ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Лозен планина
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Предишната тема
Следващата тема
Лозен планина
Автор Съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3289
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Лозенска планина - планината на хилядите изненади! Отговорете с цитат
Поради ниската си височина и факта, че не е отделна планина, а само част от Средна гора, Лозен планина бе незаслужено пренебрегвана от мен. Но накрая дойде и нейният ред. Още от първото ми посещение заедно със сестра ми се влюбихме в тази планина! Пролет, лято, есен, зима - тя винаги има с какво да те изненада! (Последната изненада бяха цъфналите кактуси над Панчарево юни месец). Поляни, гори, върхове с незабравими гледки, манастири, параклиси, чешми, заслони, паметници и история, цветя - няма да се впускам в подробно описание на прелестите й. Препоръчвам на всеки да се снабди с карта (тази на "Домино" с мащаб 1:40 000, която е заедно с Витоша е много добра) и просто да тръгне по пътища и по пътеки, за да опознае тази прекрасна планина. Няма да остане разочарован.
Ето и маршрутът-класика, който е превърнат в нещо като историческа алея: с. Лозен - заслон "В гората под върбата" - Лозенски манастир "Свети Спас" - беседка с огнище - Пещерата - Мемориален парк - в. Половрак - заслон "Половрак" - Радево ливаде - Матейна чешма - паметник на Списаревски - с. Долни Пасарел. Обратният маршрут също е много добър. Разбира се, има много варианти - след Радево ливаде да се слезе обратно в с. Лозен, след Матейната чешма да се слезе в Кокаляне, в Панчарево или в Герман, след в. Половрак да се слезе в Нови Хан - вариантите са най-разнообразни.
Щеше да излиза пътеводител на Лозенска планина, но докъде е стигнал - не зная.
Чет Сеп 06, 2012 11:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Лозенска планина-идея за маршрут Отговорете с цитат
Лозенската планина е сравнително малка планина, но има всичко, което имат и "големите" планини, разбира се в умален размер.Съществуват много стари и нови пътеки и в съчетание с недобра маркировка са предпоставки за обърквания по маршрутите. Споменатите тук карти на "Домино", както и тези на BGtopoVJ / http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/#section2 /,който са с по-голям мащаб, общо взето не вършат работа. Използувам преди всичко изображенията от Google Earth, още повече,че има възможност за 3D изглед. Ще се опитам да представя един не традиционен маршрут, за част от него имаше питане тук: с.Пасарел-вр.Гарванец-билната част на скалите в м. Гарванец-вр.Загазье-обратно до селото покрай долната част на скалния масив.
На векторната карта е изчертан в общи линий маршрута,означенията:звездите са критичните точки,не маркирани отклонения.Пунктираната линия е индивидуално избираем маршрут,липсват пътеки.
Збл.Наименованието на скалата "Момин камък" е мое и не отговаря на действителното, ако има такова.

Същият маршрут нанесен върху сателитното изображение и полетата с критичните точки.


Поле 1
Начало на маршрута, от центъра на селото в северна посока по горски път, продължително но с не-голям наклон изкачване.Има отклонения, но централния път е добре очертан.


Поле 2
Отклонението за вр. Гарванец, липсва маркировка.За ориентир служи мястото на събирането на двата успоредни пътя/сн.2/, малко преди навлизане в горския масив/сн 1/,отклонение в дясно по очертан път/вижда се на сн. 2/.Други маркери, в дясно де вижда масива на скалата/сн.3/, пътеката минава по средата на две доминиращи по размер дървета/сн.4/. Ако приемем тази пътека за второстепенна към върха има и още едно не маркирано отклонение.След гората се излиза на билото, тръгва се в дясно по не добре в началото очертана пътека/сн. 5/.За ориентир може да ни служи скалата и намиращите се в ляво на пътя скални късове.Не след дълго пътеката става добре видима, върви в ляво и малко под билото, като слиза надолу, защото сме доста над върха Гарванец.

Показвам детайли към двете точки.Збл.След кликване върху снимките същите се виждат в уголемен размер.


Поле 3
Покоряване на вр. Гарванец. Very Happy Третостепенната пътека ни извежда на една голяма поляна, леко куполообразна,където се намира и въпросният връх/сн. 6/.Нищо особено,ниската растителност настъпва,няма очертани пътеки и сами си определяме местонахождението на върха.Има панорама, но интересното е по-нататък, достигане билото на скалите.Между поляната и въпросното било има стръмен горист склон.За да достигнем скалният масив най-добре е да влезем в гората през десният ъгъл на поляната, по стръмно, но добре очертано било достигаме началото на масива от страна на селото. От тук вече се разкрива красива панорама.Можем да продължим успоредно по билото на скалите, има възможност и да се качим на някой от тях.Трябва да се внимава, защото наклона е голям и има елементи на екстремност.Когато преценим, че сме стигнали края на скалите или от друго по наша преценка място, трябва отново да преодолеем стръмният горист склон и да достигнем поляната.Тук през храсталаци и ниска растителност пробиваме докато засечем пътеката минаваща през Янкин дол, която отвежда до подножието на скалите, вървим успоредно на гората за ориентиране.Ако искаме да пропуснем тази екстремна част от маршрута просто щом излезем на поляната веднага вляво е въпросната пътека.Ясно се вижда на детайлната снимка, неочертаната е дело на мотористи, стръмна и изровена.Следвайки пътеката, която излиза от гората и преминава през малка поляна същата се разделя,вляво се отива към м. Алдювица, продължаваме направо.На това място има характерен ориентир, купчина камъни с растителност между тях, може би е имало някаква постройка/сн. 7/.


И така достигаме пътя в подножието на скалите.Тук имаме две възможности, да продължим към другия връх или ако нямаме време или сме изморени да поемем към с. Пасарел и да се полюбуваме на скалите от долу. Засега поемам към селото, продължението следва. Very Happy

Снимки от маршрута: http://muledomuz.snimka.bg/bulgaria/lozenska-planina-marshrut-s-pasarel-vr-garvanec-vr-zagaz-e-i-obratno.701735.28463559
Сря Сеп 19, 2012 11:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
irina



Регистриран на: 16 Сеп 2007
Мнения: 759

Мнение Отговорете с цитат
Ехаа...колко подробно и хубаво обяснено. Ще го пробвам това маршрутче!
Сря Сеп 19, 2012 11:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Всички останали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov