ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Неточности и пропуски в картите.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
Неточности и пропуски в картите.
Автор Съобщение
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1350
Местожителство: София

Мнение Относно маркировката Чаирски езера - с. Мугла Отговорете с цитат
Ще се постарая да опиша един маршрут, чрез който се спестява стръмното спускане към с. Мугла, ако се идва от Чаирските езера. Това е участъкът между точки 4 и 1 на картата.

Снимката е правена малко преди голямата поляна (позиция 3 на картата), на която е разклонът за несъществуващото вече село Чамла. Червената маркировка (Е-осем) и синята (Доспат-Гела) продължават направо, изкачват се през гората, минават вдясно от една кошара и достигат билото. Оттам следва досадния (лично според мен) участък, за който става въпрос тук. За да се заобиколи този участък е необходимо да се изоставят двете маркировки и да се тръгне наляво както е показано с червен пунктир.
След около 500-600 м. се достига до мястото, където пътят за Чамла се отбива наляво от тревата и тръгва леко нагоре, като оттам става каменист. Това е позиция 2А на картата.


На преден план долу се вижда камък с маркировка на Рудопия (червен триъгълник).
Изглед от стълба от който пътят за Чамла става каменист (позиция 2А на картата) към началото на пътя в гората към билото.

След качване на билото (позиция 2 на картата) се достига до разклон. Косо вдясно по билото върви един път, а пътят за Мугла минава под далекопровод за високо напрежение, завива леко надясно и започва да се спуска надолу, като в началото далекопроводът остава отдясно. На билото на пътя има и маркировка на Рудопия (червен триъгълник). Надолу по пътя няма разклони и той слиза в Мугла. Участъкът в който на спускане от позиция 2 червената линия не е прекъсната, е маркиран с червена маркировка и табели на БТС.Ако се върви от Мугла към Чаирските езера трябва да се върви само по черния път, по който първоначално се движат и двете маркировки – червената (Е-осем) и синята (Гела-Доспат). Синята се отделя наляво от пътя още в края на Мугла, а след около километър на един остър десен завой и червената тръгва наляво от пътя. Следвайки черния път се достига билото описано по-горе. Освен, че не е стръмен, този маршрут има предимство пред официалния, че по него има много гледки към Мурсалица и към перелишкото било.
Ето няколко снимки, как изглежда пътя вече на билото, ако се идва от Мугла.


А така изглежда пътя след спускане от билото.

След като на поляната се завие наляво, както е показано на снимката се върви около 500-600 м. по широка поляна и се излиза перпендикулярно на трасето на червената и на синята маркировка, идващи напряко през билото от Мугла. Може и просто да се следват стълбовете, които също отиват към Чаирите.

У мен остава въпросът, защо един добър маршрут е изоставен, след като някога е бил изцяло маркиран. На който не му се слиза или качва като катър по официалния маршрут, може да пробва този.
Сря Авг 29, 2012 1:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
didoРегистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5660

Мнение Отговорете с цитат
Добро описание, Иво.

Дали този вариант спестява нещо?
Гледайки картата - максималното изкачване е едно и също при двата варианта (до 1650 м н.в.), но втория е по-дълъг с километър и нещо.
Единственото му предимство изглежда да е по-полегатото изкачване и слизане на тези 100 метра през седловината Балчукур-Кидика.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy

Последната промяна е направена от dido на Сря Авг 29, 2012 7:51 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 29, 2012 2:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1350
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ами този вариант не спестява нищо, но е по-приятен и за ходене и за снимане. Стори ни се като разходка в парка, дори и с тежките раници. Very Happy
За снимане става само в участъка от Мугла към билото. Надолу към пътя за Чамла е обрасло. По официалния маршрут снимки могат да се направят само от билото.
Сря Авг 29, 2012 2:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
EmilРегистриран на: 27 Мар 2012
Мнения: 1073
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Ами аз си го харесвам този маршрут веднага вляво от изхода на Мугла. Малко е по-баирест, вярно е, въпрос на вкус предполагам. Very Happy
Аз навсякъде където срещна уастък от маршрут, който движи по път му казвам образно "родопски маршрут"
Сигурно е защото не обичам да вървя по пътища. Very Happy Very Happy
Сря Авг 29, 2012 6:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1350
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ако някой е решил да ходи от с. Лилково през Тъмраш към с. Чурен и х. Върховръх да има предвид, че в туристическите карти (червената на Домино и зелената на Картография) на Западните Родопи има даден един несъществуващ път. Става въпрос за отсечката между т. 2 и Тъмраш. Подведох се от картата на Домино, защото на нея там има отбелязан път (или основна пътека според условните знаци на същата карта), който е отбелязан по същия начин, по който и билният път, минаващ покрай в. Вълчи връх и в. Пангарлийца (а него си го има в действителност). На топографската карта през проблемния участък минава пътека, която дори не слиза долу до Тъмраш. Мислех си, че пътеката от топографската карта е станала дърварски път...
Решихме от Лилково да се качим на билото в т. 1 и оттам да ходим по билото до т.2 с цел по-голяма вероятност за панорамни снимки във всички посоки от билото. По черния път към т.1 с учудване забелязах стара туристическа червена маркировка, както и една табела за Чурен. Стигнахме до т. 1 и забелязахме, че червената маркировка тръгва надясно към Вълчи връх. Старият път (който го имам на топографската карта) минава западно от върха, а маркировката върви по нов път източно от върха. По-късно разбрахме, че на голямата поляна под стария път (червения правоъгълник) има ловно чакало (вишка) и там се стреля, когато има лов в ЛС „Тъмраш”. За да се намали вероятността от инциденти с туристи, е направен другия път, по който е сложена и туристическата маркировка. В крайна сметка по който и от двата пътя да се тръгне няма значение, защото те се съединяват. Ако се идва от Вълчи връх, при достигане на т. 2 отляво на пътя има поляна с приблизителни размери 50м. на 50м., а отдясно има останки от постройка с каменни зидове, както и видимост към Лилково.
Стигнахме до т. 2, но път към Тъмраш не открихме. Е, в интерес на истината има път точно на трасето на пътеката на топографската карта, който след 150-200 м.се разклонява и всичките му разклонения свършват в нищото след още толкова. Решихме да се върнем до т. 1 и оттам да пробваме към т. 3. Върнахме се по стария път (западно от Вълчи връх) и тогава видяхме голямата поляна с вишката на ловците. През главата ми мина мисълта, че тези ловци с нещо трябва да ги карат до там и от поляната може да има път към Тъмраш, но не слязохме да проверим. На картата на Домино този път е отбелязан, но след като я бях видял малко преди това, че дава фира с пътя от т. 2 до Тъмраш, вече не й вярвах. Такъв път наистина има и той се вижда Гугъл Земя. Отбелязал съм го с лилави точки.
Но да се върнем пак назад в нашето „приключение”, след като сме се върнали отново в т. 1. Отново с изненада установих, че в началото и пътя от т. 1 към т. 3 има червена маркировка и табела за Тъмраш и Чурен. В началото се върви по черен път малко над километър. После пътят завива наляво и свършва в сечище. Там трябва да се продължи направо (надолу) по останките от път, който вече е стръмен. След 500-600 м. се слиза в Ходжово дере на път, който идва от несъществуващата вече х. Модър и отива към Тъмраш. Пътеката слиза до една къщичка. После се тръгва надясно (на север) по пътя и след 2 км. се стига до Тъмраш. Оттам стигнахме до Чурен по един много обиколен път, който си бях харесал преди това и бях видял в Гугъл Земя, че го има. Оказа се, че е маркиран с жълта туристическа маркировка. Вероятно има по-пряк път за Чурен, но не ми се рискуваше, защото времето беше напреднало. Имам предвид пътя, който минава през кота 1368,2 м., движи се на запад по посока на в. Кадиева варница и 600-700 м. преди него завива надясно, преваля билото и излиза на маркирания път.

Прилагам топографска карта, зелената на Картография и червената на Домино (в тази последователност), за да може всеки който има желание да си направи изводите за себе си за приликите и разликите между трите карти, както и за това коя е най-точна.


Сря Сеп 05, 2012 5:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ZbelsrudРегистриран на: 12 Яну 2008
Мнения: 9

Мнение Отговорете с цитат
То там голям лабиринт.Имаше и май стара маркировка за х.Модър.Друга версия


Сря Сеп 05, 2012 9:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didoРегистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 5660

Мнение Отговорете с цитат
В BGMountains сме дали пътя, който излиза от Манафското гробище над Тъмраш докъм в. Модър, на север от него (виолетовите точки). Пролетта ходихме до Тъмраш от Чурен - забележително място с много история!

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Чет Сеп 06, 2012 6:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1350
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
В BGMountains сме дали пътя, който излиза от Манафското гробище над Тъмраш докъм в. Модър, на север от него (виолетовите точки). Пролетта ходихме до Тъмраш от Чурен - забележително място с много история!


Сигурно става въпрос за GPS трак. Аз още не съм въоръжен с това чудо на техниката и я карам по стария начин - с компас и карта.
Вече се замислям, дали да не си купя и аз такава урудка. Тогава няма да губя сума ти време да чертая по картите, за да обяснявам, откъде съм минал... Laughing Пък и много хора не разбират от карти, а предпочитат да си следят GPS-а.
Ще имам цяла зима на разположение да обмислям избора си на устройство.
Пон Сеп 10, 2012 4:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1350
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
ZCEZBPM написа:

Почти никой не разбира от карти.
........................................................


Е, чак пък никой... Има си хора, които разбират. Аз познавам един такъв. В сравнение с него аз съм още аматьор. Не местността се ориентирам кое къде е, но все още ми куцат някои неща. В момента на непозната и немаркирана местност съм на етап да търся лесното - пътища. Laughing
Майсторлъкът е да си набележиш точка, до която трябва да стигнеш (през гора без пътища или пътеки), преваляйки да речем един баир от няколко километра (без възможност да се огледаш отгоре, защото е обрасло) и да стигнеш до целта с отклонение не по-голямо от стотина метра. И тук има лесен и труден начин. Лесният е да следваш характерни форми на релефа, като държиш сметка за разстоянието, което си изминал и така да излезеш при набелязаната точка. Трудният е, когато нямаш наоколо ясно изразени форми на релефа, а гората е гъста. Виждал съм веднъж как се действа при такива обстоятелства. Определяш си азимута за движение и си набелязваш видим ориентир (дърво, храст, скала и т.н.). Стигаш до него, пак мериш с компаса и си набелязваш следващ видим ориентир и т.н., като през цялото време трябва да държиш сметка за разстоянието, което си изминал. Тази хватка я видях преди две години по време на едно аварийно и скоростно слизане на мръкване от гранична пирамида 150 (в. Попското) над Горни Юруци. Първоначално хванахме нов горски път, но той си вървеше хоризонтално и не ни вършеше работа на слизане. Целта ни беше да стигнем до застава „Йордан Георгиев”, а от нея има път до селото. То не бяха дерета, то не бяха папрати по 1,50 м., то не беше слизане по г*з, но в крайна сметка по здрач излязохме точно над заставата.
Вто Сеп 11, 2012 4:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
igurbevРегистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2385
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Това с ориентирите, да речем, ясно, но как държиш сметка за изминатото разстояние?
Вто Сеп 11, 2012 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1350
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
igurbev написа:
Това с ориентирите, да речем, ясно, но как държиш сметка за изминатото разстояние?


Едно време е имало крачкомери. Механично устройство, което работи на принципа на натиск (щракване), посредством който се върти брояч. Щрака се на определен брой крачки (да речем 10). Така се държи приблизителна сметка за изминатото разстояние. Другият начин е "крачкомерът" да е в главата на ходещия, но за това си трябва тренинг.
Аз например понякога се заблуждавам за изминатото разстояние, защото нямам навика да си броя крачките, а разчитам да се ориентирам на местността. Понякога това ми изиграва лоша шега, особено ако вървя по път, около който няма добра видимост и ясно изразени релефни форми. Ако се разсея в разговор и престана да следя поне завоите на пътя, в един момент губя представа къде съм и това може да ми струва тръгване в погрешна посока. Какво имам предвид? На топографските карти, които използвам новите (правените след 1983 г.) горски пътища ги няма. Та вървя си аз по път, около мен гора и леко хълмист еднообразен релеф. Говоря си нещо с компанията и в един момент губя представа къде съм, т.е. колко път съм изминал от последния ми сигурен ориентир. Виждам разклон на пътя, по който се движа, обаче не съм сигурен, дали това е разклонът, който имам на картата и ми трябва или „моят” разклон е следващият или последващият. С GPS в такава ситуация не може да се закъса, ако се работи с читава карта разбира се, щото на такава с мащаб 1:100000 аз вяра й нямам…
В заключение искам да кажа, че и когато е нямало GPS, добре обучени и тренирани хора са се оправяли на непозната местност денем, а даже и нощем. Very Happy
Вто Сеп 11, 2012 8:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
igurbevРегистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2385
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Използването на крачкомер и изобщо тази техника на броене на крачките ми се струва твърде субективна. Вероятно би дала някакъв относително верен резултат при равен път, но в пресечен терен, каменни сипеи, необходимост от заобикаляне на чести препятствия, сняг, в който се затъва, слаба видимост или подобни е по-скоро неизползваема. А това, че
ivailo.hr написа:
когато е нямало GPS, добре обучени и тренирани хора са се оправяли на непозната местност денем, а даже и нощем.
съвсем не означава, че много други, не по-малко тренирани и обучени хора, не са Smile
Вто Сеп 11, 2012 10:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivailo.hrРегистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1350
Местожителство: София

Мнение Кой е връх Малък Персенк? Отговорете с цитат
Ето какво пише за Персенкския рид в Туристически пътеводнител: http://guidebook.travelguide-bg.com/peaks.php?hill_id=94
Цитат:
„Северният рид, който мнозина наричат Персенците (Карабаир), е красавецът на планината в тази част. По него са наредени като огърлица съперничещите си по красота върхове Персенк, Безименния, Елдерман (1979 м), Комините (1856 м), Гидика, Гургутевица (1811 м) и Цирикова църква (1740 м).“


Защо обаче на съветските топографски карти два съседни върха от Персенкския дял носят това име?Ако горното описание е вярно, то отбелязаният като Малък Персенк (2020,8 м.), би трябвало да е Безименния. Същевременно се вижда, че Елдерман (1979 м.) е даден без име на картата.


Ето как изглежда Малък Персенк от север. Снимката е правена от х. Персенк.

В Родопите има доста примери за различни върхове, носещи еднакви имена, но досега освен Малък Персенк не съм виждал други два върха с еднакви имена да са толкова близо (800 м.) един до друг. Възможно ли е топографите сами да са решили да сложат едно и също име на два толкова близки върха? Обикновено те измерват релефа и нанасят всички други необходими данни на картата (растителност, води, пътища, сгради и т.н.). Доколкото съм чувал наименованията на местностите, вкл. и върховете се взимат от местните хора.

Коректно ли е да има два съседни върха с такова име и кой всъщност е връх Малък Персенк? Вероятно е по-високият от двата, но все пак…?!


Последната промяна е направена от ivailo.hr на Пон Май 13, 2013 4:04 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Фев 11, 2013 4:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TodorРегистриран на: 03 Юни 2009
Мнения: 1161

Мнение Отговорете с цитат
Ивайло, има по нашия край. Точно на тези карти виж връх Фенера близо до Милеви скали. Сега нямам време да го търся, но там също са 2 Фенера много близо един до друг Smile
Пон Фев 11, 2013 5:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pecaРегистриран на: 17 Яну 2012
Мнения: 1038
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Специално за този район съм чувал от много стари планинари да наричат всички безименни върхове около голям и малък Персенк - Персените споменават ги като група.

_________________
"АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Пон Фев 11, 2013 8:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 2 от 6

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov