ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Проблеми и въпроси от Бяла черква към Косово

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Предишната тема
Следващата тема
Проблеми и въпроси от Бяла черква към Косово
Автор Съобщение
Андон



Регистриран на: 08 Яну 2007
Мнения: 18
Местожителство: Пловдив

Мнение Проблеми и въпроси от Бяла черква към Косово Отговорете с цитат
Здравейте! Smile Днес се пробвахме да се разходим от Бяла черква към с. Косово, но не много успешно. Слезнахме по ски-пистата на Бяла черква и преди самия й край имаше табела надясно "Хвойна - синя маркировка". 100 м по-надолу в самия край на пистата имаше табела "Нар. бани - синя маркировка", като посоката е почти продължение на пистата, като се върви по черен път. Тръгнахме по първоописаната отбивка в дясно с табела "Хвойна". След 5 м на стълба за влека някой е написал със спрей върху стълба "Косово" и е сложил стрелка в същата посока (юг). По пътя видяхме 1-2 зелени маркировки, която според информацията в интернет е цвета на маркировката за с. Косово. Около 15 мин след ски-пистата пътят се разделя на две, там в района има голяма постройка с прилежащи постройки и чешма. Табела направо за Хвойна. Пътят наляво покрай сградите тръгва първоначално на югоизток към Косово, но след известно време завива на североизток и става много съмнителен дали е за Косово. По пътя към Хвойна след още 15-20 мин се появява разклонение - надясно синя маркировка покрай разрушена постройка, която трябва да е за Хвойна. Наляво табела "Св. Марина" и от там нататък става интересно. Около 15-20 мин след табелата "Св. Марина", след като се подмине отдясно и отгоре постройка с бивша чешма се стига до разклонение на пътя. Наляво по пътя се върви с зелена маркировка, поставена непрофесионално със спрей и слабо личаща. След 10 мин пътят преминава в пътека, която свършва при едно дърво със същата зелена маркировка. До там! Надолу се чува поток. Обратно на последното кръстовище и по десния път се появява професионална синя маркировка пътят пресича един ручей, виждат се полувкопани в земята тръби, отново има хубава синя маркировка и след няколко минути пътят свършва пред едно срутище с много паднали и растящи под ъгъл дървета, като там отново има синя маркировка. До тук! Отсреща се чува същия поток, който описах преди малко, но продължаването напред само на 7 крака и половина!

Въпрос 1: Докъде точно отива първоначално описания черен път, тръгващ наляво 20 мин след ски-пистата покрай голямата постройка (къща) с чешма?
Въпрос 2: Къде е "Св. Марина"? Предполагам е параклис.
Въпрос 3: Как може и зелената непрофесионална маркировка, и синята професионална маркировка да свършат насред гората и продължаването на 2 крака след това да е невъможно?
Въпрос 4: На всичките мои описания, ако някой може да ми обясни откъде тръгва пътят за Косово и откъде пътеката за Косово, ако има такива?

Благодаря много! Smile

_________________
Човекът е Човек, когато е на път!
Нед Окт 20, 2013 9:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
OpenMind



Регистриран на: 02 Яну 2012
Мнения: 67

Мнение Отговорете с цитат
За Косово следваш или зелената маркировка или черния път,който пресича маркировката на първата чешма.

Пон Окт 21, 2013 1:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Krasen



Регистриран на: 30 Авг 2012
Мнения: 79
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Здравей,
Това лято, докато си бях в България, минах точно от там, от Бяла черква към Косово. Нямах проблеми с намирането на пътя. По камионния път, който върви в долния край на голия склон, наистина се стига до разклонение надясно към Хвойна, а наляво, както казваш, на около 100 м има няколко постройки от дясната страна на пътя. Този път наистина си слиза до Косово, но с много завои и серпентини. На няколко стотин метра от постройките обаче, вдясно и надолу, се отклонява пътека, която напряко слиза право до Косово. Не помня точно с каква маркировка беше, но си беше добре и начесто маркирана (като се има предвид, че пътеката на места доста трудно се откриваше, тя се провираше все през храсталаци, паднали борови дървета, и всякакъв подобен вид гора, чак до една открита поляна, вече доста в ниското долу, над селото.
Оттам нататък аз май не избрах най-удачния вариант, предполагам, че тази пътека си продължава без проблеми все надолу и след тази поляна. Вместо това от поляната наляво и право надолу има пак маркирана (доколкото си спомням с червено) пътека, по която тръгнах, която слиза стръмно през ниска широколистна гора, до един поток. Там тя се губи в храсталаци, но после пак се появява, като вече върви покрай първите вили и постройки на Косово, и стига до един параклис в началото на селото. От параклиса вече не е ясно какво става нататък, там има разпръснати къщи (повечето, ако не и всички- необитаеми и изоставени), огради, стопански дворове (с кучета!), храсталаци (често и трънливи), аз се промъквах откъдето можех между тях, докато най-накрая слязох до центъра на селото, или по-точно нещо като площад, с чешма, и автобусна (нефункционираща) спирка- всъщност именно там излиза и въпросния път, който още от Бяла черква, покрай постройките след разклона за Хвойна, слиза до Косово. Оттам надолу вече си тръгва асфалтирания път до шосето Пловдив-Смолян.
Пон Окт 21, 2013 10:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА



Регистриран на: 23 Май 2009
Мнения: 820
Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Отговорете с цитат
Всички трънливи несгоди между Бяла Черква и Косово, свършват в селската кръчма „Безгрижен живот”. Laughing

Имаше горе един момък Иван Башкехайов, който поддържаше влека на ски-пистата и разчистваше района от паднали дървета.
След него, вече 4-5 години никой нищо не прави и нещата са в окаяно състояние. Пистата се самозалесява, а тая пътека със зелената маркировка от памтивека, е оставена на произвола на времето… и на търсещите приключения в гората. Laughing

Разни мотори и АТВ-та след ски-пистата, въртят по коларския път до Косово, по който няма объркване,
но удължава слизането. Туристите с конете на конна база „Стела” - Бяла Черква, също минават по него.

Въоръжи се с търпение и 3 часа време и всичко ще ти е ясно. Very Happy Няма как да се загубиш на тоя южен склон!

_________________
Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пон Окт 21, 2013 4:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Родопи Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov