ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До Премката и назад

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
До Премката и назад
Автор Съобщение
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение До Премката и назад Отговорете с цитат
Тъй като едни приятели бяха решили да се катерят на Вихрен, аз се възползвах от любезната им покана да отида с тях. Всъщност Вихрен не ми е присърце поради причината, че е доста населен връх и реших да се отцепя от тях. Уговорихме се за среща на х. Вихрен в късния следобяд и така тръгнахме по различни пътеки.

Аз слязох на х. Бъндерица и хванах пътеката към Казаните. На хужата нямаше никой в ранния час и явно бях първия за деня по маршрута. Първа почивка направих на Малкия Казан, където похапнах и позяпах панорами. Малко преди Големия Казан се появиха хора откъм Джамджиевия ръб - първите за деня. Докато зяпах стената на Вихрен и снежника под него почивайки за щурмуването към Премката те ме настигнаха. Оказаха се весела група от Разлог тръгнали към Премката.

До самата седловина издрасках пак необезпокояван от никой. Разложани останаха да отморят в Казана. Само един човек слизаше от Вихрен. Извадих щракалото и почнах да снимам красотите. Обръщайки се да надзърна към долината на Влахинска река изпод скалата под мен изкочиха 3 кози. Едната "полетя" надолу тичайки през глава, а другите 2 застанаха на 7-8 м от мен и взеха да ме оглеждат. Естествено се възползвах от момента и ги снимах няколко пъти. След като позираха 30-40 секунди и те тръгнаха след 3-тата надолу, но доста по бавно спирайки от време на време, като се обръщаха за довиждане.

Слизащия от Вихрен се добра до Премката та взехме да бъбрим. Пича се оказа от Самоков и беше решил да слиза към Бъндерица. Помолих го да изчака да слизаме заедно. Дойде и разложката група та дръпнахме един ми ти моабет. После се качих 10-15 минути нагоре към Кутело да позяпам, но си забравих апарата долу. Sad Това ме принуди да се откажа да се качвам на върха и се върнах. Разделихме се с разложани и двайцата със колегата самоковлия заклретахме надолу.

Пътьом дадох напътствия на 2 групи за времена, посоки и маркировки. На излизане от Големия Казан кривнахме и до Джамджиевия ръб да позяпаме панорами, след което се върнахме и заслизахме към Бъндерица. Срещнахме двама симпатяги, момче и момиче, тръгнали за Яворов. И тях осведомих за времето за да си направят сметката понеже искаха да минат по билото. Надолу нищо особено. Само яки гледки към Тодорка, Каймакчал, Вихрен и Палашица. Преслушах и мойте хора, които се бяха ориентирали на слизане към х. Вихрен.

На Бъндерица картинката бе коренно различна от сутрешната. Навалица, коли, гюрлутия! Protest С колегата тръгнахме по Хасфалта към х. Вихрен. Там му беше колата, а и моите хора бяха там. Спряхме на Байкушевата мура, че не я беше виждал човека. Там се отвратих от навалицата, която газеше корените на дървото. Добре, че парковата дирекция скова едни скари иначе ще я унищожат. На туй отгоре някакъв тиквеник мръкнаше, че дошъл чак до тук (с кола) да гледа някакви си бели и черни мури вместо да си седи на хижата където цитирам: "Вече щях да съм на второто кюфте". Blink Daz

Тъкмо стигнахме на х. Вихрен, ей ги моите хора откъм връо пристигат. Там навалицата бе по-малка, но имаше бая. Сръкнах една бира за 2,50 лв, похапнахме, полафих пак с част от разложката група, която дошла до тук през в. Въхрен (другите зацепиха към Яворов), качихме се на возилото и айде към Неврокоп.

Дръннах един телефон на Дидо, че той яко се надъха пак за мраморното било, но телефона му бе изключен. Та такива ми ти работи. В неделя бях пак в Пирин - района на в. Ореляк, но от там няма снимки понеже бях да бера чай. Фотоапарата ми е празен, понеже носих торби с Мащерка, Жълт кантарион и Пирински чай.Smile

Качих снимчури от ходенето до Премката на -> http://www.oreliak.e-psylon.net/index.php?item=photo&action=photos&gallery_id=46

Приятно гледане! Trampoline
Пон Юли 09, 2007 7:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6372

Мнение Отговорете с цитат
Абе тъй, телефона ми е калпав и му пада батерията от студа, затова го изключвам. На премката под Вихрен бях към 15:00, разминали сме се с много - Ива беше поизгубила форма и ...

Времето наистина беше уникално просто, такава видимост на планина никога не съм имал.
Пон Юли 09, 2007 11:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
goro_levskara



Регистриран на: 04 Дек 2006
Мнения: 309
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Здрасти Ники, хубава разходка си направил, а и хубави снимки, рядко се случва така диви животни да позират/поне на мен не ми се е случвало никога/. Въпросът ми е следният: Казваш от премката си се качил нагоре към Кутело да позяпаш. Кажи ми има ли маркировка, тоест указващи пирамидки за върха и Кутело 1, или Кутело 2 е първият връх от премката нагоре. Питам те защото при единственото ми ходене до Кончето имахме точно идеята да стигнем до знака в началото на ръба и да се върнем. Обаче без да знаем, тъй като беше много малка видимостта хванахме подсичащата пътека и отидохме до средата на кончето. Навръщане минахме през знака, изкачихме някакви чучки и по някакви стръмни сипеи излезнахме на премката без да разбера въобще дали сме изкачили някои от Кутелите.
Благодаря предварително!!!
Жоро
Пон Юли 09, 2007 11:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Жорка, лично за мен Кутело е един връх. По гърбището му има 4 чучки. Крайните 2 са по изразени когато върхът се гледа от долу и се наричат Кутело 1 и Кутело 2

Маркировката е по подсичащата пътека. Десетна минути след Премката пътекаъа се разделя. Маркираната хваща наляво и излиза в края на ръба в подвършието на Бански суходол. Тази надясно се изкачва на Кутело близо до котата наричана Кутело 1, която е на 2 минути пеш встрани от главното било. Кутело 2 е котата която се свързва с Бански суходол посредством ръба. Най-тясната част на ръба от знака до мястото, където излиза подсичащата пътека се нарича Кончето.

От Премката до Кутело има камени купчинки и ясно очертана пътека.
Вто Юли 10, 2007 10:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6372

Мнение Отговорете с цитат
Точно описание Very Happy Мисля имам една снимка от премката под Вихрен къмто Кутело, на която се вижда как се разделят пътеките и коя накъде върви.
Вто Юли 10, 2007 2:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
tsvetozar



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 14
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
снимките на дивите кози са много находчиви.

имаш ли някаква идея колко горе долу може да е като бройка популацията им само в Пирин например? щото май не се срещат много често по снимки из планините. или може би просто бягат и се крият като видят хора.
Вто Юли 10, 2007 3:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Дирекцията на парка ги брои уж, та знам ли. Когато бе анархията при трансформирането от Народен в Национален парк почти ги бяха изтребили.

Последните години има доста. Поне аз срещам почти винаги, когато ходя в Пирин. Има бракониерсто и сега, но е по-ограничено. То си личи къде има бракониери. На тези места козите са изключително плашливи. По мои наблюдения такива места са землищата на селата Корница, Брезница, Кремен, Пирин, Влахи.
Вто Юли 10, 2007 4:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Jores



Регистриран на: 23 Юли 2007
Мнения: 42

Мнение Отговорете с цитат
Можете ли да ми кажете, за колко (като време) се минява от Премката до з.Кончето по лятната и по зиммата маркировка. Другият месец ще водя приятели и мислия да ги прекарам от там. Притеснява ме малко, че не са много-много подготвени планинари (разбирайте ходели са веднъж-дваж във висока планина). Какво ще ме посъветвате - да ги прекарам ли по зимната или да си държим лятната?
Пон Юли 23, 2007 3:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Jores написа:
Можете ли да ми кажете, за колко (като време) се минява от Премката до з.Кончето по лятната и по зиммата маркировка. Другият месец ще водя приятели и мислия да ги прекарам от там. Притеснява ме малко, че не са много-много подготвени планинари (разбирайте ходели са веднъж-дваж във висока планина). Какво ще ме посъветвате - да ги прекарам ли по зимната или да си държим лятната?


Сега, тук трябва да уточниш какво имаш предвид под зимна маркировка. За мен зимна са металните колове или може би бъркам!? Oops Там такива няма. Маркировката е по подсичащата пътека и е само лентова. Коловете по самия ръб са осигурителни с въже в най-тясната част, за да може преминаването да става по-лесно. От Премката до заслон Кончето 1,30-2 ч. максимум с почивки иначе.Smile То зависи и малко дали ще ходите по билото или по подсичащата пътека. Билната минава целия ръб (Кончето), а подсичащата само малка част от него.
Пон Юли 23, 2007 7:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov