ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Зарядно за устройства "външна батерия". И соларни.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Зарядно за устройства "външна батерия". И соларни.
Автор Съобщение
icpart



Регистриран на: 02 Яну 2012
Мнения: 119
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте.
Досега не съм писал във форума но го чета отдавна и определено тази тема ми стана много интересна, но като цяло имам много практически опит със всякакви видове gps-и и разни видове техника.
Спор няма че най-добрия вариант е да се ползва отделно устройство за всяка една нужда. Както се казва пълно щастие няма и всяко нещо си има и предимствата и недостатъците.
Например аз имам и GPS и смартфон и таблет и камера и т.н. и в зависимост от типа на ходенето и продължителността бих се съобразил тогава какво да взема.
Например аз имам едновременно Гармин Монтана и стария ми етрекс vista hcx. Мога да кажа че Монтаната е супер GPS и е супер удобен хибрид хем за кола хем пеша. Основния му недостатък е теглото и нуждата от 3-та батерия. В предни мнения са дадени неверни данни за теглото му което е около 290 грама а не 331 както е посочено а Монтерата е тухла тотално за мен и супер непрактичен GPS.
Освен това с изключена подсветка и цял дена записване на тракове с изключен екран и ползване от време на време без проблеми Монтана може да си издържи към 18-20 часа. Ползвам го и подчертавам единствено ако е за еднодневни-двудневни преходи.
Основното поради което го ползвам е наличието на растерни и сателитни карти дето се виждат определено по-добре на по-голям екран. За висока планина си пазя стария етрекс Vista HCX макар и стар модел вече, но при него както спомена някой с литиеви батерии би могъл да изкара 3 дена с един чифт батерии без проблеми. Със различни зарядни батерии около 20-23 часа макс ми е издържал. Като цяло при многодневен преход бих винаги предпочел етрекс серията на Гармин. Орегоните може да се каже че са компромисен вариант между тегло и продължителност на автономна работа. Бих го комбинирал със смартфон на който ако ми се наложи да погледна някоя растерна карта или сателитна снимка. Точно така миналото лято бях с етрекса и смартфон и обикновен телефон и фотоапарат. Верно теглото тогава е повечко но няма как. Телефона ми държи 7 дена без да го зареждам смартфона умира за 2 дена реално а при активно използване умира след 3,5 часа и го ползвах единствено за губене на времето във влака и докато бях при един приятел в София за ден два а през тези 5 дни дето бях в планината въобще не съм го и ползвал. Така че реално който може без него може да си спести едни 200 гр. от багажа (тъй като мъкнах и 2-ра батерия за него).

Значи относно пауър банка и конкретно този от темата ми вземете на предвид също така загубите от конверсията на енергиите. Като цяло му дават 10000 милиамперчаса при средно 10-20% загуби при преобразуването на енергията в зависимост от схемното решение на електрониката и примерно една съвременна батерия за телефон e около 2000 милиамперчаса то реално сметката в най-добрия случай излиза че максимум смартфона ще може да го заредите 5 пъти при идеални условия например ако е тотално изключен и седи в раницата през това време да се зарежда. Но ако е включен и едновременно с това се зарежда то тогава имаме допълнителна консумация на енергия и в крайна сметка я успеете да презаредите телефона 4-5 пъти я не. В режим на записване на трак мога да повярвам че един смартфон който записва трак само без да се ползва през това време въобще ще изкара максимум 5-6 часа и евентуално ако е изключен GSM модула. Да не говорим че ако сте в планината смартфона ако е включен и GSM-ма му то реално за нула време ще се стопи батерията тъй като ще се мъчи телефона постоянно да търси клетки и може да умре за 3-5 часа като нищо.
Относно Оруксмапс, да хубава е програмата има хубави екстри и поддържа доста видове карти но основния недостатък и е липсата на рутиране по векторна карта. Със същата цел аз ползвам Османд и двете програми според мен се допълват идеално като цяло. Някой ден ако направят така че да рутира Орукса той не би имал много голяма конкуренция.
Някой беше споменал и водоустойчивостта ами вече на пазара масово се заля с всякакви китайски и маркови водоустойчиви смартфони дето издържат на дъжд така че това вече не е голям проблем.
Относно точността на смартфон и GPS туристически няма какво да си говорим въобще, то отговора е недвусмислен като цяло и ще уточня защо. Като цяло всичко се крие в антената. Ама да ме съжалявате но като цяло антена в телефона е мизерна. Говоря за съвременен смартфон дето антената е една тънка ламаринка. Но като цяло и тук също има вариации от телефон до телефон и някои се справят по добре от други. На Гарминските приемници всички са с големи пач антени вътре. Даже на стария ми смартфон отпреди няколко години Eten M700 пак вътре си има малка пач антена но на съвременен тънък телефон просто няма място където да наврете подобно нещо. Единствено преди 2 години си поиграх да срявня трака от моя GPS и такъв правен от Галакси Таб таблет на един приятел и като се има на предвид че се движехме през едно дере и гъста растителност и аз даже се учудих после като сравних траковете таблета на места се беше справил по добре от моя приемник. Като цяло това си го обяснявам с факта че в таблета има повече място да се тури някаква по голяма GPS антена и затова се спрява доста по-добре например от телефон, ама съжалявам ама никога не бих помъкнал таблет в планината на гърба си не че няма и такива луди Laughing

Като цяло А-GPS не ви дава никаква допълнителна точност където и да сте, реално с него единствено GPS -а се позиционира доста по бързо защото изтегля алманаха за разположението на сателитите през нета а не през спътниците и има няма за 4-5 секунди се е позиционирал. Така че предимството му реално не е кой знае какво. Относно това дето някой се чудеше защо вкъщи му хваща сигнал да ви кажа и при мен на Гармин Монтана вътре в панелката хващам сигнал някакъв а на стария етрекс виста не. Обяснението и тук е просто. Просто новите GPS чипсети дето се слагат в последните модели телефони и приемници са много по чувствително от тези отпреди 5-6 години.
Относно GLONASS ами той си работи само когато приемника на не може да засече достатъчно сателити от GPS мрежата и тогава почва да се ползват допълнителни данни от руските сателити. Като цяло при лошо време гъста гора или дере тази система е в плюс защото ще може да локализирате повече спътници от двете системи едновременно и реално ще имате малко по-добра точност. Практически аз досега съм нямал особени проблеми с губенето на сигнал или големи отклонения при ползването само на GPS сателити. Освен това вече всички нови модели на Гармин вътре приемниците им поддържат и GLONASS. Така че ако някой тепърва ще си взема такъв ще е щастливец.
Като цяло и основно в крайна сметка аз бих предпочел следните неща за дълъг планински преход:
- малък и лек GPS от типа на новите Etrex дето издържа бая време с 2 батерии. Задължително Литиеви дето имат най-голям капацитет и са най-леки и издържат на ниски температури. Пък ако имате зарядни и не ви се дават пари за литиеви батерии карате с тях както и с алкани батерии. От 3-те вида кято цяло зарядните са най-тежки но не много с около 2 грама спрямо алкалните мисля толкова беше като ги теглих и сравнявах.
- отделен малък компактен фотоапарат може и с голям зум или не и резервна батерия за него. Това прави към 250-280 грама например тегло заедно с резервната батерия (реално може и без нея) и и тоза да фото от тип с по-голям зум. Определено има и по компактни фотота откъдето може да се спестят още едни 70-80гр.
- отдлен глупав телефон дето държи седмица батерията му.
От този списък който не му е проблем може да комбинира телефона и камерата със смартфон и няма големи изисквания като цяло при положение че смартфона се пуска само от време на време за по някой разговор и пак се изключва или да работи в стендбай режим и през това време да се понаправи по някоя и друга снимка но и тогава ще го докарате може би до към 2-3 дена автономна работа и то с мъка. Пък обикновения глупав телефон си ми изкарва седмица без да го изключвам въобще. Относно смартфона ако няма къде да го заредите по време на преход му пишете поне още една резервна батерия.
ОПС да не забравяме че вече масово новите модели са с вградена батерия подобно като това Сони на автора на темата и там нямаме друг избор освен да мъкнем пауър банк. Така че това му е и бил единствения избор и алтернатива за зареждане на телефона когато е в движение.
Ако ходите на експедиция или много седмици в планина без достъп до електричество то тогаз щете не щете ще мъкнете соларно устройство пауър банк и други съвременни щуротии дето правят и съхраняват ток като например тоя powertrekk споменат в една друга тема на форума Wink
Стана малко голямо описанието но дано да съм разяснил как стоят нещата на всички като предимства и недостатъци на съвременните технологии.
Нед Май 25, 2014 11:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Валери



Регистриран на: 01 Ное 2009
Мнения: 90
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте!Благодаря на icpart за компетентния пост,със сигурност ще е от полза за доста хора.В Планината съм смартфон от средата на 2007г,ясно ми е,че отделно устройство си е най-добре,но така съм си решил.Проблемът с батериите съм си решил/поне за сега Laughing /с резервни такива- 5 на брой.Повече от 4-5 дневни преходи не правя и тези общо 6 бр. батерии са ми достатъчно.Винаги изключвам GSM -модула на тел.,за да не търси мрежа още от първия ден,за връзка ползвам една Нокиа с фенерче Laughing .Като носиш 15-20 кг. в раницата не е проблем още 100-200гр. батерии,даже се замислям още някоя да взема...Винаги си нося и зарядното,дето си слагаш батерията в него и тя се зарежда нанякой контакт-минаваш покрай някоя хижа :все нещо в повече ще сложи човек в батерията си...
Поздрави!

_________________
Не можеш да дадеш повече дни на живота си,но можеш да дадеш повече живот на дните си.
Нед Май 25, 2014 5:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
icpart



Регистриран на: 02 Яну 2012
Мнения: 119
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Валери написа:
Здравейте!Благодаря на icpart за компетентния пост,със сигурност ще е от полза за доста хора.В Планината съм смартфон от средата на 2007г,ясно ми е,че отделно устройство си е най-добре,но така съм си решил.Проблемът с батериите съм си решил/поне за сега Laughing /с резервни такива- 5 на брой.Повече от 4-5 дневни преходи не правя и тези общо 6 бр. батерии са ми достатъчно.Винаги изключвам GSM -модула на тел.,за да не търси мрежа още от първия ден,за връзка ползвам една Нокиа с фенерче Laughing .Като носиш 15-20 кг. в раницата не е проблем още 100-200гр. батерии,даже се замислям още някоя да взема...Винаги си нося и зарядното,дето си слагаш батерията в него и тя се зарежда нанякой контакт-минаваш покрай някоя хижа :все нещо в повече ще сложи човек в батерията си...
Поздрави!

Това по принцип е най удачния вариант но донякъде. Аз лично смятам в бъдеще вместо да мъкна разните му резервни батерии за всяко устройство то например да ползвам някой power bank с 18650 батерии. При тях имате предимството че ще можете да заредите почти всичко с тях. Вече има такива дето са по 3300mAh и реално в една такава батерия имате 3,7*3300=12.2Wh енергия което си е доооста да ви кажа от батерия дето тежи 47 грама парчето. Единствения проблем е че тези китайски пауър банкове дето се продават из разни китайски сайтове и ибея лично на мен ми се струват доста неефективни и ненадеждни като цяло и някой ден може и сам да си проектирам алтернатива. Но като цяло стават. Предимството им е че имате така имате някаква универсалност и може да си зареждате телефон, камера, зарядни за GPS и т.н. и т.н. Основния проблем на подобни устройства е че имате загуби от превръщането на електрическата енергия в процеса на зареждането затова най-ефективно е да имате резервни такива батерии за всяко едно устройство дето носите със себе си. Така че като дръпнете чертата дали ще носите пауърбанк или отделни резервни батерии все тая в крайна сметка като тегло. Това говоря за Lion батерии, вече за NiMH там нещата стават малко по различни но тяхната добра алтернатива са литиевите батерии. Техен недостатък е че са скъпи и са за еднократна употреба.
Нед Май 25, 2014 8:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
netman220



Регистриран на: 24 Яну 2014
Мнения: 147

Мнение Отговорете с цитат
Здравей, icpart.
+1
До голяма степен моето мнение по темата се покрива с твоето. Имал си търпението и методичността да обясниш някои важни аспекти .... Вярвам, че твоят пост ще е полезен на доста туристи ползващи навигационни уреди.

Поздрави!
Пон Май 26, 2014 6:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dishko



Регистриран на: 11 Ное 2014
Мнения: 4

Мнение Отговорете с цитат
Здравеите планинари
Какво мислите за това чудо,дали ще полезно в планината за преходи с колело и палатка

http://www.solarmarket.bg/lava-charger-am114-zaryadno-s-3-5w-solaren-panel-i-4000mah-li-polimerna-bateriya

В хижите пускат тока само вечер и ако не си им приятен като нищо да не разрешат да си заредиш тел .
Пет Апр 10, 2015 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Esper



Регистриран на: 10 Яну 2013
Мнения: 324
Местожителство: Перник

Мнение Отговорете с цитат
Моят опит и експериментите с паъур банки са адски разочароващи.
Конвертирането на енергия от акумулатора към зарежданото устройство е нерационално.

За еквивалентна сума бих предпочел без колебание Goal Zero Nomad 7:



Пет Апр 10, 2015 8:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
primitiven



Регистриран на: 18 Окт 2017
Мнения: 20

Мнение Отговорете с цитат
Темата помага ,на хора без опит и теория да вземат правилно решение според нуждите и чергата си . След като разбрах,че андроид с орукс и бгмоунтайн вършат същото като гармин гпс устройство с минуси в тегло и батерия ,ме накра да си купя нов телефон със сменяема батерия за 200 лв , защото мога да се информирам чрез радио и интернет за много неща по време на път,и да се навигирам и ако трябва да звънна на приятел и понеже не съм през ден по пътя ,планините ,не виждам смисъл да имам про устройство ,което гледам отива 500 лева . А и досега съм се справял десетилетие само с карта ,но съм се запирал тук там и губя време ,а и паниката не е полезна за здравето Smile

Благодаря на екипа на бгмоутаин за труда,който ми е полезен и ценен

_________________
Планината няма нужда от мен
Нед Май 13, 2018 1:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
avtofen



Регистриран на: 30 Май 2019
Мнения: 1

Мнение Отговорете с цитат
На пазара вече има голямо разнообразие от преносими и удобни соларни зарядни системи с високо КПД като тези https://xpi.bg/solarni-sistemi/solarni-dzhadzhi, като има по-маломощни които могат да се ползват за зареждане на телефон https://xpi.bg/solarni-sistemi/solarni-dzhadzhi/solarna-sistema-telefon-12W, както и по-мощни които са подходящи за зареждане и на лаптоп https://xpi.bg/solarni-sistemi/solarni-dzhadzhi/prenosima-solarna-zaryadna-sistema-60w, така че всеки може да прецени спряно бюджета, който може да отдели кое е най-подходящото за него
Чет Май 30, 2019 12:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov