ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Електронни карти и програми - упътване

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
Електронни карти и програми - упътване
Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Електронни карти и програми - упътване Отговорете с цитат
Здравейте,

тия дни почнах да работя върху минимална версия на BGMountains/Стара планина изток, като разбира се прочетох дискусията за трасето Ком-Емине - особено в участъка му около в. Байрака и Дебелец Very Happy Забелязах, че хората използват един вид трудни начини за оглеждане на географски данни. Затова реших да пусна тази тема, която би трябвало да ви улесни с огледа на географски данни - GPS траци, сканирани растерни карти и т.н.

Файловите формати:

Растерни (сканирани хартиени карти или въздушни снимки)

1. Ozi MAP - обикновено комплект от два файла - растер - .jpg/.tif картинка + привързващ .map файл. Привръзката дава координатите на всеки пиксел от картинката.
2. GeoTIFF - .tif с вградена привръзка
3. ECW - специален растерен формат, който вътрешно обединява множество растерни слоеве на различни зум нива. Този трик се прави за да се ускори драматично зареждането на огромни - примерно 300 гигабайта - файлове, както и разглеждането им.

Векторни

1. GPX - свободен текстов формат за тракове и точки. Обикновено GPS-ите записват такъв файл в движение. Чете се и се записва почти от всички програми.
2. KML/KMZ - форматът на Google Earth (записва и чете данните в този формат). От него разбира само още Global Mapper.
3. GDB - форматът на Garmin за MapSource. Други програми не го разбират. Препоръчвам ви да не го ползвате.

Програмите:

1. Global Mapper - http://mountain.bajhui.org/pictures/13.zip (версия 13 32/64 битови). Безплатна в ограничен демо-режим, иначе платена. Разбира от GeoTIFF, Ozi MAP, ECW, GPX, KML/KMZ и още около 1000 формата. Поддържа слоеве - множество различни файлове в един изглед.
2. Google Earth - знаете откъде да я изтеглите. Разбира от KML/KMZ и GPX.
3. OKMap - http://www.okmap.org/en_download.asp. Безплатна. Разбира от GeoTIFF, Ozi MAP, ECW, GPX. Поддържа слоеве - множество различни файлове в един изглед.
4. Garmin Mapsource. Поддържа единствено тайния гармински формат GDB и публичния GPX.

Източници на данни:
1. Такъв примерно е сайта на Ведрин (наш колега от форума, един от разработчиците на BGMountains) - http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/
От него можете да свалите т.нар. "Руска топокарта" - ето един лист http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/details/K-35-049-3.html . Скица с всички листи за територията на на България има на главната страница. Сваляйте Обработено растерно изображение, което е в GeoTIFF формат (вградена привръзка). От неговия сайт можете да изтеглите и всички листи за територията на България, залепени в ECW формат вж. - 2.3 Oбединено геореферирано растерно изображение с релефни сенки в ECW формат - http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/BGtopoVJ-raster-v3.00.7z или торента.

2. Всякакви свалени въздушни снимки като файлове GeoTIFF, JPG+MAP или ECW, примерно от Google Maps/Earth, VirtualEarth и други.

Как да ползваме:

Обикновено искаме да огледаме някакъв трак спрямо растер, заедно в едно изображение. За целта пускаме програмата Global Mapper и влачим/пускаме в нея растерен файл - примерно ECW-файла с топо-картата на цяла България от сайта на Ведрин (или нужния ви лист в GeoTIFF формат). След което влачим/пускаме векторния файл с трака - примерно някакъв GPX-файл от GPS-а ви.

Възможен е и друг сценарий. Използвате растерната снимка/карта за основа. Интересува ви дадено трасе - път, пътека, видимо на снимката. Можете да го прерисувате и да го запишете в GPX-файл, който после да качите на GPS-a ви за реално ходене на терена. За целта отваряте растерния файл по гореописания начин и с инструмента за чертане рисувате трасето като линия. Можете да добавите и важни за вас точки от картата с инструмента за чертане на точки. Следва експортиране във файл GPX формат на локалния диск. Този файл можете да отворите с MapSource и да го качите на GPS-а си.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy

Последната промяна е направена от dido на Сря Фев 12, 2014 12:46 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Дек 09, 2013 12:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3413
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Полезна тема!
Правя обратното. Рисувам си маршрута(ако го няма в BGMountains) по пътеки и без пътеки, върху растерните карти, после записвам в KMZ и го гледам в Google Earth, евентуално коригирам, връщам в GM, откакто имам GPS записвам GPX, качвам в GPS-a, при удобен случай минавам маршрута/евентуално псувам на места. Smile

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Дек 09, 2013 11:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
igurbev



Регистриран на: 23 Авг 2008
Мнения: 2406
Местожителство: София

Мнение Re: Електронни карти и програми - упътване Отговорете с цитат
dido написа:

3. GDB - форматът на Garmin за MapSource. Други програми не го разбират. Препоръчвам ви да не го ползвате.

Това принципно е вярно, но аз обикновено използвам .gdb формата за шерване на тракове просто защото уиндоуса асоциира разширението с програми като MapSource, докато .gpx файловете се отварят от браузерите като xml, каквото всъщност са си и съответно това впоследствие ми коства нови обяснения какво по дяволите хората да правят с него.

И само да вметна, че Google Earth разбира от .gdb, както между другото и разни сайтове за ъплоад на тракове като Wikiloc също.
Пон Дек 09, 2013 3:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Rincewind



Регистриран на: 09 Апр 2013
Мнения: 874

Мнение Отговорете с цитат
Темата е чудесна и мисля, че ще е от полза за всички.
Имам следното питане - има ли причина, поради която в списъка с програмите е пропуснат BaseCamp? Той, впрочем, също отваря KMZ файлове, макар и да не може да съхранява информация в този формат.

Струва ми се, също така, че от полза за някого би била програмката GPX2IMG, с помощта на която от GPX файл може да се създаде прозрачен инсталируем в MapSource картен слой и да се качи на GPS-a. Безплатната й версия се различава от платената по едно 15-секундно изчакване преди да се създаде img-файлът, по оставянето на надпис под формата като "воден знак" и по това, че не може да се конвертират повече от 2 GPX-файла наведнъж. Последното аз лично го заобикалям като записвам множество следи под формата на един GPX-файл.

ПП Отдавна ми се искаше да срещна някой, който разбира повече от OKMap, за да му задам конкретен въпрос за нея, но пък сега не мога да се сетя какво исках да питам ... От ЕГН-то ще да е Old
Вто Дек 10, 2013 5:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Идеята на темата беше да предложи начин за визуализация на географски данни - някакъв растер (дали въздушни снимки, дали карти) + векторни данни - примерно GPS трак, някакви прерисувани траци и т.н.
Програми от сорта на BaseCamp & MapSource не са много подходящи за целта - имат друга насоченост или са с твърде ограничени възможности (GoogleEarth донякъде също може да се включи в тази група, като отговор на коментара на Ванката).

Ето едно примерно демо от GlobalMapper - това е програмата, която обикновено ползвам да рисувам картата BGMountains (дал съм примери горе със същата програма):

цък

На картинката можете да видите ефекта от наслагването на различни векторни данни върху растерна картинка, както и управлението на различните слоеве.
Темата за това как да се правят карти за гармински приемници (GPX2IMG) засега няма смисъл да се дискутира, не е това идеята на разговора Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy

Последната промяна е направена от dido на Сря Дек 11, 2013 12:46 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Дек 11, 2013 1:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Rincewind



Регистриран на: 09 Апр 2013
Мнения: 874

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Програми от сорта на BaseCamp & MapSource не са много подходящи за целта

Съгласен съм, макар за елементарни задачки стават ...
Питането ми по скоро беше в насока има ли причина да е споменат Mapsource, а да е оставен изобщо без коментар BaseCamp, още повече, че Garmin днес залагат само на последния ... Питах от чисто любопитство ...
Що се отнася до GPX2IMG, далеч съм от идеята да правя "карти" с него, аз го използвам основно за да заобиколя неудобството да не мога да кача повече от 20 следи едновременно в паметта на моята чудесна антика 60Cx.

Имам едно друго питане, във връзка с линка, който си дал в последния си пост. С тази (и подобни на нея) ортофотография, върху която рисуваш, може ли да се сдобие всеки? Питам, защото аз рисувам тракове за предстоящо ходене директно в Google Earth, тъй като сред картния материал, който ми е достъпен из нета, няма ортофотографски карти.
Сря Дек 11, 2013 12:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Rincewind написа:

Имам едно друго питане, във връзка с линка, който си дал в последния си пост. С тази (и подобни на нея) ортофотография, върху която рисуваш, може ли да се сдобие всеки? Питам, защото аз рисувам тракове за предстоящо ходене директно в Google Earth, тъй като сред картния материал, който ми е достъпен из нета, няма ортофотографски карти.


Може, разбира се - ето:

http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/ShortLinks/cross_compliance/Cifrovaortofotokarta.aspx

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пет Дек 13, 2013 1:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Rincewind



Регистриран на: 09 Апр 2013
Мнения: 874

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря!
Пет Дек 13, 2013 8:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
netman220



Регистриран на: 24 Яну 2014
Мнения: 147

Мнение Отговорете с цитат
Здравей, dido.
Една малка неточност в първия ти пост.
Цитат:
От неговия сайт можете да изтеглите и всички листи за територията на България, залепени в ECW формат вж. - 2.3 Oбединено геореферирано растерно изображение с релефни сенки в ECW формат - http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/BGtopoVJ-raster-jnx-v3.00.7z или торента.


Препратката, която си дал е за картата на Ведрин в JNX формат. За ECW формат препратката е http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/BGtopoVJ-raster-v3.00.7z

Поздравявам те за сърцатата работа по картата BGM. Отдавна чаках да започнете работа по Източна Стара планина и много се зарадвах на новината. Пожелавам успех на теб и на екипа, който създава BGM.

Поздрави: Александър Самсиев
Сря Фев 12, 2014 12:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6366

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря Сашо, коригирах. Very Happy

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Сря Фев 12, 2014 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Попаднах на нещо интересно покрай работата. Може някой да го е отбелязъл във форума, тогава ще се повторя. Спътникът Сентинел https://apps.sentinel-hub.com/sentinel-playground/?source=S2&lat=40.4&lng=-3.73&zoom=12&preset=1-NATURAL-COLOR&layers=B01,B02,B03&maxcc=20&gain=1.0&gamma=1.0&time=2019-10-01%7C2020-04-21&atmFilter=&showDates=false показва данни каква площ от планините е със снежна покривка. Става само в ясен ден. Горе има прозорец за смяна на датите:


_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Нед Май 03, 2020 8:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1935

Мнение Отговорете с цитат
Връх Вежен - Ботев и Триглав на 25.04. :


_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Нед Май 03, 2020 9:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov