ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х. Селимица - летен път от билото

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
х. Селимица - летен път от билото
Автор Съобщение
Мавруд



Регистриран на: 21 Окт 2010
Мнения: 180

Мнение х. Селимица - летен път от билото Отговорете с цитат
Здравейте !

Вчера се поразходих от Княжево през Конярника до Селимишкото било и бях решил да слезнем до х. Селимица по желоните отклоняващи се от билото близо до засл. Самара, но установихме, че няма никаква пътека, а се затъваше. Тогава забелязах, че пише "Летен път" и се чудя дали изобщо зимата е възможно минаване от там и какви са рисковете...

_________________
ЕП "Български железници"
http://www.bgrail.eu/news
Пон Апр 15, 2013 11:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3281
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Интересен въпрос, чийто еднозначен отговор и аз бих искал да узная.

След вр. Селимица пътеката за х. "Селимица" се раздвоява - изрично написаният "летен вариант" слиза директно до м. Танчовица и хижата, а стълбовият вариант завива леко наляво и на юг към резервоара преди вр. Накев камък (този вариант сякаш се обозначава "към с. Кладница", също "летен вариант"), откъдето пак отива в м. Танчовица и хижата. В м. Танчовица отбивката за лятната пътека (червена маркировка) е много добре обозначена с табелка "летен вариант", като е обозначен и надпис зимен вариант (зелена маркировка, която продължава за с. Клисура), от който вариант по-късно при резервоара се отделят стълбовете с отново червена маркировка и надписи "за Черни връх", без да е изрично посочено, че това е зимен вариант.

По тези пътеки съм ходил само лятото. Доколко стълбовата маркировка е някакво успокоение, не зная. Не съм срещал изрично да пише, че южният склон на вр. Селимица (макар и стръмен) е силно лавиноопасен (за разлика от този на съседния вр. Самара). На картата на Национален парк Витоша маршрутът го дават изрично летен, а не зимен. На интернет сайта на с. Кладница в частта за х. "Селимица" до в. Накев камък го пишат зимен, но отново не доуточняват след това продължението по стълбовете за Черни връх дали е зимно или не. Може би стълбовата маркировка не очертава безопасен зимен маршрут, а най-лавинобезопасния зимен вариант (както при Мальовица или Заврачица например). Може би поради недостатъчния брой маркировъчни стълбове, някои от които дървени, и немалката вероятност от загубване при лошо метеорологично време, както и все пак възможността от снежни свличания при определени условия, карат Националния парк да избегне отговорността да обяви този маршрут за чисто зимен, с което би подвел по-неопитни туристи да изберат този интересен, но труден и продължителен път. Така Паркът си спестява много главоболия, а и облекчава работата на Планинската спасителна служба.

Очаквам и други да вземат отношение по темата, макар зимният сезон вече да отмина. А догодина следва проверка на място Smile
Вто Апр 16, 2013 9:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мавруд



Регистриран на: 21 Окт 2010
Мнения: 180

Мнение Отговорете с цитат
Много благодаря за разяснението, дано някой се включи наистина. Зимния сезон никак не е отминал, на Селимица и в района има над 2 метра сняг, а вчера и днес са паднали нови 20 см, така, че зимата си продължава и тази Събота и Неделя пак ще атакувам района Smile Според мен пътеката може да не е толкова лавиноопасна, колкото стръмна и опасността от свличане на снежни маси (което също си е вид лавина) по време на ходенето (особено, ако няма пътека) или пързулване надолу е не малка. Поне от спомените ми през летните минавания.

_________________
ЕП "Български железници"
http://www.bgrail.eu/news
Вто Апр 16, 2013 11:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov