеш и да се ориентираш разбира се), ако се придържаш към релефа, защото единствено той като цяло остава непроменен от човешката дейност.
Добре, че този мой приятел не беше с нас на триъгълната поляна, че въобще нямаше да търси маркировка, а директно да отцепи през гъсталака по компас. Laughing Laughing Laughing
Аз засега нямам толкова добри познания и умения, а и не съм чак такъв екстремист.
Чет Авг 30, 2012 10:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
petko5



Регистриран на: 07 Юли 2010
Мнения: 44
Местожителство: София-Белоградчик-Стара Загора

Мнение Отговорете с цитат
ivailo.hr написа:

Сега не съм съвсем сигурен кой от двата червени пътя на снимката е правилният. ..........На тази поляна и в лутанията си около нея загубихме половин-един час. Mad ...........


Правилния път е първата червена линия от ляво на дясно на кадъра.... Very Happy


Голямо лутане беше ...... Laughing
Чет Авг 30, 2012 9:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gundu



Регистриран на: 18 Фев 2012
Мнения: 181
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Казваш че червената маркировка е плътна и ясно видима… Какви ядове брахме точно „плътността” и „видимостта” на „транзитната” маркировка и то точно на място, където тя трябва да е и плътна и видима – на поляна.


Ееееее..... то лутането по родопските поляни си е нещо като традиция Very Happy Very Happy Very Happy . По принцип на тях маркировката почти винаги е никаква, пък и според маркировачите сигурно не е необходима Very Happy Very Happy Very Happy , те пътя си го знаят де Very Happy .

Цитат:
Та моят приятел казва, че с топографска карта няма да се загубиш (ако можеш да я четеш и да се ориентираш разбира се)


Прав е приятелят ти, много е прав. Сигурно е добавил и че ако знаеш вярната посока, пътя не можеш да го объркаш, само неговата дължина може малко да се промениVery Happy Very Happy Very Happy . А твоте познания и опит с картите не са чак толкова малки, колкото се опитваш да ги изкараш Very Happy и благодаря за отговора. Аз със сигурност ще имам някои въпроси, но май ще е по-добре на лично съобщение да питам, ако не възразяваш разбира се.
И.... правилно - средния път е точния за Студенец Very Happy .

_________________
ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Пет Авг 31, 2012 10:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
...................................
Аз със сигурност ще имам някои въпроси, но май ще е по-добре на лично съобщение да питам, ако не възразяваш разбира се.
...................................[/quote]

Питай, не възразявам! С радост ще ти отговоря, стига да е по силите ми. Smile
Пет Авг 31, 2012 10:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov