ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Владая - Черни Връх - Кладница

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Предишната тема
Следващата тема
Владая - Черни Връх - Кладница
Автор Съобщение
moonlit knight



Регистриран на: 08 Авг 2013
Мнения: 3
Местожителство: Перник

Мнение Владая - Черни Връх - Кладница Отговорете с цитат
Привет от мен!
Миналата седмица с един приятел качихме ЧВ , но от югозападния склон , от Кладница през Танчовица и връх Селимица и спускане към Конярника - х.Звездица и надолу към х. Селемица и селото.Беше страхотно изживяване.Отне ни 7 часа, доста ни поизпоти, но пък си струваше цялото усилие.Другата седмица,предвид свободното време което ми се открива и добрите атмосферни условия, възнамерявам да кача върха, но от северния склон през Владая . Тъй като никога не съм минавал оттам бих искал да попитам за малко информация относно маршрута , има ли ясна маркировка все неща които ще са ми от помощ.Ще се радвам ако споделите съвети.Поздрави!
Чет Авг 08, 2013 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon



Регистриран на: 25 Сеп 2007
Мнения: 425

Мнение Отговорете с цитат
Маркираният и най-популярен маршрут е по Владайска река до Златните мостове, през Кумата, Конярника и до върха. Там не може да се изгубите.
Въпросът по-скоро е как да се разнообрази слизането. Единият вариант малко дублира предишното ви ходене. От Черни връх през връх Селимица слизате директно на хижа Селимица и от там питате за хоризонталната пътека към кариерите за павета над Владая. Като застанете на хижата с лице към алеята за Острица, тази пътека се пада в ляво. Върви се половин час през гората и се стига до черен път, който обикаля кариерите, след това става паваж, който отвежда във Владая. Въпреки, че този маршрут не е маркиран, единствената трудност е да се хване пътеката от хижа Селимица.
Другият по-дълъг вариант е да слезете от Черни връх по пътя от север посока Голи връх, преди върха да завиете наляво по коловете и по Платото да стигнете до хижа Бор и от там до Златните мостове, откъдето да слезете до Владая. По този маршрут всичко е маркирано.
Разбира се, това е ако искате да се върнете, откъдето сте тръгнали, иначе има и други варианти, но разбирам, че трябва да стигнете накрая Перник. Но пък сега виждам, че заглавието е Владая - Черни връх - Кладница. Ако трябва да слезете в Кладница, просто на връщане слезте за разнообразие по коловете през местността Накев камък. От там също има маркировка за Кладница.
Не се притеснявайте, щом за 7 часа сте направили предишното ходене, значи вървите малко по-бързо от средното и няма да имате проблеми с времето за минаване.
Пет Авг 09, 2013 12:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
moonlit knight



Регистриран на: 08 Авг 2013
Мнения: 3
Местожителство: Перник

Мнение Отговорете с цитат
Много благодаря! Ще си взема и туристическа карта на Витоша , която да ни даде поле за изява Very Happy Слизането не е задължително да стига до Кладница .. Варианта от Селимица до Владая също е добър..ще поразпитаме на място.От ходене не се плашим! Smile
Пет Авг 09, 2013 1:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3282
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Привет,

От Владая има няколко начина да се качи Черни връх. Аntoon вече добре те е насочил към най-популярните от тях. Ще си позволя да посоча по-непопулярни такива, като ще ги очертая само в най-общи линии, по-късно може да се поразровя в снимките и пътеводителите и да дам повече подробности като времена за изминаване, маркировка, водоизточници и прочие.

с. Владая - последна спирка в селото на автобус 59 - пътят за Кариерите покрай хижа "Водпроект" - Юрушки мост - покрай Юрушка грамада - х. "Острица" - връх Острец - през или покрай връх Селимица - Черни връх.

с. Владая - последна спирка в селото на автобус 59 - пътят за Кариерите покрай хижа "Водпроект" - пътеката покрай Голината - х. "Острица" - връх Острец - през или покрай връх Селимица - Черни връх.

с. Владая - по пътя за Кариерите - река Рударищица - по каменната река на река Рударищица - малини и боровинки - връх Острец - през или покрай връх Селимица - Черни връх (може и от края на с. Рударци да се хване все по река Рударищица обратно на течението до изворите й под връх Острец, но това вече е изкачване от с. Рударци).

Радиалната пътека от Златните мостове слиза в центъра на с. Владая, а ЖП гарата е в края, там където започва пътят за Кариерите. С един приятел от Перник при слизане от Златните (тъй като той си хващаше влака за Перник и за да избегнем скучното ходене през селото до ЖП гарата) редовно се отбивахме вляво (южно) през мостовете на Владайска река - има два такива при едни вили и в местността Водохващането - и по черните пътища се излиза до пътя за Кариерите, по който се стига направо до края на с. Владая. Черните пътища са с много лек наклон, рядко са кални и с хубави гори и цветя.

Има и други пътечки (до Мърчаево например) които могат да разнообразят маршрута следващите пъти. Например от Златните мостове да се слезе до Тихия кът, а после по хубава алея по леко надолнище покрай заслон и конна база да се слезе до с. Владая, където е закътано и малкото параклисче на Свети Иван Рилски.

Варианти много, желание не липсва - остава да пожелая успех!
Пет Авг 09, 2013 1:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
moonlit knight



Регистриран на: 08 Авг 2013
Мнения: 3
Местожителство: Перник

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за очертаните маршрути..не съм и предполагал ,че ще изникнат толкова варианти и посоки.Тъй като ще ходя до Владая с влак , да разбирам ,че маршрута през Острица е по - удачен ,като се има напредвид начална точка жп гара Владая
Пет Авг 09, 2013 1:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38



Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3282
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Зависи какво търсиш. Изброените от мен пътеки са по-слабо посещавани и вече позаличени, така че вероятността за изгубване на пътеката е по-голяма. Посочените пътеки все пак са едно разнообразие, когато вече си минал по основните магистрали.

Задължително си купи хубава карта на Витоша, то не, че има голям избор, на "Домино" не е лоша, а е и сравнително евтина.

А на слизане от Златните мостове по радиалната пътека към центъра на с. Владая, точно преди да влезеш в селото може да хванеш по земни и не толкова земни пътища покрай края на селото и пак да излезеш в началото на пътя за Кариерите, просто е по-скучно от варианта с един от двата земни пътища, които се отделят през мостовете на Владайска река преди това. Както написах - има и още варианти, това й е хубавото на Витоша - винаги може да се загубиш и да те учуди Smile
Пет Авг 09, 2013 2:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Витоша Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov