ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
с колко вода ходите

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
с колко вода ходите
Автор Съобщение
пешко



Регистриран на: 22 Авг 2013
Мнения: 123
Местожителство: MONTANA

Мнение с колко вода ходите Отговорете с цитат
вчера за 20км преход Shocked разхода ми е 2.5 л Exclamation ,а носех 1.5л и се наложи по средата да търся вода Idea
Сря Сеп 18, 2013 9:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
зависи от прехода, дали има вода по пътя, денивелацията, атмосферните условия и какво ли не.

Ако знам, че има вода по пътя - нося бутилка от 0.75 или 1 литър, като се научих да си я допълвам на всеки водоизточник.
Ако знам, че няма - до 4.5 литра се е стигало Laughing

Имало е моменти да остана без вода, гледам да не се случва пак. По-миналата зима на старопланинския траверс бяхме двама души с 0.5л, а денят беше топъл за сезона, колкото и да ядеш сняг - не помага. За късмет по Кръстците се стичаше тук-там вода, вярно снежна, но пък за сметка на това - кална. Спаси ни кожите.
Веднъж пък 4 човека направихме подобна глупост, пак зимата - от Соколна до Мазалат по билото. Тогава под Мазалат търсихме изворче с GPS-a, и тая вода беше кална, но беше единствената. Пазех и един портокал и един лимон, изядохме ги по Пеещите скали, като свърши и тая вода.

_________________
www.summitsweb.com
Сря Сеп 18, 2013 10:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
пешко



Регистриран на: 22 Авг 2013
Мнения: 123
Местожителство: MONTANA

Мнение Отговорете с цитат
мерсаж за бързия отговор Exclamation

аз пък вчера ЗА ПРЪВ ПЪТ си носех и храна,та тъкмо заваля и под тоя орех

http://goo.gl/maps/gdmzQ
си я хапнах Wink

май да сменя заглавието на колко най-много вода и храна сте носили Idea

ейй-ти каза гпс-а

спешно търся да сваля карта на района с пътеките,че вчера НА СЛЯПО се лутах зиг-заг по пътищата в тоя горист хълм
http://goo.gl/maps/qQ9md

като намеря клиповете ги качвам
Exclamation Exclamation Exclamation
Сря Сеп 18, 2013 12:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
horseman



Регистриран на: 06 Сеп 2013
Мнения: 139

Мнение Отговорете с цитат
Ходя с две бутилки по литър, да останеш без вода е истински кошмар, но наистина предварителната подготовка и ако си информиран къде има водоизточници и къде няма, е безкрайно полезна в пресмятането, защото и водичката си тежи Smile Smile

_________________
I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how

Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it
Сря Сеп 18, 2013 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ledena_kukla



Регистриран на: 05 Мар 2013
Мнения: 17

Мнение Отговорете с цитат
Ходя с три бутилки по половин литър на по-дългите преходи лятно време, като никога не тръгвам преди изчерпателно да съм се осведомила къде мога да си налея вода по път. Само веднъж ми се е случвало да си позволя да остана без вода, но оставаше час до хижата, задаваше се лошо време и ми се наложи да препускам, та не беше фатално. Зимата си щадя водата, поне 2л. гледам да имам + някаква друга напитка за разнообразие в малко количество, защото много често се оказва, че някои чешми или места, където може да се пълни годна вода за пиене или са замръзнали, или зарити от снега. Smile

_________________
Get lost in nature and you will find yourself...

Последната промяна е направена от ledena_kukla на Сря Сеп 18, 2013 3:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Сеп 18, 2013 2:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rosen_talov



Регистриран на: 12 Ное 2007
Мнения: 235

Мнение Отговорете с цитат
2 литра вода в CamelBak-а и допълване на изворите по пътя.
Сря Сеп 18, 2013 2:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1694
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
два литра вода в CamelBak но понякога лятото не ми стига и съм оставал без вода. То зависи кой колко има нужда. Аз при еднакви летни условия на дълъг преход харча различно вода. Първият ден съм забелязал , че пия доста повече от следващите, незнам защо така се получава, ако някой има представа може да обясни.
Сря Сеп 18, 2013 3:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73



Регистриран на: 16 Окт 2011
Мнения: 1930
Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
Аз май не съм критерий или пример за подражание...
Обикновено ходя с 0,5л а в най-големите жеги и преход 10ч.-1л.(това лято ме уплашиха на Е-4 за Славянка и взех 1.5л. и на прибиране половината го излях в/у краката си...)закъсвал съм за вода само веднъж-Пирин-от Яворов към Синаница през Кончето,Вихрен и Муратов с литър-малко дискомфортно след Кабата до изворчето под Гергиица...
Сря Сеп 18, 2013 8:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh



Регистриран на: 18 Яну 2011
Мнения: 1865
Местожителство: обл.Разград

Мнение Отговорете с цитат
Не нося много вода, тъй като малко пия. Който яде много ХЛЯБ, много вода пие(според мен). Много пъти съм закъсвал, мисля че все още съм жив. Човек може да живее 7 дни без вода, 40 дни без ядене(така казват). Не се умира толкова лесно(ако някой твърди обратното, да опита, да видим).

_________________
Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров
Сря Сеп 18, 2013 9:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mitko



Регистриран на: 04 Сеп 2009
Мнения: 169

Мнение Отговорете с цитат
медицински препоръчвания "стандарт" е да се пие поне по 1-1,5 литра вода на ден, като това е за моменти, когато не се натоварваме физически - така компенсираме естествените загуби на вода от тялото ни от физиологични нужди и метаболизъм и не стресираме допълнително организма си, нарушавайки солевия баланс ( хомеостазата). При преходи в планината, и да не пие, и да пие, вода, непрекъснато губим течности - от изпотяване, през белите дробове през издишания въздух, и също така от консумиране на вода от клетките и органите ни за вътрешния метаболизъм. Даже и да не се потите и да не чуствате особена жажда, ако не пиете вода излишно претоварвате организма си и го стресирате, нарушавайки солевия баланс ( концентрация на соли в кръвта, лимфата, тъканите, мускулите). Затова и по планинраските книжки пишат хората - пийте вода даже и да не сте жадни, ако чакате да ожаднеете и тогава пиете вода, вече сте си стресирали системата и организма ви 'не работи' оптимално, съответно натрупва се повече умора, намалява се ефективността на работа на мускулатурата, по-бавно се възстановяваме после.Иначе да, ще оживеем и без вода един-два дена, но в планината не отиваме да страдаме и да се мъчим все пак. Ако искате да тренирате за Сахара, това вече е друга работа, аз предпочитам да чета Екзюпери и историите му за жаждата и да си нося водица Smile.
Аз лично пия 'повече' вода от хората около мен обикнвоено, защото се потя доста при интензивни катерения. Лятно време спокойно изкарвам цял ден ходене с 2-2,5 литра, докарах го докъм 4-5 литра ( рекорд този август по Е4 от Верила през Клисура до Обесения камък, беше адската жега). Когато е по-хладно - минавам с по-малко вода, вчера от Драгалевци до Алеко и оттам до Бистрица си го минах с 1-1,5 литра, но пък си беше доста хладно. Зимата, зависи - като карам ски с лифт минавам и с макс 1 литър на ден, но като поемем с пантите по баири и върхове, гледам да имам по 2 литра в меха.. нещо такова..
Пон Сеп 23, 2013 2:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Цитирам, не коментирам:

Правилото за „Осемте чаши вода на ден”
И изобщо всякакъв вид съвети твърдящи, че ако не пием Х литра вода ежедневно, ни заплашва едва ли не бавна и мъчителна смърт.
Днес никой не може да каже със сигурност откъде точно произлиза този мит, нито защо препоръчва точно 8 чаши вода на ден (а не 5 или 7, да речем).
„Обичайните заподозрени” за него са компаниите, предлагащи бутилирана вода, но по-вероятно е първопричината за възникването му да е едно популярно проучване, направено през 40-те години на миналия век в САЩ. Според него здравословният начин на живот изисква всеки човек да поема средно по 1 милилитър вода за всяка хранителна калория, която консумира. Това означава грубо около 2.5 литра вода ежедневно за мъжете и около 2 литра за жените.
Това „правило” обаче напълно пренебрегва факта, че всички ние поемаме голямо количество вода и със самата храна, и това на практика намалява нуждите на организма от допълнителни течности. Приемът на вода също така зависи от специфичния метаболизъм на всеки човек, както и от това, при какви климатични условия се намира той. Така че, ако не живеете в Централна Африка и не изпотявате кофи вода на ден, малко над литър вода вероятно ще ви е напълно достатъчен.
Друг аспект на този мит настоява, че ви е нужна точно вода и нищо друго – допълнителният прием на течности, като кафе, чай, сокове, мляко, не може да я замести и дори има негативен ефект, тъй като част от тях (чай и кафе най-вече) са диуретици (т.е. ускоряват обмяната и отделянето на течности).
Това твърдение също се оказва лишено от научна основа. Проучване, направено в САЩ и публикувано в официалното издание на Американския колеж по хранене, показва, че няма никаква разлика в хидратирането, когато то е извършено само с прием на чиста вода или на други течности, в това число чай, кафе или кофеинизирани напитки. За един физически здрав индивид дори едно или две слабоалкохолни питиета (като бира, да речем) биха могли да утолят успешно жаждата, а не да я провокират.
На финала – частта от „водния” мит твърдяща, че дори да не сме жадни, трябва да се насилваме да пием вода, понеже, когато почувстваме жажда, организмът ни вече е прекалено дехидратиран.
Това също е напълно погрешно допускане. Още преди три десетилетия е било доказано, че чувството за жажда възниква при по-малко от двупроцентен ръст в концентрацията на кръвта – далеч преди 5 процентния праг, след който настъпва дехидратация.
Така че по отношение приема на вода и други течности единственото правило, което следва да спазвате, е следното: доверете се на тялото си, пийте каквото ви се иска и когато почувствате жажда. "



http://hicomm.bg/science/pylni-gluposti.html

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Сеп 23, 2013 3:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
пешко



Регистриран на: 22 Авг 2013
Мнения: 123
Местожителство: MONTANA

Мнение Отговорете с цитат
аз бях неприятно изненадан от себе си Exclamation в първият ми по-сериозен преход с изкачване на връхче-едва 5-600м. и разхода скочи леко,тъй че за 20 км 5л ще ми са нужни Oops
Пон Сеп 23, 2013 5:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
promis



Регистриран на: 06 Яну 2013
Мнения: 105
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Вчера минах 20 км в Родопите, носих 1 л вода, който обаче не ми стигна. Успях да презаредя чак на х. Кабата. За 10 часа ходене изпих не по-малко от 1.5 л.
Пон Сеп 23, 2013 5:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gergoff



Регистриран на: 08 Сеп 2013
Мнения: 52

Мнение Отговорете с цитат
Аз мога да кажа единствено при колоезденето, за сега. Това лято, при по-дългите ми преходи-140, 150 км, за около 10-11 часа, консумацията ми на течности-вода, айран, таратор, между 10-15 литра. В планината сигурно е различно. В ежедневието си, през деня, рядко стигам до литър, вечер наваксвам с 2-3 бири. Smile

_________________
http://gergoff.blog.bg/
Пон Сеп 23, 2013 9:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov