ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Може би глупаво питане за обувки.

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Може би глупаво питане за обувки.
Автор Съобщение
Мунчо



Регистриран на: 24 Юли 2014
Мнения: 29
Местожителство: Столицата на хумора... хъ-хъ...

Мнение Може би глупаво питане за обувки. Отговорете с цитат
Здравейте колеги, извинявам се, че ви ангажирам и пускам нова тема, но просто не открих коментари в точно този аспект - вероятно поради големия обем информация съм ги пропуснал.
Покрай приятели и колежки на дърти години се запалих по туризма и освен останалите джиджавки си купих, както подобава, туристически обувки. Избрах ги малко по-големи, за да мога да ги нося с по-дебел чорап, (уж) да не ми се протрият краката, купих си и трекинг чорапи с не знам какви чудодейни свойства. Съзнателно предпочетох по-прилична марка и ценови клас на всички пособия, като илюзорна гаранция за (уж)някакво качество и вложена мисъл за употребата им именно като туристически обувки. Искам да попитам нормално ли е високите бордове на обувките да са толкова жестоко твърди - опипах този участък в обувките на колежките, те са същите? Според мен това ограничаване на движението на крака в глезена води до умора и натрапване, защото той не е в състояние да се движи свободно. По същество човек стъпва директно със стъпало, без да може да използва естествената ставна гъвкавост. Като оставим настрана, че в края на първия ден от двудневния преход Априлци - хижа Левски и обратно, вече разполагах с прекрасни пришки на кутретата и протрити палци отстрани (пръстите ми не опират отпред в обувката), сухожилията ми бяха жестоко натъртени(нямам протривания и пришки, а натъртвания над кокалчетата и болка в свода на ходилото) в областта на бордовете. По претенция на производителя обувките ми имат претенциозни анатомични стелки и са натъпкани с всевъзможни чудодейни свойства, които в момента намирам единствено за смехотворни, защото по-същество разполагам с прекрасни инструменти за изтезание и толкова. Обратния път от вр.Ботев надолу по стръмното нанадолнище, излизащо директно до въжената линия на паркинга в квартал "Видима"ми се видя като две високосни години и когато докуцуках в окаян вид на паркинга, с омерзение и отвращение изух обувките, метнах ги в багажника и се зарекох да не се занимавам повече с подобни неща. Направо се замислих дали нямаше да е по-щадящо, ако просто се бях търкалял надолу. Искам да подчертая, че не се изморих или скапах физически, ако изключим краката ми - носих си раницата прилежно, като магаре(специално я претеглих - с всичката утвар(повечето се оказа ненужна за излета) тежеше 10.400 килограма и не ми причини особен дискомфорт - така или иначе почивахме често).
Съзнавам, че рационалния подход изискваше да разтъпча чепиците по-продължително време(аз ги поносих няколко часа в деня преди излета в града, като към края ми се видяха леко плътни странично и много стегнато придържащи глезена), но се чудя дали просто не са ми нежни краката - все пак аз работя на бюро и практически не упражнявам физически труд и не спортувам, като изключим, че съм рибар, а и тежа стотина килограма, висок съм 1.90(то стана малко като обява за запознанства). В тази връзка се питам, дали тези фактори комплексно не са причина за неблагополучията ми и има ли смисъл да продължавам с туризма. Горе ми хареса страхотно, природата е обсебваща, красотата е навсякъде, цари спокойствие, обаче направо чувствам страх при мисълта, че ме чака още едно подобно слизане... Готов съм да си купя нови обувки, ако знам, че няма да имам подобни неблагополучия, но както казах, тези на колежките ми са също така твърди и стегнати отгоре, а те нямат подобни оплаквания(на едната са същата марка и модел), въпреки, че определено са по-нежни от мен... В момента просто не знам дали обувките ми са тесни или са неудобни, или просто разполагам с два деликатни мъжки крака? Laughing Межди другото, в казармата преди двадесетина години имах подобни проблеми с "кубинките"...
Пон Юли 28, 2014 11:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
В състояние тип "кренвирш" си, а обувките са корави.
Може да се ходи и с много по-несложни цървули, но в България модата е да са универсални, няколко-сезонни, бронирани и скъпи. А ти трябва да се постегнеш.
Пон Юли 28, 2014 12:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1693
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Та каква марка са ти обувките.
Пон Юли 28, 2014 1:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yassen



Регистриран на: 03 Дек 2006
Мнения: 42
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Привет, Мунчо!

Първо поздравления за името Razz

Вариантите са няколко:

1. Купил си си неподходящи обувки за твоя крак, защото не си намерил добро инфо как се избират обувки. Това лесно се оправя - продаваш тези и взимаш нови, но подходящи за твоя крак.

2. Стегнал/отпуснал си обувките прекалено. Текстът ти оставя съмнение, че обувките са ти големи.

3. Носил си ги с неподходящ чорап.

Не е зле да кажеш какви са обувките.

А, да - болката е част от туризма, свиквай.

Поздрави!
Пон Юли 28, 2014 3:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Мунчо



Регистриран на: 24 Юли 2014
Мнения: 29
Местожителство: Столицата на хумора... хъ-хъ...

Мнение Отговорете с цитат
Много благодаря за отговорите и вниманието, колеги.
Обувките са "Ломер" - много симпатични и също толкова твърди. Отвътре не създават подобно впечатление, като ги попипвам изглеждат добре подплатени и меки. По време на носенето, подритнах някой и друг камък(без да искам), стъпвах на насечен терен без какъвто и да е дискомфорт или негативно усещане. За първо излизане се покатерихме от х."Плевен" към Млечния Чал по стоманеното въже. Това преживяване изпълни книжен червей като мен с възторг. Там обувките се представиха в най-добрата възможна светлина. Имаше гъста мъгла, скалитее бяха ръбести и влажни на места - не почувствах каквато и да е слабост или несигурност. Пробвах да наджапам в няколко плитки деренца от любопитство - водата се плъзга по повърхността на кундурите като живак.
Озадачи ме голямата твърдост на бордовете в областта на глезена - уж са много меки и хубаво подплатени, държат крака плътно и сигурно, но същевременно успяха подобаващо да го натъртят, без пришки обаче. Не знам дали не съм стегнал вързанките прекомерно. Преди да купя обувките, прочетох теми посветени на избора, включително за плътно изрязаните нокти и полярните мнения за размера - дали да бъде точен, или един по-голям. За твърдостта на горната част обаче не срещнах нищо и подминах този въпрос и неговата важност. Както казах, опипах скрупульозно обувките на колежките(не колежките Laughing) - ами и техните са подобаващо стегнати, твърди и груби, обаче те не се оплакват и нямат травми...Или не мога да боравя с обувки, или имам проблем с маниера на ходене, или съм прекалено изнежен.
Между другото, снощи извадих стелката и установих, че стърчи поне 6-7 мм пред пръстите ми, което говори, че отпред има пространство - така или иначе неудобство в пръстите фронтално не съм изпитвал. Забелязах обаче, че кутрето и палеца ми стърчат буквално по милиметър-милиметър и нещо отстрани извън габаритите стелката. Мисля да ги дам на обущар, ако успее да ги разшири съвсем мъничко - ако не стане работата, ще се купуват други, макар и с прискърбие...
Пон Юли 28, 2014 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
drjivago



Регистриран на: 06 Яну 2014
Мнения: 11

Мнение Отговорете с цитат
Отделно по света освен номера на обувката има вариант на разлики и в ширината за един и същ модел.
Пише "wide fit". Може да ти е просто по-широк крака.
Пон Юли 28, 2014 7:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi



Регистриран на: 01 Дек 2009
Мнения: 681
Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат
Има голяма вероятност да ти станат удобни с още ходене. Едновременно обувката и кракът ти се променят - тя се отпуска и деформира, а кожата и мускулите на крака ти се приспособяват към новия начин на употреба. Кренвирша ще стане на корав шпеков салам Smile
Не се презорвай - пришките не помагат на процеса на приспособяване, убиват ти ентусиазма.
Вто Юли 29, 2014 9:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pux



Регистриран на: 18 Ное 2009
Мнения: 104

Мнение Отговорете с цитат
Не беше зле да пуснеш един линк към модела на обувките ти, за да може, все пак, да види "форумното братство", за какво всъщност става въпрос Smile.

Колегата по-горе донякъде е прав, но собственият ми немалък опит относно планинските обувки ми нашепва Smile, че ако една обувка "не ми лепне" на крака още в магазина, то с голяма вероятност изобщо няма да ми стане по-удобна впоследствие, а дори и да ми лепне това също не е гаранция! С други думи, с голяма вероятност, проблемите ескалират при реална експлоатация, въпреки че и обратният вариант също е възможен. Във всеки случай, никога не вземам обувка, ако имам дори и сянка на съмнение ... но това разбира се се придобива с опит.

Всяка обувка е специфична като конструкция, дори и от една и съща марка - ето напр. аз тази пролет последователно взех и върнах 2 различни модела Meindl,с един и същ номер, преди да усетя, че 3-ят е моят! Но има и вероятност просто да не си си вързал обувките като хората Laughing - имал съм модел, който абсолютно не понасяше никакво излишно стягане на последните 2 кукички на връзките. Така,че пробвай няколко различни начина на вързване/стягане - ако ще и вариант без вързани най-горни кукички, също и с няколко различно дебели чорапа, преди да решиш, че обувките не са за теб. И тествай леко и по-малко - ако има проблем, той се усеща бързо - още в първите 5-10 мин. реално ходене.

Поздрави и успех!
Чет Юли 31, 2014 4:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
donzezi



Регистриран на: 15 Апр 2014
Мнения: 130
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Имам същия проблем с обувки AKU .
Вече 2-ра година се мъча .
Зимните излети в планината ги намразих заради тях - свързани са само с болка.
А номера е моя . И при това ми стяга само лявата и то отстрани.
Това с мокренето не го знаех и ще го опитам .
Засега съм махнал дебелите стелки и карам с по-тънки .
Пет Авг 01, 2014 12:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
peca



Регистриран на: 17 Яну 2012
Мнения: 1038
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
donzezi написа:
Имам същия проблем с обувки AKU .
Вече 2-ра година се мъча .
Зимните излети в планината ги намразих заради тях - свързани са само с болка.
А номера е моя . И при това ми стяга само лявата и то отстрани.
Това с мокренето не го знаех и ще го опитам .
Засега съм махнал дебелите стелки и карам с по-тънки .

Това по горе с памуците и ракията наистина върши работа.

_________________
"АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Пет Авг 01, 2014 9:24 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Мунчо



Регистриран на: 24 Юли 2014
Мнения: 29
Местожителство: Столицата на хумора... хъ-хъ...

Мнение Отговорете с цитат
Още веднъж благодаря за мненията, колеги. За момента дадох обувките на обущар, за да ги разтегне леко, което предполагам, че ще реши проблема със страничния дискомфорт на палеца и кутрето. Човека се ползва с добро име и даде гаранция, че разширяване с 3-4 мм е съвсем нормално и постижимо. Повече ме притеснява значителната твърдост около и над глезена - не знам дали се дължи на липсата на тренинг и залежал живот, но краката ми все още са доста отекли и подути, отначало не обърнах внимание на това - отдавам го на слабата ми физическа подготовка, силното стягане на връзките, съчетано с плътното прилягане по крака и обездвижването на глезена, а и за два дни изминах над 25 километра по пресечен терен. Както казах, бордовете на обувките са много меки, дебели и хубаво подплатени и в тази връзка е странен подобен краен резултат.
След разтягането ще поекспериментирам с по-хлабаво връзване до различна височина и ще им дам шанс в еднодневен излет, за да видя как ще се държат. Общо взето имам няколко приятели-туристи, които ползват обувки от тази марка и отзивите им са отлични, но все пак има разлика и от крак до крак. Все пак не мисля да се измъчвам и ако продължа да изпитвам дискомфорт, ще се ориентирам към други. Кофтито е, че в Габрово така или иначе съм силно ограничен от алтернативи за реално пробване и трябва да разчитам на късмет при дистанционна покупка.
Пет Авг 01, 2014 2:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT



Регистриран на: 27 Юни 2013
Мнения: 1693
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Пробвай, като си купиш стелки само за петата малко да надигнеш крака нагоре може и да спре да ти подпира обувката на глезена. Преди имах проблем само с едната обувка явно краката ми не са еднакви, подпираше ми точно на глезена и след хонеме ми се протриваше и подуваше мястото. С такава стелка си реших проблема.Щом си от Габрово предполагам си ги купил от спорт депо, то от друго място там няма откъде, та значи са един зелен модел кожен.............купи си и вакса за мазане отвън ако е модела за който си мисля /хем да отблъсква водата хем да омекват/ понамазвай ги по честичко, тя /ваксата/ като попива и прави кожата по мека.........ако си ходил войник /и си обувал нови кубинки/ се сещаш за какво става въпрос.Успех.
Пет Авг 01, 2014 2:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мунчо



Регистриран на: 24 Юли 2014
Мнения: 29
Местожителство: Столицата на хумора... хъ-хъ...

Мнение Отговорете с цитат
EXIIIT написа:
...ако си ходил войник /и си обувал нови кубинки/ се сещаш за какво става въпрос.Успех.


Имах подобен проблем в казармата преди двадесет години - краката ми се бяха изяли отвсякъде. Падна голям спор в здравната служба дали имам леко дюстабанлийство, или не. Накрая решиха, че просто съм кекав. Laughing
Пет Авг 01, 2014 3:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nnbs



Регистриран на: 20 Юли 2010
Мнения: 51

Мнение Отговорете с цитат
За AKU се знае, че обувките им се тесни, Lomer мисля че бяха в същата графа.
Според мен просто трябва да търсиш по-широка и мека обувка. Имаш моя проблем и напълно те разбирам какво ти е. Дълги години ходих с мазоли по кутретата, а пръстите ми все бяха в кръв от някой забил се нокът. Заради скапани (неподходящи) обувки си докарах проблеми чак с тазо-бедрената става. Колкото повече съпорт има една висока обувка, толкова повече те вкарва в някакви нетипични за теб ограничения. Обувките може да са направени да отговарят на нуждите на болшинството хора и да си вършат перфектно работата но няма как да са съобразени с анатомичните особености на всеки. За съжаление това не можеш да го размереш в магазина, тогава гледаш крака ти да се събере. Като тръгнеш с тях ще си докараш я болки в кръста или някъде другаде. И после най-лесното обяснение е липса на тренинг или просто, че не ставаш.
Голямата грешка на всички пишман туристи е, че търсим обувки терминатори и накрая избираме най-скъпия модел, смятайки че като е скъп става за всичко. Купуваме алпийски обувки за планински пасища. Я ритнем някой камък с тях, я не. За какъв ми е обувка за 6000+ метра за Пирин. За една кошмарна седмица с тях, затова. Поне ми беше за урок.
Аз проблема съм си го решил така за спорт и за града това. Съпорт където трябва и здраво, колкото 5 адидаса.
За студените месеци това. Може да лъха на комерс и повечето сериозни планинари ще ми се изсмеят, обаче на мен ми пасна перфектно не само като ширина но и като твърдост. Откъм изработка и материали също мога да и дам висока оценка. Ако не беше толкова топла щях да я пробвам и лятото. С подметката обаче много са се изложили, така се пързаля, че дори на мокър асфалт са опасни.
Сега ще видя как е с ниска обувка и то пак стигайки до там от опит а не заради чуждото мнение. Надявам се да отговаря на нуждите ми и за пясък и за камък. Пък който иска да си носи високите обувки.
Моят съвет е дори чувстваш и най-малкия дискомфорт, отърви се от тях и избери нещо съобразено с твоята анатомия.
Пет Авг 01, 2014 11:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Pagane



Регистриран на: 15 Юни 2011
Мнения: 385
Местожителство: София

Мнение . Отговорете с цитат
Да си кажа и аз моята неволя Smile .
Предистория : връщайки се от лекции гледам в подлеза на Фритьоф Нансен опашка - по соц . време означаваше специална стока Smile
Влизам - народа мери едни груби обувки - викам си- зимни боти ще да са . Имах 45 лв. (помня много добре ).
Купих ги , когато дойде зимата ги обух - с това не се ходи . Отидоха си в кутията и се местиха от квартира на квартира ,от шкаф на мазе.
Минаха години , запознавам се с един чешит , защото ми се ходи на туризъм , Той ме пита - имаш ли туристически обувки - аз мисля и казвам - ако ги намеря в гаража има едни подходящи.
И се оказва , че моята покупка от преди двайсетина години са Дахщайнки - Благоевград.
Първият ми поход - Буйново -х. Чавдар -х, Мургана - Челопеч - едвам се смъкнах до гарата - краката ми в рани , обувките бяха мокри от дъжда предният ден ( издържах приемен изпит с мъгла , гръмотевици и дъжд на билото ) .
След 2-3 дена виждам въпросният господин - гледайки краката ми ме пита - ти на война ли беше , ще продължиш ли да си туристка ? Отговора е последните 3 години - Дахщаинките са ми супер удобни след вторият преход в Пирин без рани , купих си Лиделки ,но смених стелките с едни от Ташев, купих си за зимата Нортланд (от Ташев по еконт,лепнаха ми ).
Чорапи накупих трекинг - зимни , летни , мериносови .
Красотата горе трябва да се изстрада , колкото повече мъка , толкова повече кеф Smile).
Съб Авг 02, 2014 12:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov