ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Еверест - промяна в климата

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Еверест - промяна в климата
Автор Съобщение
Emil



Регистриран на: 27 Мар 2012
Мнения: 1073
Местожителство: Sofia

Мнение Еверест - промяна в климата Отговорете с цитат
Доста новини има за Еверест, едни се млатят на 8000 мнв, други загиват по нови маршрути и т.н.
Понеже няма една обща тема, пускам отделна, че не знам къде да го сложа тов.

Учени говорят за все по-голямо ледено отстъпление по върха.
За жалост статията е на английски, а нямам време да превеждам сега, но има сравнителни снимки, които говорят.





Ето и статията:
http://thewatchers.adorraeli.com/2013/05/15/scientists-find-extensive-glacial-retreat-in-mount-everest-region/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Off Topic
Скоро ми предлагаха да ходим поне до базов лагер, но аз като цяло съм доста отвратен последните години от всичко, което става там, свързано с хора: самозабравили се алпинисти, боища, трупове, прецаквания и т.н.


Последната промяна е направена от Emil на Чет Май 16, 2013 7:16 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Май 16, 2013 10:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
Болотов е загинал:

http://www.amic.ru/news/219174/

Crying or Very sad

_________________
www.summitsweb.com
Чет Май 16, 2013 11:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
gena



Регистриран на: 29 Юни 2009
Мнения: 50
Местожителство: София

Мнение За Еверест Отговорете с цитат
Не е задължително да ходиш точно до ВС Еверест. То там няма и кой знай какво да видиш, но иначе Хималаите са си същите и не зависят от човешките дребнавости. Е, ледниците намаляват, но все още ги има. Побързай, че както поскъпва, скоро може да стане и невъзможно...

_________________
Където има воля има и път!
Пет Май 17, 2013 2:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
joropc



Регистриран на: 25 Яну 2011
Мнения: 649

Мнение Re: За Еверест Отговорете с цитат
gena написа:
Не е задължително да ходиш точно до ВС Еверест. То там няма и кой знай какво да видиш...

Е да, няма к'во да видиш..Освен ледникът Кхумбо, Еверест, Лотце, Нупце, ПумоРи, Ама Даблам, Макалу и още мноого знайни и незнайни 6-7 хилядници.Нищо работа.
Динчев, някой път кат' "изплющиш" нещо, човек да се чуди да се смее ли, да плаче ли...
Пет Май 17, 2013 6:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gena



Регистриран на: 29 Юни 2009
Мнения: 50
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Интересно, откъде си ги видял всички изброени обекти, като не си ходил ? Просто знаеш, че са наблизо... От самия ВС Еверест не можеш да видиш върховата пирамида на Еверест /само от определени точки и то малко/, Лотце може да се зърне само от определени места на ВС, Ама Даблам и Макалу въобще не се виждат. Даже и Нупце от самия ВС се вижда много различно и недостатъчно. Единствено по-добре се виждат айсфола на Кумбу, Пумори и Кумбуце. Съвдем друга е панорамата от Кала Патар. Точно това имах предвид, че не е мястото ВС, за да видиш околната панорама. Такива глупости пишете понякога, че се чуди човек откъде това самочувствие...

_________________
Където има воля има и път!
Съб Май 18, 2013 9:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
joropc



Регистриран на: 25 Яну 2011
Мнения: 649

Мнение Отговорете с цитат
gena написа:
Интересно, откъде си ги видял всички изброени обекти, като не си ходил ?..

Off Topic
Ами ходил съм, ама не с теб, защото си скъпчия, а и някой път събираш пари от клиентите си, а не ги водиш никъде, та после ти показват глупавите оправдания по телевизията.Ходил съм сам, и още си спомням как в един друг форум ми говореше, че на входа на парка към Еверест нямало да ме пуснат ако съм нямал водач и тийм лист, което естествено беше пълна глупост и въобще не беше така.Нито някой ме пита за водач, нито за тийм лист.
Не е нужно да се правиш на убита лисица и да обръщаш думите ми.Ясно беше, че по-горе говоря за Еверест BC трек като цяло.Много си наясно и, че върховете, които съм изброил се виждат по продължение на целия трек и няма начин да не ги видиш на път за култовото място базов лагер.Или ти, когато си водиш клиентите до Калапатар, ги стоварваш с хеликоптер на връхчето и после ги отнасяш, че никой нищо не вижда от въпросните върхове, а?Наясно си също, че НЯМА човек, който се е качил на Калапатар и после(или преди това) да не е посетил базов лагер, така че не заблуждавай аудиторията.Знаеш, че въпросният трек до базов лагер, особено ако включва и езерата е най-якият хималайски такъв и няма нищо общо с Анапурна трек(примерно).Разликата е само за водачи като теб, защото Анапурна-та ви излиза по-евтино и "лапате" повечко.
Динчев, редно е вечер да спреш да се правиш на Роб Хоул и да отстъпиш път на младите, както и да спреш да говориш косвено, агитационно-рекламни глупости по форумите. Wink
Нед Май 19, 2013 8:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gena



Регистриран на: 29 Юни 2009
Мнения: 50
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Твърде далече отиде в злобата си, но ще ти отговоря:

- От описанието ти за панорамата от ВС не се разбира, че си ходил... Бях визирал точно ВС и за него уточнявах, че няма много какво да се види, а не за целия трек. Не си го прочел внимателно...
- Колкото до скъпчията, мойте цени са едни от най-ниските, а и стотици хора съм водил в Хималаите точно с тези цени - няма друг да е водил повече българи.
- По отношение на "а и някой път събираш пари от клиентите си, а не ги водиш никъде" - този който се опита да го прави, най-после е изправен пред съда да отговаря, но не съм аз, драги.
- По отношение на водача и тийм листа, просто ти цитирах изискването на закона, който и сега е в сила, но не се спазва, въпреки, че в началото се опитаха да го правят и пред очите ми върнаха хора !
- Не разбирам какво общо има Анапурна тук ? Ако си обърнал внимание, цената за Анапурна ми е с около 400 лв по-евтина от Евересткия трек, т.е. с толкова, колкото е самолетния билет до Лукла и обратно, което прави разликата. До миналата година не бях правил Анапурна от доста години, заради съсипването на природата с новия път, а не защото не може да се сравни с Евересткия, което е пълна глупост. Това е един невероятен трек и в много сезони е по-посещаван от Евересткия.
- Не знам по какво ме сравняваш с Роб Хоул ? Човекът си отиде преди 17 години, изпълнявайки докрай дълга си като планински водач. И смятам, че е много нагло да ми казваш кога да си ходя. Докато смятам, че съм полезен на хората и ми доставя удоволствие, ще го правя, пък после ще видя.

И в заключение: Дадох едно уточнение с най-нормален тон и то на друг човек. Не знам с какво предизвиках твойта реакция, но тонът с който се опитваш да комуникираш с мен е крайно неприемлив ! Имай го предвид !

_________________
Където има воля има и път!
Пон Май 20, 2013 1:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
joropc



Регистриран на: 25 Яну 2011
Мнения: 649

Мнение Отговорете с цитат
За каква злоба говориш бре, човек.За какво ми е на мен да ти злобея.Просто направих уточнение, че и без теб хора си ходят в Хималаите, и като пишеш някои неща трябва да го имаш предвид.Относно това, че си завел стотици хора в голямата планина...ами то всеки може да отиде и сам, стига да знае малко английски и да спазва аклиматизационната схема при изкачването.Говоря за трековете.Иначе за по-високите места, на които водиш групи е ясно, че нещата стоят коренно различно, ама сега "говорим" за BC.
Не забравяй като споменаваш, че цените ти са най-ниски, да уточняваш спрямо кой, защото аз съм срещал далеч по-евтини оферти, стига да се замъкнеш сам до Катманду, което си е просто един самолетен полет с едно прикачване и 2-3 часа престой. Wink

@Emil
За каквито и побоища и мизерии в Хималаите да пишат, голямата планина си е там и трудно някой ще им "накриви шапката".
Абе, вчера да беше в мола на цариградско?Very Happy
Пон Май 20, 2013 8:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil



Регистриран на: 27 Мар 2012
Мнения: 1073
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Бях. С децата и жената. Very Happy
Пон Май 20, 2013 9:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
gena



Регистриран на: 29 Юни 2009
Мнения: 50
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Ти откри Америка, че и без мен ходят хора... И през ум не ми е минало да преча на някой, който е тръгнал сам. Напротив, на никого не съм отказал изчерпателна информация и помощ при самостоятелни пътувания, не само за Хималаите ! Десетки са хората на коита съм помогнал по този начин ! Колкото до това, че всеки може да отиде - да, така е, само, че има много хора за които това е голям стрес и предпочитат да са с по-опитен човек, а и да научат много повече неща, които иначе няма как да научиш. И те са доста повече от другите. Точно за такива хора са агенциите за да им дадат по-голяма сигурност. Точно с цел да помогна си дадох мнението във форума за тийм листа и водача, а не да отказвам хората. Много е елементарно, за да ми го приписваш. А колкото до аклиматизацията, колко хора мислиш, че имат точна представа от начина на провеждането и, превантивни и предпазни мерки, евентуално лечение и т.н. ? Единици са. Затова по трековете рядко можеш да срещнеш самостоятелни трекери и много повечето са поне с местен водач. Нагледал съм се на какви ли не случаи, точно на трекери, включително и фатални такива. От едно ходене няма начин да придобиеш пълна и ясна представа за проблемите, които могат да възникнат, а те съвсем не са малко !
Колкото до цените, естествено, че ги давам от България и не могат да бъдат сравнявани с тези на агенциите от Катманду! Естествено, че всички услуги струват пари, особено качествените, каквито претендирам, че давам на хората, които водя.

_________________
Където има воля има и път!
Пон Май 20, 2013 9:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov