ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
КОМ-ЕМИНЕ Къде е ПОДСЛОНЪТ?
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
КОМ-ЕМИНЕ Къде е ПОДСЛОНЪТ?
Автор Съобщение
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 613

Мнение КОМ-ЕМИНЕ Къде е ПОДСЛОНЪТ? Отговорете с цитат
Аналогично на темата "КЕ - Къде е водата?". Идеята е тук на едно място да съберем всички места по Пътеката или малко извън нея (до 5-10 мин отклонение), където има подходящи места за нощуване С ПОКРИВ, който да те запази сух при буря или дъжд. Нямам предвид хижи, стопанисвани заслони, туристически спални и тем подобни. Не е важно дали в подслона има легла или други удобства. Важно е само да може да се преспи с гаранция, че евентуален дъжд няма да те намокри. Ако мястото е близо до водоизточник, още по-добре.
Каква е ползата от темата? Ами например, ако си стигнал до хижа, но знаеш, че след 5 км има такъв подслон, 7 вечерта е и имаш още два часа дневна светлина, не си смъртно уморен и имаш шалте и спален чувал, но не носиш палатка, тогава защо да оставаш на хижата, а да не отметнеш още 5 км? Паричният въпрос също не е маловажен. Ако спиш само по хижи и се движиш 20 дни, това са 18-19 нощувки, по 12 лв средно, и походът излиза златен Rolling Eyes
И за да дам старт на темата: Ако се пропуснат Грамадлива, Химик и Предела и се продължи до Бутора (старият заслон е разрушен), се стига до една къщичка точно преди описаната от mikesli чешма, която е без врати и прозорци, но със здрав покрив, който със сигурност ще те запази сух, ако завали през нощта.
http://chelopek.snimka.bg/mountain/no-name.635831.29364865
Вместо да се остане на х.Върбишки проход, може да се продължи още 2 часа напред до г.с.Елешница, където реката не пресъхва, има и чешми, а в няколко стаи спокойно може и да се преспи.
http://chelopek.snimka.bg/mountain/no-name.635831.29364877
В разказите, които всички четем с удоволствие, са описани много такива места. Целта е да ги съберем в една тема.
Сря Яну 02, 2013 10:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
Добра идея. Има няколко места, където подобни подслони са без алтернатива. Сещам се за:

- говедарника на Зла поляна. По-добър вариант е от неработещата х.Мургаш за подслон в този район (не броим метео станцията на върха). Дори и да няма никой не се заключва, в стаичката има 4 легла с печка на дърва. Под "мансардата" също може да се опънат шелтета.



- между засл.Орлово гнездо и х.Дерменка се минава покрай тази кошара с култовата мека мебел на покрива Smile Не минах отблизо да видя дали е отключен и за какво става въпрос.



- при подсичането на вр.Гердектепе видях над пътеката едно заслонче, после накъде го четох като засл.Гердектепе. Намира се точно по средата между х.Дерменка и х.Добрила. Нямам снимки и до него не отидох, така че не знам дали е отключен и до колко става, но като е на зор човек...

- засл. Набожното дърво под вр.Разбойна на 3.5км преди Котел. Ако както в нашия (а и на mikesli) случай се прави преход х.Чумерна-Котел (~50км) е добър вариант за нощувка, тъй като ако нямате договорена нощувка в Котел и не познавате града ще е трудно да намерите къде да спите по простата причина, че ще пристигнете гроги в Котел някъде към 22:30-23:00. НА 30м от него има и чешма.



Аз спах на бетонната плоча до камината.



На 2км след Върбишкия проход е тази чешма със заслонче зад нея. По-добър вариант е да се продължи до горското стопанство при р.Елешница, както писа Борисов, но все пак - става да си опъне шалтето човек.



Чешмата на Ришкия проход - заслончето е с много удобни пейки Smile



_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Сря Яну 02, 2013 12:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 613

Мнение Отговорете с цитат
Предполагам, това трябва да е заслон Гердектепе:
https://picasaweb.google.com/102383294163615655336/022013#5828804628536859026

А тоя "апартамент" е на пътя за х.Тъжа (обходен каменист път, не е добра идея за пешеходци), ама изглеждаше заключен, когато минахме оттам:
https://picasaweb.google.com/102383294163615655336/02201302#5828804750901625922

Хубаво ще е който е запознат по-добре със състоянието/статуса на обсъжданите подслони да даде мнение доколко човек може да разчита на тях.
Сря Яну 02, 2013 2:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.



Регистриран на: 30 Юли 2012
Мнения: 711
Местожителство: РУСЕ

Мнение Отговорете с цитат
Точно това е къщичката на Гердектепе,но като минавах август месец ми се видя заключена.
Сря Яну 02, 2013 3:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
За говедарника на Зла поляна се подписвам с две ръце. Стопанисва се от пастири от с.Врачеш, много свестни хора, всеки ще посрещнат като свой. Стоят по принцип по двама и се сменят на 5-6 дена. Това лято ме подслониха, нахраниха и напоиха като категорично ми забраниха да се докосвам до моите запаси. Казаха ми, че никога не го заключват, така че всеки би могъл да го ползва дори и те да не са там. Затворен е и има печка на дърва т.е. може да ползва и зимно време. Само вода няма на самия заслон, така че трябва да се носи.

Другото за, което мога да дам обратна връзка е заслон Набожното дърво. Лятото определено може да се разчита на него, защото най-важното покривът му е здрав. Погледнете какъв дъжд вали на снимката, която съм качил а вътре не падна и капка. Има и чешма на близо, както и камина, ако реши някой да пали огън. Намира се на самия черен път от вр.Разбойна за Котел, така че хванете ли по него няма как да го пропуснете. Без да съм бил там друг път го нацелих в тъмното без проблем Smile

ПС> Да, това е заслонът на Гердектепе, който имах предвид.

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Сря Яну 02, 2013 3:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x



Регистриран на: 15 Дек 2012
Мнения: 452

Мнение Отговорете с цитат
над котел са два еднотипни заслона.единия е от югоизток под разбойна при набожното дърво показали сте го на снимка.другия е от север на разбойна малко над чукарите и преди да се излезе на асфалта има и паметник до него.разстоянието между тях е приблизително час пеш,но час напред си е час.вероятно повечето го знаят само припомням за него.сетя ли се за друг ще споделя.
Сря Яну 02, 2013 5:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli



Регистриран на: 28 Мар 2011
Мнения: 509
Местожителство: Сливен

Мнение Отговорете с цитат
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!! Много върхове и емоции през 2013!!!!
А като си помисля за подслон за пренощуване или да се скрие човек от бурята се сещам за няколко ловджийски чакала. Те биха свършили работа. Доколко може да имаме проблем със стопаните им обаче незнам??? Спомняте ли си един луксозен такъв на слизането към Витиня. На Белева поляна е доста големичък. В този перди Бутора, макар и малък, ще се чувствам по-добре, отколкото ако ми се наложи да остана в конюшнята "заслон Вратник". Сещам се и за хубаво чакало след Плазовец.
Чет Яну 03, 2013 10:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 613

Мнение Отговорете с цитат
Както обикновено, mikesli дава ценна идея И на мен ми е хрумвало за тия чакала като опция за пренощуване, но на, бях забравил за тях... Confused Онова голямо и луксозно чакало отдясно на пътя за Витиня не знам дали е отворено, но след него (на около час преди Витиня), пак отдясно на пътя, съм се качвал в едно. Наблизо имаше и няколко варела с царевица, а по-надолу по поляната хранилка. В него имаше само три стола, а мястото беше колкото да се опъне един не много висок човек на пода. Здрав покрив, остъклени прозорци, никакъв вятър. И като сме на тая тема, има ли някой информация кога, в кои дни на седмицата, е разрешено ловците да излизат? Или няма такива ограничения? Мисля, че в мойто село излизат само през уикендите, ама в ДДС-тата може да е различно...
Чет Яну 03, 2013 2:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh



Регистриран на: 18 Яну 2011
Мнения: 1865
Местожителство: обл.Разград

Мнение Отговорете с цитат
boris_borisov написа:
... И като сме на тая тема, има ли някой информация кога, в кои дни на седмицата, е разрешено ловците да излизат? Или няма такива ограничения? Мисля, че в мойто село излизат само през уикендите, ама в ДДС-тата може да е различно...


Почти всеки ден обикалям в горите около нас. Всеки ден чувам да гърмят.
Сега реших и попитах един приятел-ловец по телефона. Ето отговора му:
По уикендите могат да излизат с нормално разрешение(бележка). В останалите дни могат да излизат с извънредно разрешение за хищници. И то до края на м.Февруари.
Казах му, че всеки ден чувам пукане. Вероятно са бракониери, ми каза.

_________________
Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров
Чет Яну 03, 2013 6:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 613

Мнение Отговорете с цитат
Значи не може да има пълна сигурност дали дадено чакало ще е свободно, за да се пренощува в него... Все пак досега винаги, когато съм минавал покрай тия чакала, ловци наоколо не е имало. Така че си мисля, че е много по-вероятно да се пренощува безпроблемно в такова, отколкото да очакваме "домакините" да ни изгонят Laughing
Чет Яну 03, 2013 10:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh



Регистриран на: 18 Яну 2011
Мнения: 1865
Местожителство: обл.Разград

Мнение Отговорете с цитат
boris_borisov написа:
Значи не може да има пълна сигурност дали дадено чакало ще е свободно, за да се пренощува в него... Все пак досега винаги, когато съм минавал покрай тия чакала, ловци наоколо не е имало. ...

Аз мисля обратното Борисов. В края на Февруари забраняват лова, поради развъдния период на дивеча. И ловния сезон се открива през късната есен. Така че, според мен вероятността да ни изненадат през лятото са само бракониерите.

_________________
Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров
Чет Яну 03, 2013 10:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov



Регистриран на: 23 Ное 2010
Мнения: 613

Мнение Отговорете с цитат
Някой да знае дали тоя подслон е надежден? https://picasaweb.google.com/102383294163615655336/032013#5829311459620035282
Намира се след Арабаконак, по пътя за х.Чавдар, след като маркировката напуска пътя вляво, в гората, след прекосяването на една поляна. Снимката ми е отпреди 3 години, а оттогава не съм минавал оттам, карам си все по пътя и после серпентините.
Чет Яну 03, 2013 10:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
boris_borisov написа:
Някой да знае дали тоя подслон е надежден? https://picasaweb.google.com/102383294163615655336/032013#5829311459620035282
Намира се след Арабаконак, по пътя за х.Чавдар, след като маркировката напуска пътя вляво, в гората, след прекосяването на една поляна. Снимката ми е отпреди 3 години, а оттогава не съм минавал оттам, карам си все по пътя и после серпентините.


Не си спомням ние да сме минавали покрай такова нещо. Think Там след премаркирането от Вивател май не се минава по старата маркировка точно. А и ние по едно време се отклонихме от новата, газихме в едни храсталаци, после пак излязохме на нея, та не знам и откъде сме минали Sad
Но аз със сигурност не съм видяла такъв подслон.

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Яну 03, 2013 11:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
Изобщо нямам спомен за него, но като спомена отклонението от пътя се сетих, че точно там имаше едни бараки, на една от които пишеше с блажна боя "Е3 - 20м вляво през копривите". Погледнах вътре, приличаше на конска тоалетна, но запука ли те буря става да отървеш кожата.

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Чет Яну 03, 2013 11:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
maneco



Регистриран на: 14 Окт 2010
Мнения: 111
Местожителство: София, Берковица

Мнение Отговорете с цитат
boris_borisov написа:
Някой да знае дали тоя подслон е надежден? https://picasaweb.google.com/102383294163615655336/032013#5829311459620035282
Намира се след Арабаконак, по пътя за х.Чавдар, след като маркировката напуска пътя вляво, в гората, след прекосяването на една поляна. Снимката ми е отпреди 3 години, а оттогава не съм минавал оттам, карам си все по пътя и после серпентините.

Миналото лято изглеждаше по същия начин, и предполагам сега е в подобен. Намира се в сърцето на къпините и копривата и предполагам затова не е забелязано.
Мисля, че г.д. Чукава е добро място за подслон. Горе долу в средата и по скоро след средата между х. Трастеная и х. Лескова, поствам снимка на Мариана като се надявам да няма нищо против:

Ние нощувахме там, дома е изоставен и не вярвам да се ползва от някой, просто няма условия, но за Ком - Емине когато на човек му трябва просто подслон си е ок. На втория етаж душамето е запазено и спокойно може да се спи на него. Вода поне тогава за съжаление нямаше но 15 мин преди това има кладенче и 20-тина след това също има кладенче, чиято водичка пресича пътя!!
Поздравления за добрите теми напоследък следя ги с голям интерес.
Пет Яну 04, 2013 12:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Страница 1 от 10

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov