ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, ... 217, 218, 219  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение ЛАВИНА ЗАТРУПА ТРИМА АЛПИНИСТИ В РИЛА Отговорете с цитат
Трима алпинисти са били повлечени от лавина днес следобед в района на Седемте рилски езера. Хората са спасени благодарение на бързата реакция на планинските спасители, които организирали мащабна операция.

В 13.42 часа на тел. 112 е постъпил сигнал за инцидента. Малко по-късно единият от пострадалите мъже също е успял да се обади по мобилния си телефон и да уточни мястото на инцидента. Веднага от ПСС са се обадили на отряда в Дупница и на друг отряд в Мальовица, който по това време провеждал обучение за действие при лавинна опасност.

Същевременно от централата на ПСС са се свързали с авиобазата в Крумово и военните летци са се отзовали с готовност да помогнат в сложната ситуация. Условията високо в планината никак не били леки. Духал е много силен вятър, температурата е била около 10 градуса под нулата.

Благодарение на бързите и квалифицирани действия на планинските спасители и военните пилоти пострадалите успешно са били вдигнати от мястото на инцидента. В 17.56 часа военният хеликоптер е кацнал на летището във Враждебна, откъдето тримата мъже на възраст между 30 и 40 години са били откарани с линейки на Спешна помощ във ВМА.

По първоначална информация всичките са с хипотермия. Единият е със счупен крак. Имат и други фрактури, но животът им е извън опасност.

http://www.vsekiden.com/128857
http://petel.bg/LAVINA-ZATRUPA-TRIMA-ALPINISTI-V-RILA__29295
http://www.blitz.bg/news/article/175911

Всичко е добре, щом свършва добре...
Нед Яну 13, 2013 8:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvli



Регистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 254
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Тримата приятели - алпинисти тръгват тази сутрин от старата хижа Седемте рилски езера за поредната си тренировка. Изкачили са се до езерото Близнака и са започнали катерене по труден ледено-скален маршрут около 400 метра към езерото Сълзата.

Почти на самия финал групата е пометена от снежна маса, разказват очевидци. Алпинистите буквално са прелетели около стотина метра, но за щастие падат в дълбок сняг.


http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/01/13/trima-alpinisti-povlecheni-ot-lavina.177476
Нед Яну 13, 2013 9:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil



Регистриран на: 27 Мар 2012
Мнения: 1073
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
За тези, които си мислят, че по 7-те Рилски езера е безопасно ето две снимки, къде е станал инцидента, според материалите в пресата.
Тук се вижда откъде се отича ез.Сълзата към ез. Близнака. (червената стрелка).Някъде там са се катерили, но не самото трасе е опасно а бялата шапка над ръба. В смисъл трасето си е опасно за туризъм, но за алпинизъм е подходящо. От тази снимка не става много ясно, какъв е наклона след ръба, нито дължината му, но на следващата се вижда.


На тази снимка се вижда склона над ръба на отока на ез.Сълзата (червена стрелка), по който дефакто е лятната пътека от ез.Сълзата към Раздела. По този склон лавини падат към ез. Сълзата и през ръба надолу към ез.Близнака.
Зелената стрелка, показва къде е ез.Сълзата, зад така наречения Езерен Връх.
Зелената вълнообразна линия е пътеката от ез. Окото към ез. Сълзата.
А оранжевата стрелка показва, къде е ез. Окото.

Добре че пичовете са живи.

Та пиша тези неща заради туристите, да не ходят там зимата. Освен около Сълзата и може и около Окото да стават лавини, така че зимата най-добре само до Бъбрека и после завой към хижата.
Пон Яну 14, 2013 12:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Мавруд



Регистриран на: 21 Окт 2010
Мнения: 180

Мнение Отговорете с цитат
Пресният сняг спасил живота на алпинистите след лавината

Във връзката най-отдолу има много хубава снимка от мястото на инцидента !

Алпинистите, които летяха 100 метра, след като ги помете лавина, са се държали мъжки въпреки шока. Затова Дамян Петков, Григор Вътев и Стоян Тодоров оцеляха, разказа директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Кирил Русев.

Първи се свестил след падането Григор

Той веднага позвънил за помощ на планинските спасители. Те им дали неотложни съвети. Единият бил със счупен крак, приятелите му направили превръзка и го обездвижили. Те трябвало много-много да не се движат, защото плюели кръв, което говорело за вътрешни кръвоизливи.

Само единият от тримата алпинисти е пострадал по-сериозно. Има открита рана със счупване на крака. Той ще бъде опериран днес, съобщиха от ВМА, където пострадалите от лавината са настанени. Другите двама са се отървали само с натъртвания и навяхвания.

Имат и комоцио

- леко мозъчно сътресение. Опасенията за вътрешни кръвоизливи не са се оправдали, допълниха лекари.

Алпинистите са минали пълни изследвания и засега прогнозите за възстановяването им са добри. Дори и двамата по-леко пострадали обаче ще останат още няколко дни под наблюдение.

Момчетата са катерили стена над Седемте рилски езера, над Близнака, близо до връх Харамията,

Стената принципно предоставяла добри условия за катерене по лед.
Тя е около 100 метра, завършва със снежен склон, който извежда до плато.
При излизане от стената към 14 часа в неделя е паднала лавина от снежното поле, която е помела тримата. Ускорената снежна маса е извадила осигуровките им и алпинистите са прелетели цялата стена и са паднали долу на склона. Специалисти

сравняват височината на летежа на около 25-етажен жилищен блок

Падали са отвесно.
Благодаряние на това, че е имало пресен сняг от лавината, те са останали живи, убедени са спасителите. Те ги посъветвали да пазят телефоните си заредени. Веднага организирали наземна акция. В нея участвали два отряда - от Дупница, изтеглили и един от Мальовица, където се провеждало обучение за напреднали по лавинна безопасност.

Районът е тежък и трябваха допълнително хора, ако акцията беше чисто земна, обяснява решенията Кирил Русев.

Едновременно с това направихме постъпки за хеликоптер от база Крумово,

отряд 24 на Министерството на отбраната. Военните реагирали светкавично.
Организирахме посрещането на спасителите с лекар, планински спасител. Взеха ги от летище близо до Сапарева баня, уточни Кирил Русев.

Кацнали на около 300-400 метра от мястото на инцидента. Спасители, които вече били в района, с две моторни шейни стигнали до алпинистите, оказали им първа помощ, натоварили ги на шейните и ги закарали до хеликоптера. Качили момчетата на него към 16,30 часа и в 17,00 ч ги предали на "Бърза помощ". Хеликоптерът кацнал на летище Враждебна. Към 17,15 часа вече били във Военномедицинска академия.

И тримата бяха с преохлаждане,

но се държаха и изпълняваха точно нашите препоръки, каза още шефът на планинските спасители.

"Това са добри алпинисти, от елитните, но в този период на този терен е трябвало да се съобразят с лавинната опасност и че теренът предполага такава. Там е имало и други инциденти, някои от които фатални", добави Русев.

От дупнишката спасителна служба пък отново припомниха, че е

изключително необходимо да имат база в планината,

за да могат да бъдат по-близо в случай на инциденти да окажат навреме спасителна помощ на пострадалите. Планината е много посещавана и през лятото, и през зимата. Често обаче голямото разстояние и времето до пристигането на планинските спасители може да се окажат фатални.

Източник

_________________
ЕП "Български железници"
http://www.bgrail.eu/news
Вто Яну 15, 2013 10:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
Да помогнем на Дамян:
http://www.climbingguidebg.com/index.php?module=News&type=user&func=display&sid=4840

В повечето специализирани магазини ще има кутии за дарения, при нас на Галичица 37 - също.

и разказът на Григор:
http://vatev.blogspot.com/2013/01/blog-post.html

_________________
www.summitsweb.com
Чет Яну 17, 2013 11:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
Емо, така както гледам от материалите, които обаче също пращат за зелен хайвер, зулумът не е станал, където го сочиш, а на около 50-100м по - вляво от червената стрелка /добре че от описанията на Григор става ясно, какво са правили - катерили са тура на Ицо, Яна и Маровски - Тримата от запаса - http://climbingguidebg.com/index.php?module=News&func=display&sid=1591 .
Лавината вероятно е от Хиксовото поле, в средата на стената, а не козирка отгоре над ръба. Отделно, в пресата се тиражират открити лъжи за денивелацията на стената - не е 100, а над 300метра! Измерихме я със Съни/Боян Петров/ с GPS, когато изкачихме "Измерението Х"/той е дълъг 400метра, но със 310 м денивелация/.
По отношение на лавините при туризъм, всъщност не е толкова зле работата, ако просто искаш да идеш зиме до Сълзата - подхождаш отгоре и нямаш проблем, дори и до Окото може безпроблемно. Отгоре/ от камбаните / до отока на Сълзата е равно , а и после, през стръмнината до Окото не е лавинарник. Теслата обаче е по стръмнината между Окото и Бъбрека. Там е истински лавинарник, от който няма къде да избягаш. През януари 2004 минавахме със ски от там на път от Мальовица, страхът е толкова силен, че там го пускаш шус, само и само бързо да избягаш. Не случайно зимната пътека изобщо не е там, а отвъд Харамията, през Зелени рид.
Искрено ми се иска да се оправи Дамян и да се върне отново по обектите, че последно време беше един от малкото останали активни зимно катерещи алпинисти.
Моята кариера на такъв завърши безславно и безвъзвратно с подобно пречукване след падане със ски в района на Скакавица, и после при подобен на техния инцидент в Джендема. Сега ми остана само писането по форумите и малко снимки.... който може, нека му помогне, колкото му е по силите.
Чет Яну 17, 2013 6:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil



Регистриран на: 27 Мар 2012
Мнения: 1073
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Добре че Ватев пише "катеропис" Very Happy , иначе като много други случаи всичко ще се потули в мистерия и дезинформация, за да немогат другите да си направят изводи и да научат нещо повече....
Пет Яну 18, 2013 1:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
G_P_S



Регистриран на: 27 Окт 2011
Мнения: 204
Местожителство: Троян-Пловдив-Лондон

Мнение Отговорете с цитат
http://www.dnes.bg/stranata/2013/04/05/lavina-pomete-chetirima-alpinisti-pod-vihren.184768
Пет Апр 05, 2013 6:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
G_P_S написа:
http://www.dnes.bg/stranata/2013/04/05/lavina-pomete-chetirima-alpinisti-pod-vihren.184768


Текста:

Цитат:

Лавина помете четирима алпинисти под Вихрен
Всички те са със сериозни травми, но няма опасност за живота им
5 апр 2013 18:05
1
Лавина помете четирима алпинисти под Вихрен
Пострадали са четирима алпинисти. Снимка: Булфото

Лавина се стовари върху четирима български алпинисти, докато катерят връх Вихрен по Северната стена.

Голямата снежна маса се откъснала малко след 14 часа днес и помела надолу мъжете, като според спасителите ги е влачила близо 40 метра. Макар и със сериозни наранявания, алпинистите са подали сигнал в ПСС-Банско. Веднага към мястото на инцидента тръгнали над 30 спасители.

Алпинистите са катерили върха по така наречения тур Кулоара. Изведнъж се е откъснала "козирка" от сняг и ги е повлякла надолу. Сред пострадалите е преподавателят в НСА и покорител на връх Еверест Дойчин Боянов, който е със счупен таз, съобщиха за БТА планинските спасители.

Към 17 часа те са пристигнали при ранените алпинисти и са започнали да ги транспортират с помощта на шейни и на ръце към най-близкия медицински център. Заради силния вятър в района е било невъзможно да се ползват услугите на хеликоптер.

От другите трима пострадали единият е със счупена подбедрица, вторият е с наранявания по главата, а последният е със съмнение за счупени ребра и контузия на белия дроб. Според първоначалния преглед на лекарите няма опасност за живота на пострадалите.

Групата на катерачите е била от над 10 души, сред тях е имало преподаватели и студенти от НСА.


_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Апр 05, 2013 6:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
някъде дали вече са пуснали инфо за имена или поне инициали на пострадалите? Аз намирам само copy/paste тая новина.

Confused

_________________
www.summitsweb.com
Пет Апр 05, 2013 7:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Spas



Регистриран на: 12 Ное 2007
Мнения: 159
Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Няма опасност за живота на двамата алпинисти, пострадали на връх Вихрен, за което БЛИЦ вчера съобщи.
36-годишният алпинист Дойчин Боянов, който участва в изкачването на връх Еверест, е един от пострадалите. Снощи в 23,55 часа, в "Пирогов" са докарани двама от пострадалите – 36-годишният Дойчин Боянов и 35-годишният Милен Желев. Това каза пред журналисти доц. Диян Енчев, координатор на специализирания травматологичен комплекс в „Пирогов”.

Боянов е с фрактура на дясната подбедрица, Милен Желев – с фрактура на дясното бедро. Направени са им изследвания, снимки и скенер. В състоянието им няма нищо тревожно. В понеделник предстоят операции и на двамата.

Пострадалият Дойчин Боянов каза пред журналисти, че се радва, че са оцелели. Благодарен е, че с тях не се е случило нещо по-лошо и каза, че се чувства в сигурни ръце в „Пирогов”./БЛИЦ
Съб Апр 06, 2013 3:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexvan



Регистриран на: 20 Апр 2010
Мнения: 705
Местожителство: България

Мнение Отговорете с цитат
Четирима от най-добрите български алпинисти сред които и покорителят на Еверест Дойчин Боянов бяха пометени от лавина при изкачване на връх Вихрен в Пирин.

Снежната маса е влачила алпинистите 40 метра. По чудо, те са оцелели, но са с множество наранявания. Освен Дойчин Боянов, са пострадали преподавателят от НСА доц. Николай Панайотов, треньорът Милен Желев и състезателят Цветан Безовски.

Четиримата са катерили върха, заедно с още 8 алпинисти по един от най-трудните мршрути – т.нар. тур Кулоара, който е изключително коварен през зимата.
Съб Апр 06, 2013 6:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff



Регистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3034

Мнение Отговорете с цитат
alexvan написа:
Четиримата са катерили върха, заедно с още 8 алпинисти по един от най-трудните мршрути – т.нар. тур Кулоара, който е изключително коварен през зимата.

Не пишете глупости, когато не сте ходили там и не сте виждали какво представлява този кулоар. По принцип това не е тур, а път за слизане. Ако ще го наричате тур, значи това е най-лесното нещо по тази стена, защото ако се влезе в него откъм Фунията, дори и най-простия туристунгел с котки и пикел може да мине от там, тъй като по цялото трасе при повече сняг няма нито един скален участък и се ходи, а не се катери. Ламбов и Проданов са го ползвали за слизане от туровете по Триъгълника, за да могат да качат по два тура за един ден. В наши дни също се използва за аварийно излизане от Тоткова камина/на тур Народна армия/ и от тур Камините. Нищо коварно няма, ако се придържаш към дясната му страна/от към Фунията/, над която на много места има дори надвеси, което те прави напълно защитен от лавините на Фунията. По принцип опасно е в долната част, където е по-открито /всъщност това е и мястото на инцидента/. А иначе свличанията там не са рядкост, доколкото съм чувал и жената на Дойчин Василев също преди много години е участвала в подобен екшън.
http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1719078&USER_ID=31294
А това най-вероятно е самото място на инцидента:
http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1719090&USER_ID=31294
Вто Апр 16, 2013 3:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin



Регистриран на: 30 Яну 2013
Мнения: 1037
Местожителство: Рилско

Мнение В помощ на Иван Масларов-Байно Отговорете с цитат
http://befsa.com/?q=node%2Fview%2F18492
Пон Май 20, 2013 3:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
Айде, пак там:

Цитат:
Планинска Спасителна Служба - отряд Банско
На 16.06.2013г.в база Банско, деж.Цветан Пчелин е приел сигнал в 12.50ч за турист попаднал в трудна ситуация в следствие от подхлъзване на заснежен участък в района на Кончето,към мястото тръгват 10 планински спасители от отряд Банско,след няколко часа са при пострадалият човек,той е във видимо добро здравословно състояние с леки охлузвания и натъртвания ,в 16.20ч започва слизане към х.Бъндерица.
Акцията приключи успешно в 21ч.


Колко още народ трябва да се претрепе там, докато не вденат всички, че в сняг не е оферта да се подсича с летните обувки Rolling Eyes

_________________
www.summitsweb.com
Пон Юни 17, 2013 1:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, ... 217, 218, 219  Следваща
Страница 2 от 219

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov