ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пятра Краюлуй - въпросчета

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини в Румъния Предишната тема
Следващата тема
Пятра Краюлуй - въпросчета
Автор Съобщение
TM



Регистриран на: 30 Дек 2012
Мнения: 3

Мнение Пятра Краюлуй - въпросчета Отговорете с цитат
Здравейте!
Намислили сме с две приятелчета да се разходим след месец до Румъния и да видим тази доста интересна планина - Пятра Краюлуй. Бих се радвал някой ако е ходил там, да сподели впечатления. Също така се интересувам може ли да се спи в заслончетата на билото, пренаселено ли е там през август, може ли да се опъва палатка в района на заслоните (все пак е национален парк, а ако не се лъжа май е и резерват)? Има ли някакви източници на вода в подножието на планината или може да се намери само по хижите? Ще съм много благодарен и ако някой сподели някаква карта за GPS на района. И накрая, но не на последно място искам да попитам възможно ли е изкачването на по прословутия маршрут La Lanturi със сравнително тежки раници (все пак мислим 3-4 дена да скитаме по баирите).
Ще се радвам на всякакви мнения и съвети! Благодаря предварително!

_________________
No matter where you go, no matter what you do, just remember – always fly!
Чет Юли 17, 2014 7:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Petya



Регистриран на: 19 Мар 2012
Мнения: 271
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Здравей ТМ,
Преди 2 седмици ходихме в Карпатите - на 13.07. се качихме на Negoiu, а на 16.07. се пробвахме на Piatra Craiului - тръгнахме от селцето Magura, където спахме, през каньона по синя лентова марка до х. Curmatura, оттам малко по Piatra Mica и малко по Piatra Craiului - от Curmatura към Padinii Inchise. На 100 м. от билото ни подпука гръмотевична буря и се наложи да лежим 50 мин. в някакви скални вдлъбнатини, валя ни дъжд, град, захлупваха ни мъгли, но дъждът така и не поиска да спре, така че единствения избор беше да си слезем надолу. Другите дни изобщо не спря да вали и нямахме друга възможност за качване там. Та за планинката - 25 км. варовиков гребен, много стръмни склонове, гора, клек, трошляк, скални прагове - повечето обезопасени с кабели, абе нещо средно между Триградското ждрело, Врачански скали и Пирин (поне от малкото което успяхме да видим). На мен лично страшно ми хареса, много внушително място - откакто сме си дошли, мислите ми непрекъснато се връщат натам, още повече че някак си си тръгнах с чувството на нещо недовършено. Имаме и снимки, но трябва да ги подредя малко и тогава ще кача нещо. Терена хич не е лесен и с тежки раници сигурно ще е по-трудно, но пък разстоянията не са толкова големи и дори и с по-бавно ходене би трябвало да ви стигне времето. Зависи какво сте намислили все пак де... Какъв маршрут смятате да правите? Много е важно да следите и прогнозата за времето, защото мокрите скалички с примеси на кал тук-там са си доста опасни. В този сайт доста познават времето (поне за нашата буря бяха познали Smile)
За карта - на тръгване си бях разпечатала части от карта от тук: http://www.cabanata.ro/Images/Harti/Piatra%20Craiului-2.JPG , но после си купихме истинска тур. карта - ще я снимам и ще я кача и нея по-късно. За GPS-а на телефона (Android) си бяхме изтеглили карта от тук , но не се оказа сполучлива, не сме я и ползвали - маркировката е на отлично ниво!

За "La Lanturi" (“At the chains”) - това би трябвало да е най-трудният от маркираните маршрути, но из нета има доста клипчета, вкл. на хора с големи раници: http://www.youtube.com/watch?v=JJ61sz_3qM0 (след 5 мин). Ето и блога на една румънка с много показателни снимки и описание, но на румънски (поне времената и маркировките се разбират).

Ето и още 2 клипчета от билото Creasta Nordica и Creasta Sudica

Този сайт на Зърнещи гледахме за примерни маршрути.

За водата нищо не мога да кажа, ние си наляхме от чешмата при хижата, но не ставаше - в бутилката плуваха разни частици, така че по-добре си носете. На картата, която имаме, има обозначени изворчета тук-там (напр. в близост (североизточно) до заслон Spirlea, който е преди La Lanturi).

Много се радвам, че сте решили да ходите натам - мястото е уникално красиво и впечатляващо! Успех и следете прогнозата за времето, защото е важно, планината е сериозна!
Вто Юли 29, 2014 11:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
TM



Регистриран на: 30 Дек 2012
Мнения: 3

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря много за изчерпателния отговор!
Ние смятаме да подходим от хижа Curmatura към билото и да спим на заслона до връх Ла Ом. На следващия ден да продължим по билото до връх Fundurilor, да слезем от западната страна и да хванем обратно на север до заслон Spirla, където да останем втора вечер. И на третия ден да качим La Lanturi и от върха да слезем или обратно към хижа Curmatura или директно към каньона. Това е идеалния вариант, ама дали ще се получи... Освен от времето, най-много май ще зависим от това колко вода ще може да помъкнем нагоре.
Интересно ми е вие плащахте ли такса за парка? Видях в сайта на парка, че в Зърнещи в туристическия център се плащала някаква входна такса. Оттам мислим да си вземем и туристическата карта на планината.
А за GPS-a намерих тук във форума някаква карта дето казват че става за Карпатите като цяло, намерих и някъде из интернет разни тракове на маркираните пътеки.
Надявам се, че като се качим през делничните дни ще успеем да се добутаме за места в тия заслончета, че каквито изглеждат малки...

_________________
No matter where you go, no matter what you do, just remember – always fly!
Пет Авг 01, 2014 5:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Petya



Регистриран на: 19 Мар 2012
Мнения: 271
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Не сме плащали никакви такси, има бариера в началото на каньона, но никой не стои да събира такси, иначе и аз прочетох, че се плаща.

В делнични дни не мисля, че ще имате проблем за заслоните. Останах с впечатлението, че повечето хора се качват само до хижата, нагоре са единици и то с малки раници (еднодневно явно).
За водата - виж тази карта къде има означени изворчета и на Curmatura си налейте от втората чешма (тази след оградата по пътеката към Grapaturii) или вътре от самата хижа.

Добре сте го замислили маршрута, сериозно изпълнение ще е, така че УСПЕХ!
Пет Авг 01, 2014 6:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини в Румъния Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov