ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
КОМ – Емине Варианти на пътеката
Иди на страница 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
КОМ – Емине Варианти на пътеката
Автор Съобщение
mikesli



Регистриран на: 28 Мар 2011
Мнения: 509
Местожителство: Сливен

Мнение КОМ – Емине Варианти на пътеката Отговорете с цитат
КОМ – Емине
Варианти на ПЪТЕКАТА

От доста време си мисля за това – колко различни трасета има в българската част на Е3. Всеки, който веднъж се е запалил по темата си прави проучване на маршрута. В ерата на ГПС-ите, и Интернет това не е много сложно. Все пак ми се иска да обменим мнения и знания за алтернативните трасета в една тема. Обещавам, че когато се посъбере достатъчно инфо да ко систематизирам и публикувам в лесен за използване вид – например като версия 2 на Водата по КЕ.

Ще започна с няколко примера:
Стигате до Белия Камък и сте пред трилема. В 90% от случаите караме по най-лесното /подсечката към Зла Поляна/. Знячи ли това, че от там минава основното трасе? Какво е състоянието, дължината, релефа на останалите две? Доколко може да се разчита на подслон в х.Мургаш, вр. Мургаш и говедарника на Зла поляна?
Вървите си спокойно от Козя стена към Беклемето и по някое време установявате, че сте се отклонили много от пътеката /така правят повече от половината преминаващи/ Някакси се изтърва точно там, качването към вр. Боба. И след като сте си походили 1.7 км. повече решавате да се почекнете по Козята Стена: Колко ще ви забави това? Трудно ли е?
Дали е удачно да се мине по долината на р. Габрищица? От Узана до Шипка има поне 2 трасета. А между Шипка и Бузлуджа ....
В любимия ми вече участък Котел - Дъскотна се оказа че има безброй алтернативи: - вр. Разбойна може да се подсече от север, юг а има колова маркировка през върха. – До Злостен може да се стигне по асфалта или през мерите с изкъртени колови маркировки. Тук комеминейци се разделят на пешеходци и колоездачи. Явно ще трябва да има и 2 трасета. – Следват вариантите през Караборун или Герила, Кота 1008 южно било до вр. Топалкая, долината на р. Елешница, после билото на запад от Байряка или няколкото южни подсечки. Оказа се, че има няколко трасета покрай Ришкия проход, а на OFRM картата на до х. Тополица има пътека с надпис „КОМ-ЕМИНЕ (Е4) ЧЕРЕН ПЪТ” !? За какво ли става дума, ама щом и европейската номерация са сбъркали няма да е много сериозно.


Последната промяна е направена от mikesli на Пет Май 09, 2014 8:49 am; мнението е било променяно общо 3 пъти
Сря Май 07, 2014 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1245
Местожителство: софия

Мнение ПЪТЕКАТА Отговорете с цитат
Мите, брат,
Пътеката е една- с начало- връх Ком и край- нос Емине. Всеки, който я е изминал, е в еднаква степен достоен за уважение, а който желае и за възхищение. Няма ПРАВИЛЕН вариант.
Та ако си се объркал и вместо по "правилната" пътека, в някой участък минеш през някое шиб..о дере, при което си вложил значително повече сила, дух, време, пръсти на краката и др., отколкото ако си беше следвал правилния път, това да не ти се брои за правилно минаване ли? Не-е-е, да не изпадаме в уклони и сектантство. Тя си е там и всеки желаещ е добре дошъл.
Кога ще пристигнеш на Мечулица?
Сря Май 07, 2014 3:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh



Регистриран на: 18 Яну 2011
Мнения: 1865
Местожителство: обл.Разград

Мнение Отговорете с цитат
Вече може никога да не мина КЕ, да останат само спомените, но ще взема отношение по темата.
Много е хубаво, че ще се разисква. Разбира се, че има различни варианти. Полезно е да се знаят, дори само затова, че някой може да мисли, че е тръгнал по грешна пътека, а всъщност не е грешна, а е вариант.
Още по-хубаво е, че Митака се захваща, на края да систематизира всичко.
Колко лесно става да се минава КЕ. Но само на книга или по нета. Иначе си е същото - с разстоянието, с времето, с пришките, болките, болестите и т.н.

_________________
Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров
Сря Май 07, 2014 6:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x



Регистриран на: 15 Дек 2012
Мнения: 452

Мнение Отговорете с цитат
Интересно!Подлежи на разискване!Партийния секретар, има думата?
Без майтап,това си е така на още други места по пътеката.
Варианти на основния съществуват,но кой е той в действителност?
Критерия поне така смятам,максимално по билото и вододела север,юг.
Всеки сам решава,но зависи от времето и ситуацията на момента.
Сря Май 07, 2014 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen



Регистриран на: 15 Дек 2011
Мнения: 1479
Местожителство: kleta majka balgariq

Мнение Отговорете с цитат
Споделям мнението на Цецко. Основната пътека е по жалоните, а дали ще ходиш на десет или петдесет метра от нея няма значение. Пример е старопланинското конче, подсичащата пътека е на двадесет метра под билото от северната страна.. Ако времето е лошо и не позволява да се мине по скалите това означава ли, че не си минал по кончето?

_________________
"Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Сря Май 07, 2014 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joy_boy



Регистриран на: 21 Авг 2012
Мнения: 324

Мнение Отговорете с цитат
според мен Митака няма предвид кое е "истинско минаване" и кое не.
става въпрос за това, че примерно около Ришки проход ако не планирам да спя на беседката с петструйната чешма, аз бих предпочел да сляза до тръбата и от там да пресека асфалта до онова неработещо заведение и да продължа по тая маркировка, а не да трамбовам по асфалта до беседката. накрая двете пътеки се събират, но ако няма информация човек не би могъл да прецени по коя да мине или че въобще има друг вариант..
Сря Май 07, 2014 9:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
Ще взема отношение за района на Мургаш. Ако обърнете внимание в първата от 7-те карти маршрутът там е нарисуван с отклонение през хижата както и с подсичане през Зла поляна. В обясненията също споменават, че може да се мине и през хижата или да се подсече. Аз лично не виждам никакъв смисъл да се ходи до х.Мургаш, ако се прави К-Е дори и тя да работеше. Това (Белия камък - х.Мургаш) между другото е единственият маркиран участък от КЕ, който е в посока запад т.е. наобратно. Миналата есен като ходих до говедарника на Зла поляна да занеса снимките реших да я проверя тази пътека и минах през Белия камък за хижата на връщане. Приятна е като цяло, пресичат се два потока, от които тръгва Батулийската река и дори са с по-голям дебит от Чешковица. И хем вървях в правилната посока, а все имах чувството, че вървя наобратно. Явно просто, защото все ме тегли в източна посока по Пътеката.

ПС> И тук залягам, защото сигурно някой ще ме погне с "Ми тогава за какво се връща 30км от Добрила до Ехо по-миналата година?" Отговарям - за там имам извинителна бележка Rolling Eyes

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Сря Май 07, 2014 11:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli



Регистриран на: 28 Мар 2011
Мнения: 509
Местожителство: Сливен

Мнение Отговорете с цитат
Колеги, много съм далеч от идеята за определяне на едно трасе и всичко друго да е компромис. По-скоро ми се иска да поизчерпим възможностите за преминаване, като изброим добрите и лошите им страни. Ще взема пример с района от югозападна страна на вр Звездец до Паметника на Дядо Гергин и замръзналите руски войници. На първо гледане намерих 5 варианта на преминаване. С повече или по-малко денивелации, които пък са за сметка на провиране през борчета и шипки. Дали да се ходи до х.Чавдар? Организираните не ходят, а е чудна хижа и е добре да се планира нощувка там...
Ето нагледно:


И като четох пътеписите на опитен Ком-Еминеец като Мечо се оказа, че 2011 е минал ватиант 5, а 2013 - вариант 2. Не, че е сбъркал, напротив видял е повече, което идва да покаже и още една добра страна на коментарите тук: Който е ходил веднъж може да разнообрази при следващи преминавания и ще направи това смело, след като е наясно какво го очаква по алтернативата.
Чет Май 08, 2014 10:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Доколкото разбирам Митко не е отворил темата за да спорим кой път е правилния, а за да се спести чудене на бъдещите ком-еминейци като стигнат до алтернативните варианти. Много добра идея. Спомням си като тръгнахме по обиколната пътека след гара Кръстец вместо по Габрищница какъв ужас беше като вървяхме на запад и не знаехме каква е тази пътека.

Ще се изкажа и аз първо за Белия камък, защото ми е най-познато. Там трябва да си останат и трите варианта. Казвам го защото в картата на Домино, която е най-актуалната за момента я няма маркировката за хижата. Също като предишната ситуация с пътеката за Зла поляна, само че наобратно. Допреди една година там нямаше маркировка, но я имаше на картата. Сега се оказва, че знака на камъка го направихме троен, че маркировка до хижа Мургаш има, но не и според Домино. Е как да не се обърка човек, ако няма GPS и се ориентира само по карта? Evil or Very Mad
Белия камък - Мургаш е добре маркирано, само на едно място има сечище и марките се губят в него. Има прокаран път над сечището, който извежда на пътя за газопровода, откъдето вече пак се хващат марките. Това е единственото място, където може да има объркване, особено по тъмно. Една табелка там ще е идеално някой да се сложи... Както каза Тито има вода на две места, плюс чешмата при хижата, което е предимство. Също така, макар че хижата не работи, може да се спи под покрив в пристройката, което при лошо време и липса на палатка не е за пренебрегване. И има хубава гледка към светлините на София вечерта Smile
Първия път като минавах оттам си бях внушила че ще стигна до хижата за по-малко от час, не знам защо. Пътя обаче е доста, между час и половина и два часа, като за мен по-скоро два часа. С още един час до върха става най-дългия вариант, но ако човек не бърза и иска да види повече неща е приемлив.
Белия камък - връх Мургаш - маркировката е горе-долу добра, като се тръгне от Белия камък нагоре, пътеката минава вдясно от скалите. Големия недостатък е, че няма вода. На някои туристи метеоролозите са давали вода,но не може да се разчита на сто процента. Между час и час и половина ходене до върха, през повечето време стръмно изкачване. Плюс половин час - 40 минути до Зла поляна. Струва ми се, че ако имаше вода на Белия камък, повече ком - еминейци биха минавали през върха, сякаш водещото там е водата, а не разстоянията...
Белия камък - Зла поляна - голямо предимство е водата на Чешковица и естествено е най-кратък - само 40-50 минути и си на Зла поляна. Недостатъци не мога да му намеря Wink Може човек да се обърка ако е тъмно в обратната посока - от Зла поляна към Белия камък на едно-две места, въпреки че маркировката е слагана точно в тази посока.

В картата на Картография като основен (с по-плътна линия) е даден маршрутът през хижата, естествено защото там са нощували хората. Логично е - има вода, храна и се виждат повече неща. В новите карти няма разграничение, всички линии са с еднаква дебелина. Което означава, че следващото поколение ком-еминейци изобщо няма да прави разлика между алтернативните трасета. На което и аз съм привърженик.
В случая с Мургаш обаче, ако минавам Ком-Емине, не съм силно ограничена във времето и съм здрава, "правилният" вариант за мен е Белият камък - връх Мургаш - Зла поляна.


А, Митко е писал за Чавдар... Мите, първото е през хижата, второто през Звездец, а другите?... Петото може би е макадамовия път със серпентините, щом пишеш че Мечо е минавал от там. Кое е билната пътека?

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Май 08, 2014 11:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli



Регистриран на: 28 Мар 2011
Мнения: 509
Местожителство: Сливен

Мнение Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:

А, Митко е писал за Чавдар... Мите, първото е през хижата, второто през Звездец, а другите?... Петото може би е макадамовия път със серпентините, щом пишеш че Мечо е минавал от там. Кое е билната пътека?


Sorry, не съм описал профилите. Аз само като за пример Smile
все пак
1. Жълтата следа. Изцяло по широк черен път.
2. През Звездец и после по билото.
3. Изцяло по червено-бялата. Зад бараката, шипките, борчетата и Вивакомските марки и после на високото не завиваме надясно /както е марката/, а продължаваме по билото.
4. По римския път със серпентините и после по билото.
5. По серпентините и през хижата.
Чет Май 08, 2014 2:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko



Регистриран на: 21 Фев 2012
Мнения: 1245
Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
[quote="mikesli"]Колеги, много съм далеч от идеята за определяне на едно трасе и всичко друго да е компромис./quote]

Изтрий тогава петото изречение от уводните си думички. Че некои сме чуствителни на темата.
Чет Май 08, 2014 8:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000



Регистриран на: 28 Юли 2010
Мнения: 2796
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Забравих да напиша, че има един подвариант на Белия камък - връх Мургаш - Зла поляна. Ако човек внезапно реши, че не му се ходи до върха, след като е бъхтал един час по стръмното, има една пътека, която се отклонява в посока Зла поляна. Малко преди да се излезе от гората на откритата част, където започват коловете към билото. Има червена стрелка на едно дебело дърво и надпис Зла поляна. По пътеката има червени марки, може малко да е обрасло, но пътеката е различима. Върви през гората долу, успоредно на билната и малко преди слизането към Зла поляна излиза отгоре и се слива с нея.
Може да е добър вариант, ако внезапно времето се влоши и на някой не му се иска да излиза горе на откритото.

Между другото на картата на Домино не е отбелязана и коловата маркировка от връх Мургаш към Зла поляна
Shocked Всъщност няма никаква маркировка там Shocked Shocked Shocked

_________________
Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Май 08, 2014 9:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър



Регистриран на: 20 Авг 2012
Мнения: 425
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Много полезна тема,най общо ако говорим за туристически маршрути, алтернативата дава в някаква степен оптимизация на същите.Тъй като стана въпрос за част от маршрут, да го наречем условно:разклона преди Стъргелската седловина/42.765620 23.890306/- х.Чавдар/42.752697 23.938414/споделям моето мнение.
Дадени са няколко варианта, които не изчерпват възможните.От гледна точка на целесъобразност и в контекста на задачата, която сме си поставили, маршрута през вр.Звездец е безсмислен, другите са логично приемливи. Ако целим оптимизация, тук нещата можем да ги разделим на две в зависимост от плановете на прехода.При варианта с подминаване на х.Чавдар оптималният вариант е:от "разклона преди Стъргелската седловина"-"горната" червено-бяла маркировка подсичаща ниско масива на вр.Звездец/маркирана, но нямам представа/-Етрополската седловина/петте кьошета/-билният път през кота 1429-м.Сухото корито и т.н. Когата планираме х.Чавдар, като междинна спирка давам мой вариант на маршрут:след "разклона преди Стъргелската седловина"-Стъргелската седловина
/42.763684 23.893267/-по "долната" червено-бяла маркировка следяща трасето на римския път "Кълдъръмата" -покрай чешмата означена на картата-продължаваме по пътя към "голямата серпентина" и в т."Разклон 6"/N42 46.097 E23 54.135/се отклоняваме в дясно.От тук започва горски път, който следи в голяма степен трасе на римски път и внимание! ... в т. "Разклон 3"/N42 45.391 E23 55.624/на ляво път напряко в С/И посока излиза в т./42.763684 23.893267/ на "подбилния", маркиран червено-бяло, път към х.Чавдар.
Предимства:
Възможно най-пряк път до хижата.
Практически "туристически" е хоризонтален.
Воден, т.е не е безводен.
Маловажно, но при внезапно влошаване на времето има два ловджийски заслона за подслон.
Недостатък:
Отдавна неизползваем с рядко движение,предимно ловци и бракониери. Споменавам и Pelitko, който има публикуван зимен трак включващ и част от описания маршрут.
Естествена няма маркировка, множество разклони на временни пътища останали от секачите, но трасето е достатъчно добре различимо.
Необходими са помощни средства за ориентиране за да не се пропусне някоя характерна точка, най важната !"Разклон 3"
Збл.Описаният маршрут е част от ротиращ трак:с.Буново-Радина гора-вр.Грамада и всички означения са правени по картата на трака,която може да се изтегли от:http://dox.bg/files/dw?a=649fec4817
Снимки по част от маршрута с обяснения към тях, но в обратна посока/от И на З/:https://plus.google.com/photos/107134206014018464889/albums/6011112439274984433



ПП. Като пожелание & желание, когато се дава информация за маршрут, споменават се местности, иначе хубави описания нпр. локация на чешми и т.н. да се дава информация за записан трак, или най-малкото контролни точки/координати/, така, че пренесени върху карти или GPS и обикновения турист,какъвто съм и аз, ще може да се ориентира на терена. В случая не визирам никой персонално и пиша това случайно в тази тема, просто защото се включвам тук. Коректно е да спомена , че има и обратни случай.
Пет Май 09, 2014 2:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tsvety



Регистриран на: 02 Апр 2014
Мнения: 9

Мнение Отговорете с цитат
Имам въпрос за възможен вариант на пътеката... Доколкото четох и видях по снимките, пътеката от Ехо до Козя стена е тесничка и се минава за около 2-3 часа (поправете ме, ако греша). Не намерих комеминеец, който да я е минавал по лошо време, но все пак - ако някъде там завали, падне мъгла и прочие неприятни нещица, има ли някакъв подсичащ маршрут и много ли е дълъг? Smile
Нед Май 11, 2014 4:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito



Регистриран на: 22 Юни 2011
Мнения: 856

Мнение Отговорете с цитат
Единствения вариант, за който се сещам е със слизане от билото на север по пътеката от вр.Ушите за х.Хайдушка песен, но това не бих го нарекъл подсичане.

_________________
От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак
Нед Май 11, 2014 5:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Следваща
Страница 1 от 14

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov