ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
07.07.2007 - разходка из мальовишкия дял на Рила

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
07.07.2007 - разходка из мальовишкия дял на Рила
Автор Съобщение
itilien



Регистриран на: 10 Юли 2007
Мнения: 84
Местожителство: София

Мнение 07.07.2007 - разходка из мальовишкия дял на Рила Отговорете с цитат
Здравейте на всички !
Да ви се представя - казвам се Иван, на 26 години, пребивавам в София, работя като програмист, а през свободното време когато се отдаде възможност гледам да ходя насам натам да снимам. Обикалянето по планините е главно с основна цел да задоволи фотографската страст, но също така и за кеф Smile Дидо ми показа форума и рекох да се регистрирам Smile
В тая тема едва ли ще кажа нещо ново относно маршрут на някого, но пък ще покажа снимки Smile

Началната идея беше да ида с Дидо из Пирин за събота и неделя, ама след като се поразсъхнаха нещата с транспорта и се оказа че колата не е сигурна, аз се отказах и с един приятел(Пешо се казва) решихме да обиколим малко за 1 ден в Рила. Нямаше план, сигурно беше само, че ще идем до Страшното езеро.

Тръгнахме от София към ЦПШ-то в 18:45 някъде.
Пътьом по залез пред с. Маджаре се откри ето тая гледка:


пощракахме малко и продължихме. Оставихме колата на ЦПШ-то (Пешо забеляза, че вече няма бариера за платен паркинг) и лека полека с бодра стъпка стигнахме до хижа Мальовица. Хижата е пооправена и ми направи добро впечатление. Нощувката в момента е 12 лева, дават ти чаршафи. Абе добре е (в хижа Мусала нощувах два пъти покрай Великден и беше пълна мизерия, ама не ми пукаше де Smile ). Лещата беше 2,50 Wink.
Сутринта станахме в 5 и в 5:38 вече бяхме извън хижата. Докато пъплехме по пътеката (която води към Прекорешкия циркус) слънцето взе да изгрява и зачерви мальовица. Поспряхме да поснимаме десетина минути:



И малко по-късно, като се качихме вече по-високо:


Продължихме лека полека нататъка и в 7:35 някъде бяхме вече на Страшното езеро. Общо 2 часа ни отне заедно с десетината минути спиране за снимките.
Понеже не бързахме за никъде, на езерото се мотахме 2 часа - хапнахме, поснимахме, чакахме слънцето да огрее езерото, защото беше в сянка. Видимостта беше перфектна, въздуха чист като кристал.




Тук трябваше да решим къде отиваме нататък. Понеже Пешо познава по-добре планината, той вземаше даваше идеите. Решихме че нама смисъл да качваме Голям Купен, а е по-добре да идем към Дяволския прелез и Прозореца.
Тръгнахме да се връщаме към циркуса, но не съвсем по пътеката, по която дойдохме, а напряко през камънака. Оказа се не много добра идея, защото камъните бяха бая разхвърляни, остри и .. абе не бяха приятни за преминаване. Въпреки, че се оказа че ми харесва да скачам от камък на камък Smile.
По едно време обаче пак ни обзе чуденката - дали да минем през Ловнишкия превал, или да минем през Иглите и да заобиколим някак Ловница отзад. Ловнишкия превал изглеждаше по-далеч и по-стръмен и гаден, но пък реално не бяхме сигурни как точно се минава зад Ловница (или дали не по билото и). Даже хвъляхме монета Smile Все пак взехме решение да минем през Ловнишкия превал. Качването по сипея си беше гадничко и изморително. Ето и една снимка наляво - едно връхче, което е част от Ловнишкия масив.



Като се качихме горе на превала, видяхме, че се вижда дори Ботев, като силует в далечината. С бинокълчето се виждаше още по-ясно Smile
От Страшното езеро до Ловнишкия превал не помня точно колко време ни отне, но около час и петнайсетина минути мисля.
Спуснахме се отзад и отидохме до Дяволския прелез, където се задържахме бая дълго време да снимаме.
Ето и една снимка към Белия улей. Вдясно горе се вижда ясно Пирин.



Ето го и Орловец:


След дългия престой тук, слязохме назад и тръгнахме да изкачваме сипея под Прозореца. Имаше една много неприятна пряспа в началото, която е баш под стената на Злия зъб и се минава гадничко. Изкачването по сипея също беше доста неприятно - макар и кратко, е здрав трошляк и трябва да се внимава. Като се качихме на Прозореца, последва още една много дълга пауза за снимане. Пешо се разходи до високата кота на Двуглав. Каза, че се опитал да иде и на ниската, но го дострашало, въпреки, че преди е ходил и то с апарата, а сега го беше оставил. На връщане абсолютно случайно намери Халката, която преди това ми разправяше, че не знае къде се намира точно. А аз си затвърдих впечатленията, че имам малко фобия от такива стръмни места. Пробвах да попъпля по пътечката за Двуглав, но под първия хълм от веригата се отказах. Oops Пресичането на Синия улей да стигна до там ми беше достатъчно Smile

След това Пешо се качи и на Орловец, а мен ме домързя Smile През това време едни дечурлига, водени от двама пича, явно от някакъв клуб по катерене дойдоха да качват Злия зъб - разбра се, че децата за пръв път идват там. Появи се от някъде и един ентусиаст, който на две на три се изкатери без никакво оборудване на Злия зъб. Само че слизането май му се оказа голям проблем, защото вися там 15 минути без да намери начин да слезе от едно място в скалите. Пешо се върна, вече беше станало към 3 и тръгнахме да слизаме обратно по сипея под Прозореца, без да разберем как завършва слизането на ентусиаста-катерач.
Спускането по тоя сипей се оказа много отвратителна работа естествено. После пресичането на каменното езеро също доста неприятно. Поехме по стандартния маршрут край БАК, който извежда долу в долината на Мальовишка река, на пътеката за Мальовица. При слизането нищо интересно нямаше - само едно дъъълго дъъълго спускане.



По едно време даже решихме че са преместили ЦПШ-то няколко километра надолу, тоя път край няма Smile))
Точно в 17:39 бяхме при колата - 12 часа и 1 минута от тръгването ни сутринта Smile
Прибрахме се живо здраво в София - даже дремнах по път Smile[/url]
Вто Юли 10, 2007 11:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6374

Мнение Отговорете с цитат
Здрасти Иване, добре дошъл във форума, поздрави за хубавия пътепис и снимките. Червената Мальовица по изгрев слънце е трепач просто Croc
Сря Юли 11, 2007 10:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Хубаво сте походили! Не знам наистина ли е бил толкова "бистър" въздуха че сте видяли Ботев?
Живот и здраве ще проверим, като цъфнем в събота на Мальовица.
Сря Юли 11, 2007 10:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6374

Мнение Отговорете с цитат
Ооо, въздуха него ден беше уникален, аз на такъв ден не съм бил на планината досега. С риск да ми се хилиш, ама от Вихрен се виждаше силуета на Олимп според мене. Хванах му азимут по компаса и си пасваше, ще го мернеш на снимките ми.
Сря Юли 11, 2007 11:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Снимчурата на Мальовица наистина е свирепа. Голяма красота, голямо нещо! Respect

Давай в същия дух! Punk
Сря Юли 11, 2007 11:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
irmelinda



Регистриран на: 07 Май 2007
Мнения: 39

Мнение Отговорете с цитат
Много хубави снимкиSmile и разказа също Laughing

Ние на 8-ми сме минали по абсолютно същия път (поне по базови точки - Страшното езеро, Голям Купен, вр.Ловница, заслон БАК).

Respect

_________________
„Нещата не се променят. Човек просто променя начина, по който ги вижда, това е всичко.“ - Карлос Кастанеда
Сря Юли 11, 2007 1:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
goro_levskara



Регистриран на: 04 Дек 2006
Мнения: 309
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Браво, много хубави снимки и добра разходка Laughing Давай все в същия дух Laughing
Сря Юли 11, 2007 8:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov