ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Дузина панорами и малко снимки от пролетен Пирин

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Дузина панорами и малко снимки от пролетен Пирин
Автор Съобщение
BateBorko



Регистриран на: 01 Авг 2008
Мнения: 318
Местожителство: Враца

Мнение Дузина панорами и малко снимки от пролетен Пирин Отговорете с цитат
Ровейки из старите архиви, попаднах на снимки от поход в Пирин, който организирах и реализирах през юни 2005 год. Стори ми се, че някои от панорамите, които направих със снимков материал от тази разходка, могат да бъдат направени малко по-добре със софтуера, който от година ползвам за целта – Adobe CS3. Това се оказа вярно само частично, повечето от панорамите просто не станаха по-добри от новата обработка. Недоброто качество на част от снимките, особено тези, направени през първите два-три дни, бе невъзможно да бъде компенсирано. Причините за тези резултати според мен бяха три:
• лоши светлинни условия (прекалено контрастна, черно-бяла сцена, контражур, много светло, трудно за снимане небе);
• твърде скромни характеристики на фотоапарата, който ползвах тогава – Canon Powershot A75 (3 мегапикселна сапунерка с нисък динамичен обхват и скромни възможности на „оптиката”, особено за предаването на небето);
• недостатъчният опит за работа с цифрова камера на фотографа.
Независимо от това, част от панорамките по мое мнение не са толкова лоши, поради което публикувах някои от тях във фотофорума и други подходящи места. В настоящата тема публикувам 12 панорами и няколко снимки от похода. Повечето от тях не са публикувани досега. Предполагам, че ще бъдат интересни преди всичко на тези, които са били в Пирин само през юли и август, както и на любителите на планински панорами изобщо.

Всичко започна в късния следобяд на 19 юни, когато оставили раниците на х. Безбог се запътихме към Полежан. Веднага след езерото пред хижата започнаха „мъките” – без котки и щеки катеренето и преминаването през преспите бе много забавно.



На Полежан пред нас се откриха прекрасни гледки:





На следващия ден потеглихме към з. Тевно езеро. Отново емоции за дамите – отделни участъци на пътеката бяха с фирновани преспи, склоновете и улеите под които доста ги стресираха. Скоро пред нас се откри познатата гледка на Поповския циркус:



Панорама 1: Сиврията, Джано, Демиркапия, Кралев двор, Дженгал.

Не след дълго бяхме на езерото:



Панорама 2: Попово езеро в края на пролетта.

Последва „драпане” до заснежената Демиркапия, от другата страна на която се откри интересна гледка към Ченгелчал и размръзващото се Аргирово езеро.



Панорама 3: Аргирово езеро в края на пролетта.

Малко след това направих снимки и за следващата панорамка:



Панорама 4: Част от Митрево езеро, Каменица и Малка Каменица.

След това поехме към Дясна Краледворска порта, която бе в ледена премяна и гъста мъгла.
Мъглата продължи до късния следобед, когато се проясни и от Валявишки чукар направих доста снимки.



Дженгал и Момин двор



Панорама 5: Белемето, Тевно и Каменица



Панорама 6: Белеметско Тевно езеро



Панорама 7: Залез над Каменица

Утрото бе ясно и слънчево, което ми даде повод да направя снимка на хижарката Валя на фона на един от любимите ми върхове в Пирин. Предстоеше ми да го качвам, но за това по-късно.



Благодарихме на Валя за гостоприемството и потеглихме към х. Беговица. Катеренето на Беговишка порта бе много неприятно – голям отсек от пътеката бе затиснат от замръзнала пряспа. На портата оставих раницата, отделих се от групата и поех по почти права линия към Каменица. Това не бе мъдро решение, маршрутът бе осеян с големи камъни, част от които не са стабилни и опасно се клатят. Когато стигнах до гребена, водещ към върха, мъглата отново бе натиснала Белемето



На връщане в мъглата успях да уцеля посоката и минах покрай Козето езеро.



Само след час слизане към х. Беговица картината се промени радикално – появиха се цветя, а до хижата снимах и едно малко табунче.





За разлика от Козето езеро, хижата ни предложи така желаните и познати удобства – баня, манджи, бар с телевизия, чиста постеля и удобни легла. Като по-консервативни и улегнали хора се насладихме максимално на тези сгоди и на другия ден, след проверка на камбаната, поехме към Синаница. Под Атмегдан трябваше да газим ледената Башлийца (за неморжуващи граждани като нас това си бе голямо преживяване, от което и сега ме побиват ледени тръпки), но стигнахме благополучно до з. Спано поле. Излишно е да обяснявам, че и тук уважихме домакините, а след обяда и бирите поехме към Синанишка порта.



На слизане от портата към заслона имаше страшна пързалка, на която дамите упражниха различни начини на падане (за такива условия е хубаво човек да има котки и щеки, но няма пълно щастие). Синаница е любим обект за снимане, изкуши ме и мен.







Панорама 8 : Момин връх, Синаница и езерото.

Утрото бе хубаво, поемайки към Вихрен решихме да не драпаме заледената пътека към портата, а минахме по-вляво. На билото поснимах отново:



Панорама 9: Синаница и езерото.

Малко по-късно, наближавайки Бъндеришка порта се изкатерих вляво до превалче, от което направих снимки за следващата панорама:



Панорама 10: Георгийски езера и Гредаро.

На портата оставихме тежките раници и изприпкахме до Муратов връх, гледката от който бе превъзходна:



Оттук е и следващата панорама :



Панорама 11: Вихрен и главното било на северозапад от него.

На спускане от портата отново имаше зимни спортове, но всичко мина без инциденти.





На по-слънчевите места отново ни радваха с цветовете си различни цветя.



Вечерта, в любимото на Бате Борко заведение на завойчето до х. Бъндерица, бе направен разбор на мероприятието и оценка на представянето на отделните участници. На победителите (а това бяха всички без изключение) бе дадено право да (се) почерпят, от което те се възползваха.
На другия ден дамите потеглиха към София, а ние с Калин - към Малка Тодорка.
За компенсация, че не качихме Тодорка („Бабо, дядо качи Тодорка”) направих първата си пълна панорама в Пирин.



Панорама 12: Пирин - 400 неалкохолни градуса.

Като бонус към нея предлагам още една панорамка, включваща и любимите Василашки езера:



Връщането към х. Бъндерица бе почти на бегом, но намерихме време да се порадваме на събуждащите се за нов живот планински цветя.



В любимото на Бате Борко заведение бяха приседнали Христо Стоичков, кмета Краваров и неколцина дебеловрати юнаци, но ние нямахме време, ударихме по едно-две на крак и потеглихме към Враца.

Като ходи в Пирин, бате Борко обича да пие ракия и бира,
а планинарят знае: в Пирин който пие бира – не умира.



Последната промяна е направена от BateBorko на Нед Авг 31, 2008 7:32 am; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Авг 30, 2008 2:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bialk



Регистриран на: 07 Авг 2007
Мнения: 53

Мнение Отговорете с цитат
Чудесна работа, бате Борко Wink

Аз също снимам със сапунер за 150 лева - Самсунг S830. При благоприятни условия се получават качествени снимки. Е, не като тези на Дидо, но неговата техника е десет пъти по-скъпа от моята. Не ми е хрумвало при излети да снимам отделни кадри, които после да сглобя в панорами. Имам случайно само няколко такива, които ще се постарая да постна в тази тема.

Допуснал си техническа грешка - върхът до Синанишкия е Момин връх, а не Момин двор. Иначе, можеш ли да преставиш 360 градусова панорама от Муратов връх. Много ми е любопитно да преброя езерата които се виждат от този връх. Теоритично би трябвало да се виждат Бъндеришки, Хвойнати,Спанополски, Гергийски и Влахински циркуси, а в тях езера - бол. Все още ме е яд , че не го изкачих преди няколко дни, а бях на 100 метра от връхната му точка Crying or Very sad
Съб Авг 30, 2008 7:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
BateBorko



Регистриран на: 01 Авг 2008
Мнения: 318
Местожителство: Враца

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за забележката, неволната грешка е коригирана. Момин двор си е до Дженгала, както съм го посочил на друга снимка. Нямам пълна панорама от Муратов връх, бях без статива. Доколкото си спомням, не е възможно от една точка да се видят всички езерни групи, които цитираш. Все пак пускам една панорамка, правена от този връх. Така поне общия брой няма да е 13.

Иначе за техниката си прав. Въпросът не е само до парите, а и до килограмите. Да влача по Пирин 4-5 кг. фототехника + бивачни съоръжения + всичко друго, без което не може (обикновено ходя в Пирин поне за 5-6 дни), за мен е непосилно, а на този етап и нездравословно. Хубаво е, че има хора които могат да си го позволят, и че има форуми, на които да покажат снимки.
Нед Авг 31, 2008 8:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dobrudjan4e



Регистриран на: 24 Авг 2007
Мнения: 365
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
bialk написа:
Чудесна работа, бате Борко Wink

Аз също снимам със сапунер за 150 лева - Самсунг S830. При благоприятни условия се получават качествени снимки. Е, не като тези на Дидо, но неговата техника е десет пъти по-скъпа от моята.


Всъщност е тридесет пъти по- скъпа Rolling Eyes .
Иначе при подходяща светлина и видимост и сапунерките правят шадьоври..., то се вижда.

_________________
Който пие бира не умира!
Нед Авг 31, 2008 2:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6364

Мнение Отговорете с цитат
Хехе градския се върнал от отпуска Very Happy Croc

В лошо или неподходящо време и 300 пъти да е по-скъпа фототехниката - все тая. Въпрос на правилен момент и осветление е цялта работа. Ако ги нацелиш - и с фото за 150 лева стават чудеса.

Бате Борко, поздрави за хубавите гледки !!! Снимал си планината в един много особен момент - когато се отърсва от зимната козина Very Happy В този сезон обикновено е много бурно времето, но вие сте хванали сините небеса Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Нед Авг 31, 2008 10:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
Здравей, Бате Борко,
интересни са ти снимките, първите кадри ме впечатлиха, не съм виждала тази част на Пирин с шарките на отминаващата зима. Много красиво е езерото под Газей и отраженията в Попово езеро ръкопляскания
Относно обработката на снимките направени с компактен клас апарати*jpeg в роу конвертора на шопа, това и аз го пробвах и също установих, че ако не е снимано както трябва, небето е прегоряло и има други дефекти, то те не могат да се оправят с магическа пръчка. В специализираната литература, който дава такива мнения и съвети - лъже Wink
Да взема и аз да направя 1-2 корекции - надявам се, няма да се обидиш. Very Happy
"Козе езеро" няма, както и превала не е Кози превал - именованите обекти са Горно Беговишко езеро и съответно Беговишки превал. Относно "Момин връх" до Синаница... ми няма такъв връх, това че го пише на съвремените карти, си е измишльотина на някой.....върхът си е един, именно Синаница / макар, че има още 1-2 имена
уф,и аз се превръшам в голяма критикарка... тъй че спирам Cool
Поздрави Very Happy
Пон Сеп 01, 2008 10:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Бате Борко,
Много са си хубави снимките. Сапунерка или не повечето са екстра според мен. Тая "урбанистичната" на заслон Спано поле много ме кефи.

Съгласен съм със забележките за Козите и Момините истории иначе. Пък за прехода дето сте направили само мога да ви адмирирам. ръкопляскания Айде все така да продължаваш да ни радваш с хубави истории, пътеписи и снимки.

Поздрави

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Пон Сеп 01, 2008 11:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Евгени



Регистриран на: 22 Авг 2008
Мнения: 56
Местожителство: Варна

Мнение ...и две панорами от летен Пирин Отговорете с цитат
Спано поле, докато вървяхме от Синаница за Вихрен и всеки момент очаквахме да завали - Вихрен, Муратов... другите вие ще ги кажете.
http://i.data.bg/08/08/31/1128865_orig.jpg

Малко преди да стигнем х.Вихрен разбрахме, че дъждът ще ни се размине.
http://i.data.bg/08/09/01/1130621_orig.jpg

Догодина надявам се времето да е по-добро.
Сря Сеп 03, 2008 6:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
bialk



Регистриран на: 07 Авг 2007
Мнения: 53

Мнение Отговорете с цитат
Ето няколко панорамки и от мен. Снимано е със Самсунг S850 (преди да се счупи Sad ) и Самсунг S830 без предварителната нагласа за сглобяване на панорами в последствие.

Кралев двор и Камениците




Джангал , Момини двори, Демиркапийски чуки (от Самодивските езера)




Тевното езеро с Валявишки чукар (панорамката е с малък дефект, но с много яки цветове)




Бъндеришки чукар и Дончовите караули




Местността Дългата поляна (югоизточно от Бойков връх)


Съб Сеп 06, 2008 11:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov