ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Резерват Ш*баница (Стар*та гора)
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Резерват Ш*баница (Стар*та гора)
Автор Съобщение
vaskoo



Регистриран на: 21 Апр 2007
Мнения: 1400
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
В района на Шабаница чай няма
При затвора на Смолян има пост на гранична полиция и може да ти поискат личната карта - това е Shocked

http://moiteplanini.com/album.php?aid=553

_________________
Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Сеп 30, 2010 7:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Шаб*ница Отговорете с цитат
Най-сетне една моя откачена тригодишна мечта се сбъдна.
За шест дни с още едно момче обиколихме района покрай и по държавната граница от извора на р. Арда (пирамида 96) до с. Кожари (пирамида 162).
Както и предполагах преходът от Кош*те до Герз*вица се оказа предизвикателство. По границата с тежките раници щеше да си е живо приключение, защото теренът е много пресечен. Ние се качвахме там, само за да снимам конкретни неща, а иначе цепехме по патрулната пътека и контролно-следовата полоса (погрешно дадена в някои карти за GPS като път), които вървят под границата на различно разстояние.
Естествено черешката на тортата беше районът на застава Шаб*ница, започващ малко след Балд*зини поляни в посока югозапад и завършващ югоизточно от връх Ш*баница (Шаб*нското шило, както му казват местните от с. Кестен). Гледките към Перелишкото било от юг са невероятни. Малко разочарован останах от самия резерват Шабан*ца (Стар*та гора). Е, не съм се завирал навътре, но все очаквах да видя по-големи дървета. Гледките от южния склон на връх Шаб*ница са невероятни.

Пускам набързо малко снимки без обяснения, макар че не обичам подобни неща, но сега просто нямам време.
Тук имаше връзка към подготовката за албума, който вече е готов и е по-надолу в темата. Изтрих връзката, защото вече целият албум е готов.


Последната промяна е направена от ivailo.hr на Пон Сеп 09, 2013 8:56 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пон Авг 19, 2013 10:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
petko5



Регистриран на: 07 Юли 2010
Мнения: 44
Местожителство: София-Белоградчик-Стара Загора

Мнение Отговорете с цитат
Браво Иво, страхотни кадри....!
Вто Авг 20, 2013 10:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Кръстната чантичка я взех, заради GPS-а, а тя побира и пари, цигари и телефон. Преди го слагах в раницата и го изключвах по време на преход, щото като звъннеше и отнасяше една камара "благословии", че трябва да свалям раницата. Кръстният колан на раницата го закопчавам малко под кръстната чантичка и не ми пречи. Даже е много удобно.
Горната чантичка е за фотото. Предишният туч го носех на шията и се чувствах като впрегнат вол. Сегашният е малък, с твърд обектив (палачинка) и си го нося отпред. Като видя нещо интересно и... щрак, мрак, няма котарак, както се казваше в един поетичен виц:
"Черен котарак ближе контакт.
Щрак, мрак, няма котарак..."


Дългият обектив е в отделна чантичка и е в раницата, но може и той да бъде окачен някъде по кръстната чантичка или кръстния колан на раницата.
Вто Авг 20, 2013 11:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fena73



Регистриран на: 16 Окт 2011
Мнения: 1930
Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
Абе сред сичките тия джуджавки остава ли място за ено плоско течно"зарядно"?? Razz Alcohol
Вто Авг 20, 2013 12:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Аз носех 500 мл. "нормална" домашна (50 градуса), а колегата беше взел 3 патрончета от по 200 мл. със скоросмъртница, която трябва да се разрежда преди да се пие. Е, първите два дни имаше и вино, ама не го носех аз... Laughing Laughing Wink
Чак на шестия ден слязохме обратно в цивилизацията (Кестен) и презаредихме с бира, че ракията ни омръзна. Последната вечер в Кожари беше галавечерята на истинска маса. Wink
Вто Авг 20, 2013 5:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
korso...



Регистриран на: 11 Яну 2013
Мнения: 21
Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
96 ГП, до 180ГП,или нещо недовиждам.Браво.Добро ходене е паднало.
А снимките...просто както винаги перфектни.
Вто Авг 20, 2013 8:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
petko5



Регистриран на: 07 Юли 2010
Мнения: 44
Местожителство: София-Белоградчик-Стара Загора

Мнение Отговорете с цитат
Следващото качване ще е от Чаирите....само да не забравя да си взема брадвичката......тръпка си е от там..нали
Laughing ?
Вто Авг 20, 2013 9:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
korso... написа:
96 ГП, до 180ГП,или нещо недовиждам.Браво.Добро ходене е паднало.
А снимките...просто както винаги перфектни.


От 96 до 162 ГП, ама последната документирана е 160. Е, ти сега да не приемеш буквално, че сме били РГ по браздата. Повече бяхме патрул по горно КСП и по прикриващия. Laughing Laughing Laughing
По браздата бяхме от 96 до 108. Тамън слизаме на 101 и хоп – Гранична полиция... А не съм ги виждал там от 2009 г. Хъката-мъката, обясних какви сме и що сме, записаха ни данните, обадиха се в Смолян и т.н. Казахме, че отиваме на срещата на Кош*те, ама сме малко позакъснели и т.н.
На спускане от 105 (не съм очаквал колко е стръмно там) едното момче си изкълчи крака и куцук, куцук в търсене на място за бивак – ха под 108 на пътя за махала Потока, ха на една друга чешма, ама ядец – районът се обезлюдява и чешмите дават фира. Та се наложи да слезем под борик*вската застава, защото знаех със сигурност, че там има изграден специален палатков лагер. Даже има и такава табела. Там има чешма, беседка и заслон. На другия ден се мотахме и умувахме до обяд, дали и колко човека да продължим и в крайна сметка тръгнахме двама, а другите двама останаха да чакат да ги приберат с кола. Но нямаше време да се връщаме пак на границата, пък и не ми се навираше в джунглата на К*шуте, та отидохме на заставата по царския път. После тръгнахме да ходим на 119, че ония хайвани не бяха стигнали до нея. Много им дошло от заставата по границата до стика с Г*рзовица (122) и ги домързяло на връщане да се катерят и на 119... Laughing Laughing Laughing И добре че тръгнахме като на майтап следобеда, защото иначе на другия ден ни очакваше неприятна изненада. Хванахме по един път в посока на 119, който го няма нито на топографските карти, нито в урудката. Явно е сравнително нов. В един момент той се пресича с патрулната пътека. Да, ама разклона го помислихме за изровено от водата и си пердашим по пътя. Бре, гледам в урудката, че се отдалечаваме от патрулната пътека (добре, че си качих вътре топографските листове за района) и накрая – буф в едно дере и пътят свърши. Хайде назад, хайде напряко и набарахме пътека в желаната посока. Хоп, след малко чашки, жици по дърветата. Аха, остатъци от ЦСР-то – значи на прав път сме. Гледам на картата BGMountains дават път и какво да видя – ми то горното КСП. Ама точно в района на Кош*те, пък и на Герз*вица левия фланг, то е толкова стръмно и обрасло, че… Не за друго, ами ще вземе да се пробва някоя откачалка с джип да минава оттам. Също така в някои райони (да речем Пловдивци) съм виждал просеката на съоръжението да е отбелязана като път. То от сателита така изглежда, ама точно там ако се пробва някой да минава, леле-мале Laughing Laughing Laughing
И тъй на другият ден потеглихме към Герзов*ца по патрулната пътека. На границата излязохме чак под 122. Трябваше да я снимам със сигурност, пък и се надявах тяхното КСП да е по-читаво. Да, ама не. И там къде по патрулната, къде по КСП, малко по някакъв нов път по прикриващия (а той си седи цял – не можеш да минеш без клещи или ножовка Laughing ). После излязохме на браздата малко след Ман*лев връх (123), ама реших, че ще е целият обрасъл и се отказах да се качвам горе. После патрулната си беше чиста до ъгъла под 125. Там слязохме в Меч*то дере, отидохме до П*ева чешма, но както ми бяха казали и тя дала фира – капе само жабоняк. Другото място с водата не ни хареса за бивак , а и беше много ачик до пътя, пък нали районът е забранен за достъп и се ометохме към първи портал на Герз*вица и оттам на пътя за Мугла. Спахме малко след превала.
На другия ден през Балд*зини поляни, 130, 131, та в района на Ш*баница – царицата на родопските застави. Минахме през 132, 133, 134, 137 и 138 – Дел*боска, най-високо разположената пирамида в Родопите. Спахме в офицерското жилище – единствената оцеляла постройка. На другия ден 139, 141, 143 и 144, връх Шабан*ца и в Кестен. Към Кожари няма гледки от границата с изключение на едно място до 160. 153 я снимах по други причини. Отделихме се от Граничната ивица (някогашната Забранена гранична ивица) над изворите на р. Въча (между 162 и 163) и слязохме в Кожари.
Та тъй korso. Ще ти обяснявам подробностите на друго място. Wink


Последната промяна е направена от ivailo.hr на Пон Сеп 09, 2013 9:00 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 21, 2013 6:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
korso...



Регистриран на: 11 Яну 2013
Мнения: 21
Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
Ха,това е добра идея,последното изречение.
То си има уговорено време и място. Very Happy
Сря Авг 21, 2013 8:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivailo.hr



Регистриран на: 22 Мар 2010
Мнения: 1355
Местожителство: София

Мнение Изворът на Арда - Кош*те - Шаб*ница - Кестен - Кожари Отговорете с цитат
Най-сетне успях да завърша целия албум от ходенето ми преди почти месец от извора на р. Арда до с. Кожари по и покрай границата. Централно място във фотописа естествено заема районът на бившата гранична застава Ш*баница, която е била най-високо разположената такава в цяла България. Останах очарован от това място и частица от мен остана завинаги там!

Благодаря на момчетата, по чиято идея беше направен този преход: Васко, Димитър (Шопчето) и Станимир. Заради контузия на Станимир, той и Митко се наложи да прекратят прехода още на третия ден в района на Бор*ково, но догодина живот и здраве с нови сили пак!

Ето и снимките: https://photos.app.goo.gl/FU6UmVzrAoRh41hWA
Чет Сеп 05, 2013 4:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov